УКР РУС

Шахтар U-19 розгромив Шериф U-19 у матчі Юнацької ліги УЄФА: звитяга "гірників" без спротиву і прекрасний день Гончарука

15 вересня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Шериф в рамках матчу 1-го туру групового етапу Юнацької ліги УЄФА зазнав розгромної поразки від однолітків з Шахтаря. Звіт читайте на "Футбол 24".

Поєдинок у Тирасполі між юнацькими командами Шерифа та Шахтаря поставили на перший часовий слот. Матч розпочався о 12:00 – і до цього, не були готові навіть футболісти. Перші півгодини зустрічі команди "досипали", не створюючи нічого небезпечного.

Динамо U-19 знищило Бенфіку U-19 в матчі Юнацької ліги УЄФА – перемога в стилі Петракова з глибинною проблемою

"Гірники" намагалися розігрувати традиційні перепасовки низом, довго готуючи атаки, але підопічним Оскара Латурутли бракували темпу та простору. Їх сильно збивав Шериф – молдовани не пресингували гостей, але грали дуже щільно й жорстко. Шахтарю ніяк було розбігтись. У стартові 30 хвилин донеччани мали лишень кілька невдалих закидань уперед та дві розрізні передачі від Векленка. Одна пішла в офсайд, а на іншу ніхто не відгукнувся.

Господарі намагалися тікати у контратаки по флангах. На початку матчу подібна тактика могла принести успіх: Пікус отримав діагональ з центру поля й увірвався на правий край карного майданчика, впавши після контакту з Булезою – втім, арбітр не призначив пенальті. Це був перший і передостанній момент молдован до перерви.

В другій половині першого тайму Шахтар почав серйозно додавати. Шериф вже нічим не огризався, тупо сівши в оборону всією командою, а донеччани розкатували все нахабніші атаки та комбінації. На 32-й хвилині вони могли і рахунок відкрити: Гончарук увірвався з правого флангу на край штрафного, протягнув м'яч до межі поля й прострілив, а м'яч рикошетом від захисника пішов у ближній кут – голкіпер врятував тираспольців! Господарі відповіли стандартом із замиканням в руки Твардовському.

Ще через хвилину Шахтар святкував ефектне взяття воріт. Гончарук прийняв пас від Глущенка й у дотик запустив черпачок за спини захисникам на правий кут карного майданчика, а Капінус, підхопивши його, прострілив вздовж лінії воротарського Векленко замкнув – 0:1! Саме з цим рахунком команди й відправились на перерву.

Перший тайм виявився відносно рівним, але в другому на полі була лишень одна команда. Шахтар одразу захопив ініціативу й почав розривати Шериф через короткі перепасовки на третині поля суперника, а тираспольці не знали, як відігнати "гірників" назад. Довго протриматись у такому режимі їм не вдалося: вже на 56-й хвилині донеччани провели ефектну комбінацію з вриванням Лосенка у штрафний та хитрим пасом Івана зовнішнім боком стопи – Сігєєв замкнув його ударом з метру. 0:2!

Розгублені "шерифи" нічим не відповідали, а Шахтар не збавляв обертів. Дуже швидко це вилилось у нове взяття воріт: Гончарук на 64-й хвилині прокинув м'яч поміж ніг одному захиснику, обіграв у карному майданчику другого й пробив у дальній кут – 0:3! Добити ж господарів вдалося вже на 68-й, причому суперник сам подарував донеччанам гол. Голкіпер Думенко невдало обробив пас назад, відпустивши його від себе під пресингом Гончаренка й збивши нападника у підкаті – пенальті! Глущенко впевнено його реалізував. 0:4!

Після цього команди просто догравали зустріч. Шериф до кінця поєдинку так нічого і не створив, а у Шахтаря можна згадати кілька непоганих підходів до воріт. Найкращий з них команда провела на 80-й хвилині, коли Сігєєв отримав передачу на правий край карного майданчика й вистрілив у дальню дев'ятку – Думенко в цьому епізоді зіграв дуже неоковирно, але парирувати удар йому таки вдалося. Оскар Латурутла в цей період провів п'ять замін, але новачки нічим особливим не запам'ятались.

Зрештою, у компенсований час "гірники" заробили ще один пенальті, який реалізував Погорілий. 0:5. Шахтар святкує розгром у Тирасполі.

Перемога в тренувальному режимі

Команда Оскара Латурутли залишилась вірною власному стилю, працюючи у високому темпі через короткі-середні передачі і продемонструвавши здатність розвалювати низький блок міцного суперника. В перші 25 хвилин господарі непогано закривали зони на власній третині й залишали донеччан без простору, але Шахтар швидко підлаштувався. Крайні нападники почали активніше зміщуватись у центр, комбінувати та забігати в цих комбінаціях за спину.

Трішки вигадки в завершенні, трішки техніки, трішки нестандартних рішень – от і маємо 0:5. Рахунок дуже приємний, але для "маніти" донеччани доклали небагато зусиль. Частину голів тираспольці подарували, а від пресингу суперник відмовився. "Помаранчево-чорні" просто реалізували перевагу в технічному розвитку та тактичній підготовці, причому ця перевага виявилась гігантською. В Україні молодь донеччан також "возить" своїх опонентів, але настільки слабкий спротив команди з юнацької ЛЧ розчаровує.

Українським футболістам поки що не щастить в плані здобуття досвіду в Європі на юнацькому рівні. Вчора динамівці розгромили Бенфіку, зігравши прагматично, без центру поля, в максимально ефективне бий-біжи – тепер же Шахтар розгромив Шериф, поставивши на розвиток ігрової моделі, але не отримавши належної перевірки з боку суперника. Досвід поєдинку в Тирасполі міг би знадобитись на дорослому рівні в УПЛ, де усі суперники будуть закриватись у стилі молдован, але такого досвіду у донеччан цілий мішок.

Втім, фанатів Шахтаря все одно можна привітати. Їхні футболісти і тактичному розвитку час виділили, і розгром влаштували. А серйозні суперники зустрінуться з донеччанам вже зовсім скоро.

День Гончарука

Шахтар провів прекрасний матч, а найбільше в складі "гірників" виділявся нападник Гончарук. Він шикарно відпрацював у ролі "фальшивої дев'ятки", відтягуючись у глибину й обігруючись з партнерами по всій третині поля Шерифа, а також висмикуючи на себе оборонців із лінії. Чимось Данило нагадує Кейна чи Лєвандовскі – високий і на перший погляд незграбний форвард рідко втрачав м'яч, демонстрував пристойну техніку роботи з ним, роздавав класні передачі й проходив суперників 1-в-1.

Саме Гончарук створив перший гольовий момент "гірників", класно розвернувшись на фланзі, прикривши м'яч корпусом і зробивши ривок у штрафний. Саме він організував перший гол, спиною до воріт виконавши прекрасне закидання за спини захисникам на хід Капінусу. При другому голі Лосенко вривався у карний майданчик з проникного пасу Гончарука, третій гол виявився індивідуальним шедевром Дмитра, а вишенькою на торті стало пенальті, яке заробив форвард.

Гончарук пресингував, асистував, обігрував на дриблінгу, протягував м'яч, сам вигадував собі моменти й виграв купу єдиноборств. Це був крутий перформанс. Скаути європейських топ-клубів та боси Шахтаря обов'язково оцінять такий футбол. Звісно, в суперниках був лишень слабенький Шериф, однак свої можливості й перспективи Дмитро показав. А запит на "фальшиву дев'ятку" зараз всюди дуже високий.

ЛЧ 2021/22: Динамо здатне перемогти Барсу, несподіваний прогноз на Шахтар – все про шанси українців, Мессі та Роналду