УКР РУС

Шахтар драматично втратив перемогу над Реалом в ЛЧ – кривавий гол на останніх секундах, Зубков знову карає Луніна

11 жовтня 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках поєдинку 4-го туру групового етапу Ліги чемпіонів донецький Шахтар був надзвичайно близьким до перемоги, однак Реал на останніх секундах вирвав нічию (1:1). Звіт читайте на "Футбол 24".

Реал приїхав у Варшаві на матч проти Шахтаря, тримаючи в голові Класіко, яке відбудеться у неділю. Карло Анчелотті в таких умов вдався до відчутної ротації – в запасі залишились Модріч, Мілітао, Алаба, Карвахаль і Вінісіус, а в старті з'явились Азар, Рюдігер, Начо та Васкес. Вальверде був переведений у центр. На воротах, як і обіцяли, вийшов Лунін – Куртуа ще не встиг відновитись від травми.

Шахтар – Реал Мадрид – 1:1 – відео голів і огляд матчу

Ігор Йовічевіч також не обійшовся без кадрових перестановок. У Мадриді на вістрі атаки грав Зубков – у Варшаві ж його переваги на правий фланг, а на позиції центрфорварда з'явився Траоре. Швед не потрапив навіть у заявку.

Очікувалось, що Реал розпочне зустріч з агресивної навали, як було на Сантьяго Бернабеу. Втім, не все сталося, як гадалося – мадридці не підіймали темп. Взагалі, протягом усього першого тайму гра була більш-менш рівною.

Підопічні Карло Анчелотті тримали ініціативу, але на жодному з ігрових відрізків донеччан не притискали до воріт. Особливо слабко виглядав лівий фланг, де нічого не виходило в Азара. "Помаранчево-чорні", своєю чергою, демонстрували непогану структуру гри.

Мудрик працював у напівфлангах, відкриваючи простір для ривків Михайліченку, і сам непогано відкривався – в одному з епізодів він втік від двох захисників, увійшов у штрафний і викотив пас на лінію під удар Бондаренку. На жаль, Валерій не зрозумів задуму Михайла. На протилежному фланзі дуже активно обігрувались Конопля та Зубков.

Перший момент у матчі провів Реал. На 16-й хвилині Безнзема прийняв передачу на лівому куті карного майданчика, легко відтер від себе Бонадара й вистрілив метрів з дев'яти – Трубін парирував. Втім, у середині тайму цікавіше виглядали "гірники".

До явних гольових нагод справа не доходила, але у донеччан вдавалися цікаві передачі в район штрафного. Двічі після них пробивав Зубков (удари накрили), а ще в кількох епізодах могли статись виходи віч-на-віч (захисники рятували).

Втім, в останні 10 хвилин перед перервою Реал почав грати з Шахтарем по дорослому. Мадридці почали заплітати фантастичні комбінації з проникними пасами, створивши низку крутих моментів.

Так, на 36-й хвилині Бензема вривався на лівий край карного майданчика й гостро прострілював, а на 37-й Карім виконав шикарний пас у цю зону під удар Родріго – Трубін врятував в обох випадках. Також Анатолій потягнув щільний лонгшот Вальверде під поперечку на 41-й хвилині.

Відпочивати команди відправились за нулів на табло. Реал виглядав якісніше, але і Шахтар був симпатичним у своєму футболі. Матч проходив відносно рівно, тож у душі замайорів вогник надії на нічию – тоді це було межею мрій.

Втім, у другому таймі підопічні Ігора Йовічевіча шокували усіх. В першу чергу, вони шокували Реал, відкривши рахунок всього за кільканадцять секунд по перерві! Мудрик викотив м'яч на лівий фланг в ноги Михайліченку, той виконав подачу на дальню стійку, а Зубков перестрибнув Менді й замкнув головою в ближній кут – 1:0!

Реал нічим цікавим не відповів, а Шахтар в наступні 10 хвилин мав ще й перспективний пас на хід Траоре й два небезпечних кроси від Михайліченка. Стривожений таким розвитком подій, Карло Анчелотті вдався до замін. На 57-й хвилині замість Азара й Чуамені на полі з'явились Вінісіус та Модріч.

Здавалося, що тепер нашу команду притиснуть, однак зміст гри не змінився. "Помаранчево-чорні" впевнено розкатували м'яч під пресингом, що вилилось у два гольових моменти.

На 65-й хвилині Зубков прорвався правим флангом і запустив розрізну передачу під вихід Траоре віч-на-віч – Лунін вибив м'яч з-під його ніг, але не зміг зафіксувати. Лассіна підібрав сферу й з гострого кута пробив у порожні ворота, однак поцілив у поперечину! На 67-й же Зубков вистрілив з дистанції у дальній нижній. Лунін парирував!

На 70-й Зубков бахнув з розвороту метрів з 13-ти (удар накрили), а на 71-й класний прорив вдався Мудрику – Михайло завершував його ударом під ліву стійку, але не влучив.

Реал відповів потрійною заміною. Замість Менді, Вальверде й Родріго в бій кинули Алабу, Камавінгу й Асенсіо. Ігор Йовічевіч же зняв з пробігу Траоре, випустивши Сікана, а на завершальну частину зустрічі хорватський коуч випустив Джурасека й Тейлора замість Зубкова й Судакова. Шахтар почав захищати результат.

Реал дійсно став діяти активніше. "Вершкові" провели кілька небезпечних прострілів і вривань, а Кроос непогано пробивав з дуги перед штрафним (неточно), однак чогось справді гольового не виникало до 87-ї хвилини. Саме тоді Вінісіус замикав подачу з правого флангу ударом головою з лінії воротарського – на щастя, бразилець спрямував сферу в небо.

Шахтар намагався тікати в контратаки, але на 3-й компенсованій хвилині Рюдігер ледь не покарав донеччан за сміливість. Антоніо прибіг у карний майданчик і завершив навіс з глибини – м'яч полетів у дальній кут, Трубін не дотягувався, однак у ворота "круглий" не залетів.

Залишалося протриматись ще дві хвилини, однак за 30 секунд до фінального свистка Рюдігер таки добився свого – ціною кривавого зіткнення з Трубіним він замкнув подачу Крооса ударом у стійку, від якої м'яч залетів у сітку. 1:1! Саме з цим рахунком матч і добіг кінця. На жаль.

Внаслідок цієї нічиї Шахтар набрав 5 очок і опустився на третю позицію, пропустивши вперед РБ Лейпциг – у німців 6 залікових балів. Селтік з одним пунктом йде останнім, а Реал з 10 очками лідирує.

"Гірники" заслуговували на перемогу

Після фінального свистка кожен український вболівальник відчував розчарування або роздратування, адже перемога була так близько... Якби перед стартом зустрічі мадридці запропонували нічию 1:1, то 100% наших фанів погодились, однак цей факт все одно не перебиває гіркоту невдачі. Шахтар не просто втратив очки за дуже прикрого сценарію – Шахтар реально заслуговував на тріумф.

Статистика не погодиться з цим твердженням. Реал провів невиразний матч, що визнав навіть Карло Анчелотті, але перемагав у 40% симуляцій (дані Markstat). За ударами, проникними пасами, дотиками в штрафному та низці інших показників мадридці випереджають донеччан в півтора-два рази. У одного Крооса передач з просуванням більше, ніж у всього Шахтаря.

Втім, інакше й бути не могло. В нинішніх умовах Реал ніяк не міг накрутити менші цифри, однак при цьому "бланкос" лише на дещицю перевершили "гірників" за показником очікуваних голів. Явних гольових моментів (тих, які тягнуть на >0,2 xG) більше саме у підопічних Ігора Йовічевіча – та і загалом Шахтар не поступався за кількістю гострих епізодів.

Частково це можна списати на розбавлений стартовий склад Реала. Без Мілітао "вершкові" мали менше просувань з глибини, без Алаби команда гірше читала гру в центрі, а Азар провалився в атаці й залишав багато свободи для Коноплі. Десь не вистачало і динаміки Карвахаля.

Реал видав свій найвищий за чотири тури в ЛЧ показник інтенсивності пресингу. Втім, конкретно в 30 метрах від воріт інтенсивність була найгіршою – ось тут відсутність Вінісіуса точно далася взнаки. Якщо в першому матчі Мадрид відверто душив донеччан біля їхнього штрафного, то у Варшаві нічого подібного не було.

Чи можна сказати, що Реал просто беріг сили? Можливо. При бажанні Реал міг би зіграти значно агресивніше, однак мадридці і так зробили багато. Достатньо подивитись на карту дій у зонах перед карним майданчиком чи на статистику єдиноборств – "вершкові" не відбували номер. До того ж, в середині другого тайму на полі вже були всі лідери.

Реал не зміг задушити Шахтар через проблеми тактичного характеру. Донеччани, на відміну від першого матчу, вміло виходили з-під пресингу, причому "гірникам" вдавалося класно відкриватись у центрі між лініями. Особливо круто проявили себе Судаков і Бондаренко – вони стали одними з найкращих футболістів за просуванням м'яча. Георгій ще й усі свої 8 єдиноборств виграв.

На карті зон із найбільшою гостротою передач помітно, що у Шахтаря активно працювали обидва напівфланги. Цього не можна було побачити в першому матчі, де все заточувались на ривки Мудрика. Цього разу і сам Міша більше працював у центрі – його футбол був далеким від ідеалу, але призвів до гольової атаки.

Карло Анчелотті, до речі, оцінив хід Йовічевіча – проблеми Реала він пов'язував з наявністю в центрі поля гравців Шахтаря з хорошим розрізним пасом. Крім того, італієць не очікував, що донеччани будуть так легко тікати через фланг Вальверде і Родріго. Там у донеччан досить ефективно працювали трикутники, які зрештою і вилились у гол Зубкова.

Щонайбільш важливо, коучу мадридців довелося визнати – Шахтар змусив Реал звалитись на фланги. Просто вдумайтесь у цей факт. Реал з його могутнім центральним трикутником змушений був креативити не в своїй найміцнішій зоні.

Зрештою, варто відзначити і оборону "помаранчево-чорних". В її роботі відчувається пристойний левел-ап – Реал замість 71 дотику до м'яча у штрафному провів тільки 42, завдавши 9 ударів із периметру й награвши всього на 1,09 очікуваних голів. "Бланкос" часто розкатували надзвичайно красиві комбінації, однак більшість пострілів проходили із незручних позицій. Перший і єдиний big chance мадридці провели аж на 86-й хвилині.

Карло Анчелотті визнав, що пройти оборонний блок Шахтаря було дуже важко. Донеччани вибили 16 з 21 кросу в радіусі 20 метрів від воріт, дозволили провести всього 2 просування на дриблінгу в цю зону й перехопили 11 з 19 проникних передач. На Сантьяго Бернабеу ж у Реала було 10 проривів на дриблінгу, 13 точних проникних передач з 25-ти й 5 вдалих кросів з 13-ти.

А тепер згадаймо, що собою являє Шахтар. Це – молода команда з 10 українцями в основі, частина з яких досі виступає за молодіжну збірну. Вона втратила всіх торішніх лідерів. Її тренер на такому рівні ще ніколи не працював.

Готуватись до матчів донеччанам доводиться на тлі важких переїздів та перельотів. В таких умовах всі очікували на виноси в кожному матчі ЛЧ, однак після 4-го туру ми зберігаємо хороші шанси на 1/8 фіналу і розчаровуємось від нічиєї з Реалом.

Шахтар зі всіма своїми проблемами зробив відчутний прогрес в обороні, впевнено проходив інтенсивний пресинг Реала, зіграв з мадридцями на рівних у атаці й змусив "вершкових" відмовитись від своїх головних чеснот. Ніхто з табору "вершкових" не наважився говорити про якісь шанси на перемогу у Варшаві. Саме тому можна говорити впевнено – Шахтар заслужив виграти цей матч. Прикро, що цього не сталося.

Класний матч Судакова і Бондаренка

Вочевидь, Карло Анчелотті натякав саме на Артема й Валерія, коли говорив про футболістів з хорошим розрізним пасом у центрі поля Шахтаря. Особливо круто діяв Судаков: він увійшов у топ-3 футболістів на полі за просуваннями на дриблінгу (краще зіграли тільки Кроос і Рюдігер) і в топ-5 за просуваннями через передачі – вищий показник тільки у Крооса, Рюдігера, Васкеса й Матвієнка.

Георгій віддав 6 progressive passes. Крім того, він круто виконав чорнову роботу, виграв усі 8 єдиноборств (дані Markstats), виконавши 4 відбирання з 4-х спроб і виконавши 1 перехоплення.

Бондаренко ж віддав 5 progressive passes, а в єдиноборствах дані розходяться – Markstat нарахував 2 успішних епізоди з 6-ти, а Sofascore дає 4 успішних з 5-ти. Крім того, у Валерія 4 відбирання, 2 перехоплення й 2 виноси.

У обох центрхавів Шахтаря точність пасів перевищує 90%, що було надзвичайно важливо для подолання пресингу Реала. Їхні грамотні відкривання й обіграші визначили картину зустрічі. Бондаренко й Судаков видали один із найкращих матчів у кар'єрі, якщо не найкращий.

Непогано проявили себе і нападники. Лассіна Траоре мав гольовий момент і в цілому гарно відкривався під передачі за спину, однак йому не вистачало швидкості. Зате багато користі приносили його опускання в центр з подальшими скидками. Зубков же записав у свій актив гол і ще кілька хороших епізодів, але в першому таймі Олександр виглядав дещо прогнозованим у своїх діях.

Зубков виграв половину єдиноборств і завдав 5 ударів, двічі влучивши у площину. Ще три заблокували, але це були хороші спроби. Натомість, дриблінг у номінального вінгера не пішов – була лише одна вдала спроба з трьох.

Невдалий матч Мудрика

Михайло привчив, що в топ-матчах його статистика завжди неоднозначна. Частково так сталося і в зустрічі з Реалом – Мудрик розігнав гольову атаку й мав низку хороших ривків, один з яких повинен був завершуватись пострілом Бондаренка з лінії штрафного. Його робота в напівфланзі відчутно впливала на хід зустрічі, навіть якщо вінгер й не торкався до м'яча.

Втім, цього разу перформанс Мудрика ближчий до негативної оцінки. По-перше, він не дав необхідного об'єму в просуванні м'яча – швидкісний футболіст з прекрасним дриблінгом кілька разів налякав мадридців, але загалом став одним із найгірших за цим показником. Карта передач демонструє, наскільки негострими були дії лівого вінгера.

Ні передачами, ні дриблінгом Міша не вразив. В його активі 3 вдалих обводки з 6-ти, але при цьому аж 26 втрат м'яча (18 було проведено до перерви). В єдиноборствах справи також не пішли – Мудрик програв 11 дуелей з 18-ти (або 9 з 18-ти, якщо брати методологію Markstats). До цього варто додати декілька епізодів, коли Михайло не дограв в обороні в позиційному плані.

Опиратись на оцінки статистичних порталів неправильно, однак цього разу з ними можна погодитись. Найнижчий бал заслужив саме Мудрик. Втім, його участь в гольовій атаці при таких низьких показниках все одно говорить про високий клас футболіста – просто над ним ще потрібно багато працювати.

РБ Лейпциг впевнено здолав Селтік і обійшов Шахтар у групі Ліги чемпіонів – Вернер нагадав про себе голом і асистом