УКР РУС

Динамо – Славія: важчий суперник, ніж Шахтар, справедливий фініш і рівні шанси на Лігу чемпіонів

8 серпня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Славія Прага і Динамо Київ зустрічалися у першому матчі 3-го кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів 2018/19. Звіт і рахунок матчу ЛЧ читайте на "Футбол "24"

Матч і онлайн-трансляція Славія – Динамо стартував о 20:30 за київським часом. Команди зіграли у Празі на стадіоні Еден, який приймав Суперкубок Європи 2013 року Баварія – Челсі (5:4 по пен.).

Славія – Динамо – відео голів

Перший супермомент ми побачили на 3-й хвилині. Гармаш і Циганков розіграли швидку стіночку, останній прострілив справа, але Бєсєдін примудрився з кількох метрів пробити у воротаря. Славія відповіла миттєво. Сікору загубили у штрафному Динамо, але по-перше, він заліз в офсайд, а по-друге, удар зовсім не вийшов. На 9-й хвилині Денис Бойко впав на газон, скорчившись від болю. Український воротар зміг звестись на ноги і продовжити гру, але відчував певний дискомфорт у правій руці.

Минуло декілька хвилин, і Шкода виграв повітряну боротьбу з Бурдою після подачі справа – Бойко холоднокровно прибрав м'яч до рук. Нова загроза прийшла з лівого флангу Славії. Змргалу вдалось вийти на ударну позицію, та тільки не влучити у ближній кут. У другій половині тайму динамівці віддали ініціативу, їхньому лідерові Циганкову нічого не дозволяли придумати, а господарі переважали, але ніяк не могли прицільно пробити.

Славія – Динамо: несподіваний прогноз букмекерів на матч кваліфікації Ліги чемпіонів та історія протистояння

Динамо мало найкращий момент першого тайму, проте загалом продуктивніше виглядали чехи: 8 – 4 за ударами. А ось відсоток володіння м'ячем відчутно більший у киян – 58 на 42.

По перерві почали у схожому дусі. Славія атакувала, а лідера динамівського креативу ніяк не могли продертись на ударну позицію. Вербіч мав шанс, але обіграти в чужому штрафному захисника один в один банально не зумів. А ось на 56-й господарі створили непогану нагоду. Стох простим ходом обіграв Бурду на швидкості, однак і зірка суперника пробив поганенько – прямо по центру в Бойка.

Чехи почали частіше влучати у ворота, покращивши статистику і заробивши декілька небезпечних стандартів, але не змусивши Бойка тягнутись за мертвими м'ячами. А ось на 67-й хвилині Динамо просто пощастило. Гушбауер потужно вистрелив метрів з 25 без перешкод, однак не влучив – голкіпер киян не зміг би врятувати.

У другому таймі Славія майже в 4 рази частіше пробивала по воротах (15:4, а за влучними ударами статистика ще сумніша 5:1). Не те, щоб Динамо суто відбивалось, але контргра не дуже клеїлась. Однак на 82-й хвилині спритність гостей дозволила забити. Кияни швидше зорієнтувались в ситуації, коли на полі було 2 м'ячі та всі зупинились, Сидорчук миттєво розіграв імпровізований "стандарт", а Вербіч втік від захисника і прошив Коларжа.

У заключні 10 хвилин Славія знову була близька до взяття воріт. Ефектна 3-ходова комбінація, в якій м'яч не опускався на землю, завершилась сейвом Бойка. Після кутового ж Делі з кількох метрів просто не влучив у порожній кут.

За хвилину до кінця Кендзьора після рикошету змушений був стелитись у відчайдушному підкаті, щоб суперник не розстріляв Бойка – арбітр радше справедливо призначив пенальті. Денис вгадав кут, але не зумів потягнути удар.

Для Динамо Славія реально важчий суперник, ніж Шахтар

Багато нарікань у вболівальників викликала закрита чи швидше надто обережна гра київського клубу. Втім тактика Хацкевича ледь не виправдала себе 5-й раз поспіль на старті сезону. Просто цього разу в суперниках була найбільш неприємна команда. Наставник Динамо після гри визнав, що в Україні і близько немає таких атлетичних, динамічних команд, і це правда. Чехи зараз набрали дуже круту форму, і лише відсутність фарту та самовіддана і масована гра гостей в обороні тривалий час не давала їм забити.

Денис Гармаш зізнався що під час гри, в нього зводило ноги судомою – настільки набігався. Багато працювала вся команда, адже суперник значно швидше, ніж той же Шахтар, з яким грали 4 дні тому, працював в атаці і міняв фази гри. Значно продуктивніше працював на флангах і в чужому штрафному. Якщо хтось з гостей не добігав чи не встигав перекрити, чехи миттєво карали гострими навісами, прострілами та ударами. Навіть тих же ударів пражани завдали у понад 3 рази більше, ніж Шахтар. І щастя киян, що Славія все ж не дуже класна при завершенні під тиском.

Динамо у звітному матчі ніби грали проти самого себе версії антиШахтар. Команда Хацкевича більше володіла м'ячем, але менше створювала нагод. За помилки суперник карав постійною напругою біля воріт – як наслідок таки не витримали нерви. Київський клуб пропустив перший гол у сезоні, та й то не з гри.

Хто в мінус

Виділимо тріо гравців, які зіграли гірше очікуваного і які виділились з позитивного боку. Циганков знову не вразив – Віктор створив один гарний момент за весь матч, і цього якось замало для такого рівня таланту. Так, його накривали по двоє, але дуже шкода, що він не готовий з цим боротись.

Гармаш не зміг зв'язати і відвести гру від свого штрафного. Дениса треба було міняти швидше, але тут, мабуть, була оглядка на його фізичні дані в боротьбі з височенними чехами і легіонерами.

Бєсєдін традиційно зіграв так, щоб його похейтили після матчу. Промах з двох метрів і відсутність навіть тої боротьби, яку він вічно так старанно нав'язує в атаці. На фоні таких же атлетичних і не дуже технічних суперників Артем не виділявся нічим. Але і єдина альтернатива йому Русин для Хацкевича не дуже годився – він і менший, і легший. Завеликий був страх пропустити, а в захисній роботі Бєсєдін своє, треба визнати, дає.

Хто в плюс

Вербіч забив гол, і це найвагоміша річ, яку він зробив. Старався, не дуже виходило, але уже 2-й матч поспіль витягує Динамо. Символічно, що забив, вирвавшись по флангу Ярмоленка. Наразі більш наближена заміна Андрію, ніж Циганков.

Сидорчук у категорію плюс потрапляє здебільшого за свою поведінку у моменті з голом Вербіча. Капітан Динамо з нічого зробив фактично стандарт. Рідко коли таке побачиш. Другий м'яч на полі, суперник зупиняється, а партнер розігрує ніби штрафний удар. Сидорчук покерував ривком словенця і видав ідеальний пас на хід – максимально вчасно і влучно.

Бойко зіграв надійно і зробив 5 сейвів – якихось божевільних порятунків не було, але й без паніки обійшлось. Пропустив тільки з пенальті, та й там мав шанси відбити.

Динамо пощастило, або Трохи про шанси

Так, кияни втратили перемогу на хвилині, яку не так часто й додають. Однак загалом і гол Вербіча, і відсутність влучності суперника говорять за непоганий такий фарт Хацкевича. Зрештою, результат 1:1 не такий оманливий, як перемога 1:0 перед матчем-відповіддю. Не буде розслабляти та й не відповідає розкладу сил у першій дуелі. Славія як мінімум на нічию награла, якщо не більше. У Динамо знаходились свої козирі, тому такий фініш загалом досить справедливий.

Як це не прикро, та шанси обох команд видаються цілком рівними. Динамо може пропустити зі стандарту, і не здивуюсь, якщо долю путівки в плей-офф вирішать післяматчеві пенальті. До другого тайму в матчі Стандарда та Аякса, коли останній вів 2:0 на виїзді, здалося, що кияни будуть без шансів, якщо пройдуть чехів. Але ні, наступний суперник може видатись навіть простішим, ніж зубаста Славія. Тому в цьому квартеті претендентів на одну путівку в справжню Лігу чемпіонів трапитись може все, що завгодно.

Ліга чемпіонів, 3-й раунд кваліфікації. Перший матч

Славія – Динамо – 1:1

Голи: Гушбауер, 90+4 (пен.) – Вербіч, 82