УКР РУС

Севілья – Барселона: бенефіс геніального Мессі нівелював хороший перший тайм господарів і цікаві рішення Мачіна

23 лютого 2019 Читать на русском

Барселона поїхала в гості до Севільї в рамках 25 туру Прімери. Результат і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Іспанія. Прімера, 25 тур

Севілья – Барселона – 2:4

Голи: Навас, 22, Меркадо, 43 – Мессі, 26, 67, 85, Суарес, 90+3

Барселона входить у важкий календар з комфортною перевагою на вершині Прімери – 7 очок чемпіонського гандикапу ще не відігравали в іспанській еліті. Виїзд до Севільї – серйозна перевірка каталонців. У жовтні в першому колі Ла Ліги Барселона переграла андалусійців завдяки сейвам Марк-Андре тер Штегена, а в Кубку Іспанії змушена була оформлювати камбек після виїзної поразки. Севілья переживає невдалий період, протягом якого виграла лише один з 6 матчів першості.

Ернесто Вальверде випустив більш-менш прогнозований склад. Варто відзначити повернення після травми Самуеля Умтіті та вихід у центрі поля Артуро Відаля. Пабло Мачін здивував переходом на схему з 4 захисниками, яку він використовує не так часто.

ХРОНОЛОГІЯ МАТЧУ

  • 1' Перший гострий момент виник біля воріт Барселони. На простріл Вебера у штрафний майданчик відгукнувся Промес – на лінії відмінно зіграв тер Штеген. Щоправда, лайнсмен проігнорував офсайд, тому епізод не завершився б голом.
    11' Барселона захопила володіння, але до небезпечних моментів справа не доходила. Удари Мессі (заблокували суперники) та Коутінью (легко взяв голкіпер) гольовими шансами не назвеш.
    19' Бен-Єддер опинився з м'ячем у чужому штрафному, створив собі ударну позицію, але його постріл після рикошету від захисника Барси завершився кутовим.
    22' Севілья відкрила рахунок, реалізувавши швидку атаку після невдалих дій Лео Мессі! Промес перехопив його пас і запустив у прорив Бен-Єддера. Віссам розігнав контру та вчасно видав ідеальний пас Навасу – розстріл тер Штегена.
    26' Мессі розкішним голом виправив попередню помилку! Барселона двічі поспіль пробила після подач зліва. Кивок головою від Відаля парирував Вацлік, а фантастичний удар у дотик від Ліонеля воротар не витягнув.
    36' Знову Промес отримав хороший момент, знову його не реалізував (не влучив у ближній кут), однак це не мало значення – знову офсайд.
    42' Господарі вдруге вийшли вперед! Тер Штеген невдало вибив м'яч, той потрапив до гравців Севільї та залетів у ворота німця. Сарабія та Меркадо на правому фланзі розірвали захист Барселони – Габріелю ніхто не заважав забивати.
    45' Севілья ледь не закріпила перевагу перед свистком на перерву, коли К'яер замикав подачу Промеса перед порожнім кутом воріт.
    46' Ернесто Вальверде провів подвійну заміну в надіях змінити хід зустрічі. Замість Артуро Відаля вийшов Усман Дембеле, а на місці Нельсона Семеду з'явився Серхі Роберто.
    53' Дембеле відразу опинився в центрі уваги. Суарес змістився направо і звідти вирізав класний простріл на француза – той перед воротами банально не влучив по м'ячу, як слід.
    58' Макс Вебер разом отримав жовту картку та пошкодження. Пабло Мачін на старті другого тайму вимушено міняв двох фулбеків – Габріель Меркадо також мав проблеми зі здоров'ям.
    61' Суарес увірвався в чужий штрафний і просив пенальті за падіння в боротьбі з К'яером. Арбітр проігнорував його претензії.
    67' Мессі вдруге рятує Барселону! Вихід Севільї з оборони запоров Вацлік. Воротар помилився в передачі та подарував м'яч каталонцям. Круглий транзитом через Ракітіча та Дембеле потрапив до Мессі, а Лео правою ногою відмінно влучив у верхній кут.
    71' Аргентинський геній тягне Барсу, якій не надто вдаються атаки. Мессі змістився з правого флангу та вистрелив з лінії штрафного в дальню "дев'ятку" – зовсім трішки забракло влучності.
    78' Ліонель здалеку перевірив пильність Вацліку ударом у поперечину.
    85' І все-таки Мессі досяг свого – хет-трик лідера Барселони! Захисники Севільї заблокували удар Аленьї, але м'яч відскочив ідеально для Лео – елегантний парашутик над голкіпером.
    90+3' Закриває Барселона гру четвертим голом! Мессі закинув м'яч через захисників на Суареса, а Луїс відправив круглого сітку – Вацлік господарів не врятував.
    90+4' Фінальний свисток фіксує перемогу Барселони! Севілья втратила свою перевагу після першого тайму через Ліонеля Мессі.

Барселона обіграла Севілью, набрала 57 очок і відірвалася від переслідувачів на вершині турнірної таблиці на 10 пунктів. Севілья з 37 балами залишилася на 5 місці, але може втратити свої позиції після цього туру.

Мессі, Мессі, Мессі

Барселона виграла зустріч завдяки Ліонелю Мессі. Він – визначальний футболіст для каталонського клубу. Його вплив на гру команди в сьогоднішньому матчі неможливо переоцінити. Мессі зробив 4 голи: 3 забив сам, один раз асистував.

Перший гол – виняткове вміння підлаштуватися під м'яч і прекрасний удар зі складної позиції. Другий – чудове виконання неробочою ногою без шансів для голкіпера. В сумі ці удари потягнули на 0.15xG, але реалізація таких моментів – нормальна історія для генія.

Загалом за матч Мессі завдав 47% всіх ударів гостей і напрацював на 0.77xG з 1.44xG загальнокомандних (до слова, за очікуваними голами Барселона програла Севільї). Ще на 0.3xA потягнув асист Суаресу. Без участі капітана "блаугранас" майже нічого не могли створити в атаці.

Ліонель оформив 50-й хет-трик у кар'єрі та забив 650 голів – серйозне досягнення. А Севілья є одним з найулюбленіших його клієнтів – 36 м'ячів у 35 матчах. У цьому сезоні Мессі відзначився 33 голами та 15 асистами за каталонський клуб.

Севілья створила Барселоні проблеми

Все стало зрозуміло у компенсований час, Барселона вийшла вперед лише на 85-й хвилині, до середини другого тайму Севілья вела в рахунку. Це все доводить, що команда Пабло Мачіна сьогодні не провалилася. Сюрприз з переходом на схему з 4 захисниками непогано спрацював. До певного моменту закривати каталонців вдавалося.

В обороні багато допомагали Навас і Промес, які потім різко вибігали в контратаки. Севілья добре використовувала простір для швидких випадів – перший гол. Андалусійці практично відмовилися від атак центром, але перевантажували фланги та регулярно постачали у штрафний майданчик простріли. Це створювало небезпеку. Періодами вмикався активний пресинг на чужій половині – другий гол.

У першому таймі Севілья виглядала краще за суперника та справедливо вела в рахунку. По перерві на плани Мачіна вплинули травми двох фулбеків – довелося перелаштовуватися на 3-4-2-1, і Барселона в такому сценарії вже мала перевагу. Команда сіла в оборону. Фатальною стала дитяча помилка Вацліка, а загалом шанси навіть на 3 очки були прекрасними. Якби не Лео Мессі...