УКР РУС

Шахтар – Інтер: Пятов витягує результат, який влаштував Вернидуба – Де Дзербі дивує, втрачає незамінного і шанси на ЛЧ

28 вересня 2021 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Шахтар та Інтер розійшлися миром (0:0) у 2 турі Ліги чемпіонів 2021/22. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Битва невдах першого туру. Обидві команди не тільки програли, а й не забили жодного гола. Матч, як і онлайн-трансляція Шахтар – Інтер на "Футбол 24", стартував о 19:45. Це також протистояння старих знайомих. Інтер і Шахтар зустрічалися тричі за останній рік. Міланці ще не програвали донеччанам (2 тріумфи), а на виїзді досі ніколи не пропускали від них. Сімоне Індзагі та його нинішній клуб частіше перемагали команди Де Дзербі, ніж навпаки, під час особистих дулей в Італії.

Шахтар – Інтер: онлайн-трансляція матчу ЛЧ

Жвавий старт. На 4 хвилині Джеко недопрацював у пресингу, і Педрінью елегантно вивів Соломона вперед одним пасом з глибини. Ізраїльтянин спокійно пройшов Дюмфріса і підстраховку, ось тільки удару мінімально не вистачило влучності. У відповідь все той же нідерландський кривдник України відгукнувся на дальню передачу, скинув під удар Джеко. Марлон на пару з Матвієнком заблокував. І тут сталася справжня трагедія "гірників". Незамінний форвард Траоре, який ідеально вписався в ідеї Де Дзербі, отримав дуже серйозну травму. Дюмфріс навалився на Лассіна, викрутивши йому ногу в неприродньому положенні.

Шахтар – Інтер – 0:0 – відеоогляд матчу

Вінгер Тете замінив центрфорварда на 11 хвилині. Бареллі вдався могутній дальній удар. І знову київська поперечка рятує Шахтар у протистояння з Інтером – дежавю з минулого сезону! Як же легко господарі створюють моменти. Патріку надали купу часу і свободи у штрафному, ніби суперник – представник УПЛ, а не один з лідерів чемпіонату Італії. Удар, блок, добивання Тете повз ворота. Патрік вивів найактивнішого Соломона у володіння Хандановіча, 3 удар з меж штрафного знову бажає кращого.

Шахтар – Інтер: Траоре винесли на ношах у дебюті матчу – моторошні кадри

Додо симулював фол красиво (хоча вже викотився за межі поля), суддя замість пенальті провів виховну роботу з бразильським латералем. Соломон, Патрік і Педрінью продовжують крутити каруселі у фінальній третині поля. Невлучний дальній постріл останнього. Від сідниць де Врея снаряд після подачі кутового відскочив до Джеко, майбутній суперник України у відборі ЧС-2022 не влучив з кількох метрів. Дюмфріс ледь не продавив 3 "гірників" у баскетбольному стилі, однак Соломон таки не дав розстріляти Пятова.

Дуже непогано, агресивно діє Шахтар у центрі поля. А ось Інтер моментами дуже повільний, немов сонна муха. При Де Дзербі малюнок виглядає цікавішим, ніж було в дуелі Каштру з Конте, але у міланців гостріші моменти. За очікуваними голами після першого тайму Інтер переважає (0,82 проти 0,31). Водночас український клуб кращий у дриблінгу, точності передач і боротьбі як внизу, так і наверху.

Неймовірний момент на початку другої половини. Тете на Додо, той у центр воротарського, Педрінью дивом не влучив. Знову і знову Шахтар вривається у штрафний гостей. Удар Соломона блокує Шкріняр. Джеко і Брозовіча вже на 55 хвилині міняють Хоакін Корреа та Чалханоглу. Саме останній ледь не покарав за помилку Пятова. Капітан Шахтаря намагався вивести м'яч через короткий пас, влучив у турецького хавбека, а далі Мартінес не влучив з вбивчої дистанції. Інтер уже на 2 кілометри набігав більше за Шахтар, який контролює гру від 60 до 70% часу.

Зарядись енергією нестримного футболу, переглядаючи улюблені матчі Ліги чемпіонів разом із коктейлями на основі преміальної Żubrówka Czarna! Дізнатись більше про Zubrowka Czarna та коктейлі тут.

Де Дзербі за постійні наїзди на угорського суддю отримав жовту картку. Важко переживає італійський тренер черговий промах донеччан. Додо міг покотити праворуч, але взявся бити здалеку – вище. Нова порція тренерських ходів після 70 хвилин. Алексіс Санчес замінив Лаутаро Мартінеса, Гальярдіні та Перішіч – Весін з Дімарко. Мудрик та Кривцов замість Соломона та Ісмаїлі. Матвієнко переходить на лівий фланг. Юний українець відразу ж накрутив Дюмфріса і змусив заробити на собі жовту. Подачі Шахтаря спокійно гасять сьогодні центрбеки гостей. Марлос замінив Патріка аж на 85 хвилині.

Корреа обігрався з Чалханоглу і закрутив у дальній кут, Пятов ефектно витягнув. Де Врей після кутового розстрілював українського ветерана – капітан Шахтаря і тут рятує. Ще один удар турецького джокера, повз ціль. Індзагі хапається за голову, його заміни могли ідеально спрацювати! Інтер загалом закономірно набирає свій 1 бал. Шахтар з аналогічним доробком залишається на останньому місці турнірної таблиці через різницю голів.

Пятов стає несподіваним героєм, але ходи Де Дзербі цікавіші

Результат той самий, що при Каштру, але наскільки ж різна ідея, позитивніший малюнок. Рано втративши забивного форварда, Шахтар майже не помітив втрати бійця, який став лідером. Траоре наколотив 9 голів у сезоні – це на 5 більше, ніж у найближчого партнера. Звісно, цього стовпа у штрафному і поблизу не вистачало. Аби обігратися, аби замкнути, аби протиснути. Як у тому моменті, коли Педрінью дав себе випередити Шкріняру замість того, щоб вгатити снаряд з метра.

Однак цей Шахтар не тремтів перед іменитим суперником. У двох попередніх зустрічах з Інтером витягували насамперед фарт і Трубін. Цього разу Пятов теж видав 2 дуже круті сейви, але аж до самого кінця матчу команда Де Дзербі не пропускала жодного удару в площину воріт. А сама атакувала натхненно, нахабно. Не можу погодитися з експертами післяматчевої студії, що Шахтар відчутно переграв Інтер. Такого, звісно, не було. А ось те, як грався з міланцями в кота і мишку, було навіть приголомшливо.

Фактор Степаненка у битві тактик

Українці виманювали інтерістів на себе у штрафний майданчик і його підступи. Фактично лише раз це спричинило проблеми. Пятов у кінцівці запанікував і віддав гарячковий середній пас замість того, щоб розіграти коротше. Добре, що там Лаутаро Мартінес пробачив. Однак сама ідея Де Дзербі працювала справно. "Гірники" вміло демонтували фактично дві лінії суперника і проводили швидкі... контратаки, хоча суперник дуже не хотів віддавати цей вільний простір. Традиційно розвозили м'ячі Патрік і Педрінью (відкривання між лініями, дриблінг, ривки – ці бразильці знову були найбільшою проблемою для опонента), прекрасно працював і Степаненко.

Тарас став таким собі символом того, що Де Дзербі вміє визнавати помилки: 93% точності передач, виграв майже всю боротьбу (зокрема, в повітрі), пройшли 4 дальні паси з 5. Італієць всю дорогу наполягав своїми кадровими рішеннями, що в Європі йому потрібен виключно дует Майкона і Маркоса Антоніо. Після поразки від Шерифа повернувся до того, що працювало роками. Степаненко не дуже потрібен в УПЛ, де більшість команд сидять глибоко, тому саме там міг би відпочивати. А ось в ЛЧ його здатність збалансувати гру в середині поля – безцінна.

Хоча також маємо відзначити, як тренер вміло маскує слабкощі свого опорника. Де Дзербі змусив Інтер відмовитися від агресивного високого тиску. Змусив Індзагі вважати, що це просто пастки, розставлені на його гравців. Відтак Степаненко сідав на позицію такого собі ліберо і починав атаки без будь-яких перешкод. По боках розташовувалися Марлон і Матвієнко. Троє проти дуету нападників на початковій стадії атак.

Уже тут починалася більшість, а далі намагалися перетворити її в моменти. Додо насичував центральну зону, Ісмаїлі з Тете розтягували в широту, а Патрік, Педрінью і Соломон змушували оборону постійно озиратися. У 2-3 паси Шахтар доходив до чужого штрафного. Було безліч ситуацій, коли "гірники" виводили партнера 1 в 1 без особливої підстраховки. Насамперед на правому фланзі, звідки й прийшов найкрутіший шанс. Наразі, однак, команда не готова завжди реалізовувати такі моменти. Ось у цьому й чаїлася головна проблема.

Рівна гра на 3 результати, тепер Інтер – головний суперник?

Італійські гості також не відчували впевненості у фінальній стадії. Перший гол набував дуже важливого значення. Джеко не влучив з кількох метрів, міг краще зіграти і після проходу Дюмфріса. Тете з Педрінью також загубили вбивчі моменти. А на фініші все могли перекреслити заміни Індзагі. Чалханоглу почав роздавати вбивчі передачі під удар, Корреа був дуже близьким, щоб поховати. Інтер виграв перший тайм за xG, Шахтар мав більше моментів до перерви, але найкращий шанс створив у другій половині. Донеччани вперше здолали міланців за очікуваними голами (1,36:1,05). Змусили грати без м'яча (66% на 34) значно більше, ніж Реал (53 на 47).

Але все ще не забили жодного м'яча. Як і звітний суперник. Могли як заслужено виграти, так і не менш закономірно програти. Тож нічия – цілком справедлива. А в Шерифа вже 6 очок. Реал своє набере. Лише диво не дозволило мадридцям розгромити команду Вернидуба. Поразка фаворита у сусідньому двобої відкидає Інтер далеко, а Шахтар – ще далі. Повторити казку і знову двічі обіграти Мадрид? Не дуже віриться. Шкода, але схоже на те, що Де Дзербі банально недооцінив Вернидуба. Двічі.

Реал епічно зганьбився проти Шерифа: Вернидуб написав казку у Мадриді, його команда – абсолютний лідер

Вперше, коли вийшов без Степаненка і Патріка закидати Шериф шапками свого стилю. Вдруге, коли подумав, що нічия з Інтером – позитивний результат. Для боротьби за Лігу Європи, можливо. Та й то. Виграє Інтер 2 наступні матчі проти молдовської сенсації, доведеться Шахтарю кров з носа обігрувати Реал, в якого після нинішнього ляпаса вже не може бути жодної недооцінки. А бажано ж перемагати навіть не раз. Тому поки все далеко не в руках Де Дзербі та його цікавої команди. Євровесна віддаляється, що вже казати про Лігу чемпіонів.