УКР РУС

Шахтар знову не виграв – екс-зірка УПЛ "кусає" перед єврокубками, топ-рівень Трубіна і жахливий промах бразильця

3 лютого 2021 Читать на русском

Донецький Шахтар поступився Словану з Братислави у третьому контрольному матчі на зборах в Туреччині (0:1). Звіт про гру читайте на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Контрольний матч

Шахтар – Слован – 0:1

Гол: Данієль, 87

Шахтар: Трубін (Гриценко, 69), Болбат, Кривцов, Бондар, Корнієнко, Майкон, Тете, Марлос, Алан Патрік, Соломон, Дентінью

Шахтар вмикає турборежим на турецьких зборах. Слован був другим суперником протягом дня – вранці команда Каштру дещо слабшим складом не впоралась з Маріуполем (2:2). До старту плей-офф Ліги Європи залишається лишень 15 днів, а суперник "гірників" – Маккабі Тель-Авів – демонструє прекрасну форму в чемпіонаті Ізраїлю (3 перемоги поспіль). Часу на підготовку обмаль, тож чемпіони України прагнуть якомога швидше налагодити ігровий механізм. Проти словаків вийшов справді бойовий склад, якщо озиратись на осінню частину сезону.

Шахтар – Слован: онлайн-трансляція матчу

Марлос зробив ведмежу послугу обороні Шахтаря на 3-й хвилині, збивши суперника перед власним штрафним. Ноно класно виконав над стінкою, а Трубін кінчиками пальців перевів на кутовий. Алан Патрік відповів дальнім пострілом – кіпер з другої спроби все ж зафіксував сферу. Донеччани швиденько перехопили ініціативу. Соломон з Корнієнком розривали правий фланг захисту словаків, Дентінью цілив у ближній, але Ружинскі у дебюті не помилявся.

Активний Патрік міг відкривати рахунок на 15-й. Бразилець ефектно розвернувся на лінії штрафного і тут же влупив у ближній – Слован рятує стійка. Вже за мить перспективну контратаку запоров Марлос неточною передачею на Соломона. Ізраїльтянин мав усі шанси "сходити на побачення" з воротарем. Стартова чверть поєдинку за Шахтарем навіть попри небезпечний стандарт "небесно-блакитних". Триходівка Марлос-Корнієнко-Патрік дивом не завершилась голом останнього. Бразилець з кількох метрів запустив по горобцях.

Очевидно, Каштру дав вказівку більше пробивати здалеку. Майкон також шукав щастя пострілом метрів з 20-ти, але вийшло геть неточно. Дивовижний сейв Трубіна рятує Шахтар в середині першого тайму. Болбат і Кривцов не втримали Вайса, той покотив під удар на лінію воротарського, а молодий кіпер "гірників" вчасно виставив руку а-ля Куртуа. Грандіозно! Чого не скажеш про гру наших на стандартах. Вже у наступній атаці Де Марко без особливого спротиву розстрілював Трубіна головою – цього разу виручила поперечка. Проти кремезного аргентинця чомусь залишили невисокого Майкона.

Дентінью вирішив з'ясувати стосунки з Де Кампсом після жорсткого стику. Справа майже дійшла до кулаків – нічого хорошого, лише темп гри помітно знизився. Бондар і Кривцов ледь не привезли на рівному місці. Перший необачно віддав назад, а другий незграбно зупиняв п'ятою, подарувавши м'яч супернику. На щастя, Трубін вчасно вийшов з воріт і ліквідував небезпеку. Ближче до перерви Шахтар зупинився – ні ударів, ні гострих передач, ні-чо-го. Нулі на табло – сумний підсумок стартових 45 хвилин зі спалахами активності від Шахтаря.

Другу половину Каштру розпочав тим же складом. А ось у Слована з'явився Моха. Саме екс-вінгер донецького Олімпіка загрожував володінням Трубіна на 53-й. Розібрався з двома опікунами і вже з меж карного вистрілив над поперечкою. "Гірникам" бракувало гостроти у фінальній третині. Болбат з Корнієнком намагались підтримувати атаку, але частенько помилялись в навісних передачах.

Моха класно увійшов в гру – постійна націленість на ворота, нестандартні рішення, швидкість роботи з м'ячем. Це хто ще "чарівник м'яча"... Після заблокованого удару марокканця додавав хтось з гравців Слована, але Трубін знову відіграв надійно. Номінальні гості проводять одразу 4 заміни на 65-й, натомість Каштру перевіряє фізичну готовність своїх (досі без кадрових пертурбацій). На останні 20 хвилин замість Трубіна вийшов Гриценко. Атака Шахтаря вибухає після тонкої передачі Патріка на Тете. Удар останнього з кількох метрів встиг заблокувати захисник.

Божевільний момент втрачають "гірники" на 75-й. Корнієнко прострілив вздовж воротарського, Марлос замість удару з гострого кута покотив назад, а гармату Патріка заблокував суперник. Чим відповідає Слован? Звісно, що черговим моментом від Мохи, який змістився в центр і закрутив під дальню стійку – Гриценко дотягується. Красиво.

Патрік знову взяв на себе, посадив опонента на п'яту точку, і смачно приклався метрів з 15-ти – рикошет, стандарт. Після навісу з кутового жахливо промахується Дентінью, не поціливши у порожні з кількох метрів. Схоже, бразилець не очікував, що м'яч відскочить на дальню стійку. Слован карає на 87-й! Ліс ніг не завадив сфері потрапити до Данієля, який впевнено переграв Гриценка ударом в дальній. 0:1 – поразка Шахтаря у турецькому спарингу.

Шахтар довго розганяється, але є позитив

Луїш Каштру перевірив майже усю основну обойму з інтервалом у три години. Спочатку "гірники" розписали бойову нічию з Маріуполем, а згодом мінімально поступилися чемпіону Словаччини. Показово, що десять польових гравців, яких випустили на Слован, грали від свистка до свистка, тобто без замін. Склад на Маккабі? Можливо, але незначні пертурбації точно будуть. Тайсон, Степаненко і Матвієнко обов'язково наберуть форму до протистояння з ізраїльтянами, а Додо замінить Болбата, який нині виглядав посередньо. Пятова також не варто списувати з рахунків. Мінімальна рокіровка відбулась лише на воротарській позиції. Гриценко отримав трохи більше 20-ти хвилин, пропустивши той самий фатальний гол.

Розпочнемо з хорошого. У Шахтаря з'явився непоганий рух в середині поля. Сподобався передусім Алан Патрік, який розігнав кілька перспективних атак, за першої-ліпшої нагоди пробивав сам. Саме постріл бразильця прийняла на себе стійка. Проникаючий пас на Тете не завершився голом завдяки самовідданій грі захисника Слована. 29-річний хавбек навіть опинявся на позиції центрфорварда, щоправда не реалізував вбивчий момент в середині першого тайму. Той же Марлос виглядав гірше – не завжди встигав повернутись, перетягував на себе. Тете – на звичному рівні, не більше.

Титул MVP, мабуть, доведеться розділити з Трубіним, який продовжує демонструвати колосальний прогрес. Лиш би на радарах не з'явився умовний Реал зі своїми недоорендами, що вибивають з колії. Анатолій робив все правильно: відбивав можливе і неможливе на лінії, добре читав гру. Незначні помарки на виходах? Це, здається, проблема усіх топових кіперів нашої країни – то Лунін пофейлить у повітрі, то Бущан парирує у свого.

Корнієнко в якийсь момент змусив забути про Ісмаїлі. Наш чемпіон світу (U-20) добре вивчив футбольну мову бразильців. Кілька крейсерських спринтів до лицевої створювали серйозну напругу біля воріт Слована. Якби в голові Марлоса було трохи менше креативу, Корнієнко міг би записати собі до активу асист. Ні-ні, нашого натуралізованого ветерана ніхто не звинувачує, він все зробив геніально, та міг би зіграти простіше – наприклад, пробити в один дотик.

Дентінью з Соломоном багато працювали, проте цього замало для гравців їхнього амплуа. Перший за відсутності Мораєса знову вийшов на позиції "дев'ятки"… і запам'ятався брутальним промахом в ендшпілі. Так, м'яч до нього потрапив випадково, але справжні кілери схожі моменти читають. Дентінью – не справжній кілер, тому потенційно слабка форма Мораєса ризикує стати великою проблемою для "гірників" у єврокубках.

Оборона змушує хапатись за голову

А тепер – до зовсім поганого. Шахтар, як і у двох попередніх матчах (Црвена Звезда, Маріуполь) багато дозволяв супернику поблизу власних воріт, непристойно багато. Трубіна фактично розстрілювали з лінії воротарського, ударів з середньої дистанції також вистачало. Бондар і Кривцов організували пожежу на рівному місці. Окей, необережну передачу 21-річного центрбека ще можна списати на вік, але чому досвідчений Кривцов зіграв у стилі Дембеле, пояснити складно. Обом пощастило, що Трубін не виключився з епізоду, парирувавши удар впритул.

Ба більше, Моха, який з'явився після перерви, невимушено легко "возив" підопічних Каштру. Хочеться вірити, що через два тижні ми побачимо інший Шахтар. Наразі "гірникам" бракує усього – від фізичного тонусу до елементарної концентрації. Пізній гол Слована – найкраща ілюстрація нинішніх проблем.

Шахтар видряпав нічию з Маріуполем – Коноплянка з амбіціями на статус лідера, нова роль Мудрика і переляк Степаненка