УКР РУС

Шахтар – Зоря: Коноплянка як джокер, трагічний рок-н-рол Скрипника і багато тривожних сигналів перед стартом в ЛЧ

14 вересня 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Шахтар переграв Зорю (4:3) у 7-му турі чемпіонату України. Рахунок і звіт матчу УПЛ 2019/10 читайте в цій новині.

Матч, як і онлайн-трансляція Шахтар – Зоря на "Футбол 24", стартував о 17:00. За останні 6 ігор між цими суперниками донецький клуб здобув 5 перемог і одного разу зіграв унічию. Востаннє Зоря перемагала "гірників" у грудні 2017-го. На виїзді ж луганський клуб обігравав Шахтар ще 3 роки тому, коли тренерами команд були Вернидуб і Луческу. Команда Каштру очолює УПЛ, набравши максимальне 21 очко. Зоря відстає на 10 балів і ділить 3-е місце з Десною.

Шахтар – Зоря: онлайн-трансляція матчу УПЛ

Ісмаїлі замикав подачу Марлоса з кутового, який сам же і заробив. Перший удар на 6-й хвилині виявився не дуже влучним. Зоря гостро відповідає. Швидкі забіги Громова і Михайличенка завершуються стандартом. Юрченко пробив з-за меж штрафного, а Пятов перевів на кутовий. А вже на 10-й хвилині гості відкрили рахунок. Громов виграв силову боротьбу в Матвієнка, Кочергін підхопив і видав Юрченку під розстрільний удар. Тайсон отримав жовту за тривалі та надто емоційні претензії до судді, мовляв, треба було фіксувати фол в атаці, а не гол зараховувати. Рефері ж вирішив відсудити у британському стилі.

Шахтар – Зоря – відео голів

Степаненко спересердя, що гра в атаці не клеїться, вистрілив здалеку. Микита Шевченко без проблем взяв цей м'яч. Поки Шахтар намагається вивести м'яч в атаку, на його половині пресингують відразу 6 гравців Зорі. Скрипник вірний собі. Доводиться сподіватись на індивідуалізм бразильців. Технічний Тете заробив гострий штрафний, а заразом і жовту для Михайліченка. Однак Марлос пробив дуже невлучно. Богдан перервав рукою пас – був великий ризик отримати вилучення же на 28-й, але й тут суддя вирішив на користь Зорі. Не захотів Романов псувати класну гру гостей.

Швидка контра гостей. Михайличенко знаходить Лєднєва, але Богдан дещо відпустив м'яч і дозволив Матвієнку заблокувати удар. Патріка вивели на удар на схожій відстані, але і тут все завершилося блоком – Чеберко підчистив. Неймовірний провал захисту Шахтаря на 35-й. Матвієнко знітився під натиском, Пятова також вивели з воріт високим пресингом, і як наслідок – Кочергін миттєвим ударом з флангу влучив під стійку. Шахтар забив у роздягальню. Марлос атаку почав, Тайсон через Ісмаїлі, який скинув, немов справжній центрфорвард, вийшов на ударну позицію і спокійно відправив снаряд у дальній кут.

Коноплянка вийшов у перерві замість Тете. Марлос перейде праворуч, а Тайсон у центр. Євген відразу ж починає з обвідного удару в дальній кут. Мінімально схибив. Спроба №2 від Коно. Тепер вже у площину воріт, але Шевченко на місці. Коноплянка зміщується цього разу в центр. Цілив Євген у дальній верхній кут, однак трохи перекрутив – 3 удари за перші 6 хвилин після повернення в УПЛ. Тайсон тягне м'яч і збирає біля себе суперників. Бразилець віддає у центр на Марлоса, а той обводить Шевченка красивим пострілом. Зоря переживає зараз другий Еспаньйол?

Атака правим флангом (Марлос на Болбата у штрафний) завершується ударом Мораєса. Рикошет застав зненацька Шевченка. Шахтар уже попереду. Русин, який вийшов на заміну, не зміг підлаштуватися під удар після гострого прострілу Тимчика, а в зустрічній атаці Коноплянка не прошив Шевченка. Тайсон впав у боротьбі, а тут свій же Ісмаїлі з розгону влучив капітану в голову. Тривожний момент, втратив свідомість бразилець. Моторошна травма. Тайсона винесли на ношах, але він отямився. Шахтар залишився в меншості, і Зоря ледь не використала це. Прохід лівим флангом, Лєднєву викотили під удар, але орендований динамівець пробив значно вище метрів з 11.

Після заміни Тайсона господарі зовсім віддали ініціативу. Русин на 87-й пройшов правим флангом, віддав на Чеберка, який перевів під удар Лєднєву з-за меж штрафного. Богдан прошив Степаненка і Пятова – це 3:3 і вже другий камбек у нашому матчі. Радість гостей тривала недовго. Ісмаїлі покотив Коноплянці у штрафний, а Євген віддав гольовий пас на Мораєса.

Яскрава гра Зорі, але знову трагічний кінець – УПЛ з присмаком Бундесліги

Зоря робила усе правильно до моменту, коли сили почали покидати, а концентрація – спадати. Луганський клуб настільки легко перемагав до кінця першого тайму, що певна розслабленість могла закрастися в голову, мовляв, і так якось дограємо. Хтось не добіг, хтось не підстрахував. Якщо позиційну гру в атаках, вихід з оборони, інтенсивний пресинг біля чужих воріт і контрвипади можна дивитись з насолодою і захватом, то на захисну організацію без сліз вже не вийде.

У Шахтаря дійсно нічого не виходило, поки Тайсон з Ісмаїлі на рівному місці не влаштували гол, який ми вже десь бачили не лише в УПЛ, а й в ЛЧ. Це, а також вихід Коноплянки, який вийшов по перерві рвати і стріляти, як у старі-добрі часи за Дніпро чи Севілью, стало ключовим у матчі. Якби вдалося дотримати до перерви рахунок 2:0, і психологічно було б легше, і за хоча б якусь нічию мали зачепитися. А так Шахтар почав тиснути і зачиняти суперника на фінальних 20 метрах поля.

Марлос або Тайсон створювали трикутники на лівому флангу з Коно та Ісмаїлі. Болбат увімкнув себе проти Литви, коли захисні огріхи покриває робота на атаку. Мораєс нарешті отримав простір і час, якого в нього і партнерів було обмаль до перерви. Зорю закрили у штрафному, і єдиним виходом з цього задушливого тиску стало пропустити ще двічі. Лише тоді команда знову задихала на повні груди, і це принесло третій гол.

Скрипник свідомо випустив Будківського і Русина по перерві удвох. Назарій здійснив передгольовий прохід, міг забивати і раніше, а Пилип також помучив центрбеків Шахтаря. Та як же все-таки круто, що тренери зі школою Бундесліги показують, як можна робити з нашої зазвичай похмурої УПЛ цукерочку. Що українські гравці, зокрема, списані потужнішими командами, вміють показувати клас і кайфувати від прогресивної гри. Що в Україні видати небоягузливий футбол проти Шахтаря і мати шанс перемогти, виявляється, також реально.

Рок-н-рольний драйв, притаманний чемпіонату Німеччини, з великою кількістю голів, атаки в обидва боки та інтригою, яка тримається до кінця. Зорю чекала доля такої собі Борусії Д, яка постійно на останніх хвилинах чи відрізках сезону відпускає перемоги. З іншого боку перемагати, потім відігратися з 2:3, щоб врешті програти – це дуже боляче. Богдан Лєднєв відверто зізнався, що подібні ігри важко пережити психологічно. Враховуючи матчі з Еспаньйолом, це вже якась трагічна тенденція, коли команда грає дуже гідно, на серйозний період стає справжнім пеклом для суперника, але в підсумку зазнає фіаско.

Шахтар продовжує свої серії, але дуже тривожить перед Лігою чемпіонів

Мораєс продовжує феноменальну забивну серію в УПЛ: 5 забитих м'ячів і 3 гольові паси за 3 тури. Марлос відзначається сам (5 голів) або асистує (2 асисти) вже 6-у гру підряд. "Гірники" 36 матчів поспіль не програють в УПЛ, здобуваючи свою 31-у перемогу. Шахтар виграв 9-й матч поспіль, зокрема, 7-й офіційний у сезоні. У цих же 9-и іграх чемпіони України з 26-го травня забивають мінімум 2 голи (різниця 30:6), а в середньому понад 3. Якщо навіть така Зоря не може зупинити команду Каштру, то хіба що втома чи розслабленість після єврокубкових матчів можуть перервати цю безпрограшну серію. Відчуття приреченості чемпіонської інтриги набуває більшої сили.

Водночас донеччани вперше пропустили більше гола. Були на волосині від втрати очок через розгублені дії Матвієнка і Пятова, що з ними вже далеко не вперше. Не дуже впевнено виглядав і зазвичай надійніший Степаненко. Із замін спрацював лише Коноплянка, а після виходу Соломона та Коваленка пропустили втретє. Болбат з Ісмаїлі перекривають оборонні промахи атакою, але не завжди ці перестрілки будуть на користь Шахтаря.

Коли проти команди Каштру, який через проблеми з вухом і заборону лікаря літати навіть не поїхав у Харків, вперше зіграли в європейський футбол, вони дала слабину. Причому Зоря, за всієї поваги, не Ман Сіті та навіть не Аталанта. Усе свідчить про те, що фанатів "гірників" чекає новий розділ гойдалок в ЛЧ, що минулого сезону не пустили у плей-офф. Навряд чи можливо за короткий період щось вдіяти з обороною і постійними помилками під тиском. Тут сподіватися лише на бразильську ідеологію "ми заб'ємо вам більше".

Коноплянка замінить Тайсона проти Манчестер Сіті?

Хтось скаже, що команда Гвардіоли провалилася на вихідних ще більше, поступившись новачку АПЛ Норвічу. Що ж, зліші та мотивованіші будуть – Гвардіола такого не пробачає. Перед першим туром ЛЧ краще б Сіті виграв і впевнився у своїй всесильності, а там і на недооцінці можна було б зіграти. Після виїзного фіаско "міщан" на це тепер марно розраховувати. З'явилася кадрова проблема і в атаці Шахтаря. Тайсон отримав приголомшливий удар від коліна Ісмаїлі в голову і тепер ніхто не знає, як поведеться його організм.

Норвіч – Манчестер Сіті: Зінченко не вразив та вперше програв, майстер клас для Шахтаря від аутсайдера АПЛ перед ЛЧ

Якщо бразилець не зможе зіграти 18-го вересня, на його місці можуть вийти Коноплянка або Соломон. Обидва не дуже до цього готові. Манор втратив місце в основі. Євген класно відпрацював на атаку, пробивав здалеку, віддав переможний гольовий пас у своєму дебютному офіційному матчі, але його поки вистачає ненадовго. А коли доведеться захищатися, то й поготів – можуть виникнути колосальні проблеми. Коли він вийшов у старті Шальке на Сіті, все завершилося плачевно – 0:7. Звісно, не лише Коно в тому винен, та все ж тоді український вінгер, м'яко кажучи, не вразив.

Замінити Тайсона зараз просто нереально – лише проти Динамо йому не вдалося відзначити голом або асистом. Невдоволення зривом трансферу потроху минає, і екс-гравець Металіста продовжує тягнути команду за собою. Ось і сьогодні він показав, наскільки ключовим вміє бути. Шахтар здатен кинути виклик Ман Сіті лише з усіма здоровими бразильцями на полі. Тайсон, Ісмаїлі, Патрік, Марлос і Мораєс (останні натуралізовані українці) набрали блискучу форму.

За підтримки Коноплянки (радше за все, з лави запасних) вони можуть здивувати Гвардіолу. Це буде найважчий і найцікавіший тест для Каштру з початку своєї роботи в Україні – по суті, саме за грою в ЛЧ оцінюватимуть реальну силу його колективу. Шахтар, як видається, небезпідставно сподівається не стати хлопчиком для биття, яким виглядав рік тому, програвши 0:9 за сумою двох матчів. Принаймні зараз кадрових маневрів в атаці побільшало, а напрочуд вольова перемога над вимогливим суперником мала б зміцнити психологію і впевненість, що вони можуть досягати більшого.