УКР РУС

Шахтар – Динамо: катастрофа останніх хвилин, фіаско 2-х легіонерів, давно небачене КЛАСичне, або Заміни вирішують все

3 листопада 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Шахтар Донецьк приймав Динамо Київ у Харкові в 14-му турі чемпіонату України 2018/19. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Шахтар – Динамо на "Футбол 24", стартував 3 листопада о 17:00 за київським часом. Гру транслював канал "Футбол 2". Шахтар йде у відрив на чолі таблиці, набираючи 37 очок. У Динамо залишається 29 балів. Відзначимо, що Паулу Фонсека вперше переміг Олександра Хацкевича в рамках УПЛ.

Шахтар – Динамо – відео голів

На першій хвилині Кендзьора у жорсткому підкаті влучив у ноги екс-форварда Динамо Мораєса. Арбітр Віталій Романов не звернув уваги на муки бразильця, і бразильцю довелось швидко здійнятись на ноги. У Степаненка сталась якась аварія з пов'язкою капітана. Фонсека отримав її від Тараса і дав вказівку замінити – курйозний момент. Шепелєв також відчув біль, але повернувся у гру. Перший же удар трапився аж на 11-й. Легкий кивок головою Вербіча після кутового Динамо не став проблемою для Пятова – недавно з Маріуполем на виїзді у словенця вийшло краще.

Шахтар – Динамо: онлайн-трансляція матчу

На 14-й хвилині трапився перший суперечливий момент. Миколенко поклав руки на спину Мораєса, той впав, ніби від серйозного поштовху. Суддя не наважився призначити пенальті, який неодмінно викликав би багато шуму. Невдовзі після цього Бурда подарував м'яч Мораєсу, той віддав на межу воротарського, але Ісмаїлі погано підлаштувався під удар, пробачивши гостей і давши змогу Миколенку підчистити у небезпечній ситуації. Циганков вибіг майже віч-на-віч з Пятовим, несподівано легко продершись центром. Утім Романов зупинив гру, зафіксувавши блокування Вербічем Степаненка.

Згодом команди обмінялись супермоментами. Вербіч не встиг замкнути пас Сідклея зліва – перед динамівцем вимальовувались порожні ворота. Після кутового киян Шахтар вийшов у стрімку контратаку, яку невдалим ударом повз ворота завершив Алан Патрік. Після серії взаємних помилок Циганков підхопив м'яч, наштовхнувся на суперника і невдало приземлився головою на газон – нокдаун капітана, та все обійшлось. Швидка жовта картка Степаненку за не такий уже і грубий підкат проти Шапаренка викликала жваві претензії з боку гравця і тренерського штабу Шахтаря.

Після невдалої гри Болбата Вербіч вибігав у швидку контру правим флангом, вирішив все зробити сам, проте його удару забракло влучності. Непоганий перший тайм з моментами як у тих, так і в інших та приблизно рівним відсотком володіння м'ячем добігав кінця, як Ісмаїлі програв силову боротьбу Вербічу у власному штрафному. Шапаренко скористався подарунком, повторивши свій фокус з попереднього матчу проти Миная – ідеальний удар з льоту, після якого Пятов був без шансів. Циганков у стилі Роналду ледь не влучив з дальнього штрафного. Гаряченький кінець перших 45-и хвилин, за які Шахтар не спромігся бодай раз влучити у площину воріт (у Динамо 1 влучний і відразу гольовий постріл)!

З перших хвилин по перерві вийшов Тайсон – тягнути донеччанам було вже нікуди. Вербіч змарнував неймовірний момент. Беньямін уже виграв боротьбу в Ракицького, вийшов сам на сам, але банально забув вдарити, віддавши м'яч Пятову через технічний огріх. А який же класний довгий пас віддавав Миколенко! Шапаренко обвідним ударом не завдав проблем Пятову, а в наступній атаці господарі зрівняли. Тайсон обвів Бойка, міг забивати сам, але віддав на порожні Мораєсу.

Циганков забиває робочий гол головою після навісу Піваріча, однак судді фіксують справедливий офсайд. Дещо випередив події капітан Динамо. Майко здалеку приклався – могутній удар кулаками парирував Бойко. Шапаренко втретє влучив у площину воріт після атаки, яку розігнав Циганков. Цього разу Пятову було складніше, але воротар збірної України взяв круглого намертво. Шепелєв отримав травму, зупиняючи прохід Болбата. Це перша заміна Динамо в матчі – на 79-й.

Шахтар практично не атакував за останні 15 хвилин, а кияни шукали свій момент для необхідної перемоги – давненько ми не бачили такої картини. Сідклей ледь не створив нагоду по лівому флангу – захисники господарів підчистили. У компенсований час Кендзьора отримав другу жовту за гру рукою, після чого спалахнула сутичка за участю, звісно ж, Гармаша, який щоправда виступив миротворцем. А на останніх секундах Мораєс віддав ще й асист – джокер "гірників" Коваленко забив неймовірним крученим ударом.

Такого Класичного ми давно не бачили

Команда Хацкевича нарешті прийняла виклик і зіграла у футбол, а не мучилась грою від оборони з надіями на стандарти, контри та помилки. Саме тому ми нарешті побачили дербі лідерів УПЛ, за яке не соромно. Дві команди грали у свої шахи, відійшовши від фірмового футболу. Динамо з насолодою атакувало, видавши один з найкращих матчів проти "гірників" за тривалий час. Шахтар віддав ініціативу, вичікуючи на контрах.

Кияни награли на перемогу, але програли. Не заслужено, скаже хтось? Що ж, у минулому було немало матчів, коли Шахтар програв Класичне, створюючи не менше моментів і граючи у привабливіший футбол. Так буває, у цьому краса футболу. "Гірники" не шукали перемоги (за відсутності Марлоса і з очковою перевагою їх влаштовувала нічия), але сповна скористались моментами слабкості суперника в обороні.

Катастрофа останніх хвилин і двох легіонерів

Вербіч провалився, хоча й допоміг Шапаренку відзначитись. Навіть Болбат і Дентінью так не завалили гру – вони просто не мали таких моментів. Беньямін зобов'язаний був забивати хоча б раз, але втратив свої моменти, показавши, що він все-таки ніякий не центрфорвард. Те, що працювало в інших матчах, раптово розсипалось у головній битві.

Кендзьора відіграв дуже гідний матч. Польський захисник виграв масу епізодів боротьби, активно підключався в атаку. Ніщо не віщувало такої біди. Перша жовта Томаша – цілком виправданий хід, Тайсона треба було зупиняти в центрі поля, щоб не стало пізно. Друга вже була безглуздям – той же бразилець наче навмисно цілив у руку опоненту, прокидаючи круглого лівим флангом. Однак поляк сам винен – навіщо було витягувати руку. Покарання прийшло майже миттєво...

Вихованці Динамо – можуть тягнути, але потребують часу на помилки

Хацкевич випустив один з наймолодших складів в історії Класичного (середній вік польових гравців основи дотягнув лише до 23 років). Відразу 7 вихованців у старті, серед яких лише Бойко виділяється зрілим віком (30), та й 25-річного Буяльського складно назвати молодим. Бурда і Циганков могли зіграти трохи краще. Особливо Микита, який незвично багато нервував у захисті.

А ось Миколенко, Шепелєв і Шапаренко вразили. Звісно, не обійшлось без помилок, але такій молоді варто давати шанси і можливістю помилятись у подібних битвах, інакше вони не виростуть. У майбутньому ці хлопці можуть дуже згодитись збірній України. Довгі паси і відчайдушні підкати від Миколенка. Надійна гра Шепелєва на позиції опорника. Бенефіс Шапаренка в атаці (найгостріший гравець Динамо), але й пристойна гра у високому пресингу та відборі. Це той позитив, який не повинна затьмарити гіркота поразки

Гольові заміни Фонсеки на фоні провалу резервістів Хацкевича

Наставник Шахтаря був активніший із замінами, і тепер ми розуміємо, чому. Фактично усі заміни господарів зіграли. Матвієнко не провалювався так, як Ракицький, у центрі захисту. Микола, який останнім часом діяв лише на фланзі, відчутно додав надійності на своїй старій позиції. Тайсон став гравцем матчу, хоча відіграв лише тайм. Бразилець зробив перший гол, заробив для Кендзьори обидві жовті, розпочав переможну атаку та й загалом був найгострішим у Шахтаря. Коваленко? Віктор ніби виношував цей гол кілька останніх років, коли невдач і провальних моментів було значно більше, ніж успіхів. Він повернувся казковим взяттям воріт у такий важливий момент!

Заміни Хацкевича виявились результативними, але для суперника. Шепелєв пішов з поля лише через травму, виграючи перед тим єдиноборство за єдиноборством. Вихід замість опорника Че Че був ризиком, спрямованим на атаку – в підсумку ні там не вийшло, ні в захисті не відпрацював. Від бразильця все ще не знаєш, чого очікувати. То асист, то провал. Гармаш замість Буяльського? Краще точно не стало. Ніде. Ну, а Морозюк зробив фатальне скидання на Мораєса, зробивши того автором вирішального гольового пасу. Оце закрили позицію вилученого Кендзьори, так закрили. З таким успіхом можна було і Шапаренка залишати.

Завдяки кращим замінам і відходу від своєї філософії Фонсека вперше перемагає Динамо Хацкевича у чемпіонаті (для цього знадобилось 7 матчів, 5 поразок і понад 17 місяців) і здобуває 8 очок відриву. Це не смертельно (відігравали в УПЛ і більшу перевагу), але дуже близько до кінця чемпіонської інтриги. Шахтар виходить вперед і в історичній класифікації дербі з Динамо – 32-а перемога донеччан при 31-й у киян. Далі буде – зокрема, у чвертьфіналі Кубка України.

Україна. УПЛ 2018/19, 14 тур

Шахтар – Динамо – 2:1

Голи: Мораєс, 55, Коваленко, 90+5 – Шапаренко, 44

Вилучення: Кендзьора, 90+3