УКР РУС

Португалія перемогла Швецію у Лізі націй: "селесао" демонструють клас, Роналду знову на коні, а Канселу виділяється

9 вересня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Кріштіану Роналду поставив Швецію на коліна й наблизився до вічного рекорду Алі Даеї.

Головний тренер шведів Янне Андерссон після поразки у Франції змінив трьох захисників, двох хавбеків і одного нападника. Фернанду Сантуш же залишив у запасі героя розгрому Хорватії – Дієго Жоту – і поставив у стартовий склад Роналду, який відновився після інфекції. Очевидно, що не грати Кріш не міг, але тут і привід був серйозний – португальська "сімка" могла забити 100-й гол за збірну.

Франція перестріляла Хорватію у Лізі націй – свято відкритого футболу та дежавю Мундіалю

Перша половина першого тайму виявилась дуже важкою для перегляду. Шведи мали всього один неточний удар Берга головою в сторону від воріт, а у португальців можна згадати тільки гостру подачу на дальню стійку, яку не зміг нормально замкнути Пепе. "Селесао" ще й встигли втратити Бернарду Сілву, який отримав пошкодження – його змінив Гонсалу Гедеш. Загалом, цей відрізок поєдинку був неймовірно повільним і нудним. Проти Хорватії підопічні Фернанду Сантуша грали набагато веселіше.

У другій половині тайму швидкості не підіймалися, але португальці відчутно захоплювали ініціативу. Незабаром пішли і моменти: так, на 26-й хвилині Роналду ударом з правої замкнув подачу Бруну Фернандеша на ближню стійку – Ольсон парирував ногою! Шведи огризнулися дальнім пострілом Ольссона аж на 37-й хвилині, а на 39-й Роналду змарнував свій другий шанс – Кріштіану отримав закидання від Канселу, відірвався від захисників і пробив у ближній кут, однак Ольсон знову парирував. Потім по воротах "Тре Крунур" ще й удар Данілу з дистанції прилетів, але він небезпечним не був.

Здавалося, що шведи доведуть справу до нульової нічиї у першому таймі, однак всі старання перекреслив Густав Свенссон. На 42-й хвилині він, маючи жовту картку, зрізав у підкаті Моутінью й отримав друге попередження. Швеція залишилася у меншості, а Португалія отримала право на штрафний метрів з 25-ти. Роналду встав у позу, видихнув і прямим ударом спрямував м'яч точно в ліву дев'ятку – 0:1! Сотий гол Кріша за збірну мав бути саме таким. Після цього команди пішли на перерву.

Роналду встановив унікальне досягнення, першим в історії європейських збірних забивши 100 голів

Другий тайм продовжився у тому ж руслі. Португалія володіла ініціативою й грала у невисокому темпі, а Швеція все так же залишалася інертною в атаці. На 52-й хвилині за пасивність міг покарати Моутінью, який відібрав м'яч перед штрафним і бахнув метрів з 22-х – над поперечиною. На 60-й Бруну Фернандеш при замиканні прострілу в центр карного майданчика влучив точно в перекладину, а на 64-й Феліш, красиво розвернувшись під тиском і при цьому жонглюючи м'ячем, пробив з рикошетом від захисника – в руки Ольсону. "Тре Крунур" огризнулися дальнім ударом Форсберга зі стандарту повз ліву стійку.

Поступово гра загальмувала. Здалося, що шведи вирівнюють гру, а Форсберг навіть наважився на прямий удар зі стандарту з 35-ти метрів – повз ближній кут. Втім, зовсім скоро Швецію покарали: на 72-й хвилині Феліш прийняв діагональ з правого флангу на лівий, змістився в центр і віддав передачу на Роналду, а Кріш хитрим ударом з лінії штрафного спрямував м'яч точно в дальню дев'ятку – 0:2! До рекорду результативності за збірні залишилось 8 голів. Поки що він належить іранцю Алі Даеї.

На 79-й хвилині КР7 міг і хет-трик робити, однак постріл метрів з 22-х пройшов повз правий верхній кут. Ще за дві хвилини Роналду виривався віч-на-віч з Ольсоном, але арбітр помітив у нього офсайд. Після цього нападник поступився місцем Жоті, а той вже за хвилину вилетів у контратаку 3-в-2 – в завершенні епізоду пішов простріл на дальню стійку, який Феліш не встиг замкнути. На 87-й Феліш потужним ударом метрів з 20-ти в правий нижній кут міг відзначитись без допомоги партнерів, але Швецію від розгрому врятував Ольсон. Зрештою, забити третій гол португальцям так і не вдалося, а про шведів годі й говорити. Фінальний свисток зафіксував перемогу "селесао" з рахунком 0:2.

Таким чином, збірна Португалії набрала шість очок і продовжила очолювати групу А3 завдяки кращій різниці м'ячів. У Франції стільки ж набраних пунктів, а Швеція та Хорватія замикають квартет з нулем залікових балів.

Португалія тримає клас

У матчі проти Хорватії португальці грали без Роналду й продемонстрували дива динаміки та високого пресингу. Тоді "селесао" забили чотири голи й могли забити ще стільки ж, практично нічого не дозволивши супернику – настільки агресивну та вигадливу Португалію ми не бачили аж з позаминулого десятиліття. Повернення Кріша в основу на матч проти добре організованих шведів насторожувало – була підозра, що гра капітана на чистих м'ячах вдарить по командній швидкості й поверне той старий прагматичний футбол Фернандо Сантуша, в якому КР7 тягне на собі сіренький колектив. Нічого такого не сталося.

Так, поєдинок виявився більш сухим і повільним, але це логічно – тренерський штаб португальців провів всього одну заміну проти шести у шведів, тож гості були менш свіжими. Крім того, "Тре Крунур" оборонялися середнім блоком 4-4-2 та створювали перевантаження на флангах – у відповідь "селесао" відмовилися від систематичного високого контрпресингу, зосередившись на контролі м'яча і розтягуванні ліній суперника. При обороні ж "червоні" перекривали центр і напівфланги, в чому активно допомагали Феліш та Бернарду Сілва / Гедеш.

Рано чи пізно господарі припускалися помилки, а гості починали атаки через розкриті зони за спинами "вікінгів". Щось схоже постійно проходило і з Хорватією, однак там португальці значно менше підлаштовувалися й значно більше тиснули самі – у Стокгольмі ж Фернандо Сантуш зробив ставку на прагматичну позиційну роботу в лайт-режимі, але результат і зміст гри не змінилися. Португалія знищила Швецію. Просто забила менше.

8:21 за ударами (1:8 в площину), 6:16 за передачами під них, вдвічі більше пасів, 80:89 за відсотком точних пасів, 8:14 за обіграшами на дриблінгу, 31% гри на третині поля суперника, 67% володіння м'ячем – всі ці цифри на користь Португалії. Теплова карта аж горить на половині поля шведів, в той час як "Тре Крунур" не створили жодного моменту з гри. І так португальці грають у другому матчі поспіль, без одного футболіста в обороні, з травмою Бернарду Сілви, проти добре організованого суперника. Це дуже круто.

Фернанду Сантуш і його підопічні довели, що може успішно грати в різних стилях – або агресивно, з шаленим тиском і персональними орієнтуваннями по всьому полю, або ж з підлаштуванням під суперника та необхідністю прикривати Роналду, та ще й на тлі шалених навантажень. Зміни в підходах "селесао" демонструють як на дистанції, так і по ходу матчу, однак Португалія при будь-яких розкладах домінує й розриває.

З таким футболом можна і чемпіонство Європи захистити – благо, майже всі топ-збірні нині мають проблеми. Втім, про такі речі вже варто говорити авансом. Істинну силу цієї збірної покажуть матчі проти Франції.

Роналду – машина

Кріштіану Роналду прогнозовано звільнили від оборонної роботи. Шведи кілька разів скористалися його відстороненістю, однак загальні труднощі "варягів" у атаці та хороша побудова гри Португалії дозволили перетворити свободу капітана у якісну перевагу. Коли ж Роналду отримував м'яч, у господарів починалися серйозні проблеми.

КР7 в атаці виглядав шикарно – він робив швидкісні ривки, як молодий, сміливо йшов у дриблінг, приймав нетривіальні рішення, розганяв атаки у дотик, тощо. В його активі аж сім ударів по воротах, п'ять з яких пройшли у площину – два з них перетворилися у фантастичні голи. Крім того, Роналду двічі обіграв суперника на дриблінгу (з чотирьох спроб) та віддав 32 точні паси з 34-х.

У звіті після Хорватії я писав, що без Роналду португальці сильніші. В принципі, так і є – в наш час занадто жирно тримати на полі футболіста, який демонстративно стоїть в стороні від оборонної роботи партнерів, грає на чистих м'ячах і вимагає підстраховки. Португалія без Рона отримує варіативність і атакує агресивніше – показово, що одразу після його заміни Жота організував швидкісну контратаку 3-в-2 з вриванням у штрафний. Це була одна з найкращих атак "селесао" у матчі, але що ти скажеш проти використання Роналду, коли він виходить на поле, робить два шедеври та б'є кілька рекордів? Залишати такого футболіста на лавці було б абсурдно – тим паче, що і з його недоліками Португалія здатна домінувати.

Наскільки його використання шкодить і допомагає в матчі проти топ-команди, покаже зустріч проти Франції. Зараз же Роналду на коні – він першим серед європейців подолав позначку в 100 голів за збірну й наблизився до рекорду Алі Даеї на вісім голів.

Цікаво, що 48 голів у футболці "селесао" він провів вже після 30 років. Крім того, Кріштіану у матчі зі Швецією оформив свій 24-й дубль за збірну; у нього більше дублів, ніж у будь-якого португальського збірника – голів. Геній!

Неоднозначний матч Канселу

Канселу у попередньому поєдинку передав привіт Зінченку, забивши шедевральний гол і викотивши одну передачу під удар. Він класно виглядав і в атаці, і в обороні, хоча хорвати тиснули на його фланг максимально. Зі шведами Жоау також виділявся.

В першу чергу, він був помітним в роботі попереду. В активі правого фулбека не було ударів, але було чотири передачі під них – саме він виводив Кріша віч-на-віч. Також Канселу став лідером за дотиками до м'яча (113) та кількістю пасів (78, точність 89%) – з навісами у португальця не пішло, але чотири з восьми його довгих передач знайшли адресата. Єдиною проблемою в атаці стали обіграші на дриблінгу (один успішний з чотирьох).

Жоау був надзвичайно корисним попереду, однак в обороні все не так радісно. Канселу виконав два невдалих відбирання з двох і програв вісім з дев'яти єдиноборств на землі – хоча виграв три верхових. Це занадто багато для матчу проти добре організованої команди. З іншого боку, в позиційному плані Канселу відпрацював більш-менш нормально – провалів на його фланзі не виникало.

Які висновки зробить Гвардіола, покаже новий сезон АПЛ, але за два матчі збірних Канселу заслужив на тверду "четвірку". Блискуча робота в атаці, висока мобільність та хороше бачення поля були при Жоау, а вміння оборонятися для сучасних фулбеків – то таке. Втім, варто не забувати, що все це було продемонстровано на правому фланзі.

Ліга націй: Бельгія розтрощила Ісландію, Англія не перемогла Данію, драматична поразка Жерсона і Ко