УКР РУС

Сербія перемогла Португалію й вийшла на ЧС: заслужений виліт "селесао" у плей-офф, серби great again, а Мітровіч – герой

14 листопада 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Збірна Португалії у вирішальному матчі за пряму путівку в Катар зазнала сенсаційної поразки від Сербії (1:2). Звіт читайте на "Футбол 24".

Поєдинок у Лісабоні між збірними Португалії та Сербії мав надзвичайно важливе значення. Це була битва за пряму путівку на Мундіаль – обидві команди мали по 17 очок, однак піренейці мали перевагу за різницею м'ячів. Відповідно, господарів влаштувавала і нічия, а от гості мали боротися виключно за три залікових бали.

Португалія – Сербія – 1:2– відео голів та огляд матчу

"Селесао" шокували свого суперника, відкривши рахунок вже на 2-й хвилині. Щоправда, взяття воріт виглядало досить сумнівно, адже на початку результативної атаки Бернарду Сілва грубо атакував Гуделя. Після цього Ренату Санчеш підхопив відскок, увірвався на правий край штрафного й пробив повз голкіпера – 1:0! VAR переглянув епізод, але порушення правил не побачив.

Серби протягом кількох наступних хвилин відчутно нервували, допускаючи серйозні помилки в обороні та при контролі м'яча. На 11-й хвилині психологічна нестабільність гостей могла призвести до пенальті, однак Даніеле Орсато вирішив не свистіти фол Вельковіча проти Санчеша (хоча той поклав руки на спину). Втім, вже на 12-й хвилині підопічні Драгана Стойковіча налякали публіку на Да Луж – це Влаховіч прийняв м'яч на лівому краю штрафного й другим дотиком потужно пробив у дальній кут. Стійка врятувала господарів!

Роналду відповів по-капітанськи: на 13-й хвилині Кріш отримав скидку від Жоти й вистрілив з лінії півкола (Райковіч парирував), а на 14-й КР7 пробив зі стандарту – над поперечкою! Після цього обидві команди взяли паузу в активності перед штрафним, почавши позиційну боротьбу.

Поступово стало очевидно, що серби краще ведуть гру. Вони сміливо атакували на високих швидкостях і демонстрували осмислене володіння на чужій половині, в той час як португальці втрачали ініціативу. Гості провели кілька дуже перспективних підходів до карного майданчика, а на 31-й хвилині Міленковіч ледь не забив шикарний гол з дальньої дистанції – сфера пролетіла поруч зі стійкою.

Зрештою, на 33-й хвилині Сербія зрівняла рахунок. Гол забив Тадіч, який прийняв передачу на лінії півкола, прибрав захисника зі шляху й вистрілив по центру – Патрісіу стрибнув у кут, але м'яч внаслідок несподіваного рикошету пішов у протихід. 1:1!

Ще за три хвилини Душан міг оформити дубль зі стандарту, однак його сильний удар низом Патрісіу взяв намертво. На 40-й же хвилині комбінація за участі Влаховіча та Мілінковіча-Савіча завершилась переведенням на лівий край штрафного й пострілом Лукіча повз ближню стійку!

Сербія була дуже близькою до другого голу, але перед перервою португальці несподівано прокинулись, створивши кілька класних моментів. Так, на 41-й хвилині Райковіч відбив перед собою простріл Канселу, а Жота, прийнявши відскок, скинув м'яч під удар Моутінью. Від голу врятував блок Павловіча. Після цього стався кутовий, подачу з якого замкнув Данілу – над поперечкою! Втім, останнє словою залишилось за гостями – на 43-й хвилині Влаховіч вийшов сам на сам з Патрісіу й забив гол, який скасували через офсайд.

Відпочивати команди відправились за нічийного рахунку. Він не влаштовував гостей, тож у роздягальні Драган Стойковіч зняв з пробігу Гуделя, випустивши Алєксандра Мітровіча (форварда Фулхема). Втім, початок другого тайму навряд чи міг сподобатись головному тренеру – темп гри впав, моментів біля воріт господарів не виникало, а от португальці в перші 17 хвилин могли забивати двічі.

Так, на 52-й хвилині Санчеш увірвався на правий край штрафного, хитнув захисника й пробив повз нього, однак Міленковіч підстрахував Райковіча. Щоправда, потім він виконав винос, влучивши у Санчеша – рикошетом від Ренату влетів у воротаря, після чого м'яч пройшов повз дальній кут. Ще за 10 хвилин Санчеш знову опинився в центрі уваги, потужно пробивши метрів з 22-х. Райковіч спіймав сферу.

На 64-й хвилині Фернанду Сантуш вирішив провести заміни, знявши з гри Бернарду Сілву й Моутінью. На поле вийшли Бруну Фернандеш і Палінья, однак в наступні 20 хвилин команда не провела жодного моменту – господарі мали лишень кілька неприємних для сербів кросів і закидань у штрафний, але конкретики в завершальній фазі "селесао" не вистачало. Втім, і серби довгий час нічим цікавим не відповідали.

За 15 хвилин до завершення основного часу гості зрозуміли, що треба йти вперед. Сербія збільшила тиск на оборону Португалії й провела два гострих епізоди: на 77-й хвилині Влаховіч відклеївся від опіки й потужно пробив після прострілу Костіча (Фонте накрив удар), а на 83-й Мітровіч замкнув навіс Костіча у центр штрафного – повз дальню стійку!

Фернанду Сантуш одразу після цього випустив на поле Феліша й Невеша, сподіваючись підчатувати сербів на контратаках. Драган Стойковіч, своєю чергою, кинув у бій Йовіча. Спочатку здалося, що хід португальського коуча працює, адже Феліш провів кілька хороших ривків по флангу й заробив корнер (який призначили помилково). Бруну Фернандеш замкнув його головою, але Райковіч спіймав м'яч.

Сербія заробила свій кутовий на 90-й хвилині. Він виявився фатальним для "селесао": Тадіч виконав подачу на дальню стійку, а Мітровіч, забутий усіма захисниками, спокійно замкнув головою – точно в ближній кут! 1:2! Гості на радощах вибігли з технічної зони на поле, аби святкувати гол.

Португальці мала чотири хвилини на порятунок нічиї, але Сербія втримала переможний рахунок. Роналду розчаровано присів на газон. Команда Драгана Стойковіча виходить на Мундіаль, відправивши збірну Португалії у плей-офф!

Довгий шлях Португалії до заслуженого фіаско

"Селесао" давно йшли до цієї поразки й вильоту в плей-офф. В епоху Фернанду Сантуша збірна Португалії стала синонім футбольного прагматизму – чого тільки коштує тріумф на Євро-2016 без перемог аж до стадії півфіналу з випадковим голом Едера у фіналі. Так могла тільки Португалія.

В наступні п'ять років команда не зраджувала цьому стилю. Нині вона стала значно агресивнішою, але концептуально підхід Фернанду Сантуша не змінився – його підопічні опираються на міцну оборону, імпровізють в атаці на чистому класі зірок і просто стараються забивати стільки, скільки потрібно. Це часто спостерігалося навіть на тлі не дуже сильних опонентів, а в топ-матчах Португалія завжди працювала прагматично.

Саме тому пасивність Португалії після потужного старту проти Сербії нікого не здивувала. Забивши швидкий гол й організувавши кілька хороших атак, "селесао" отримали різку відповідь – і відкотилися. 1:0 і 1:1 влаштовували Сантуша. Більшу частину поєдинку проти Сербії його підопічні провели, граючи по законах 2016-го: надійніше позаду, а попереду – як карта ляже. Роналду, Санчеш чи Феліш обов'язково щось вигадають. Не вигадали.

Це не значить, що футбол Португалії такий же простий, як у Колоса. Фернанду Сантуш – хороший менеджер, який обирає найпростіший і найефективніший футбол, але він шикарно адаптується під складні умови матчів, вміло вписує Роналду в структуру та вміє грати без нього. Просто він дуже прагматичний. На початку його епохи такий підхід виглядав максимально виправданим, адже крім Роналду в складі "селесао" грало 3-4 зірки – в цілому ж це була посередня й розбалансована команда.

Втім, зараз у португальців настільки потужний склад, що Кріш у ньому часто виглядає зайвим елементом. Причому колектив сильний у всіх лініях. Піренейці навіть у своєму прагматичному стилі здатні влаштовувати гольові феєрії, але загалом концепція Фернанду Сантуша стала сковувати "селесао" – і поєдинок проти Сербії став яскравим підтвердженням. Португалія могла видати набагато більше, якби не почала захищати 1:1. Помилки гостей в обороні показали, що з балканцями треба було працювати агресивніше.

На Євро-2020 ще й стало помітно, що Фернанду Сантуш не дуже-то розуміє, як опанувати свого звіра. Португалія провела веселий, але короткий турнір, не продемонструвавши в тактичному плані нічого пристойного. "Селесао" виявились не готовими до флангової гри німців, вони мучились з автобусом угорців, та і з Францією без Роналду все було б набагато сумніше. Після Євро також варто згадати відскок у Белграді, нічию в Ірландії, домашню звитягу над нею завдяки голу в компенсований час і дуже непростий виїзд у Люксембург.

У матчі проти Сербії в Лісабоні показовими були обидва голи. Перший прилетів після великого розриву між лініями й втрати контролю над зоною підбирання перед штрафним. Другий же став наслідком ганебної роботи проти Мітровіча – він проявив себе всього два рази, але в обох випадках з найкращим форвардом Чемпіоншипа (в нього вже 20 голів) не грав ніхто. На 83-й хвилині Мітро пробачив португальців, на 90-й же прилетіло покарання. Фернанду Сантуш повинен був контролювати ці аспекти.

Можна багато говорити про те, де була б Португалія без Роналду, чи стала б вона кращою / гіршою, але факт залишається фактом – підопічні Фернанду Сантуша протягом року демонструють слабкий у тактичному плані футбол. У поєднанні з концептуальним стримуванням атакувальних можливостей це вилилось у важкий відбір і поганий вирішальний матч.

Португалія довго йшла до цього фіаско. Воно повинно було статись. Сербія нарешті зняла чари з "селесао" – втім, у плей-офф кваліфікації навряд чи хтось захоче зустрітись з цим пораненим звіром. Будемо сподіватись, що Україну омине це доля (це якщо ми дотягнемо до стиків). В протилежному ж випадку варто ще раз переглянути матч сербів у Лісабоні – хоча і на свої поєдинки з португальцями теж не буде зайвим подивитись. За два роки гранд ніяк не змінився.

Сербія – крута, але оборона тягне її вниз

Сербська збірна завжди вважалася безладним футбольним братом Хорватії. Поки "картаті" стабільно виходили з груп на всіх топ-турнірах, били грандів і ставали фіналістами ЧС-2018, "белі орлові" не зіграли на жодному Євро, не прорвалися з групи на двох Мундіалях і ковтали по 5 голів від України. І це – при суперзірковому складі, готовому повторити всі досягнення хорватів. Примітив, слабкі тренери, скандали – ось чим славилась дана збірна.

Втім, протягом останнього року ми якось і не помітили, наскільки круто піднялася Сербія. Після поразки у серії пенальті від Шотландії в битві за Євро-2020 цей колектив не програв жодного з 10-ти офіційних матчів, здобувши 7 перемог. За цей період команда розгромила Росію (5:0), розписала бойову нічию з Португалією (2:2) вдома, перемогла "селесао" на виїзді й прорвалася на ЧС-2022 з першого місця. Круто!

80% поєдинків протягом цього відрізку Сербія провела під керівництвом Драгана Стойковіча. Спеціаліст прийшов у березні й виграв усі матчі, крім домашки з португальцями й виїзд у Дублін. В очі одразу впадає зростання результативності його підопічних – "білі орлові" у офіційних зустрічах під його керівництвом в середньому забивають 2,6 голів.

Сербія подобається своєю психологічною стійкістю, сміливістю й азартом. На "Да Луж" це було особливо помітно – почавши нервово, серби швидко зібралися й дали різку відповідь пострілом у стійку. Відчувши, що у Лісабоні можна грати, команда стала діяти настільки агресивно, що Португалія втратила ініціативу й обороняла нічию до останніх хвилин, обмежуючись рідкісними контрвипадами. В середині ж зустрічі серби навпаки збавили оберти, намагаючись не розкривати гру занадто сильно, але ва-банк вони пішли не на останніх секундах, а вже хвилини з 75-ї.

Статистично підопічні Драгана Стойковіча не продемонстрували якоїсь феєрії (всього 0,58 xG при 11 ударах), але гості вели гру в Лісабоні (57% володіння), краще тримали м'яч (82% точності передач vs 78% у "селесао), більше стріляли з меж штрафного (6-4 за цим показником) і в принципі діяли ефективніше й організованіше. Сербія абсолютно заслужено перемогла Португалію.

Втім, до зими 2022-го тренерському штабу "білих орлів" необхідно щось зробити з обороною, адже вона ризикує потягнути команду на дно. Під керівництвом Драгана Стойковіча серби пропускали голи в 9 матчах з 10-ти (лише Люксембург одного разу не забив балканцям), а на "Да Луж" команда допустила ряд грубих помилок.

Звісно, не помилятися у Лісабоні ніхто не може, але гості при цьому ще й виявляли схильність до певної паніки – епізод з Санчешом на 52-й хвилині був показовим. Сербські захисники помиляються при передачах, підрізають м'яч у напрямку власних воріт, луплять виноси в критичних ситуаціях і залишають пристойні шпарини на флангах.

Втім, не факт, що з цим можна щось зробити. Сербія стала бідною на нових Відічів. На матч проти Португалії в трійці центрбеків вийшов представник другої Бундесліги (Вельковіч з Вердера) та резервіст Монако (Павловіч), а ще один захисник з основної обойми – Настасіч – навесні вилетів з першої Бундесліги разом із Шальке. З такою обороною Драган Станковіч не може завершувати матчі без пропущених голів. Можливо, саме тому серби й додали в атаці.

Втім, зараз про все це немає сенсу говорити. Сербія вийшла на Мундіаль з першого місця, прибивши Португалію. Це – безцінно. Для всього іншого є Mastercard.

Мітровіч – герой Сербії

Про це вже всі написали, але не говорити про це неможливо. Який же Мітро крутий!

Попередній сезон виявився жахливий для Алєксандара. Форвард Фулхема вилетів разом з "коттеджерами" з АПЛ, забивши всього три голи, а збірна Сербії не зуміла кваліфікуватись на Євро-2020. Причому саме Мітровіч у цьому винен – нападник не реалізував пенальті у серії проти шотландців.

Втім, у поточному сезоні Мітро розриває. В його активі 20 голів і 5 передач за 17 матчів у Чемпіоншипі, а його замикання на "Да Луж" вивело збірну Сербії одразу на Мундіаль.

Було б несправедливо обмежувати героїзм Сашка одним лишень епізодом у матчі з Португалії – він, між іншим, забив 8 голів у 5-ти поєдинках відбору до ЧС-2022. Загалом же Мітро відвантажив 33 м'ячі у останніх 35-ти матчах за національну команду.

І ось з таким монстром португальці взагалі не грали. Ні на 83-й хвилині, коли Мітровіч пробив з центру штрафного повз дальній кут, ні на 90-й. За це Алєксандар їх жорстоко покарав. І правильно зробив. Як казав класик, "в футбол играть надо".

Хорватія дотиснула Росію і вийшла на ЧС-2022: боягузливі росіяни крокують у плей-офф, "картаті" слабшають, Модріч – MVP