УКР РУС

Шахтар – Динамо: жах Пятова, провальні новачки, питання до суддівства і привабливий старт сезону

22 липня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Шахтар і Динамо зустрічалися у матчі за Суперкубок України 2018. Звіт і рахунок гри читайте на "Футбол 24"

Суперкубок України
завершено
-

Матч і онлайн-трансляція Шахтар – Динамо стартували в суботу, 21 липня, о 21:00. Гра відбулася в Одесі на стадіоні Чорноморець.

Шахтар – Динамо – відео гола

Перший момент з нічого створив Марлос. Українізований бразилець на 4-й хвилині продерся по центру і бахнув з лівої – Бойко не дрімав і взяв м'яч намертво. Згодом той же Марлос пройшов у схожому стилі, атаку завершував Коваленко, але і тут голкіпер Динамо був на місці. На 9-й уже Ісмаїлі прорвався в осиротілий правий фланг суперника і майже без перешкод пробив у поперечку. Новачок Фернандо обігрався з тим же Ісмаїлі, але також пробив не у ціль.

Бурда на 13-й вирішив остудити запал суперника і випробувати нерви судді, врізавши прямою ногою у стегно Фернандо. Якби це була якась АПЛ, могли б вилучити. А так, тільки жовта. Морозюк ледь не скинув снаряд у свої ворота після навісу Данченка – поперечина знову захистила ворота Бойка.

Шахтар – Динамо: прогноз на матч за Суперкубок України-2018

На 18-й хвилині Андрій Пятов, якому перед матчем вручили "найкращого воротаря УПЛ сезону 2017/18", привіз собі гол. Під не надто пекельним пресингом Шепелєва воротар збірної України махнув повз м'яч, динамівці ледь не запороли супершанс забити, однак простріл/удар Бєсєдіна таки замкнув Буяльський, опинившись перед порожніми воротами. Тут уже настав час киян. Вербіч познущався над правим флангом донеччан, а Буяльський намагався у бразильському акробатично стилі (не інакше Че Че навчив) зробити дубль – вище.

Шахтар – Динамо: онлайн-трансляція Суперкубка України 2018

Коваленко і Циганков по флангу проривались у штрафний суперника, але в обох випадках занадто слабко пробивали повз ворота. Вербіч знову осоромив фланг Данченка і Марлоса (останній обрізався з фінтами біля своїх воріт), але Бєсєдіну не вистачило класу замкнути перспективний простріл.

На старті другого тайму Степаненко пройшовся шипами по нозі Гармаша, який вийшов замість дебютанта Че Че у перерві. Випадковість? Згадуючи слова Дениса про Тараса, закрадаються сумніви. На 51-й Циганков непогано пройшов по центру, але не зміг (не побачив?) вчасно відкинути на вільного Буяльського і пробив сам – Кривцов встиг заблокувати. Вербіч знову відвозив Данченка ліворуч, однак Олег встиг сфолити перед штрафним. Перспективний стандарт міг завершитись неприємностями для обох команд, але ні влучно пробити, ні вибігти в контру не вийшло.

Шепелєв був зобов'язаний забивати на 56-й. Циганков виклав "гол" Шепелєву на блюдечку, але опорник Динамо, якому мільйон років ніхто не заважав, пробив значно вище. Через 2 хвилини Бойко ледь не повторив кубковий кошмар після удару Патріка, проте цього разу снаряд крізь руки Дениса у ворота не пройшов. Згодом Фернандо у штрафному киян розібрався з Гармашем і пробив рикошетом від Циганкова – Бойко потягнув з ближнього кута.

На 72-й хвилині травмованого Гармаша замінив Шапаренко. Майже відразу динамівці огризнулись. Підопічні Хацкевича помінялись позиціями і цілковито сплутали всі карти обороні "гірників". Лівофланговий Вербіч подав справа, Циганков змістився на позицію центрфорварда і поцілив верховим ударом у поперечину. Мораєс міг забити своїй колишній команді головою, однак Бойко завадив планам Жуніора, видавши класний сейв.

Наприкінці матчу команди отримали по вилученню. Тотовицький впав у штрафному Динамо і почав валятись, до нього почав пред'являти претензії Кадар. Український півзахисник донеччан відразу звівся на ноги, зав'язалась сутичка. Її наслідком стали жовті та червоні для суперників. Тривала 90+8 хвилина, і тут уже про жодний футбол не йшлось.

Суперкубок України переходить у руки Динамо Київ. Шахтарю за прикладом коментаторів каналу Футбол 1 доводиться згадувати, що виграш цього трофею – погана прикмета для киян у контексті перспектив на золото чемпіонату.

Сезон почався аж надто оптимістично

Сподобалось, як команди почали та й загалом провели матч. Шахтар більше креативив, але не возив суперника, як це бувало раніше. Динамо показало, що недарма дивилось влітку Мундіаль, де золото виграла не найяскравіша команда. Це все виросло у нервовий бій, в якому гольових епізодів було більше, ніж зазвичай в українському Класичному. Сподобалась і флангова гра, де моментами феєрили Вербіч та Ісмаїлі, Циганков і Фернандо. Останній, до речі, був одним із небагатьох новачків, який зіграв більше у плюс, ніж мінус.

Провал дебютантів

Лише Фернандо непогано проявив себе. Старався брати гру на себе, проявив лідерській якості та показав, що може замінити Тайсона на фланзі вже найближчим часом. Замість 19-річного бразильця вийшов Болбат і нічим не довів Фонсеці, що той повинен ставити його в основу. Олег Данченко на фланзі Срни ніби й непогано відіграв на атаку, але в захисті провалювався надто часто. Жуніор Мораєс також зробив дуже мало на полі, як для форварда такої атакувальної команди.

Че Че і взагалі відіграв лише 45 хвилин. В атаці себе не проявив, а на своїй половині в центрі поля дав розгулятись Марлосу і компанії. Хацкевич після матчу похвалив, але цей бразилець здатен на набагато більше.

Фонсека таки не вміє програвати?

"Звичайно, ні". Така була відповідь головного тренера Шахтаря на питання про заслуженість поразки. Динамо, звісно, не домінувало над чинними чемпіонами, але й говорити про те, що команда Паулу Фонсеки "значно переважала" в усіх компонентах – надто грубе перебільшення. Так можна договоритись і до того, що Хорватія знищила Францію у програному фіналі ЧС-2018, бо мала більше ударів і відсоток володіння м'ячем. Може, португальський наставник просто бойкотував Чемпіонат світу 2018?

Так, "гірники" провели ураганні 15-20 перших хвилин, але потім здулись після першого ж пропущеного гола. За моментами у подальшій частині матчу рівновага, хоча кияни більшою мірою цементували захист і малими силами (але дуже ефективними) атакували на відміну від суперника. Матч взагалі дуже нагадав останній кубковий бій. Коли одна команда забиває і ловить опонента на контрах, а інша майже не може нічого запропонувати у відповідь. Протистояння Динамо і Шахтаря за останній рік конкуренції Фонсеки та Хацкевича триває до першого гола – вольових камбеків не було давненько.

Скандал і неоднозначне суддівство

Шахтар апелюватиме до епізоду з непризначеним пенальті, коли Гармаш налетів на Марлоса у штрафному Динамо. У тому епізоді 11-метровий радше був, ніж його не було. Та в підсумку довелось експертам каналу Футбол 1 про відсутність VAR і відеоповторів шкодувати. Фонсека також вказав на епізод з Фернандо і Бурдою. Мовляв, Микиту треба було вилучати ще всередині першого тайму, а не на останніх секундах.

Тут у відповідь можна пригадати й епізод, коли Степаненко смачно пройшовся шипами по нозі Гармаша, який згодом не зіграв і 30 хвилин через травму. Обидва випадки заслуговували своєю брутальністю на однакове трактування, однак Тарас не отримав навіть жовтої.

Наприкінці матчу Труханов знову втратив контроль над грою. Не зумів вчасно погасити вогонь конфлікту на рівному місці. Усе завершилось ледь не боксом і є сумніви, що червоними картками покарані головні винуватці.

Пятов і Бойко міняються місцями

У фіналі Кубка України 2018 Денис Бойко не просто не виручив, а ще й підвів команду. Сьогодні Андрій Пятов подарував Динамо гол у простій ситуації. Він не тільки віддав супернику м'яч у своєму штрафному, він ще й бігав за ним, тотально втративши ворота та орієнтацію у просторі, коли вже здавалось, що кияни загублять вигідний шанс. Такі собі "воротарські" перемоги – фейли голкіперів вирішили долю двох трофеїв за гри рівних суперників.

Цікаві факти

Обидва тренери виставили по 7 українців у стартовому складі. Після замін у суперників і взагалі стало по 8 наших хлопців.

Суперкубок України у 57% випадках ставав поганою прикметою для його володаря – золото брав той, хто програвав у цьому матчі.

У 3-х з останніх 4-х суперкубкових дуелях були вилучення.

Олександр Хацкевич виграв перший тренерський трофей з Динамо.

Суперкубок України 2018

Шахтар – Динамо – 0:1

Гол: Буяльський, 18

Вилучення: Ісмаїлі, 90+7 – Бурда, 90+7