УКР РУС

Сидорчук виявився крайнім: чому так сталося і що його чекає у Бельгії?fire

23 вересня 2023
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко аналізує трансфер екс-капітана Динамо і... не знаходить нічого хорошого для самого футболіста.

Сергій Сидорчук після понад десяти років у Динамо змінив команду. Колишній капітан киян виступатиме за бельгійський Вестерло. Угода розрахована на три роки. Аутсайдеру чемпіонату Бельгії 32-річний центральний півзахисник обійшовся у 700 тисяч євро. У першому матчі Сидорчука за Вестерло команда програла Антверпену вдома – 0:3. Українець вийшов у старті, але нічим не зарадив.

Сидорчук дебютував в чемпіонаті Бельгії з розгромної поразки – українець отримав жовту й низьку оцінку

Я б зрозумів, якби Сергій перейшов до статусного чемпіонату або до відомого клубу. Чи отримав би хороші особисті умови. Жодного з цих пунктів немає. Колись Руслан Маліновський розповідав журналістам, що у Генку він отримував 1 млн євро. Але податки від цієї суми складають 66-70 відсотків. Навряд чи за цей час оподаткування у Бельгії стало поблажливішим. Якщо врахувати, що у Динамо зарплата Сидорчука становила 1 млн євро (мінус 30 відсотків під час воєнного стану), то навряд чи у Бельгії він має більше.

Сьогодні Вестерло стоїть на виліт. Клуб дуже важко назвати статусним. Я не пам'ятаю, щоб вони грали у єврокубках чи провертали якісь вдалі трансфери. А що робити, маючи трирічний контракт, якщо команда вилетить із Ліги Жупіле за підсумками сезону? Навіть якогось натяку на стабільність немає. Вже наступного літа, ймовірно, доведеться знову шукати собі нову команду. Тільки тоді в нього вже не буде статусу капітана Динамо та гравця збірної України. Звичайний гравець, чия команда не змогла затриматися в еліті бельгійського футболу. Я б зрозумів, якби Сергій перейшов бодай до якогось середняка, вже мовчу про Андерлехт чи Генк. Це стало б певним визнанням його статусу та довготривалої кар'єри у Динамо.

Восьмого вересня Ар'ян Адемі повернувся до Динамо Загреб. Капітан чинного чемпіона Хорватії у 31 рік вирушив на заробітки до Китаю. Його трансфер до Піднебесної сприймався, як вдячність клубу за багаторічну кар'єру у столиці Хорватії та капітанську пов'язку, яку він носив останніми сезонами. Отож, 30 березня 2023 року Адемі прибув до Азії, але за п'ять місяців повернувся додому. Коли тобі за тридцять, у тебе велика сім'я і ти ніколи не грав за кордоном, дуже непросто знайти себе в іншому чемпіонаті.

Так само я не вірю, що у Сидорчука щось вийде у Бельгії. Його повернення наступного літа до столиці України чи переїзд у якийсь клуб із Кіпру або Туреччини не стане для мене несподіванкою. Вчитися набагато простіше, ніж перевчатися. Сергій вже у такому віці, що кардинально змінювати щось вкрай важко. Окрім нового світу футболу без "автобусів", з уболівальниками, швидкістю гри, на Сидорчука чекає налагодження всіх побутових питань – житло, школа, садочок і тому подібне.

Ярмоленко – про трансфер Сидорчука у Вестерло: "Якби не війна – він нікуди б не переходив"

Взагалі, трансфер Сидорчука мене дуже здивував. Я розумію, що він заслужив право, щоб його відпустили дограти десь у якісному чемпіонаті та хорошій для життя країні. Але одна справа, коли ти їдеш виступати в МЛС, а зовсім інша – у клуб, який іде на передостанньому місці у своєму чемпіонаті, а у восьми матчах набрав тільки два очки. Не думаю, що Сидорчук – гірший за рівнем гравець, ніж Кривцов.

Наскільки розумію, трансфер став можливим після вильоту Динамо з єврокубків. Невихід у Лігу конференцій не дозволив заробити певні кошти у вигляді бонусів від УЄФА. У Сидорчука була одна з найбільших зарплат у клубі. Його відхід – хороша новина для зарплатної відомості. Якби це був трансфер вдячності, то Сергія відпустили б ще у липні, перед початком підготовки до сезону. Таким чином давши можливість адаптуватися повноцінно до старту у Бельгії.

Виходить так, що Сидорчука визнали одним із винуватців провалу в єврокубках цього сезону та четвертого місця сезону минулого. Якщо команда провалюється, то відповідає тренер або провідні гравці. Луческу залишився на місці. Капітан команди перейшов до іншого клубу.

Суркіс пояснив, чому погодився відпустити Сидорчука у Вестерло: "Питання у грошах не стояло"

У Бельгії екс-динамівець відразу потрапляє під тиск. Його нова команда провалила старт сезону. Запрошення українця – це опція покращення турнірної ситуації. Приїхав капітан київського Динамо та гравець збірної України! Тож аванси потрібно виправдовувати. Якщо не буде результату, Сергій отримає шквал критики від місцевих ЗМІ. Він іноземець, за нього заплатили гроші. Тому зобов'язаний одразу показувати свій рівень.

Трансфер Сидорчука запізнився на два роки. Оптимальним варіантом для цього було літо 2021 року. Збірна України дійшла до чвертьфіналу Євро-2020. Динамо грало в ЛЧ та потрапило до 1/8 Ліги Європи. Сергію було тільки в районі 30 років. За його перехід отримали б зовсім інші гроші, а сам футболіст перейшов би у кращий чемпіонат на кращих умовах. Так само я вважаю, що у 2021-му був ідеальний час для продажу Бущана і Шапаренка. Ціна цих футболістів тоді була піковою. Але ж ми всі знаємо, що Динамо не вміє вчасно прощатися зі своїми гравцями.

Перспективи Сидорчука у збірній України теж виглядають туманно. Уже весною він може втратити статус затребуваного. Зараз у національній команді дуже серйозна конкуренція в середині поля. У вересневих матчах не знайшлося місця для Маліновського. Ніхто не зважатиме на якісь проблеми і не викликатиме за старі заслуги.

Якщо Володимир Бражко зможе заграти у Динамо (після відходу Сидорчука місце в основі звільнилося), то Ребров зробить на нього ставку, як на конкурента для Степаненка. Бражко вже опинявся у розширеному списку збірної у червні. Тоді він активно виступав за Зорю, де був одним із лідерів. Якщо справи у Динамо налагодяться, його шанси на національну команду суттєво виростуть. Я так розумію, що у тренерського штабу є симпатія до цього футболіста. Тим часом у Сидорчука буде статус гравця клубу, який бореться за виживання. Та й сам рівень Вестерло навряд чи відповідає рівню збірної України. Тут ось із команди-чемпіона Польщі та учасника єврокубків не викликають.

Луческу хапається за останній шанс, чого не пробачить Шахтар і ще чотири кандидати на гучну відставку в УПЛ