УКР РУС

Ворскла – Шахтар: лідер підвів безглуздим вилученням, Де Дзербі замінами перевернув гру, реабілітувавшись за провал в ЛЧ

23 жовтня 2021 Читать на русском

Ворскла і Шахтар зустрічалися в 12-му турі УПЛ (0:2). Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Матч Ворскла – Шахтар стартував о 17:00 на стадіоні імені Бутовського в Полтаві. Зустрічалися друга і третя команди Прем'єр-ліги – "гірники" випереджали "зелено-білих" на 2 очки. Юрій Максимов, який і сам пропускав матч через дискваліфікацію, мав серйозні кадрові труднощі на поєдинок проти віце-чемпіона – коронавірус і травми призвели до того, що в запасі у Ворскли був лише кіпер Ткаченко і 4 польові гравці. Чеснаков, Пуцлін, Бондаренко, Вакула, Кравчук і Нестеренко – це список футболістів Ворскли, які здали позитивні тести на COVID-19.

Для порівняння – у Шахтаря на лавці сиділи, зокрема, Пятов, Тете, Мудрик, Соломон, Судаков і Сікан. Але матч у Полтаві не обіцяв "гірникам" легкої прогулянки, адже Ворскла не програвала в останніх 5-ти матчах чемпіонату, здобувши в них 4 перемоги.

Верес із дублем Шестакова впевнено здолав Маріуполь і наблизив відставку Маркевича

Роберто Де Дзербі дещо змінив склад у порівнянні з матчем проти Реала в ЛЧ, який завершився розгромом "гірників" з рахунком 0:5. У старті вийшли Степаненко, Бондар і Марлос – четвертим гравцем з українським паспортом став Анатолій Трубін.

Попри серйозні втрати, Ворскла зовсім не припаркувала автобус на своїй половині. Впродовж стартового відрізку гри полтавці активно атакували. Якщо удару Тілля відверто забракло точності, то Тамм після подачі кутового пробив впритул зі стійкою! Було від чого схопитися за голову. Натомість атакам Шахтаря на перших хвилинах бракувало гостроти – господарі відбивалися без жодних проблем. На 25-й хвилині пройшла хороша атака "гірників", яка завершилася заблокованим ударом Патріка.

Марлос хитнув захисника і пробив з правої – в руки Різнику. В зустрічній атаці Ворскли Олів'є Тілль увірвався у штрафний, але відпустив м'яч і врізався в Трубіна. Жовта картка, яка стала для лідера полтавців другою – Ворскла залишилася в меншості вже на 29-й хвилині. Перше вилучення люксембурзького хавбека в чемпіонаті України.

Шахтар, отримавши чисельну перевагу, прогнозовано перевів гру на половину поля "зелено-білих", але реальних моментів біля воріт Дмитра Різника не було – можна згадати хіба неточний удар Фернандо з кількох метрів. Доволі беззубою виглядала атака "гірників", тому нулі на табло після перших 45-ти хвилин виглядали цілком логічними.

У перерві Де Дзербі прогнозовано вдався до замін. Їх було цілих три – замість Педрінью, який отримав пошкодження наприкінці першого тайму, з'явився Тете. Манор Соломон замінив Фернандо, а Данило Сікан – Алана Патріка. У Ворскли на старті тайму Пешіч змінив Скляра.

Сікан пробив з кута воротарського, проте влучив у сітку з зовнішнього боку. Далося взнаки пошкодження Степаненка, яке Тарас отримав перед самою перервою. Замість капітана, який пішов з поля, тримаючись за задню поверхню стегна, вийшов Георгій Судаков. Тут же свій момент створила Ворскла – Пешіч поборовся до кінця і проштовхнув на Степанюка, який пробив вище воріт. Неточним був і постріл Соломона по воротах Різника.

Рефері послухав VAR після ймовірної гри рукою у штрафному Шахтаря – немає пенальті. Марлон зіграв грудьми, а не рукою. А на 65-й хвилині Шахтар таки забив. Спрацювали заміни Де Дзербі, причому одразу три. Сікан зібрав на себе трьох опонентів і в падінні проштовхнув на Соломона. Манор прострілив, Різник відбив, але точно на ногу Тете. Влучити в порожній кут було справою техніки – 0:1.

Ворскла – Шахтар – 0:2 – відео голів і огляд матчу

На 79-й рахунок став 0:2. Гол створив Манор Соломон, який змістився з лівого флангу в центр, обігрався з Марлосом і пробив у ближній кут. Різник не врятував. Знову відзначимо заміну Де Дзербі, яка стала результативною. Цей гол остаточно знітив полтавців. Якщо після першого пропущеного м'яча Ворскла ще намагалася йти вперед, то в останні хвилини "зелено-білі" про атаку вже не думали. На це не залишилося і сил після години гри в меншості.

0:2 – Шахтар виграв центральний матч туру, набрав 29 очок і знову зрівнявся з Динамо. Кияни свій матч проти СК Дніпро-1 зіграють у неділю. Ворскла залишилася третьою, маючи 24 пункти. Поразка від Шахтаря стала для полтавців першою за 6 турів.

Вилучення Тілля стало фатальним – Ворскла сподобалася, але лідер підвів

До 29-ї хвилини полтавці не те, що трималися, а переважали іменитого суперника. Команда Юрія Максимова, який спостерігав за грою з VIP-ложі, регулярно ходила в атаку, а після стандарту могла й забити, якби Тамм влучив у площину. Парадокс, але один із таких походів в атаку і став фатальним.

Олів'є Тілль, маючи жовту картку, отримав друге попередження за те, що намагався дістати м'яч, і влетів у Анатолія Трубіна. Чи міг би Сергій Бойко ухвалити інше рішення? Можливо, й міг би. Але у вилученні винен, передусім, сам люксембуржець. Олів'є мав розуміти, на що йде – м'яко кажучи, не надто розумно в такій ситуації за рахунку 0:0 летіти в кіпера суперників. Два фоли – дві жовті. Як зізнався сам Тілль після гри, рефері міг ухвалити інше рішення, але лідер Ворскли не став акцентувати на цьому увагу.

Але з іншого боку, сварити Тілля теж неправильно – кожен, хто грав у футбол, зрозуміє. Гравець Ворскли робив те, що повинен робити кожен футболіст – іти до кінця заради успіху команди. Так, перестарався, отримав червону, підвів. Але навряд чи буде правильним вішати всіх собак на Тілля, який у поточному сезоні веде команду Юрія Максимова до медалей УПЛ.

Ворсклі варто віддати належне. Команда Юрія Максимова завдала лише на один удар у площину воріт менше за Шахтар, а у володінні м'ячем взагалі перевершила "гірників" попри гру в меншості впродовж години. Коли менш класна команда пропускає від фаворита, то часто кидає грати, але полтавці продовжили битися. Сили – як моральні, так і фізичні – покинули господарів лише після другого пропущеного гола. Відіграти годину в меншості проти Шахтаря – непросто. Зберегти при цьому обличчя і претендувати на позитивний результат – вдвічі складніше. Ця Ворскла після вильоту з єврокубків оговталася і заслуговує компліментів.

Де Дзербі виграв матч замінами та частково реабілітувався за провал з Реалом

У поєдинку Ліги чемпіонів італієць відверто перемудрив, не поставивши Тараса Степаненка в стартовий склад. В Полтаві Роберто виправився – не в останню чергу саме його рішення допомогли "помаранчево-чорним" здолати третю команду чемпіонату. Були побоювання, що гравцям Шахтаря забракне свіжості після матчу з Реалом, але Ворскла внаслідок COVID-у опинилася в ще гіршому становищі.

Якщо в першому таймі "гірникам" було вкрай складно, то після вилучення Тілля дихати стало легше. Де Дзербі вчасно кинув у бій Соломона, Тете і Сікана. Перші двоє забили, а українець розігнав першу гольову атаку. Інтуїція тренера спрацювала – саме Де Дзербі став одним із героїв важливої перемоги. Так, вилучення Тілля стало ключовим, але правильні рішення наставника не можна не відзначити.

Де Дзербі продовжує адаптовуватися до Шахтаря. Він не завжди приймає правильні рішення, часто помиляється, а його поведінка багато кому не подобається. Але сьогодні італієць зробив усе своєчасно.

Супряга не забиває більше року, а цифри відверто шокують – детальна статистика