УКР РУС

Шахтар – Карпати: Фонсеку вітають прямо під час матчу, "допомога арбітра" була зайвою, або Коваленко пише історію

10 березня 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Шахтар розтрощив Карпати (5:0) у 21-му турі чемпіонату України. Рахунок і огляд матчу УПЛ 2018/19 читайте на "Футбол 24"

Голи забивали Віктор Коваленко (2), Микола Матвієнко, Майкон і Тайсон. На 78-й хвилині червону картку отримав гравець львівського клубу Мартін Онгла. Матч, як і онлайн-трансляція Шахтар – Карпати на "Футбол 24", стартував о 17:00 за київським часом. Донецький клуб очолював турнірну таблицю, набравши 51 бал, що на 7 пунктів більше за Динамо. Карпати втратили навіть теоретичні шанси на потрапляння в топ-6, відтак з 20-ма очками поведуть боротьбу за виживання з Олімпіком, Чорноморцем та Арсенал-Київ. Цікаво, що львів'яни з 18-го березня вже майже рік забивали у кожному виїзному матчі – рекордна в історії клубу серія тривала 15 матчів (26 голів).

Шахтар – Карпати – 5:0 – відео голів та огляд матчу

Перша ж атака Шахтаря на 6-й хвилині завершилась взяттям воріт. Марлос, біля якого скупчилась ціла хмара гравців Карпат, геніальним черпачком закинув у воротарський на Ісмаїлі, а той вивів на порожні ворота Коваленка. Згодом Майкон класно навісив з правого флангу, але Матвієнко пробачив воротаря Карпат. Гості відповіли індивідуальним проходом. Йода накрутив кількох захисників, але замість удару вирішив впасти, хоча було схоже, що Тайсон у підкаті не фолив.

"Леви" несподівано перехопили ініціативу, а в їхньому складі виділялись Онгла, Мякушко та Йода, які непогано комбінували і вели гру. А забили знову "гірники". Майкон вирізав подачу зі стандарту, Степаненко виграв верхову боротьбу і скинув на дальню, а Матвієнко, який колись пограв за Карпати в оренді, замкнув пас Тараса. Дві зразкові комбінації практично вбивають інтригу. Під вихід у роздягальню Майкон зі штрафного від стійки поклав у сітку воріт Пенькова.

Коваленко розіграв з Ісмаїлі стіночку і завершив двоходівку майстерним ударом у дев'ятку. Бразильця накривали троє суперників, українця – жоден. Ось і результат. Онгла вилучили за відмашку від Мораєса, хоча Жуніор, схоже, більше симулював у цьому епізоді. Гравець і тренер гостей не погодились з рішенням арбітра, довго жестикулюючи. Після штрафного Тайсон влучив у Мегреміча, і 5-й снаряд влетів у сітку Карпат. Насамкінець Мораєс втратив 3 поспіль моменти, а донецький клуб не зумів перевершити свою рекордну перемогу над Карпатами (5:0 вдома і 6:1 на виїзді).

Відзначимо, що Мар'ян Швед несподівано не потрапив навіть у заявку на гру. Щоб зрозуміти, наскільки це дивно: навіть офіційний сайт Карпат прогнозував вихід гравця, чий контракт викупив Селтік, у старті. Насправді ж Швед не поїхав на матч через травму привідного м'язу, що може завадити йому вийти і проти Маріуполя.

Шахтар забив Карпатам у 20-му матчі поспіль і продовжив серію перемог у зустрічах з цією командою до 8-и ігор. Команда Фонсеки очолює УПЛ з відривом від Динамо у 7 очок. Карпати перервали свою гольову серію у матчах на виїзді, яка тривала 15 матчів. Команда Фабрі залишається на 9-му місці, однак в Олімпіка стільки ж очок.

Шахтар перемагає, мов на прогулянці, але у Карпат питання до судді

Карпати показали хвилин 15 футболу в першому таймі, але дуже швидко здались. Без травмованих Шведа, Кльоца і Кучинського було важко. Онгла, Йода і Мякушко створили деякі проблеми супернику, та решту часу гра проходила ледь не в пішому режимі. Шахтар, ніби не встаючи з ліжка, поклав 5 м'ячів, а проти Карпат було все – від рикошету в останньому голі до рішень судді. Знаєте, Хочолава більше відмахувався від обличчя суперника, ніж Онгла. Обох арбітр нагородив жовтими картками, тільки у другому випадку вона перетворилась на червону.

Головний тренер Карпат Фабрі справедливо відзначив: "Шахтар" – це команда значно вищого класу. Вони сьогодні заслужено здобули перемогу. Саме тому Шахтар не потребує допомоги з боку арбітрів. Практично в усіх іграх у чемпіонаті для них це більше як тренування – підготовка до матчів єврокубків. Тому допомоги їм не потрібно. А сьогодні в Шахтаря було багато допомоги". Іспанець визнав, що це ніяким чином не виправдовує таку поразку Карпат.

Між командами космічна різниця у класі. Якщо в Шахтаря найсильнішою є атакувальна лінія, то в Карпат найбільші проблеми із захистом. Відтак результат логічний. Просто некрасиво, коли Мораєс відверто грає на публіку (арбітра), і той відразу ведеться. І навіщо такі дії Шахтарю проти настільки слабкого суперника, взагалі загадка. Офіційний сайт Карпат ще має претензії до падіння Йоди, мовляв, "після сольного проходу, під час якого за його спиною залишилося четверо суперників, у француза відверто ввалився Тайсон". Однак епізод на пенальті не дуже тягнув. Та й коли в тебе у 8 разів менше влучних ударів і жодного 100-відсоткового моменту, то суддівство не здатне ні на що вплинути, крім подальших проблем борця за виживання з дискваліфікаціями.

Коваленко – претендент на гравця матчу, або Ісмаїлі женеться за Тайсоном

Віктор у поточному сезоні УПЛ забив уже 5-й гол, але вперше відзначився дублем. Цього б не було, якби не геній Ісмаїлі. Другий найкращий асистент чемпіонату України (тільки Тайсон крутіший – 9 гольових) оформив своєрідний дубль. Ісмаїлі своїми 7-м і 8-м асистами зробив усе, щоб Коваленко забив. Спочатку виклав, мов на блюдечку, пас на дальню стійку, а потім прийняв не зовсім вдалу передачу від Віктора і в оточенні 3-х опонентів знову ідеально віддав під удар. Коваленко востаннє відзначався дублем ще 27-го листопада 2016-го року. Тоді була виїзна перемога над Дніпром 2:0. А ось на своєму полі для Віктора це перший дубль у кар'єрі!

Фонсека ловить привітання від команди прямо під час матчу, а рівень УПЛ невблаганно падає

Серед тижня головний тренер Шахтаря став батьком. Дружина-українка народила Фонсеці сина, з чим його і вітаємо. Тарас Степаненко після одного з перших голів закликав партнерів до їхнього наставника. Усім складом зобразили легендарну бразильську колискову руками і понеслись обійматись з тренером. Атмосфера в Шахтарі – топ.

А чого б і ні? Може, хіба 235 хвилин гольової засухи найкращого бомбардира українського сезону Мораєса насторожують. А так, Майкон росте – які ж паси роздає і штрафні виконує бразильський опорник – задивитись можна. Тайсон, Ісмаїлі і Марлос ніби не старіють. Команда не пропускає 384 хвилини, а українці підтягують свій рівень. Гра практично усіх команд УПЛ, крім Динамо, такої якості, що втратити чемпіонство буде нереально складно.

Судіть самі: 4 клуби, які посідають 3-6 місця і намагатимуться зупинити Шахтар далі, за 3 тури весняної частини сезону провели на всіх 12 матчів, з яких виграли аж... ДВА. Один з з них – це Маріуполь, в якого колосальні проблеми з "гірниками", бив Олімпік завдяки двом пенальті. Ворскла не забиває після відновлення сезону жодного гола, а Олександрія 4-й тур поспіль забуває, що таке перемоги. Гірша серія лише в Олімпіка (10 в усіх турнірах, 9 в УПЛ).