УКР РУС

Інтер U-19 переміг Шахтар у Юнацькій лізі УЄФА – "гірники" отримали цінний досвід, але проявили національну проблему

28 вересня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Шахтар U-19 в рамках поєдинку 2-го туру групового етапу Юнацької ліги УЄФА зазнав прикрої поразки від однолітків з Інтера. Звіт читайте на "Футбол 24".

Шахтар круто стартував у Юнацькій ЛЧ, переїхавши Шериф у Тирасполі (5:0), однак у 2-му турі суперник був серйознішим. Інтер приїхав у гості, маючи за плечима нічию з Реалом – її вдалося видряпати у компенсований час. Три дні тому міланці ще й зазнали поразки від однолітків з Юве у Прімавері, тож у Києві італійці не збиралися ділити очки. Їм була потрібна виключно перемога.

Шахтар U-19 – Інтер U-19 – відео гола та огляд матчу

Донеччани виставили той же склад, що і на Шериф. Очікувався непростий поєдинок, однак команди на старті зустрічі занадто сильно остерігалися одна одну. Шахтар намагався встановити контроль над м'ячем, Інтер нав'язував велику кількість єдиноборств і шукав вразливості задля контратак, а моментів чи цікавих атак не виникало взагалі. На полі було дуже нудно.

В середині першого тайму гра почала набирати оберти. Вже на 19-й хвилині "гірники" могли відкрити рахунок зі стандарту – Лосенко закрутив м'яч на ближню стійку, голкіпер Ровіда спокійно його спіймав, однак потім випустив прямо перед Гульком! На жаль, Ілля на добиванні зіграти не встиг. "Нерадзуррі" одразу ж відповіли вриванням Аб'юсо на правий край штрафного з пострілом низом. Твардовський спіймав м'яч, хоча зафіксував його лишень з другої спроби!

На 28-й хвилині господарі мали непогану нагоду відкрити рахунок. Глущенко віддав класну діагональ з правого флангу в штрафний, Лосенко у боротьбі за м'яч впав, але зумів прокинути його на Гончарука! Данило розвернувся і впав, однак рефері не збирався призначати пенальті. В цілому, Шахтар виглядав активніше за Інтер, однак на 30-й хвилині саме міланці вирвались уперед. Вийшло доволі просто: Карбоні отримав передачу на лівий фланг, відірвався на ривку від Капінуса й подав на лінію воротарського, а Касадеї, відклеївшись від захисників, спокійно замкнув головою – 0:1.

До честі Шахтаря, команда не знітилась. Ба більше: донеччани захопили ініціативу, нічого не дозволяючи Інтеру, й заробили кілька небезпечних стандартів – на 38-й хвилині з нього міг забити Лосенко. Ровіда витягнув його удар з-під ближньої стійки. Втім, перед перервою Інтер несподівано притиснув "гірників", ледь не подвоївши свою перевагу. На 44-й хвилині після подачі Карбоні з лівого флангу Нунціатіні підрізав м'яч на дальню стійку, а Касадеї у підкаті пробив у ближній кут – стійка врятувала Шахтар! Ще за хвилину у карний майданчик увірвався Пескетола, але Твардовський спіймав його постріл.

Зрештою, відпочивати команди відправились за рахунку 0:1 на користь міланців. На початку ж другого тайму команди немов розпочали усе заново – темп знову впав, моментів не виникало, а єдиноборств побільшало. На полі стало нудно, хоча в цій трясовині "нерадзуррі" претендували на пенальті внаслідок падіння Овусу в штрафному. Арбітр справедливо проігнорував цей епізод.

В середині другого тайму стало цікавіше. Інтер остаточно закрився, навіть не думаючи про контргру, а от Шахтар домінував. "Гірники" впевнено розкатували комбінації в центральній частині поля та на флангах, почавши створювати моменти – щоправда, їх було всього два. Так, на 61-й хвилині Капінус прострілив з правого краю карного майданчика, а Фонтанароса у спробі перервати передачу зрізав м'яч у ближній кут власних воріт – Ровіда врятував Інтер! На 70-й же Гончарук розвернувся в штрафному, обіграв двох захисників і пробив метрів з 18-ти. Вийшло зависоко.

На жаль, після цього гостроти біля воріт Інтера не виникало. Міланці надійно закрилися на власній половині й намагалися тікати у контратаки, хоча нічого цікавого з них не виходило. Заміни у виконанні обох тренерів ніяк не допомогли вирішити проблему відсутності моментів. Шахтар все так же залишався активним, але на третині поля гостей простору не виникало. В такому руслі матч і добіг кінця. "Нерадзуррі" святкують мінімальну перемогу.

Хороша школа для Шахтаря

Розгром Шерифа сподобався бажанням "гірників" працювати у короткий-середній пас та вести гру через володіння, однак на тлі тираспольців подібний футбол демонструвати просто. Набагато цікавіше було поглянути, як донеччани виглядатимуть на тлі сильного опонента з топ-чемпіонату – Динамо, наприклад, у таких випадках переходить на оборонну схему з грою від швидких контратак по флангах. Такий же футбол виставляють проти "помаранчево-чорних" в Україні.

Шахтар у попередніх розіграшах Юнацької ліги не відмовлявся від свого технічного стилю. Не відмовились "гірники" і зараз – підопічні Оскара Ратулутри розігрували осмислено, комбінуючи у пристойному темпі й демонструючи тривалі володіння. Особливо сподобався вихід з оборони через воротаря – навіть коли Інтер агресивно навалювався на оборону, донеччани не грали на винос. До цього футболісти повинні звикати з юних років.

За футболом "помаранчево-чорних" було приємно спостерігати, однак на останній третині поля позитив завершувався. Ця команда U-19 вперше грає у Юнацькій лізі УЄФА (маленький досвід мають тільки Булеза, Козик і Капінус) – вона банально не зустрічалася з настільки круто поставленим захистом. Крім того, Інтер відчутно переважав у фізичній міці.

У Шахтаря практично не проходили звичні перепасовки з проникними пасами, єдиноборства були програні, а обіграшів 1-в-1 істотно поменшало. За весь матч у донеччан з гри пройшов тільки момент Гончарука в другому таймі, плюс простріл з майже автоголом.

Інтер провів далеко не найкращий матч у атаці і не боровся за контроль над центром поля, але все одно переміг, створивши більше моментів. Серйозних завдань в обороні міланці "гірникам" не поставили – втім, донеччани і тут отримали урок. Значна частина лідерів команди вперше у кар'єрі отримала досвід протистояння з прекрасно підготованими гравцями топ-клубів, яким вдалося витримати шалену конкуренцію.

У мікроепізодах класна підготовка "нерадзуррі" була помітною – вони були кращі на нічийних м'ячах, більш різко стартували з місця з м'ячем, швидше приймали рішення (наприклад, при організації ізоляцій на флангах) і створювали моменти з мінімальних помилок. Так, шансів забити було небагато, але то вже таке.

На тлі такого колективу Шахтар U-19 виглядав гідно, але сиро, програвши заслужено. В цій поразці немає нічого страшного. Навпаки – вона показала, де необхідно додавати, й надала команді цінний досвід виступу на топ-рівні проти міцнішого у фізичному плані суперника. Донецькі юнаки лише вчаться грати у справжній футбол – і якщо Оскар Ратулутра зробить правильні висновки, уроки Інтера лишень допоможуть футболістам на дорослому рівні. Така поразка набагато коштовніша за розгром Шерифа.

Стара проблема українських команд

В цілому, Шахтар виглядав гідно, програвши через брак досвіду, класу, антропометрії та тактичної зрілості. Все це можна прокачати з часом, але деякі речі в наших командах не змінюється – мова про оборону на стандартах та при подачах. Інтер забив "гірникам" після навісу з лівого флангу, ледь не забивши з аналогічного моменту другий гол, а крос на останніх хвилинах призвів до паніки з серією рикошетів.

Проблеми "помаранчево-чорних" мали комплексний характер. Зокрема, гол розпочався з грамотного вмикання Карбоні, коли вся оборона Шахтаря змістилася в центр і на лівий фланг – Овусу моментально віддав туди передачу. Потім Франко й Капінус довгий час стояли один проти одного на фланзі – Дмитро так і не наважився атакувати італійця, а той "зробив" його на ривку. Зрештою, донеччани не просто втратили нападника на дальній стійці – вони просто відпустили Касадеї й Овусу на лінію воротарського. Влучанню ж у стійку передувала вдала скидка головою від Нунціанаті.

Всі ці проблеми мають хронічний характер. Шахтар U-19 програвав другий поверх і позиційну роботу при подачах і в 2019 році. Основа Шахтаря робить це роками. Цей недолік, на жаль, характерний не тільки для донеччан – практично всі українські захисники провалюють роботу по кросах суперника. І це триває вже давно. Згадайте матч збірної проти Англії й все стане зрозуміло.

Дивно, чому Шахтар при всій своїй жагі до комплексних підходів у роботі, з іноземними сучасними фахівцями у клубі й при всіх інших плюсах досі не може виправити цей мінус. На рівні U-19 можна помилятись у єдиноборствах і при грі на високому темпі, але слабкість на стандартах викликає тривогу за майбутнє.

Шахтар – Інтер: анонс матчу Ліги чемпіонів