УКР РУС

Сербія принизила Росію, забивши 5 голів: сумні перспективи росіян на Євро, розплата за Дзюбу та воскресіння Йовіча

19 листопада 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Сербія приймала Росію в рамках 6-го туру групового етапу Ліги націй. Читайте звіт зустрічі на "Футбол 24".

Матч мав архіважливе значення для росіян. В разі поразки або нічиєї підопічні Станіслава Черчесова ризикували втратити не тільки першу позицію у групі В3, а й місце у другому кошику при жеребкуванні кваліфікації до ЧС-2022. Перед поєдинком в їхньому активі було вісім очок – стільки ж мала Угорщина, а Туреччина відставала на два пункти. В таких випадках необхідно випускати максимально сильний склад, але російський ведмідь не міг розраховувати на свого головного бомбардира – тренерський штаб на тлі скандалу з "рукою Бога" вирішив не викликати у збірну Дзюбу.

Сербія – Росія – 5:0 – відео голів та огляд матчу

Сербія, своєю чергою, на три пункти відставала від турків і ще мала шанси зберегти прописку в дивізіоні В, тож команді Любіші Тумбаковіча потрібна була лише перемога. Тим паче, що фанати вимагали сатисфакції за провал відбору до Євро-2020. Словом, на братську допомогу з Балкан цього вечора росіянам не варто було розраховувати, однак гостям допоміг COVID-19 – на нього захворіли Мініковіч-Савіч, Лазовіч і Ніколіч.

За рішення залишити Дзюбу вдома перед телевізором росіяни розплатилися вже на 1-й хвилині, коли Льоха Міранчук скинув подачу з кутового на Заболотного – Антону залишалося забивати з метру, але той пробив прямо в Райковіча. Покарання за марнотратство не змусило довго чекати на себе. Після двох кутових та кількох прострілів серби провели атаку на 10-й хвилині: Радоньїч змістився з правого флангу, обіграв двох захисників та пробив з-за меж штрафного – м'яч рикошетом влетів у дальній верхній кут! 1:0.

В наступні 10 хвилин на полі було так нудно, що у російських коментаторів завершились заготовлені історії. Сум розвіяв Заболотний, який на 21-й хвилині змарнував ще один топ-момент – цього разу він замкнув класний простріл Караваєва (не нашого) ударом у дальній кут. М'яч пройшов поруч зі стійкою, а серби одразу ж покарали суперника за відсутність Дзюби. На 25-й хвилині вони провели комбінацію на лівому краю штрафного, в завершенні якої Младеновіч виконав подачу у воротарський – Йовіч же пробив головою. 2:0!

Шоковані росіяни деякий час безцільно катали м'яч, але на 30-х хвилинах зробили спробу повернутися в гру. Знову в центрі уваги опинився Зе Болотний: ерзац-Дзюба на 32-й хвилині замкнув простріл Караваєва ударом в Райковіча, а на 33-й після удару Жиркова пробив метрів з шести – над воротами! Такого ставлення до себе серби не вибачили. На 41-й хвилині Влаховіч, який вийшов на заміну, зіграв на добиванні після потужного пострілу Йовіча, а на 45+1-й сам Лука головою замкнув навіс Младеновіча – 4:0! Саме з таким рахунком команди пішли на відпочинок. Реготу в соцмережах не було меж.

На другий тайм Станіслав Черчесов випустив чотирьох нових футболістів, включно з голкіпером – замість Гільєрме, братів Міранчуків і Дівєєва вийшли Джанаєв, Мостовой, Обляков і Євгєньєв. Останній на 54-й хвилині міг подарувати сербам п'ятий гол, по-дурному втративши м'яч у власному штрафному, але господарі не скористалися наданим шансом.

Заболотний же продовжував марнувати моменти: на 55-й хвилині Антон коліном пробивав у дальній кут (слабенько, в руки Райковічу), а на 62-й вистрілив з лінії карного майданчика під поперечину – і знову Райковіч спокійно взяв його удар. Ще за хвилину Єрохін замикав подачу з лівого флангу, але і тут Райковіч не мав проблем.

Братське серце не змогло витримати мук росіян, тож серби вирішили добити старшого. На 64-й хвилині вони забили п'ятий гол: Младеновіч отримав передачу від Влаховіча, увірвався на лівий край штрафного та пробив у дальній кут – 5:0!

Ще за три хвилини міг прилетіти і шостий м'яч, але постріл Йовіча з цієї ж зони парирував Джанаєв. Росіяни, тим часом, почали жартувати в соцмережах – мовляв, завтра в країні заборонять сербські плескавіцу та чевапчічі. Станіслав Саламич в ці ж хвилини наважився випустити Черишева.

Ден ніби забув, паспорт якої країни носить у кармані. Він виглядав справжнім іспанцем на тлі олов'яних солдатиків з Росії, на 70-х хвилинах взявши участь у трьох класних моментах гостей. На 73-й хвилині Черишев відкрився за спину захиснику, отримав пас на лівий край штрафного та пробив у ближню дев'ятку – трохи неточно! На 78-й постріл Дениса з меж карного майданчика заблокував один із захисників, а на 80-й він же замикав подачу з флангу – поруч з дальньою стійкою. Перед цими епізодами у росіян був непоганий дальній постріл Кузяєва, але і його взяв Райковіч. По правді кажучи, майже всі епізоди підопічних Стаса Черчесова в другому таймі не претендували на статус топ-моменту. Голкіпер мав брати все.

В ендшпілі зустрічі росіяни капітулювали, а серби, організувавши одну непогану атаку без завершення, полишили грати. Любіша Тумбаковіч почав проводити заміни "для галочки", а його підопічні впевнено довели матч до перемоги з рахунком 5:0. У паралельній же зустрічі угорці розбили Туреччину.

Таким чином, Росія опустилася на другу позицію в турнірній таблиці групи В3, так і не піднявшись у елітний дивізіон Ліги націй. Серби набрали шість очок і зачепилися за третє місце, відправивши Туреччину у Лігу С.

Росіянам буде важко на Євро

При порівнянні національних команд України та Росії в уявному особистому матчі багато експертів віддають перевагу останній. Мовляв, українці у футбол грають значно краще, однак для поєдинків збірних росіяни більш заточені – у них максимально простий стиль, який легше відточити. Саме завдяки йому підопічні Стаса Черчесова дійшли до чвертьфіналу ЧС-2018. Вони закриваються, нав'язують єдиноборства й контратакують зусиллям 3,5 креативних футболістів, а кремезний форвард на кшталт Дзюби завершує – у нас це називаються стилем фізруків, але у Саламича схема працювала.

Втім, після ЧС-2018 російська команда деградує. Вона легко пройшла відбір на Євро-2020, але Рома Яремчук не просто так насміхався над звитягами східних сусідів – їхня група традиційно виявилась найслабшою (Кіпр, Сан-Маріно, Казахстан + жахлива на той момент Шотландія). Перегравши усі ці колективи, росіяни двічі програли Бельгії без шансів, та і загалом за два роки підопічні Станіслава Черчесова не здобули жодної топ-перемоги. В актив можна записати тільки звитяги над турками та "мертвими" сербами, а також нулі у Швеції. За цей же період Україна прибила Португалію, Швейцарію та Іспанію, а також розписала нічию з Італією в товарняку.

У 2020 році росіяни остаточно посипались, хоча почали з перемог над Сербією (3:1) та Угорщиною (3:2). У шести матчах проти відверто посередніх суперників вони мають три поразки та три нічиїх – навіть Молдову переграти не вдалося. Пояснюється це швидким омолодженням команди, відсутністю балансу та катастрофічною банальністю в атакувальній роботі.

У матчі в Белграді гості намагалися атакувати складно, тримали ініціативу, лідирували за передачами на просування, тощо, але жодного істинно гольового моменту чи бодай хитрого пасу вони не вигадали. При цьому Черчесов сильно тасує склад, хоча часу для відпрацювання основних зв'язок залишилось обмаль – так, найкраща пара центрбеків (Джикія-Дівєєв) разом зіграла всього півтора тайми. В очі впадає і метушня при замінах – по перерві тренер зняв навіть голкіпера, тому що той не рятував, внаслідок чого на заміну явно травмованого дідуся (Жиркова) слоту не вистачило. Єдиними цікавим рішенням став вихід Черишева.

Серби примудрилися не потрапити на Євро навіть тоді, коли на турнір беруть усіх, але елементарних комбінацій вистачило для організації найбільшої за 16 років поразки росіян. Це – яскраве підтвердження нинішнього рівня нашого східного сусіда.

Коли суперник грає у реальний футбол і має більше двох топ-виконавців у старті, росіяни сиплються. Вони вже не є командою з простим, але ефективним стилем – вони просто грають у примітивщину. З таким розкладом у групі з Бельгією, Данією та Фінляндією підопічним Станіслава Саламича на Євро робити нічого. Стас більше не космос.

Розплата за Дзюбу

Важко сказати, хто стоїть за рішенням не викликати Артема у збірну на вирішальні матчі Ліги націй. Можливо, наказ спустили зверху, однак Зеніт же випустив нападника в першому ж матчі на тлі скандалу з "гандболом" – а той ще й гол забив. Станіслав Черчесов має досить велику вагу серед російських чиновників і дуже часто не викликає найкращих футболістів РПЛ, а за дисципліною він стежить особливо пильно. Вірогідно, осетинський наставник був явно не проти обійтися без Дзюби – благо, у нього були Заболотний і Соболєв.

Антон віддячив за появу в основі феєричним перформансом. Вже на 40-й секунді він пробив з метру прямо у воротаря, а потім змарнував ще мінімум чотири досить перспективних моменти. І це при тому, що майже всі удари проходили з хороших позицій. Загалом, при семи пострілах по воротах (чотири в площину) Заболотний не забив жодного разу, але його замінили аж на 72-й хвилині – в той же час нещасного голкіпера Гільєрме зняли вже по перерві, тому що він "не виручив".

Можна не сумніватися, що Дзюба один момент точно б реалізував – яким би він не був у моральному плані, але це класний форвард. Ба більше – один момент реалізував би і Соболєв, який у РПЛ є відверто найкращим молодим нападником з російським паспортом. Це один з небагатьох футболістів тамтешньої ліги, за голами і прогресом якого цікаво спостерігати, однак Черчесов замість нього випустив Черишева. За рахунку 0:5. Денису в цьому матчі робити вже було нічого, та і в якості центрфорварда він не такий яскравий, як при роботі з глибини.

Так чи інакше, за дивне рішення відмовитись від Дзюби росіяни розплатилися елітою Ліги націй. Артем зняв маленьке хоум-відео у себе в номері, а збірна Росії без свого лідера взяла участь у справжньому порнофільмі з суперзірками.

Йовіч ожив

Лука після переходу в Реал більше запам'ятався скандалами та дурними травмами. Про основу в Реалі серб навіть не мріє – у поточному сезоні форвард провів у складі мадридців всього 208 хвилин. Він не забивав аж з лютого, однак в останніх трьох матчах за збірну Йовіч відзначився аж трьома голами. Нападник перевів гру в овертайм на 90-й хвилині матчі з Шотландією, а з Росією взяв участь одразу в трьох забитих м'ячах – двічі забив сам, а Влаховіч зіграв на добиванні після його удару.

Загалом, у поєдинку в Белграді форвард Реала був найкращим без усіляких "але". Він завдав чотири удари по воротах (всі – у площину, всі – небезпечні), віддав дві ключові передачі, п'ять разів обіграв суперника на дриблінгу (із семи спроб) і виграв 11 з 15 єдиноборств (чотири з п'яти – у повітрі). Йовіч активно рухався у небезпечних зонах і точно заслужив на найвищі оцінки від Whoscored та Sofascore. Подивимось, як довго протримається Лука в такій формі, але прямо зараз він на коні.

Швейцарія – Україна: чому матч скасовано остаточно – варіанти, які тепер чекають на команду Шевченка