УКР РУС

Шахтар – Динамо: дебютний тріумф Йовічевіча у Класичному, Мудрик показово карає Київ за помилки, падіння Луческу триває

16 жовтня 2022 Читать на русском
Автор: Юрій Яковлев

Шахтар і Динамо зіграли перше і єдине Класичне у 2022 році (3:1). Рахунок і огляд матчу УПЛ 16 жовтня 2022 року читайте на "Футбол 24".

У випадку перемоги Шахтар відривався від Динамо на 7 очок у турнірній таблиці УПЛ. Звитяга киян дозволяла їм наблизитися до "гірників" на відстань одного пункту. Чиясь переможна серія повинна була перерватися – перед Класичним команда Луческу виграла три поспіль поєдинки УПЛ, а Шахтар мав 4-матчеву переможну серію в чемпіонаті. Матч, як і онлайн-трансляція Шахтар – Динамо на "Футбол 24", стартував о 17:00 на Арені Львів.

На тижні обидві команди зіграли в єврокубках, повернувшись в Україну з різним настроєм. "Гірники" на останніх секундах втратили перемогу над Реалом у Лізі чемпіонів (1:1), але зберігають шанси на вихід в 1/8 фіналу. А от підопічні Мірчі Луческу зазнали четвертої поразки в Лізі Європи, програвши Ренну 0:1. Відповідно, шансів на плей-офф Ліги Європи у киян вже немає. Максимум, який світить Динамо, – це Ліга конференцій.

"То футбол, чоловіче, а не курник": Динамо йде на антирекорд, або Що робив Суркіс у своєму телефоні

Ігор Йовічевіч випустив той же склад, що вийшов із перших хвилин проти Реала – тренер Шахтаря вирішив нічого не змінювати. Мірча Луческу змінив лівий фланг – у захисті румун довірився Вівчаренку замість Дубінчака. В півзахисті Караваєв змінив Гармаша, а Ванат вийшов на вістрі атаки замість Бєсєдіна.

Вже легендарний захисник Азовсталі Михайло Діанов завдав символічного першого удару по м'ячу, а старт гри вийшов доволі активним. Перший момент був за Динамо. Швидкий Владислав Ванат вибіг у контратаку, отримав пас від Тимчика і пробив у Трубіна, який без проблем забрав м'яч. Тут же Вівчаренко дістав жовту і привіз небезпечний штрафний, який виконав Зубков. Реалу Олександр забив двічі, а тут не вийшло – стінка. Загалом Катерина Монзуль показала три жовті за перші 14 хвилин – окрім Вівчаренка, попередження отримали Михайліченко та Ванат. Попри це, гра не була грубою.

Владислав у першому таймі був одним із найкращих у складі Динамо. В одному з епізодів молодий нападник зачепився за м'яч у центрі поля і в падінні відкинув на Шепелєва, який неточним пасом зіпсував атаку. Цікавий початок, непогані швидкості та загалом рівна гра – старт Класичного вселяв надію.

Шахтар – Динамо – 3:1 – відео голів та огляд матчу

Олександр Зубков свій перший момент змарнував. Вінгер один в один хитнув Сироту і з правої пробив у дальній кут. Нещерет не дістав, а м'яч прокотився поруч зі стійкою. Але на 29-й хвилині Шахтар забив. І автором гола став той-таки Олександр Зубков. Михайло Мудрик подав кутовий, Траоре виграв боротьбу в Забарного і скинув на лінію воротарського. Зубков випередив Вівчаренка і розстріляв Нещерета. 1:0. Олександр забив у четвертому матчі поспіль.

Пропущений гол додав упевненості "гірникам". Лише на 39-й хвилині перспективний момент виник у Віталія Буяльського, але лідер Динамо послизнувся. Натомість Шахтар міг закривати гру – на 43-й хвилині номінальні господарі отримали право на пенальті. Нещерет відбив удар головою Траоре (або ж Коноплі), але першим на підбиранні був Мудрик, якого збив Тимчик.

Катерина Монзуль вказала на 11 метрів, VAR підтвердив рішення, а Лассіна Траоре не переграв Руслана Нещерета! Шикарний сейв кіпера Динамо залишив "біло-синіх" у грі. Шахтар виграв перший тайм з мінімальною перевагою.

Другий тайм розпочався просто космічно. Спершу був гол Динамо. Циганков подав штрафний, Ванат випередив Бондаря і головою розстріляв Трубіна. 1:1 – покарання за незабитий пенальті прийшло дуже швидко. Але раділи кияни менше хвилини – Мудрик змістився з флангу в центр і більярдним ударом з лінії штрафного увігнав у дальній кут. Перший гол Михайла в УПЛ 2022/23. Божевільний старт другої половини гри.

Степаненко міг закривати гру після пасу Зубкова, але Нещерет врятував після потужного удару капітана Шахтаря. Трубін врятував Шахтар, відбивши потужний постріл Вівчаренка. Костянтин вже пробив і впав після підкату Бондаря – Монзуль і VAR порушення не побачили. Конопля дуже грубо скосив Караваєва – тільки жовта. Пішли пристрасті.

Потрійна заміна від Луческу. Дубінчак, Гармаш і Кабаєв вийшли замість Вівчаренка, Шепелєва і Тимчика. Але на 69-йхвилині свою команду підвів Забарний. Ілля невдало прийняв м'яч після скидки від партнера і збив Сікана, який обікрав динамівця і вибігав віч-на-віч. Фол останньої надії та справедлива пряма червона від Монзуль.

Чисельну перевагу "гірники" реалізували блискавично. На 74-й хвилині Мудрик вивів Сікана на порожні ворота, а Данило спрямував м'яч у сітку. Нещерет теоретично міг випередити Мудрика, але вирішив не виходити з воріт і прогадав. 3:1.

Луческу після вилучення зняв Кабаєва, який відіграв заледве 10 хвилин, випустивши Дениса Попова. Дивне рішення тренера Динамо – 7 хвилин команда грала без центрального захисника, наставник не зробив заміну, а команда пропустила і втратила практично всі шанси на очки.

Класний шанс був у Буяльського, який опинився майже віч-на-віч із Трубіним. Віталій надто довго вирішував, що робити, і Бондар заблокував його удар. Наприкінці матчу Караваєв отримав пошкодження у зіткненні з Петряком і залишив поле, а рахунок більше не змінився. Сікан міг оформити розгром, але не реалізував вихід віч-на-віч.

3:1 – Шахтар виграв Класичне, набрав 16 очок і продовжує переслідувати СК Дніпро-1, який все ще йде без втрат. Динамо зізнало третьої поразки в чемпіонаті та з 9-ма очками розмістилося в середині таблиці. Від Шахтаря кияни відстають на 7 балів, від лідера УПЛ – на 9.

Класичне виправдало очікування

Можна сказати, що матч у Львові вдався, особливо з урахуванням того, що кілька днів тому команди грали в єврокубках і змушені були переїжджати в Україну. Пристойні швидкості, інтригуючий сюжет, красиві голи, відсутність традиційних для Класичного сутичок. Ну і пенальті з вилученням як невід'ємний атрибут матчів Динамо і Шахтаря. До слова, про суддівство – Катерина Монзуль та її асистенти відпрацювали дуже пристойно. У Луческу були певні питання до вилучення Забарного, але захисник збірної України може звинувачувати лише себе. Такі помилки в таких матчах є неприпустимими.

Вперше за багато років у Класичному з перших хвилин вийшов 21 українець, а після заміни Траоре їх стало 22. Є й позитив від масового відходу легіонерів – українські футболісти продемонстрували, що матч Шахтар – Динамо без легіонерів теж може бути привабливим. Виграв той, кому три очки і прогнозували – очевидно, що нинішні Шахтар і Динамо перебувають у різному стані. Дев'ята поразка команди Луческу в останніх 12-ти матчах (і це за відсутності Ліги чемпіонів) – жахіття, якого не міг уявити ніхто. Раніше Ігор Суркіс після такої серії без роздумів звільнив би тренера. Яке рішення президент Динамо ухвалить зараз?

Луческу вгадав з Ванатом, але помилився з іншими – новачків продовжують маринувати

Наставник Динамо освіжив склад, порівняно з поєдинком Ліги Європи проти Ренна. Із Владиславом Ванатом Луческу влучив у "яблучко". Швидкий нападник у стилі Бєсєдіна чіплявся за м'яч у центрі поля, підігрував партнерам, створив момент для Циганкова у першому таймі. Та й сам Влад регулярно тікав на ворота Трубіна, чого не робить ні Гармаш, ні Бєсєдін.

"Родзинкою" став гол – невисокий Ванат розкішно розібрався в ситуації, зробивши посміховисько зі значно кремезнішого Бондаря. Словом, нападник молодіжної збірної України може занести Класичне собі в актив. Владислав точно зробив заявку на те, щоб у наступних матчах виходити з перших хвилин. Значно переконливіший виступ, ніж Бєсєдін і Гармаш в останніх матчах.

А от Вівчаренко розчарував. Костянтин не втримав Зубкова у моменті з першим голом Шахтаря, отримав необов'язкову жовту, кілька разів втрачав позицію та й в атаці не вразив.
Інший фланговий захисник – Олександр Тимчик – теж розчарував. Гравець збірної України у першому таймі зіпсував перспективну контратаку невдалим пасом на Ваната, а не в останню чергу через його невдалу дію нападник Динамо отримав жовту картку. Ну і на десерт – привезений пенальті за фол проти Мудрика. Лідер Шахтаря не вимкнувся з епізоду і дограв до кінця, на відміну від 24-го номера Динамо. Та й загалом у нього відчувалися проблеми при ухваленні рішень, що робити з м'ячем. Швидкість – це ОК, але лише її у футболі замало.

Луческу постійно говорить про невдалу трансферну кампанію, але сьогодні знову не дав шансу новачкам команди. Лонвейк і Перріс на поле так і не вийшли, а Кабаєв став жертвою вилучення Забарного. Хоча і до рішення тренера замінити саме Владислава є питання. Якщо Кабаєв, який лише кілька хвилин перед тим вийшов на заміну, настільки не вписується в гру команди, то чому ж одразу не випустити когось іншого? Такими рішеннями Містера впевненості у екс-гравця Зорі явно не додасться.

Шахтар краще грав командно – і справа не лише у свіжості

"Гірники" мали на два дні більше часу на відпочинок, про що Мірча Луческу не забув нагадати ще перед грою. Втім, ця перевага Шахтаря навряд чи стала ключовою. Підопічні Йовічевіча діяли організованіше саме як команда. Судаков та Бондаренко доставляли м'яч вперед, чого Сидорчук і Шепелєв з таким же успіхом робити не могли. Гравці Шахтаря продемонстрували значно краще взаєморозуміння і грали до кінця в кожному епізоді – наприклад, Мудрик дограє момент, мчить на добивання і заробляє пенальті, а Тимчик чомусь вимикається з гри. Гол Мудрика – повна відсутність підстраховки, хоча поблищу нього мінімум троє гравців у білих футболках. Десятка Шахтаря спокійно виконує те, що всі вже мали б вивчити, і не зустрічає жодної протидії. Спокійно, наче на тренуванні.

Шахтар показово покарав Динамо за кричущі помилки. Перший гол – Забарний програв боротьбу Траоре, а Вівчаренко відпустив Зубкова. Другий гол – колективна відсутність концентрації. Третій м'яч – провал у захисті та не зовсім зрозумілі дії Руслана Нещерета, який надто довго виходив з воріт. Номінально третій кіпер хоча б пенальті відбив, чим залишив Динамо у грі, адже 2:0 до перерви було б вироком.

Не можна сказати, що Динамо було значно гіршим. Але Шахтар точно був кращим у наполегливості та рішучості. Йовічевіч, який прийшов у команду зі скандалом, швидко став своїм у Шахтарі. Енергія тренера передалася гравцям, які виходять і б'ються на полі. Те, що зараз відбувається в київській команді, схоже на апатію. Так, є переїзди, насичений календар, травма Шапаренка тощо. Але "гірники" перебувають у практично такому ж становищі. До футболу в умовах війни оновлений Шахтар виявився готовим краще.

Йовічевіч знову закрив рота критикам

Перед стартом сезону переважна більшість фанатів, журналістів та експертів називали Динамо фаворитом у боротьбі за чемпіонство УПЛ. Це й зрозуміло – Динамо зберегло кістяк команди і практично не змінилося, а от Ігор Йовічевіч був змушений ліпити, по суті, нову команду, які прогнозували спад в УПЛ і повний нуль очок у Лізі чемпіонів. Про успіхи "гірників" в ЛЧ (особливо на контрасті з результатами Динамо в Лізі Європи) всі в курсі, повторюватися немає змісту.

Реальність же вийшла кардинально іншою. За кілька місяців все перевернулося з ніг на голову. Нинішня команда Мірчі Луческу виявилася слабшою за Шахтар не лише на дистанції, а й у конкретно взятому матчі. З головного претендента на титул (на папері) Динамо перетворилося на середняка УПЛ з космічним відставанням від головного суперника. Як жартували у часи Блохіна-тренера, "на вулиці лише жовтень, а у Києві вже мінус сім". Мінус сім від Шахтаря, а від лідера – всі дев'ять.