УКР РУС

Севілья розписала нічию з Барселоною: невдача каталонців як тенденція, криза нападників "блаугранас", Мессі – не Месія

20 червня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Матч 30-го туру іспанської Прімери між Севільєю та Барселоною переможця не виявив і завершився без голів.

Кіке Сетьєн, у порівнянні з матчем проти Леганеса, провів кілька змін у складі, залишивши в запасі Грізманна з Артуром і поставивши в старт Суареса з Брейтвейтом і Ракітічем. Крім того, гру пропускали травмовані Де Йонг і Роберто, замість яких на полі з'явилися Відаль і Семеду. Перемагати Севілью потрібно було обов'язково, адже Реал у минулому турі скоротив відставання від каталонців до двох очок.

Севілья – Барселона: онлайн-трансляція матчу Ла Ліги – як це було

"Блаугранас" з перших хвилин захопили ініціативу, але Севілья, схоже, була й не проти. Андалусійці низько сідали й намагалися перекривати ключові зони кількістю, хоча спочатку виходило не найкращим чином – гості легко відкривалися між лініями, виходили на ударні позиції й заробляли стандарти. Так, вже на 3-й хвилині Суарес змістився з флангу на лінію штрафного й пробив у руки Вацліку. Втім, вже до десятих хвилин стало зрозуміло, що моментів біля воріт Севільї не виникає, хоча каталонці оточили карний майданчик. Більше того – на 11-й хвилині Кунде прийняв відскок зі штрафного й метрів з 18-ти бахнув повз дальню стійку воріт тер Штегена.

Барселона серйозно притиснула Севілью на 20-х хвилинах. Спочатку був штрафний удар Мессі метрів з 20-ти точно в праву дев'ятку – бути б голу, якби не голова Кунде перед воротами. М'яч рикошетом від неї перелетів через поперечку, але Вацлік, вірогідно, все одно б відбив його. На 24-й Ліонель вистрілив з більшої дистанції в ближній кут (без проблем для Вацліка), а на 25-й голкіпер господарів виніс простріл з лівого флангу прямо на Брейтвейта – втім, Мартін не встиг зорієнтуватися й пробив у захисника. Ще за кільканадцять секунд Ракітіч завдав удару з лінії карного майданчика – поруч зі стійкою! Власне, це був останній цікавий момент у першому таймі, якщо не згадувати про сутичку Мессі з Дієго Карлосом у компенсований час.

Севілья – Барселона: Мессі наїхав на кремезного суперника – аргентинець вийшов переможцем з бійки

Ще в останній третині першого тайму було помітно, що Севілья перетягує ініціативу, а на початку другого перевага андалусійців почала виливатися у реальні гольові моменти. Розігнавши кілька хороших атак, на 55-й хвилині господарі заробили штрафний, який розіграли моментально пасом на хід Окампосу – каталонці, як і перед кутовим на Енфілді, банально цього не очікували. Лукас увірвався на правий край і зі всієї сили бахнув у ближній кут – тер Штеген врятував. На 57-й Марк-Андре знову був на висоті, парирувавши потужний постріл Муніра з лівого краю. Лопетегі одразу зняв його, кинувши у бій свіжого Сусо, і той вже на 61-й хвилині пробив метрів з 20-ти з-під захисника – вище воріт!

"Блаугранас" зрозуміли, що справа пахне голом, і забрали м'яч під власний контроль. Кіке Сетьєн задля цього зняв з гри Брейтвейта й випустив Артура, а потім у бій кинули і Грізманна. У Севільї ж явно почали закінчуватись сили – як наслідок, 20 хвилин Барселона домінувала, розкатуючи комбінації на чужій половині. На 73-й це могло вилитися у гол Мессі зі штрафного, однак Вацлік витягнув м'яч з лівої дев'ятки. Втім, на 76-й гості пропустили контратаку, яка у фінальній стадії перетворилася на вихід 3-в-1 – бути б голу, якби простріл Регілона з меж карного майданчика не заблокував Альба. Після паузи на водопій каталонці пропустили ще одну атаку з вриванням на край штрафного – це Окампос на 81-й хвилині виграв боротьбу в Семеду й пробив у ближній кут, однак тер Штеген спіймав сферу.

На 80-х хвилинах на полі було більш-менш рівне становище. Барселона тримала м'яч, але не могла створити моменти, а Севілья намагалася виходити в контратаки, але не могла їх нормально завершити. Вже перед самим кінцем основного часу обидві команди могли вирвати перемогу – Суарес ударом з центру штрафного запустив м'яч над поперечкою, а Регілон у наступній атаці пробив метрів із семи прямо в руки тер Штегену!

Зрештою, фінальний свисток зафіксував нульову нічию, яка може серйозно закрутити інтригу в чемпіонській гонці. Барселона набрала 65 очок, а Реал, маючи на три менше, свій матч зіграє в неділю – і у мадридців перевага за особистими зустрічами. Севілья з 52 заліковими балами в активі залишилась на третій позиції.

Невдача Барселони як тенденція

Матч проти Севільї частково нагадував поєдинок проти Леганеса в минулому турі. Тоді каталонці також довго володіли м'ячем на чужій половині, намагаючись розкрити низький блок суперника, і також мали з цим проблеми – півзахисту не вдавалося просувати атаки, Грізманн розчинився, а перший реально небезпечний момент відбувся аж наприкінці першого тайму, перетворившись на гол. При цьому оборона також пропускала контратаки через фланги з вриваннями у штрафний. В тому матчі Барселону витягнули гіперактивність Мессі і клас Леганеса, який позначився як на реалізації моментів, так і на здатності контратакувати та стримувати тиск "блаугранас".

Севілья у всіх аспектах в рази сильніша за Леганес і має набагато досвідченішого тренера. Лопетегі скопіював стратегію мадридців на матч проти Барси й правильно реагував на зміни ситуації – зокрема, вчасно помітив проблеми з контролем руху каталонців між лініями, опустивши Торреса глибше, а на другий тайм випустивши бойового пса Банегу з переходом на гру в три захисники. Як наслідок, у Барселони з 25-ї по 60-ту хвилину не просто не було жодного удару – Барселона втратила ініціативу й дивом не пропустила один-два голи.

Взагалі, Барселона проявила катастрофічні проблеми з позиційними атаками. У "синьо-гранатових" було всього чотири удари в площину воріт, з яких лише один пройшов не зі штрафного Мессі – це Суарес на 2-й хвилині спрямував м'яч в руки Вацліку. Ще два рази "круглий" пролетів поруч з каркасом – Ракітіч на 24-й хвилині бив повз ліву стійку, а Суарес на 87-й вистрілив над поперечкою. До речі, це був єдиний удар "блаугранас" з меж штрафного, який не заблокували, хоча на останній третині поля команда провела 35% ігрового часу (для матчу проти сильних суперників дуже багато). Всі ці потуги сумарно потягнули на 0,74 xG. Це просто жах для такої потужної команди, як Барселона.

Каталонці стерильно катали м'яч, не знаючи, як зламати оборону, і пропускали гострі контратаки. Так само, як і з Леганесом. При цьому заміни ніяк не покращили гру: Пуч запам'ятатися за сім хвилин не встиг, Грізманн провалився, Артур займався тим же, чим займалися і до цього – катав м'яч без загострення. Все це вже стало тенденцією. При цьому попереду матчі проти Атлетіка, Атлетіко та Вільяреала, а Реал лише додає обертів. Якщо Кіке Сетьєн терміново не внесе корективи, чемпіонство повернеться у Мадрид, на радість "клятому Королю".

Мессі не врятував

Дуже часто Ліонеля критикують за прояви "синдрому Озіла", коли лідер трощить усіх аутсайдерів і середнячків, а в матчі із сильним колективом одразу розчиняється на полі. Це не дуже об'єктивно – проблемну систему на довгій дистанції один геніальний пристрій не врятує, а статистично аргентинець у 90% випадків все одно найкращий. Тим не менш, на "Рамон Санчес Пісхуан" Мессі реально провалився майже за всіма показниками.

Ліонель, як і в попередньому матчі, відтягувався в глибину й мав вільну позицію, намагаючись допомогти в просуванні атак. Таким чином капітан організував переможні голи з Леганесом, але із Севільєю нічого не вийшло – Мессі приймав активну участь у білд-апі, протягував м'яч на дриблінгу, зробив п'ять обіграшів, але у всіх атаках, що завершувались ударами, роль Лео була мінімальною. Він не розрізав оборону передачами, не запускав партнерів у проходи, рідко входив у штрафний і майже не бив по воротах – в активі капітана всього один пас під заблокований удар і всього один постріл з гри (у захисника), хоча традиційно в активі Лео не менше десяти спроб.

Капітану Барселони вдавалося заробляти на собі штрафні, які він сам же блискуче виконував, двічі змусивши Вацліка летіти в дев'ятку. Штрафні Мессі – легальний чіт, але, як показав матч із Севільєю, не кожен день він працює. За цією ж аналогією варто розуміти, що не кожного дня у Лео буде хороший матч, тож для перемог важлива збалансована гра всієї команди. Тут і виникають проблеми.

Мессі – футболіст геніальний і нестандартний. Його характерною рисою є критична необхідність у м'ячі, без якого вже через кілька хвилин Ліонель розчиняється – саме тому Дані Алвес за часів Гвардіоли порушував заборону на вертикальні передачі по флангу. При цьому Мессі зараз явно більший індивідуаліст, ніж при Гвардіолі, що створює шалені проблеми для будь-якого тренера. Лео не хоче грати на різних позиціях, Лео не можна міняти, але під Лео потрібно підлаштовувати дії всіх футболістів на полі – це формує страшні тактичні перекоси, які важко виправити по ходу гри. Сетьєн не зміг відповісти на перестановки Лопетегі, і Мессі розчинився разом з усією Барсою.

Це не означає, що Мессі тягне Барселону вниз. Під зірок все одно доводиться підлаштовуватись до певної межі, але у "блаугранас" з Мессі цієї межі нема. У останніх тренерів недостатньо ні навичок, ні повноважень.

Сетьєн, як і Вальверде, не знайшов відповіді на питання, як замаскувати мінуси від наявності Лео. Чому так – питання більш широкої статті, але нинішній стан справ виливається у нулі з Севільєю. Мессі міг би врятувати Барсу від нічиї у Севільї, але гарантії, що наступний матч не завершиться з рахунком 0:0 і блідим Лео, немає.

Криза нападників Барселони

Крім Мессі, на полі у матчі з Севільєю зіграло ще три нападники – Брейтвейт, Суарес і Грізманн. Жоден з них не вразив.

Брейтвейт вийшов у старті. Це був сигнал до Мартіна та Грізманна – данець отримав шанс закріпитися в основі, а Антуан потрапив на лавку після другого поспіль провального матчу. Цей хід Сетьєна нічого не дав. В активі Брейтвейта всього один удар повз порожні ворота – Вацлік виніс в нього м'яч, а Мартін не зорієнтувався й пробив у захисника, який біг паралельно. Ця спроба навіть у статистику не пішла. Крім того, одного разу Брейтвейт обіграв суперника на дриблінгу в центрі поля й виграв три єдиноборства з чотирьох.

Натомість, у данця при 22 пасах точними були лише 13, під удар не пішов жоден, в позиційних атаках з ударами данець також нікому не підіграв. Особливо сильно його гру на команду символізують чотири передачі із зони перед штрафним уперед – нуль точних.

Брейтвейта зняли з гри на 63-й хвилині, а Грізманн вийшов на 79-й. За наступні 16 хвилин француз, здається, навіть у телекамеру не потрапив, не кажучи вже про якусь гостроту. Антуан не завдав жодного удару й віддав всього вісім пасів, з яких тільки п'ять були точними – причому лише два були спрямовані уперед (вони не пройшли). Щоправда, з його передачі Мессі завдав свій єдиний постріл з гри, але насправді це була скидка назад під заблокований удар метрів з 30-ти. Провал. Знову.

Луїс Суарес із всієї трійки виглядав найбільш переконливо. Саме він завдав перший удар у зустрічі (ще й у площину) і саме він міг принести перемогу на 87-й хвилині, однак м'яч пролетів над поперечиною. Взагалі, уругваєць за кількістю пострілів по воротах перевершив навіть Мессі (5), однак чотири з них були заблоковані. Крім того, Луїс непогано підігрував – два штрафних Лео заробив після пасів Суареса, Ракітіч стріляв повз лівий кут саме з його передачі, а ще кілька атак з ударами не обійшлися без підготовчих дій Луїса.

Втім, це все одно не той Суарес, якого ми знали до травми. Уругвайцю не вистачало швидкості, пластики та відчуття моменту – перший і єдиний незаблокований удар Луїса стався аж на 87-й хвилині. Можливо, він набиратиме в наступних турах, але поки що Лаутаро Мартінес виглядає набагато цікавішим варіантом.

Реал розгромив Валенсію: "вершкові" great again, бенефіс дуету Бензема та Азара, тіньовий герой Кроос і тріумф Асенсіо