УКР РУС

СК Дніпро-1 принизив Аполлон: нестримний Довбик зробив три голи, кіпріотський Індзагі та історична перемога

15 вересня 2022 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

СК Дніпро-1 зіграв у Нікосії поєдинок 2-го туру Ліги конференцій проти Аполлона із Лімасола. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

У першому турі Ліги конференцій українці мінімально поступилися нідерландському АЗ (0:1), тоді як кіпріоти розписали нульову нічию на полі Вадуца. Тож перед візитом на острів підопічні Олександра Кучера перебували на останньому місці турнірної таблиці групи Е.

Аполлон із Лімасола – чинний чемпіон Кіпру та володар національного Кубка. Після трьох турів нової першості наш суперник впевнено очолює турнірну таблицю із 9 очками. Минулого вікенду Аполлон здобув вольову перемогу над Омонією (2:1). Аналогічні показники і в СК Дніпро, якщо брати до уваги УПЛ. У неділю дніпряни розтрощили Металіст 1925 (3:0) і за втраченими очками є абсолютним лідером чемпіонату. Щоправда, на європейській арені наразі все було дуже сумно – три поразки поспіль.

Гості з перших хвилин взяли контроль над грою – і це стало лейтмотивом усього першого тайму. Дніпряни спокійно перепасовувалися, змушуючи опонента бігати без м’яча. А на 11-ій хвилині СК відкрив рахунок. Тонкий пас Гуцуляка на Довбика, той виманив голкіпера на себе і покотив на Рубчинського, який забивав вже у порожні ворота.

Аполлон – СК Дніпро-1 – відео голів

Аполлон не зумів відповісти хоча б одним притомним моментом. Тож зв’язка Гуцуляк – Рубчинський – Довбик знову вбивчо спрацювала на межі офсайду. Тільки цього разу забивав уже Артем: витримав ефектну паузу, посадивши захисника на сідниці, а тоді покотив у порожні – 0:2.

Лише коли запахло смаленим, кіпріоти кинулись в атаку. Двічі у площину воріт з різних дистанцій пробивав Хаммас – голкіпер СК чітко забирав м’яч у руки. Здавалося, що з такою комфортною перевагою команда Кучера піде на перерву. Але на 45-ій хвилині Довбик обігрався з Бусанелло, увірвався в штрафний майданчик Аполлона і легко довів рахунок до розгромного. У роздягальню господарі прямували під заслужений свист рідної торсиди.

Наче нічого й не змінилося після відпочинку. Гравці Аполлона помилялися в елементарних ситуаціях, українці спокійно плели свої мережива. Хіба що форвард господарів Піттас кілька разів опинився в офсайді. Але на 58-ій хвилині цей кіпріотський Індзагі таки переправив м’яч у сітку СК, замкнувши флангову подачу, а угорська бригада арбітрів чергове положення поза грою проспала – 1:3.

Це одразу окрилило Аполлон і команді Кучера довелося пережити 15 нервових хвилин. На щастя, вистояли, а далі знову взяли ситуацію під контроль. Провести перші заміни Кучер зважився аж на 84-ій хвилині. Замість Гуцуляка, Рубчинського і Амаша вийшли свіжі Танчик, Балулі та Назаренко. Це остаточно збило темп Аполлона. СК довів гру (хоча й не без валідолу – на 90+1 Кіріаку зарядив у стійку зі штрафного) до першої у своїй історії єврокубкової перемоги.

Український клуб з 3-ма очками підіймається на другу сходинку турнірної таблиці. Лідер – АЗ (6 пунктів). В Аполлона та Вадуца залишилось по 1 балу.

Солідність від Кучера і Ко

Одна з основоположних складових успіху СК на Кіпрі – спокійна робота з м’ячем. Практично увесь матч, за винятком 15 нервових хвилин після пропущеного голу, українці комбінували, роблячи велику кількість коротких і середніх передач, тобто тримали гру під власним контролем. Особливо знущально це виглядало у першому таймі, коли й вдалося гарантувати собі перемогу. Якраз перед другим м’ячем Довбика на екран вивели красномовну статистику: Аполлон виконав 127 пасів, СК Дніпро-1 – 231 (за підсумками всього матчу різниця приблизно така ж – 385:566).

Постійна біганина у відборі, зрозуміло ж, бісила і виснажувала чемпіонів Кіпру. З’являлися прогалини у лініях, елементарні помилки, якими суперник залюбки користувався. Центр оборони Аполлона – взагалі прохідний двір. І це команда, яка ще недавно обігрувала Маккабі з Хайфи і на рівних грала з Олімпіакосом? Але Бог з ними – це проблеми кіпріотів. А Кучеру і його команді ще належало тими проблемами скористатися. Завдання виконане на відмінно.

Станція героїв Дніпра

Два голи + асист – Артем Довбик безпосередньо долучився до кожного взяття воріт Аполлона. Та навіть якщо відкинути статистичний факт, важливість цього гравця для команди вкрай важко переоцінити. Артем пахав по всій площині поля, відбирав і пасував, повертався аж до власних воріт і допомагав оборонятися при стандартах. Просто-таки ідеальний центрфорвард – недосяжна мрія Ігоря Суркіса. Статистичний портал SofaScore нагородив Довбика безпрецедентним балом – 9,4!

Також виділяється лівий фланг команди – Бусанелло, Рубчинський та Амаш. Хлопці справді зіграли дуже добре. А ось Гуцуляку статистики вділили лише 6,4 балів. Надто мало, як для гравця, що започаткував два перших голи тонкими та вчасними розрізними передачами.

Шахтар – Селтік: Мудрик і 3 неочевидні герої творять нове диво – феноменального кривдника України зупинили у матчі ЛЧ