УКР РУС

Шахтар – Македонія ГП: перша впевнена перемога в 2020 році, повернення Бутка, нова зв'язка "гірників" та ложка дьогтю

5 лютого 2020 Читать на русском

Шахтар обіграв Македонію ГП в товариському поєдинку (2:0). Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Товариський матч

Шахтар – Македонія ГП – 2:0

Голи: Тете, 13, Фернандо, 44

Матч Шахтар – ГП Македонія стартував о 10:30 за київським часом. Гру транслював телеканал "Футбол 1". Даний спаринг став першим контрольним поєдинком "гірників" на другому турецькому зборі. До слова, Шахтар вперше зіграв товариський матч проти команди з Північної Македонії. Цікаво, що сьогодні ж команда Луїша Каштру проведе і другий спаринг – о 16:00 "гірники" розпочнуть матч проти данського Сеннерюска, тому чимало лідерів донеччан не грали з македонцями. Натомість доволі несподівано свій шанс отримав Богдан Бутко, який шукає іншу команду та не заявлений на Лігу Європи.

Шахтар оголосив заявку на плей-офф Ліги Європи – Бутко поза списком

Македонія ГП (повна назва – Македонія Герче Петров) представляє Скоп'є – столицю країни. У 2009 році команда єдиний раз в історії виграла чемпіонський титул, а сезон 2018/19 завершила на 5-й позиції. У поточному чемпіонаті Македонія ГП знову йде на 5-му місці національної першості.

Луїш Каштру довірив місце у воротах Анатолію Трубіну. Четвірку захисників склали Бутко, Хочолава, Бондар (вийшов з капітанською пов'язкою) та Сіпріано. У центрі поля діяли молодий Дмитро Криськів та Маркос Антоніо. Ближче до атаки грали Коноплянка (зліва), Тете (справа) та Бондаренко, а на позиції форварда вийшов Фернандо Педро.

"Гірники" з перших хвилин захопили м'яч під власний контроль, але до гостроти біля воріт суперника це спочатку не призводило. Центрбек македонців Ковачев невдало обробив м'яч поблизу власного штрафного та міг привезти небезпеку – Бондаренко тут же вступив у відбір, але рефері зафіксував фол. Непогано виводили на ворота Фернандо, проте бразилець не встиг до м'яча. Зрештою, після короткої розвідки пішли моменти. На 12-й хвилині. Бутко здійснив ривок до штрафного та віддав на Фернандо. Той втратив шанс для удару, але м'яч відскочив до Маркоса Антоніо. Постріл бразильця з-за меж штрафного – трішки вище! Втім, вже у наступній атаці "гірники" відкрили рахунок. Тете отримав м'яч на правому краю штрафного, на замасі прибрав захисника та з лівої пробив низом у дальній кут. Круглий від стійки влетів у ворота. Доволі ефектно – 1:0.

На цьому Шахтар не зупинився і продовжив атакувати. Фернандо віддав на Тете, той ефектно скидав п'ятою на Бондаренка – Артем не зрозумів задум бразильця і не встиг до м'яча. "Гірники" затиснули суперника на його половині поля і подали кілька стандартів, які не призвели до небезпеки. Були нагоди у Фернандо та Хочолави – перший не зміг обробити м'яч після розрізної передачі Тете, а грузину трішки забракло для акцентованого удару після подачі зі штрафного. На 32-й хвилині рахунок міг ставати 2:0. Тете скинув на Бутка, той пробив з гострого кута – Йовановскі врятував! Розіграш кутового завершився неточним ударом Бондаря.

Шахтар – Македонія ГП – 2:0 – відео голів та огляд матчу

Наприкінці тайму черговий стандарт ледь не призвів до другого гола. Голкіпер перевів м'яч у стійку після удару Бондаря, а добивання Криськіва заблокували захисники. Просто диво, як у цьому епізоді обійшлося без взяття воріт. Буквально за хвилину настало відчуття дежавю: знову кутовий Тете, знову удар Бондаря головою, знову стійка! Зрештою, на 44-й хвилині рахунок таки став 2:0. Фернандо перехопив невдалий пас захисника, обіграв голкіпера та вразив порожні ворота. Дебютний гол бразильця після повернення з оренди у Спортінгу. До слова, Шахтар вперше у 2020 році забив більше одного м'яча за гру.

На другий тайм Каштру випустив Олексія Шевченка, Дентінью та Данила Сікана, натомість Трубін, Криськів та Фернандо пішли відпочивати. Одразу була нагода у Дентінью, але захисник заблокував його удар. У цьому ж епізоді бразилець отримав травму та за кілька хвилин змушений був залишити поле. Перед заміною Дентінью міг забивати Сіпріано, але не влучив у ворота після виходу віч-на-віч з гострого кута. Вакула, який щойно вийшов на поле, у стилі Коноплянки змістився в центрі та пробив – голкіпер на місці.

На 63-й хвилині Македонія ГП забила з першого ж свого моменту. Після сильного удару зі штрафного Шевченко відбив перед собою, а добивання Яшаревскі було влучним. Втім, арбітр з Молдови скасував взяття воріт через офсайд. Активніше заграли македонці після перерви – Шевченко знову вступив у гру після подачі з флангу та вибив м'яч. Свої моменти були і в Шахтаря – зокрема, у Тете, Вакули та Маркоса Антоніо, але рахунок більше не змінився. Експериментальний склад "гірників" легко обіграв Македонію ГП.

Каштру дав шанс Бутку, якого раніше "списав"

Доволі несподівано у стартовому складі "гірників" опинився Богдан Бутко. Досвідчений кандидат у національну збірну України перебуває у пошуках нового клубу, адже тренерський штаб на нього відверто не розраховує. Втім, у матчі з Македонією ГП 29-річний оборонець каші не зіпсував. Безумовно, варто зробити серйозну поправку на рівень суперника, клас якого значно нижчий за Шахтар, але Бутко продемонстрував цілком гідну гру. Регулярні забігання правим флангом, участь в атаках та навіть змарнований гольовий шанс – той же Маркіньос Сіпріано, який діяв на протилежній бровці, зіграв не набагато краще.

Втім, навряд чи ця гра змінила думку Луїша Каштру щодо Бутка. Відсутність захисника у заявці на Лігу Європи яскраво це підтверджує. Можливо, тренер просто надав ігровий час підопічному, який останнім часом не займався з основною командою. Чи португалець таким чином дав шанс Богдану проявити себе перед потенційними роботодавцями? Або Бутко все ж отримає ще один шанс відвоювати місце у складі? Відповідь знає лише наставник Шахтаря.

Нова зв'язка "гірників" – Шахтар награє стандарти на Бенфіку?

Протягом поєдинку з македонцями донеччани виконали чимало стандартів. Більшість із них не принесли особливої загрози – переважно все завершувалося вибиванням м'яча захисниками. Але у кількох епізодах біля воріт Йовановскі було по-справжньому гостро. Щонайменше двічі Тете класно подавав у штрафний, а Бондар вигравав боротьбу та пробивав або скидав на дальню стійку – ці моменти були чи не найнебезпечнішими у виконанні "гірників" у другій половині гри. Що ж, як мінімум у чемпіонаті України ця зв'язка ще має всі шанси завдати клопоту суперникам. Як бразилець, так і 20-річний чемпіон світу були одними з найкращих на полі.

Саме Тете був справжнім двигуном команди у цьому матчі. Бразилець встигав усюди – бив по воротах, віддавав партнерам та раз за разом ефектно обігрував опонентів. Красивий забитий м'яч вінгера став родзинкою зустрічі. Також доволі пристойно виглядали Маркос Антоніо та Фернандо Педро. Перший активно розганяв атаки "гірників" та видав кілька хороших пасів на загострення, а нападник відзначився дебютним голом після важкої травми та повернення зі Спортінга. Що ж, в особі Педро Каштру отримав ще одну опцію в атаку. Мораєс теж потребує відпочинку, а нинішня форма Сікана не дозволяє йому претендувати на місце у старті.

Зрештою, робити серйозні висновки за підсумками матчу Шахтар – Македонія ГП не варто. Навіть з урахуванням відверто експериментального складу було помітно, що рівень суперників кардинально різний. Резервісти з невеликими вкрапленнями гравців основної обойми (Тете, Бондар, Коноплянка, Маркос Антоніо) отримали ігрову практику та награли певні тактичні моменти – і на тому добре. Єдиний прикрий момент – травма Дентінью.

"Новий Зідан" погрожує Шахтарю у Лізі Європи – "воскресіння", на яке чекали 5 років, з приниженням партнера Ракицького