УКР РУС

Славія вирвала виїзну нічию з Арсеналом: чехи роблять заявку на півфінал, проблемні "каноніри" та прекрасний Сака

8 квітня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках першого чвертьфіналу Ліги Європи лондонський Арсенал не зміг втримати домашню перемогу над Славією.

Славія у 2018-му вилетіла від київського Динамо у кваліфікації Ліги чемпіонів, щоб стати одним з найміцніших колективів у Європі. Двічі за останні три роки пражани доходили до чвертьфіналу ЛЄ – в нинішньому сезоні вони вижили у групі з Байєром та Ніццою, а у плей-офф команда пройшла Лестер та Рейнджерс. Досвід матчів проти британців виявився дуже доречним, адже у нинішньому чвертьфіналі чехам випав Арсенал. Перший поєдинок мали провести на виїзді – і в ньому з різних причин (навіть через расизм) не могли вийти одразу чотири основних центрбеки. Українець Качараба не зіграв через відсутність у заявці.

Арсенал – Славія Прага: чехи відмовились стати на коліно для підтримки руху BLM

"Каноніри" за замовчуванням вважаються одними з фаворитів турніру. Підопічні Мікеля Артети після провалу чемпіонату повинні брати Лігу Європи, аби вийти в Лігу чемпіонів – саме тому іспанський фахівець виставив настільки сильний склад, наскільки це було можливо. Не вистачало лишень Обамеянга, якого притримали у запасі, і травмованих Едегора, Луїса та Тірні.

У першій половині першого тайму команди провели два цікавих моменти. Обидва належали футболістам Славії: перед стартовим свистком вони відмовились підтримати акцію BLM, не ставши на коліно, а на 14-й хвилині Провод пробив з відскоку метрів з 22-х – над поперечиною! Крім того, можна згадати дальній удар Дорлі, якому не пощастило – влучив у руку власного ж партнера.

Арсенал, своєю чергою, намагався розкрити оборону через передачі центрбеків за спину або на фланги. Найчастіше такі паси приймав Сака, який легко тікав від захисників по правому краю, виконуючи крос за кросом. Чехи впевнено відбивалися.

Попри візуальну невиразність футболу, "каноніри" поступово довели матч до стадії домінування. В другій половині тайму пішли і моменти – так, на 28-й хвилині Ляказетт пробив з правого кута штрафного (над поперечиною), а на 29-й Сака отримав передачу на хід правим флангом, вирвавшись віч-на-віч з голкіпером. Букайо крутив у дальній, але не влучив по воротах. Олаїнка на 36-й огризнувся ударом з дистанції в руки Лєно.

Найкращу нагоду відкрити рахунок Арсенал змарнував на 39-й хвилині, коли Сака заробив стандарт в метрах 20-ти від воріт Славії. Ляказетт пробив у стінку, але "каноніри" підхопили відскок. Спочатку господарі провели небезпечний крос з правого флангу, а потім пішла подача з лівого – Холдінг замкнув її ударом головою під поперечину. Коларж врятував Славію! Зрештою, на перерву команди відправились за нулів на табло.

На старті другого тайму Арсенал міг вийти вперед. Сака знову заробив штрафний, а Вілліан прямим ударом з нього поцілив у ближню стійку. Здавалося, що гостей зараз притиснуть, однак нічого подібного не сталося. Чехи в наступні 20 хвилин сміливо контратакували, організувавши свій момент на 58-й хвилині – це Боржіл підтримав контратаку, пробивши з лівого кута карного майданчика. Попри рикошет, Лєно врятував "канонірів".

Лондонці ж після удару Вілліана взагалі нічого не створили, однак пражани самі вирішили допомогти Арсеналу. Так, на 62-й хвилині Ляказетт обікрав Дорлі в центрі поля й вирвався віч-на-віч з голкіпером – нападник закрутив м'яч у дальню дев'ятку, але влучив у поперечину! Ще за дві хвилини Алєксандр міг замкнути класний простріл Сака, але замість пострілу в ближній кут форвард запустив м'яч у небо. За традицією, після серії небезпечних моментів "каноніри" заспокоїлись, безцільно катаючи м'яч і час від часу наражаючись на контрвипади Славії.

Стривожений Мікель Артета на 73-й хвилині випустив Мартінеллі, а вже на 77-й на поле вийшли Обамеянг, Пепе та Ель-Нені. Баланс гри змінився: вже на 75-й Парті метрів з 24-х закрутив м'яч у сантиметрах від правої стійки, а на 78-й Обамеянг пробив повз ліву з меж воротарського.

На 82-й відзначитись міг Мартінеллі, який вискочив на лінію карного майданчика й вистрілив під поперечку – Коларж врятував Славію! Втім, і пражани мали топову нагоду відкрити рахунок внаслідок відскоку та удару Шевчіка з лівого флангу штрафного. М'яч пройшов у притірку з каркасом!

В ендшпілі зустрічі стало очевидно, що Арсенал починає розривати чехів. Індржих Тріпішовскі терміново випустив на поле Масопуста та Траоре в надії вирівняти гру, однак вже на 86-й хвилині оборону чехів прорвали. Обамеянг віддав передачу на хід Пепе, а той втік від захисника на правий край карного майданчика й покотив м'яч у лівий кут – 1:0!

Славія не здавалася. Організувавши справжню навалу, чехи ледь не забили на 90+3-й внаслідок потужного пострілу Провода в ближній кут. Лєно з величезними труднощами перевів м'яч у каркас, однак вже за хвилину йому довелося виймати м'яч із сітки – чехи провели кутовий, після подачі з якого пішла скидка на дальню стійку. Голеш замкнув її ударом головою з кількох метрів. 1:1!

Фінальний свисток зафіксував результативну нічию. Матч-відповідь проведуть у Празі за тиждень.

Славія – дуже крута

1:1 з Арсеналом у Лондоні – це дуже сильно для чеського колективу, але ще краще міць Славії передає підсумкова статистика матчу. Справа в тому, що пражани мало чим поступались "гранду". Вони навіть перевершили "канонірів" за влученням у площину (4:2), йшли на рівних за загальною кількістю ударів (11:10) та пострілів з меж штрафного (6:8). Гості награли на 0,67 очікуваних голів проти 1,26 xG у господарів.

Особливо сподобався гол чехів з кутового. Справа не тільки у феєричному порятунку, а й в хорошому розіграші – кілька футболістів перед подачею розкачали своїх суперників, а потім наситили усі ударні зони. Так, у підсумку десь і пощастило, але гості зробили усе для того, аби занести м'яч у ворота.

При цьому у топ-5 футболістів за передачами на просування опинилося одразу три футболісти Славії. Лідером став голкіпер Коларж, однак Голеш видав той же рівень, що і Сака, а Боржіл демонстрував ті ж цифри, що і футболісти Арсенала.

За числом явних гольових нагод Opta поставила рахунок 1:3 на користь лондонців, однак це несправедливо. Чехи до свого голу повинні були забивати мінімум тричі – у епізоді з ударом Боржіла з рикошетом, при пострілі Шевчіка повз порожній ближній кут і при моменті з влучанням Провода у стійку. "Каноніри", звісно ж, створили більше, але не настільки багато, як належало б півмільярдному складу в матчі проти чемпіона Чехії.

Крутість Славії демонструється ще й показниками інтенсивності пресингу. Тут Арсенал виглядав досить потужно, не дозволяючи чехам проводити більше 10 передач в зоні 50 метрів від воріт – втім, чехи демонстрували аналогічні показники! На ближчій дистанції вони теж не поступалися. На карті оборонних дій помітно, що підопічні Індржиха Трпішовскі аж ніяк не притискалися.

Славія зіграла проти Арсенала на рівних, не граючи у примітивний автобус. Звісно, пражанам довелося більше працювати позаду, але вони старалися працювати високо й інтенсивно – на чужій третині вони провели 17% дотиків до м'яча (проти 20% у лондонців). При кожній нагоді чехи старалися тікати у контратаки – і цих нагод було достатньо навіть для перемоги.

Тепер шанси на прохід у півфінал Ліги Європи не такі вже й низькі. У Чехії англійцям доведеться забивати, а Славія прекрасно вміє закриватись і контратакувати. "Каноніри" ж з нинішнім футболом легко можуть згоріти у Празі. Благо, підопічні Індржиха Трпішовскі мають солідний досвід по виносам британців.

Поганий матч Арсенала

Не можна сказати, що "каноніри" прямо провалили зустріч. Ні, вони створили достатньо моментів для перемоги, а зірки під кінець зустрічі почали реалізовувати перевагу в класі. При цьому варто розуміти, що клас лондонців не такий вже і високий – це, між іншим, лишень 10 команда Англії. На один-два голи команда награла, але точно так же Славія чесно напрацювала на свій забитий м'яч. А то і на два!

Проблема Арсенала полягала у темпі. "Каноніри" на швидкості залишали чехів за спиною, однак ця швидкість не була командною – підопічні Мікеля Артети лишень перевіряли оборону передачами від центрбеків за спину й по флангу. На фланзі Сака вони проходили, але у інших зонах чехи встигали перебудовуватись. Крім ривків по бровці, лондонці пропонували чехам тільки кроси. Для організованого колективу Індржиха Трпішовскі це було занадто просто.

При цьому господарі не тиснули на суперника більшу частину зустрічі. В перші 25 хвилин Арсенал взагалі нічого не створив, потім команда огризнулася двома моментами й аж через дев'ять хвилин провела третій. На старті другого тайму "гуннери" заробили штрафний з ударом у стійку, але наступного шансу відкрити рахунок довелося чекати 12 хвилин – і його не відбулося б без подарунку від Дорлі. Одразу за цим пройшов ще один епізод, а наступної серії гольових нагод довелося чекати аж до 77-ї хвилини. Між цими пострілами у лондонців не було навіть натяків на загострення. Це дозволяло Славії переводити дух, контратакувати й не нервувати.

Як вже писалося вище, статистично пражани взагалі мало чим поступалися. При більшому везінні чехи могли й виграти цей поєдинок – а ми говоримо про майт найдешевшої команди чвертьфіналу ЛЄ (62 млн) проти другого за вартістю складу (549 млн). З таким розкладом футбол Арсенала точно не можна назвати нормальним. "Каноніри" провели поганий матч, не заслуживши на перемогу.

Сака – найкращий футболіст матчу

Арсенал провів дуже невиразний поєдинок, однак на правому фланзі команда домінувала. Причиною цьому був Сака, який просто розірвав своїх опонентів на швидкості й техніці.

Вже з перших хвилин було помітно, що Букайо легко тікає від Боржіла та Провода, але спочатку передачам за спину на хід вінгеру не вистачало точності. Коли партнери остаточно визначили слабке місце й почали віддавати нормальні паси, Славії стало непереливки – Сака уникав офсайду, тікав у штрафний і загострював з правого краю. Особливо потужно він виглядав у першому таймі та на старті другого, коли вся гострота Арсенала йшла через правий фланг.

За 77 хвилин, проведених на полі, Букайо сім разів торкався м'яча у штрафному, віддав чотири точних кроси із семи спроб, зробив п'ять передач на просування (лідер "канонірів"), викотив три паси під удар партнерам і сам виходив віч-на-віч з Коларжем. Крім того, він двічі обіграв суперника на дриблінгу, виграв 7 із 10 єдиноборств і заробив на собі чотири фоли – двічі це сталося перед штрафним і призвело до гольових моментів Арсенала.

Яскравість Сака дещо згасла в останні 10 хвилин на полі, однак там усі "каноніри" не вражали. В цілому ж, Букайо став найбільш небезпечним футболістом, створивши мінімум чотири явних гольових моменти господарів. Гол Пепе певною мірою теж є наслідком дій Сака, за яким чехи просто втомилися бігати. Браво!

Ліга Європи, 1/4 фіналу: Аякс віддав перемогу Ромі, Ман Юнайтед розібрався з Гранадою, Вільяреал знову здолав Динамо