УКР РУС

Шахтар програв Ромі й вилетів із Ліги Європи – Каштру не вгадав джокерів, Мораєс "хворіє" і з голом, неминуча Перебудова

18 березня 2021 Читать на русском

У матчі-відповіді 1/8 фіналу Ліги Європи донецький Шахтар поступився італійській Ромі вдома. Звіт поєдинку читайте на "Футбол 24".

Результат матчу в Римі не залишив "гірникам" простору для маневрів. Чемпіон України змушений був із перших секунд взяти м'яч під контроль. Із цим завданням підопічні Каштру впоралися, але всерйоз загострити ситуацію біля володінь Лопеса не виходило. Шахтар наче за помахом чарівної палички якогось лиходія щоразу провалював атаки на відстані 25 метрів від воріт гостей.

Шахтар – Рома – 1:2 – відео голів та огляд матчу

Натомість Рома ледь не забила з першої спроби. На 6-й хвилині Майораль вискочив на ударну позицію після передачі з глибини, пішов убік від оборонця і потужно пробив – м'яч пройшов над воротами! Шахтар відповів за кілька хвилин проривом Тете правим флангом, але Алан Патрік не зміг акцентовано пробити з меж штрафного після пасу співвітчизника.

Шахтар – Рома: онлайн-трансляція матчу 1/8 фіналу Ліги Європи – як це було

Новий спалах активності від обох команд відбувся у середині тайму. Спочатку Спінаццола спробував поцілити в дальню дев'ятку діагональним ударом (трохи мимо), а згодом той же Алан Патрік із середньої дистанції пробив у руки Пау Лопесу. На 29-й хвилині центрхав "гірників" ще раз перевірив пильність кіпера "вовків", пробивши після проходу Мораєса лівою бровкою.

Форвард донеччан на 34-й опинився в епіцентрі найнебезпечнішого моменту Шахтаря, але після навісу Додо не зміг головою переправити м'яч у верхній кут. Цей епізод неабияк розчарував "гірників", які до кінця першої половини нагадали про себе хіба вельми неточним пострілом Соломона метрів із 22-х.

Слабкі надії на підсумковий успіх українського гранда Рома всупереч жанру трилеру поховала на старті другого тайму. Це Карсдорп із боями прорвався правим флангом і прострілив на лінію воротарського, де вільний Борха Майораль головою переправив м'яч у кут воріт Трубіна після невдалого виносу Кривцова.

Тут же Педро міг присоромити всю оборону Шахтаря, але, опинившись без спротиву в центрі штрафного майданчика, не зміг покласти в непрекритий голкіпером кут. За кілька миттєвостей нова атака римлян лише дивом не завершилася голом. А на 56-й хвилині вже Трубін парирував ще один постріл головою Майораля.

Здавалося, що Шахтар повністю розклеївся. Рома довела володіння м'ячем до солідних 70 %, а "гірники" на значний часовий відрізок узагалі випали з гри. Та саме в такий момент команда Каштру несподівано зрівняла рахунок: Тете навісив до карної зони "вовків", Алан Патрік прокинув на дальню стійку, і Жуніор Мораєс у падінні переправив м'яч у ворота – 1:1.

Гол форварда збірної України додав адреналіну Шахтарю. Ось уже Коноплянка у фірмовому стилі змістився з флангу й пробив, але Пау Лопес зумів витягнути м'яч із кута та переправив на кутовий. Стандарт використати на свою користь "гірники", щоправда, не зуміли. А запал донеччан поступово згас, і вже до 70-ї хвилини суперники знову повернулися до невисокого темпу.

Це, однак, не завадило Ромі забити вдруге. На 72-й Карлес Перес увірвався у штрафний після розрізної передачі й виклав на тарілочці Майоралю, а Борха спокійно розібрався із Матвієнком і Трубіним – 1:2!

Коли пішов дев'ятий десяток хвилин Шахтар нагадав про себе двома атаками. У першій Матвієнко перспективно ввірвався до карної зони римлян і впав після легкого дотику Бруну Переса. Пенальті? Не для Матеу Лаоса та VAR. Натомість у другій атаці Марлос обігрався із партнером на підступах до штрафного й класно пробив у кут – сейв Лопеса!

Бодай вирвати нічию Шахтар так і не спромігся, програвши двоматчеве протистояння із Ромою із загальним рахунком 1:5. Контраст із літньо-осінніми виступами "гірників" – неймовірний. Та з таким регресом у грі донеччани об'єктивно і не мали шансів на вихід у чвертьфінал.

Каштру прогадав із замінами

Невиразний перший тайм "гірників" у ситуації, коли треба забити бодай раз, вимагав оргвисновків вже в перерві. Проте, тренерський штаб Шахтаря кадри вирішив не змінювати. Натомість Каштру провів подвійну заміну відразу після гола Мораєса. Та ще й замінив дует найактивніших виконавців – Алана Патріка та Тете. Вихід 31-річного Коноплянки та 32-річного Марлоса мав би додати донеччанам солідності в атакувальній лінії. Та джокерами вони не стали. Обоє фактично розчинилися на полі, нагадавши про себе по разу – ударами з лінії штрафного. А поява на полі Дентінью, Судакова та Болбата взагалі мала на меті зекономити сили трійки гравців основи перед матчем УПЛ.

Мораєс завершив ганебну серію, але до "одужання" далеко

882 хвилини поспіль форвард збірної України не міг забити безпосередньо з гри. До другого матчу плей-офф Ліги Європи проти Роми Мораєс востаннє забивав у рівній боротьбі ще на початку листопада в Класичному проти київського Динамо. З того часу натуралізований українець забивав лише з пенальті, та й такий гол був усього один – Маккабі Тель-Авів у матчі-відповіді. Ігровий спад Мораєса – один із символів командного занепаду "гірників". Цього вечора нападник фактично проявив себе лише в двох епізодах: проривом лівим флангом із перспективним прострілом на Алана Патріка та власне забитим м'ячем. Останній нагадав зіркового Мораєса – він опинився у потрібному місці в потрібний час, підтвердивши власний клас. Та з рештою ігрових компонентів на кшталт швидкості (дії та думки), грою між лініями та в нетепличних умовах вітчизняної першості – справжня біда.

Курс на перебудову став безальтернативним

Виступи Шахтаря у єврокубках навесні стали завершальним акордом цілої епохи в історії "гірників". Донеччанам пора з теплими словами та великою вдячністю попрощатися з низкою знакових виконавців поважного футбольного віку: Кривцовим (30 років), Тайсоном (33), Дентінью, Марлосом (по 32) і, можливо, тим же Мораєсом (33). Підготовка до їхнього неминучого відходу повинна стартувати прямо зараз. Нинішній рівень Прем'єр-ліги якраз дозволяє здобувати необхідні результати з молодими виконавцями-потенційними лідерами майбутнього Шахтаря, брак досвіду в яких став однією з причин невдачі в Лізі Європи. Та, вочевидь, головне запитання зараз полягає у тому, хто буде провідником змін за штурвалом "гірників". І дві безвольні поразки Ромі, здається, переконали, що капітаном цього пароплава буде не Каштру...

Каштру "відправляють" у відставку, але його призначення у Шахтар повністю себе виправдало