УКР РУС

Сербія зіграла внічию з Португалією: провал Роналду з вкраденим голом, необхідність VAR і слабкий футбол "селесао"

27 березня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках поєдинку 2-го туру кваліфікації до ЧС-2022 Португалія не змогла переграти Сербію на виїзді.

У групі А європейської кваліфікації до ЧС-2022 виділяються збірні Португалії та Сербії. Вони були суперниками по відбору до Євро-2020 – тоді балканці розписали нічию на виїзді й програли вдома, а потім провалили плей-офф. Повтор катастрофи не входив у плани підопічних Драгана Стойковіча, тож нині необхідно чіплятися за першу позицію – а для цього треба перемагати "селесао" хоча б удома. Благо, домашня особиста зустріч припала вже на 2-й тур. Заодно серби могли б помститися і за белградську поразку в попередньому відборі.

Роналду завів нового екзотичного собаку – фанати приголомшені

Початок поєдинку не віщував сербам чогось страшного. Команди катали м'яч у середньому темпі, причому балканці стартували навіть активніше. На 7-й хвилині вони навіть провели щось схоже на момент, організувавши швидку атаку з ударом Костіча з лівого кута штрафного. У Бундеслізі він забиває звідси регулярно, але португальці накрили його спробу, та ще й відповіли справжнім гольовим епізодом: Жота перехопив м'яч у центрі й віддав пас на правий край штрафного Бернарду Сілві, а той скинув "круглого" під постріл Роналду з кута воротарського – Кріш пробив вище воріт!

Ще за три хвилини підопічні Фернанду Сантуша святкували вихід вперед: Роналду з правого флангу відкотив м'яч Бернарду Сілві, а його подачу на дальній стійці замкнув Жота – 0:1! Просто, але ефективно.

Цей гол вибив з колії обидві команди. Португалія взагалі зупинилася, нічого не створюючи протягом наступних 20 хвилин і навіть не підіймаючи темп, а серби жахливо виглядали в атаці. В середині першого тайму вони грали тільки через кроси, один з яких на 32-й хвилині прийняв Влаховіч – він пробив з розвороту, але вийшло зависоко. От і вся гострота. За це господарів покарали вдруге: на 36-й хвилині Соареш навісив з правого флангу, а Жота головою замкнув під ліву стійку – 0:2!

Після цього збірна Сербії пішла відігруватись, але запалу господарів вистачило лишень на навіс з дуже неточним ударом Влаховіча та на дальній постріл Мітровіча в руки Лопешу. Португалія ж могла і розгром влаштувати, заробивши дуже перспективний штрафний, але Роналду прогнозовано пробив по горобцях. Зрештою, відпочивати команди відправились за комфортної переваги "селесао".

У роздягальні Драган Стойковіч провів дві заміни, знявши з гри Влаховіча й Лазовіча та випустивши Максімовіча з Радоньїчем. Цей хід спрацював вже на 26-й секунді другого тайму: Радоньїч увірвався на правий край штрафного та подав на лінію воротарського, а Мітровіч замкнув головою – 1:2! Щоправда, вже за дві хвилини гості могли забити внаслідок прориву Канселу на лівий фланг карного майданчика й потужного удару, однак його встигли накрити в останню мить.

Серби зрозуміли, що суперника можна бити його ж зброєю, тож у штрафний Португалії полетіли подачі. Двічі вони могли призвести до взяття воріт: на 55-й Тадіч отримав відскок з навісу й красиво вистрілив під поперечину (Лопеш парирував), а на 56-й Мілінковіч-Савіч головою замкнув кутовий – повз дальню стійку! У гостей же на 50-х хвилинах не було нічого, крім чергового невдалого стандарту у виконанні Роналду.

На 60-х хвилинах Сербія змінила тактику, почавши ловити "селесао" на контратаках. Перша ж з них завершилась голом: Тадіч вирізав класний пас в темп на Радоньїча, а той ефектно прибрав захисника на зміщенні в центр і одразу ж віддав передачу під вихід Костіча віч-на-віч – Філіп же легко переграв Лопеша! 2:2!

На 63-й та 65-й Радоньїч вирішив додати до двох асистів ще й гол, увірвавшись на правий край штрафного й потужно пробивши низом – першу спробу з великими труднощами накрили захисники, а от при другій Португалію врятував Лопеш. Щоправда, після цього збірна Сербії збавила оберти, а Фернанду Сантуш провів заміни – на 70-х хвилинах він кинув у бій Санчеша та Мендеша, знявши Канселу та Олівейру. Цей хід, однак, нічого не дав "селесао". В середині другого тайму у них був лишень дальній і дуже неточний удар Кріша.

В ендшпілі поєдинку обидва тренери зробили спробу вирвати перемогу, кинувши у бій зіркових нападників. Сербів посилив Лука Йовіч, у португальців з'явився Жоау Феліш, але створити бодай один небезпечний момент у основний час команди так і не змогли. В компенсований же Міленковіч примудрився отримати пряму червону за грубий підкат у ногу Данілу. Після цього серби вже не мріяли про атаку.

А Португалія забила! На 90+4-й хвилині Роналду отримав шикарну діагональ на правий край штрафного та пробив повз Дмітровіча, але Мітровіч виніс м'яч з лінії воріт! Після цього Стефан ще й накрив добивання! Арбітр не зарахував гол, але м'яч, схоже, таки перетнув стрічку повністю. Так чи інакше, фінальний свисток зафіксував бойову нічию у Белграді.

Таким чином, Сербія набрала чотири очки й зберегла лідерство в групі А. У Португалії аналогічна кількість залікових балів, а знизу піренейців підпирає Люксембург, який набрав три пункти.

Футбол без VAR не потрібен

Поборники традицій у футболі досі не можуть заспокоїтись через введення відеоповторів. На їхню думку, технології вбивають славнозвісний дух гри дрібними паузами й призводять лишень до фіксації міліметрових офсайдів, а істинний футбол взагалі неможливий без помилок арбітрів – ніби їх не допускають з VAR і ніби в футболі близько 30 хвилин чистого часу не з'їдають різноманітні зупинки. Над цим питанням можна довго дискутувати, але всі забули про істинне призначення технологій у спорті №1 – їх ввели, аби не повторилися історія з матчів Англія vs Німеччина та Україна vs Англія. Матч сербів проти португальців знову про це нагадав.

У Роналду відібрали чистий гол – на двох скрінах факт є очевидним. Цей момент і є обличчям футболу без технологій, коли все залежить від мілісекундної реакції лайнсмена в 50-ти метрах від м'яча. Коли не зараховують м'ячі, які заходять у ворота на метр, коли забивають голи з явного офсайду і коли не помічають гру рукою у виконанні захисників. Команди просто втрачають цінні очки через помилку, яку легко виправити повтором – і цих очок комусь не вистачить для проходу у фінальний турнір. Можливо, останній у кар'єрі якогось видатного футболіста.

Навіть якщо оперувати тезами противників VAR, то виходить, що його відсутність залишила вболівальників без красивого фіналу. Хоча ще після останніх хвилин матчу Ман Сіті – Тоттенхем у чвертьфіналі ЛЧ стало зрозуміло, що VAR може закручувати драму до рівня фільму про Титанік. Технології явно нічого не вбивають – вбивають люди, які ними користуються. Або не користуються.

Так чи інакше, поки ми тут говоримо, Роналду втратив чистий гол, Португалія втратила перемогу, а Сербія втратила ефект від прекрасного другого тайму проти "селесао". Кому він тепер цікавий, коли є скасований чистий гол Кріша? Ось такий він, футбол XIX століття, без проклятих технологій.

Роналду провалився

Кріш залишився Крішом, у вирішальний момент витягнувши свою команду голом на останніх секундах. Та і передгольовий пас зайшов у його актив. Це заслуговує на повагу, але переможне взяття воріт не зарахували, а 93 хвилини до цього епізоду просто шокували непотрібністю Рона.

По-перше, у КР7 просто жахлива статистика. Так, у нього аж шість ударів, але лишень один виявився небезпечним – той, який завершився скасованим голом. Крім того, був епізод з пострілом на 8-й хвилині, але там Роналду метрів з восьми примудрився запустити м'яч у небо. Інші спроби були просто смішними: удар у стінку зі штрафного, удар по горобцях зі штрафного, слабкий дальній удар з дистанції (дуже сильно повз ворота) й накритий удар з 25-ти метрів – ось реальний доробок капітана в основний час.

Особливо не сподобалось, як його авторитет тисне на потужну команду. Зокрема, це помітно по стандартах – Бруну Фернандеш останнім часом прекрасно стріляє з них, а от останній гол зі штрафного у виконанні Кріша не згадає і сам Кріш. Але він все одно забирає м'яч і б'є в порожнечу або в захисників.

Крім того, Роналду явно заслужив на заміну ще на 70-х хвилинах, але його залишили на полі до останнього. Звісно, це можна виправдати голом на 90+4-й, але ж реальних моментів у основний час капітан не мав. Взагалі.

Не тільки в ударах провалився бог Португалії. У нього був всього один успішний обіграш на дриблінгу з трьох спроб, три програшних верхових дуелі з чотирьох, три програшних єдиноборства з п'яти на землі, нуль передач під удар, нуль повернень м'яча і аж чотири офсайди в активі. Єдиний його плюс – 30 точних пасів із 31-го, але карта передач красномовно говорить про те, як обігрувався капітан з партнерами. Все йшло назад і поперек. Жах.

Капітан "селесао" повинен забути матч проти Сербії не тільки через помилку арбітрів. Кріштіану явно випадав з гри, не допомагаючи партнерам нічим і ніде, але залишився в основі до кінця. Зрештою, він забив, чим довів свій суперзірковий рівень, але з таким футболом протягом 93 хвилин голи не будуть прилітати часто.

Португалія не вражає

Втім, списувати на одного Кріштіану фінальну невдачу "селесао" не варто. КР7, все ж, забив (досить ефектно, між іншим), а от його партнери займались неподобством – навіть Жота, крім двох результативних ударів головою, нічого не зробив.

В основний час піренейці провели лишень дві хороші атаки (з ударами Роналду на 8-й хвилині та індивідуальним вриванням Канселу на 48-й), а обидва голи виявились наслідком банальних навісів. Плюс, був момент з голом Роналду на 90+4-й, де пройшла класна діагональ за спину фулбеку. Все. Цього занадто мало для перемоги над такою міцною збірною, як Сербія.

У Белграді підопічні Фернанду Сантуша зуміли продемонструвати тільки індивідуальний клас. Виконати класний пас, обіграти голкіпера, знайти позицію в штрафному для замикання, відкритись під скидку – ці завдання чемпіони Європи виконують без особливих проблем, але позиційна атака та реакція на перебудови суперника з боку "селесао" виглядали жахливо. Балканці повинні були виграти матч менше, ніж за тайм.

Звісно, команда Фернанду Сантуша завжди була прагматичною, але раніше в грі португальців відчувалась продумана структура, а клас виявлявся через контроль ходу матчу. У Белграді ж його підопічні нічого не контролювали й одразу звалились до індивідуалізму. Це – провал.

Відбір ЧС-2022: форвард Динамо принизив Ірландію, Мальта ледь не створила героїчний подвиг проти Словаччини