УКР РУС

Шевченко з прапором України, сльози Роналду і перша невдача Клоппа – якими були фінали ЛЧ між командами з однієї країни

1 червня 2019 Читать на русском
Автор: Юрій Яковлев

Тоттенхем та Ліверпуль зіграють у англійському фіналі Ліги чемпіонів 2018/19. "Футбол 24" пригадує попередні вирішальні поєдинки турніру, у яких володаря Кубка чемпіонів з'ясовували команди-представники однієї асоціації.

Ліверпуль та Тоттенхем зійдуться у англійському фіналі Ліги чемпіонів, який пройде вже сьогодні, 1 червня у Мадриді на стадіоні Ванда Метрополітано. Стартовий свисток словенського арбітра Даміра Скоміни пролунає о 22:00 за київським часом.

Тоттенхем – Ліверпуль: анонс фіналу Ліги чемпіонів

Вдруге в історії найпрестижніший клубний трофей Європи розіграють представники Туманного Альбіону. А загалом в історії Ліги/Кубка чемпіонів це вже 7-й випадок, коли у вирішальному поєдинку візьмуть участь команди з однієї країни. Пригадуємо попередні 6 випадків, тим більше, що одразу два з них увійшли в історію українського футболу.

Реал – Валенсія (фінал ЛЧ 1999/00)

24 травня 2000 року. Сен-Дені, стадіон Стад де Франс

Реал – Валенсія – 3:0

Голи: Мор'єнтес, 39, Макманаман, 67, Рауль, 75

Реал: Касільяс – Сальгадо, Ельгера, Іван Кампо, Каранка, Роберто Карлос – Редондо, Макманаман, Рауль – Мор'єнтес, Анелька

Запасні: Ілгнер, Єрро, Санчіс, Савіо, Жеремі Нджитап, Карембе, Баліч

Валенсія: Каньїсарес – Англома, Джукіч, Пеллегріно, Херардо – Фарінос, Мендьєта, Кілі Гонсалес – Херард – Ангуло, Клаудіо Лопес

Запасні: Бартуаль, Рош, Альбельда, Оскар Гарсія, Мілья, Іліе, Хуан Санчес

Перший в історії Ліги чемпіонів мононаціональний фінал пройшов на головній арені Франції – Стад де Франс у передмісті Парижа Сен-Дені. Володаря трофею визначали іспанські Реал та Валенсія. Для мадридців це був 11-й фінал в історії клубу, для Валенсії – перший. До слова, суперником Реала у другому груповому етапі (так, тоді була така екзотика) було київське Динамо, яке тоді ж і завершило свій шлях у турнірі.

"Лунін? Якщо він не буде сміливим, то може забути про Реал": ексклюзивне інтерв'ю з легендою галактікос Іваном Ельгерою

Валенсія, яка стала головною сенсацією тієї Ліги чемпіонів, провалила вирішальний поєдинок. У підопічних Ектора Купера мало що виходило в атаці, а у ворота Сантьяго Каньїсареса влетіли одразу 3 м'ячі. Могло бути й більше, але голкіпер у декількох епізодах відверто рятував свою команду. Голи Мор'єнтеса, Макманамана та Рауля принесли Реалу 9-й Кубок чемпіонів. Наступного довелось чекати майже 15 років, але це зовсім інша історія.