УКР РУС

Шериф – Брага: Вернидуб іде на радикальний ризик і заслуговує випити шампанське в ЛЄ – аномальна історія нагадала Шахтар

17 лютого 2022 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Шериф переграв Брагу (2:0) у першому матчі 1/16 фіналу Ліги Європи 2021/22. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Вимушена революція як головна проблема для українського керманича

Нова зустріч Юрія Вернидуба з Брагою. Раніше український тренер на чолі Зорі вибивав четверту силу Португалії у кваліфікації ЛЄ. Матч, як і онлайн-трансляція Шериф – Брага на "Футбол 24", стартував о 19:45. Для чемпіона Молдови це була перша офіційна гра за понад 2 місяці. Шериф вибив Шахтар з єврокубків, посівши 3 місце на груповому етапі Ліги чемпіонів. Португальці ж фінішували другими у своєму квартеті ЛЄ. Взимку команда Вернидуба втратила відразу 5 гравців основи (плюс дискваліфікований капітан Дуланто). Так, випала уся лінія оборони, яка пропустила від Реала і Шахтаря на старті ЛЧ лише 1 гол. Серед проданих бразильський фулбек Крістіано, який оформив 3 асисти у поєдинках з іспанцями та українцями.

Шериф – Брага: онлайн-трансляція матчу ЛЄ – Вернидуб проти давніх знайомих

Янсане, який голом добив Шахтар на цьому ж полі, завдав першого удару на 6 хвилині. Форвард збірної Гвінеї розвернувся і пробив метрів з 20 – вище. Вернидуб у фірмовому емоційному стилі по черзі заряджає і заспокоює свою команду, коли потрібно. У перші 10 хвилин Брага володіє м'ячем 65% часу, але вперше пробиває лише на 11-й. Атанасіадіс спокійно впорався з дальнім пострілом Медейруша. Активний 19-річний фулбек Ян Коуту черговим проривом посадив на жовту опорника збірної Малаві Чарльза Петра, який нині вийшов у трійці центральних захисників. Зі стандарту Брага ледь не відкрила рахунок. Центрбек Олівейра став першим, кому дали пробити з меж штрафного, але не влучив.

Шериф – Брага – 2:0 – відео голів і огляд матчу Ліги Європи

Шериф довго винюхував свій шанс, і VAR допоміг у драматичній ситуації

Гості тиснуть все активніше. Подобається орендований Коуту. Недарма Манчестер Сіті заплатив за юного бразильця 6 мільйонів євро. В Яна, до слова, 3 асисти у чемпіонаті Португалії, лише в Медейруша більше (6). Радельїч блискучим підкатом зірвав супермомент Браги. Хірургічна робота. Якби трохи помилився, суддя призначив би пенальті. Битва перших пасів. Спочатку Янсане прийняв на груди закидання зі своєї половини, але відпустив м'яч і віддав кіперу. А менш ніж за хвилину Рікарду Орта вискочив на побачення з Атанасіадісом і прокинув у порожні ворота. Евангелу підстрахував грецького земляка, вибивши снаряд з лінії.

Ще кілька дальніх спроб команди Вернидуба. Шериф переважає за ударами, але зовсім бракує влучань у площину. І ось він шанс на 39 хвилині. Яхшибоєв другим темпом м'яко накидав на воротарський, Траоре переграв голкіпера, а Янсане, який перебував в офсайді, навіщось втрутився і добив. Та все ж VAR перевіряє ситуацію на предмет пенальті. Данні Маккелі переглянув епізод, який відбувся за мить до скасованого взяття воріт. Андре Каштру зіграв виставленою рукою. Себастьєн Тілль ефектним більярдним ударом від стійки переграв голкіпера, який майже потягнув цей пенальті.

Дивовижне рішення Вернидуба пішло на користь

Ось вам і Шериф, який всю зимову підготовку провів не на турецьких чи іспанських зборах, а в себе у Тирасполі. Швидкі фланги, нав'язування боротьби, ривки силового форварда і вінгерів нікуди не ділися. Непросто Бразі перекривати контрвипади у перехідних фазах. Стандарти молдовського клубу теж на рівні. Португальці бомбардують чергами з навісів у компенсований до 1 тайму час (аж 6 хвилин додано). Контроль м'яча контролем, а Шериф удвічі частіше пробив по воротах (6:3, зокрема, 3:2 з меж штрафного, 1,0:0,4 за очікуваними голами).

На старті другої половини команди обмінялися далекими виходами своїх голкіперів. Атанасіадіс зіграв впевненіше, а ось Матеус ледь не привіз. Врізався 29-річний бразилець в Янсане, і пощастило, що рефері не розцінили цю силову боротьбу як фол останньої надії. Шериф мало володіє м'ячем, але не боїться грати в пас, коли з'являється трохи простору. Кілька перспективних контратак запороли останнім пасом. Яхшибоєв поборовся і скинув під удар. Траоре з рикошетом від плеча Каштру пробив мінімально над воротами.

Вражаюча перевага в боротьбі – Вернидуба знову не лякають авторитети

У Шерифа майже вдвічі краща статистика єдиноборств, зокрема, верхових дуелей. Моментами Брага все ж знаходить крихти простору для ударів, але після перерви за половину тайму португальці жодного разу не пробили з меж штрафного. Потрійна заміна від гостей. 22-річний вихованець Барселони Абель Руїс, який влітку дебютував за головну збірну Іспанії, запоров хороший момент дуже невдалим обвідним ударом.

На 75-й було дуже близько до рівноваги. Франсішку Моура, ще один джокер гостей, кивком голови пройшов дует захисників. Атанасіадіс потягнув розстрільний удар, а Радельїч вкотре підстрахував, коли суперник готувався добити у порожні ворота. Неймовірний подарунок за 8 хвилин до кінця основного часу. Бруну Родрігеш послизнувся в центрі поля, і Адама Траоре втік по автостраді на зустріч з голкіпером. Вінгер збірної Малі, який подобався своєю грою ще на зимовому Кубку Африки, пробив поміж ніг Матеусу. Хапаються за голови навіть самі гравці Шерифа – це 2:0.

Карати за найменші помилки, не чудити самим – аномалія з формою

Коуту нагадав про себе, фінтом обвівши суперника на швидкості. Ян виклав ідеальний пас під удар зі штрафного – Атанасіадіс не без проблем парирував. Пізні заміни Вернидуба. "Підтискаємо", – кричав український тренер. І це девіз сьогоднішнього матчу. Шериф просто замучив фаворита своєю волею до боротьби на кожному клаптику поля, залишаючи обмаль місця для маневрів, ніби постійно подвоюючись і потроюючись в усіх зонах.

Дивовижно, але команда Вернидуба ще й не особливо підсіла на фінішному відрізку матчу. Суддя додав 5 хвилин. Андре Орта отримав трохи простору перед штрафним. Дуже далеко від воріт пробив гравець Браги. Перемога 2:0 – солідна заявка на прохід до 1/8, хоча відсутність/наявність виїзних голів тепер вже не має жодного значення. Черговий єврокубковий тріумф Вернидуба, який дуже нагадав перемогу над Шахтарем тут же і з тим же рахунком. Ніби й не міняли більш ніж половину основи. Проблеми після кількамісячної зимової паузи? Ні, не чули!

Чергове диво, не інакше, або Вернидуб ризикує з дзеркалкою

Безумовно, Брага класніша команда. За підбором гравців, бюджетом, традиціями в єврокубках, високими місцями в набагато важчому чемпіонаті. Але Вернидубу вкотре вдалося нівелювати переваги суперника. За очікуваними голами португальці набили (0,7) навіть дещо більше, якщо вирахувати з 1,3 xG Шерифа 0,75 за пенальті. Гості точніше пасували (82% проти 63%), більше (11:9) і влучніше били (4:2). Звісно, гегемону чемпіонату Молдови пощастило з двома результативними помилками португальців. Однак свої моменти ще потрібно реалізувати, а тут у господарів повний максимум.

Вражаючу перевагу суперника в контролі м'яча господарі нівелювали захмарним рівнем боротьби. Вони не просто билися за нову сенсацію. Кусалися, дряпалися, летіли у підкатах і контратаках. Брага зіграла наївно і легковажно, ніби не було цього єврокубкового сезону. Фаворити приїхали а-ля Шахтар восени – здобувати комфортну перемогу на класі. Отримали ж звірячий опір, від якого в технічних гравців почали трястися ноги. Головний аутсайдер плей-офф Ліги Європи (за версією букмекерів) усе ще в грі й досить непогано почувається.

Після гри Вернидуб кілька разів наголосив на тому, що оборонна лінія Шерифа була повністю оновленою сьогодні. А зіграла настільки потужно, що навіть Дуланто тепер змушений витримувати серйозну конкуренцію з боку вчорашніх глухих резервістів. До слова, перуанець, як і ще один дискваліфікований лідер (ганець Аддо) та нинішній герой Адама Траоре (його повний тезка сьогодні заробив пенальті за Барселону – англійці жартують, що вибухово швидкий вінгер встиг на гру Шерифа за 20 хвилин після заміни у матчі проти Наполі) також могли піти взимку. Адже клуб отримав привабливі пропозиції, сватали навіть у Динамо. Вирішили залишитися, повірили у проект Вернидуба.

А той ризикнув ще й зі зміною схеми. Вперше з українським тренером Шериф зіграв за системою 5-2-3. Розрахунок був на те, аби віддзеркалити схему Браги і позбавити звичної переваги, яку дає розташування з трьома центральними захисниками. Як для дебюту нової системи та ще й у повністю оновленому складі оборони вийшло фантастично. Адже по суті Бразі в атаці не дозволили ані краплини більше, ніж вона – суперникам. Хоча останні 15 хвилин повинні опустити з небес на грішну землю. Брага вміє атакувати, а вдома на відверто приємнішому для технічних ніг полі й поготів. Тепер уже пекельно важко буде Шерифу.