УКР РУС

Шеффілд – Манчестер Сіті: посереднє повернення Зінченка, провал Жезуса, трагедія голкіпера та топ-клас лідерів "містян"

22 січня 2020 Читать на русском
Автор: Юрій Яковлев

Манчестер Сіті переміг Шеффілд Юнайтед (1:0) у поєдинку 24 туру АПЛ. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Матч та онлайн-трансляція Шеффілд Юнайтед – Манчестер Сіті стартував о 21:30 за київським часом. "Містяни" після нічиєї з Крістал Пелас у попередньому турі фактично втратили шанси на чемпіонство – їхнє відставання від Ліверпуля на момент початку гри складало 16 очок при наявності гри в запасі у мерсисайдців.

Шеффілд Юнайтед приємно дивує, набравши після 23-х турів 33 очки. Підопічні Кріса Вайлдера цілком можуть змаханутися на єврокубки, адже відставали від 5-го місця, яке наразі посідає МЮ, лише на 1 бал. Більше того – "клинки" пропустили лише 22 голи у 23-х матчах, що є другим показником Прем'єр-ліги після Ліверпуля.

Шеффілд Юнайтед – Манчестер Сіті: онлайн-трансляція матчу із Зінченком у складі

У першому колі на Етіхаді Ман Сіті переміг Шеффілд Юнайтед з рахунком 2:0. Голи забивали Серхіо Агуеро та Кевін де Брюйне. Олександр Зінченко тоді відіграв весь матч, після чого навіть не потрапляв у 2020 році в заявку на поєдинок АПЛ. Проте цей матч півзахисник збірної України розпочав з перших хвилин, а от Бенжамен Менді через чергове пошкодження опинився поза заявкою. Окрім Зінченка, у стартовий склад повернувся Емерік Ляпорт, який пропустив кілька місяців через травму. Загалом Гвардіола застосував значну ротацію, серйозно змінивши склад порівняно з поєдинком проти Крістал Пелас.

Вже на 2-й хвилині Жезус міг вийти віч-на-віч з Хендерсоном, але невчасно спіткнувся і не зумів наздогнати м'яч. Зінченко завдав першого удару в матчі – після розіграшу кутового українець з-за меж штрафного запустив м'яч вище воріт. Перед тим Фернандінью перервав небезпечну передачу у центр штрафного "містян". До слова, Манчестер Сіті переважно діяв за схемою з трьома центрбеками, роль яких виконували Фернандінью, Отаменді та Ляпорт. Зінченко та Вокер діяли на лівій та правій бровках відповідно.

Бешіч грубо зіграв у підкаті проти Ляпорта та отримав заслужену жовту, а от француз неабияк налякав тренерський штаб Ман Сіті, залишившись лежати на газоні. На щастя, Ляпорт все ж продовжив поєдинок.

На 19-й хвилині Сіті втратив вбивчий момент. Стерлінг у центрі поля відібрав м'яч, обігрався з Марезом та пробив метрів з 10-ти – Хендерсон класним сейвом врятував Шеффілд! Зінченко класно вступив у боротьбу в чужому штрафному та заробив кутовий. Було чітко помітно, що м'яч вийшов від гравця господарів, але арбітр Лі Мейсон вважав інакше – удар від воріт. Після навісу Зінченка у штрафний "клинків" Фернандінью скинув у центр на Отаменді, той ефектно пробив у падінні – знову Хендерсон! Міг бути шедевр, якби не голкіпер Шеффілд Юнайтед. Наступна атака Сіті завершилася невдалим пострілом Стерлінга – значно вище воріт. Команда Гвардіоли у перші півгодини більше володіла м'ячем (38 на 62%), завдала 4 удари проти 0 у суперника, але забити не змогла.

Шеффілд Юнайтед – Манчестер Сіті – 0:1 – відео гола та огляд матчу

На 35-й хвилині Марез увірвався у штрафний майданчик, пройшов двох суперників, але був збитий третім. Лі Мейсон призначив пенальті, який не реалізував Жезус. Бразилець пробив у лівий від себе кут, проте не надто вдало, а Хендерсон у блискучому стрибку дістав м'яч! Існував ризик, що арбітр змусить перебити, адже ще до удару кілька гравців забігли у штрафний, але рефері проігнорував цей факт. Просто феєричну гру демонстрував колишній голкіпер Манчестер Юнайтед у першому таймі. Його 3 сейви допомогли "клинкам" вистояти у перших 45 хвилин попри повну перевагу Ман Сіті. На останній хвилині тайму Зінченко віддав на де Брюйне, але той пробив вище. 0:0 – з таким рахунком команди пішли на перерву.

По перерві Сіті продовжував тиснути. Жезус заробив небезпечний штрафний, але де Брюйне замість удару вирішив навісити – невдало. Господарі відповіли двома поспіль кутовими, з яких не витиснули жодних дивідендів. Родріго підсікав м'яч у дальній кут після подачі кутового, проте трохи не влучив. Той же іспанець навісив на Жезуса, удар якого парирував Хендерсон. Свій момент був і у команди Вайлдера – на 62-й хвилині Зінченко невдало вибив м'яч, а атака Шеффілда завершилася ударом Муссе в руки Едерсону. Перший удар у площину воріт "містян", до слова. Зінченко отримав пас від Стерлінга у штрафному Шеффілда, але сфолив, намагаючись дістати м'яч у підкаті. Одразу після цього Жезус залишив поле, замість нього вийшов Агуеро.

На 71-й хвилині хороший шанс втратили господарі. Макберні не зумів замкнути простріл з флангу після затяжної атаки, хоч до воріт було метрів 5. Не забиваєш ти – забивають тобі. Серхіо Агуеро забив чи не першим дотиком після виходу на поле. Після прострілу де Брюйне Хендерсон невдало зіграв на виході, а аргентинець без проблем вразив порожні ворота. Після цього замість Ляпорта з'явився Ерік Гарсія. До слова, де Брюйне став першим гравцем, який віддав 15 асистів у третьому сезоні АПЛ – перший такий випадок в історії АПЛ

У підсумку 0:1 – найкраща атака чемпіонату дотиснула другу найкращу оборону, хоча обидві команди ще могли змінити рахунок на табло. "Клинки" за очікуваними голами награли на одне взяття воріт, а "містяни" – майже на 3. Ман Сіті здобув мінімальну перемогу та скоротив відставання від Ліверпуля до 13 очок, але команда Клоппа має ще 2 гри в запасі. Шеффілд Юнайтед залишився на 7-й сходинці – 33 пункти.

Зінченко зіграв в АПЛ вперше у 2020 році – посередній виступ українця

Півзахисник збірної України вперше у цьому році вийшов на поле у поєдинку чемпіонату Англії. Травма Бенжамена Менді допомогла Зінченку зіграти всі 90 хвилин, але українець провів доволі посередній матч. 6,8 від SofaScore – середній бал у команді, нижчу оцінку отримали лише Жезус (6,3), Стерлінг (6,6) та Вокер (6,5). Приблизно такої ж думки й інший статистичний портал – WhoScored.

Півзахисник збірної України отримав м'яч 60 разів – з польових гравців гірший показник лише у Жезуса (24). Віддав 33 вдалі передачі (точність – 82%, нарівні з де Брюйне, але бельгієць віддав 51 точний пас). 1 неточний удар, 9 втрат м'яча та лише 1 вигране єдиноборство з 5-ти – такий доробок гравця збірної України у матчі проти міцного новачка АПЛ.

Загалом було помітно, що Зінченко перебуває не в оптимальній формі – на відміну від Менді зразка минулих матчів, дійсно гострих передач у виконанні Олександра не було. Проте Олександр грає в дещо іншому стилі (це раніше відзначав і Гвардіола), тому в цілому поєдинок проти Шеффілд Юнайтед українець, в принципі, провів на своєму рівні. Нічого особливого в атаці, проте відносно надійно у захисті та центрі поля. Щоправда, без особливого креативу, який необхідний у подібних матчах з командами, що грають другим номером.

Трагедія Хендерсона, контраст Агуеро та Жезуса, повернення Ляпорта

Найприємнішою новиною для прихильників Ман Сіті став вихід у стартовому складі Емеріка Ляпорта. Востаннє француз з'являвся на полі ще 31 серпня, а за його відсутності захист "містян" відверто не вражав надійністю. У звітному матчі Ляпорт ризикував знову травмуватися, але все ж відіграв 77 хвилин, протягом яких Шеффілд Юнайтед практично нічого не створив біля воріт Едерсона.

Міг стати героєм матчу голкіпер "клинків" Дін Хендерсон, але, як це часто буває, саме він став одним із винуватців пропущеного гола. Після прострілу де Брюйне англієць міг забирати м'яч, проте чомусь тягнувся до круглого ногами, а не руками. В підсумку Агуеро закотив м'яч у порожні ворота. Втім, попри цю помилку, Хендерсон все одно став найкращим гравцем матчу – якби не його сейви, то рахунок був би розгромним. Хоча навряд чи це тішить самого воротаря та його партнерів, адже очок від цього не додалося.

Хто не може занести матч собі в актив, так це Габі Жезус. Бразилець став найгіршим гравцем у складі Ман Сіті та не реалізував черговий пенальті. Нападник "містян" не реалізував вже 3-й з 5-ти своїх одинадцятиметрових в АПЛ – це найгірший показник в історії Прем'єр-ліги. Невміння виконувати пенальті – відверто слабка сторона бразильця, про яку відомо багатьом. Для чого ж давати йому бити?

На щастя Жезуса, Агуеро все ж "розмочив" рахунок. Аргентинець зіграв саме так, як має грати форвард – опинився у потрібному місці в потрібний час. Наче нічого особливого, але саме завдяки таким м'ячам Агуеро вже став найрезультативнішим гравцем в історії Манчестер Сіті. Його сватають у інші клуби, зокрема, МЛС та Аргентини, але без нинішнього Серхіо "містян" важко уявити. Заміни йому поки що не видно.

Барселона проти кривдників Зозулі, битва легенд у Лондоні, Фонсека кине виклик Роналду – топ-матчі євромідвіку