УКР РУС

Реал за тайм розгромив Селтік – Бензема отримав травму, Азар забив гол і віддав асист

6 вересня 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Селтік дав бій Реалу в 1-му турі групового етапу Ліги чемпіонів УЄФА, але поразки не уникнув (0:3). Звіт читайте на "Футбол 24".

Поки Шахтар творив сенсацію у Лейпцигу, Селтік святкував повернення в Лігу чемпіонів домашнім матчем проти Реала. Фаворит здавався очевидним – тим паче, що Карло Анчелотті не став щось вигадувати, виставивши свій найсильніший склад. Втім, у стартові 30 хвилин мадридцям було несолодко.

Лунін озвучив причину, яка змусила його відмовити іншим клубам та залишитися в Реалі

Шотландці увімкнули високий інтенсивний пресинг, що вилилось у моменти вже на перших секундах. Спочатку Абада ледь не перехопив пас назад на Куртуа, а потім він же завершив контрвипад Селтіка ударом з лінії карного майданчика – в останню мить його накрили, однак м'яч все одно пройшов поруч з ближнім кутом.

На 13-й хвилині Абада відгукнувся на довгу передачу від Жоти й вискочив 1-в-1 проти Менді – ізраїльтянин пробив метрів з 20-ти в руки Куртуа. Також можна пригадати потужний лонгшот Хатате, який не без труднощів парирував Куртуа.

Найкращу нагоду вийти вперед до перерви господарі втратили на 21-й хвилині, коли Макгрегор отримав скидку від Якумакіса й пробив із входу в штрафний. Стійка врятувала Реал! Це був вже п'ятий удар "кельтів" по воротах тріумфатора ЛЧ, в той час як "бланкос" за перші півгодини мали тільки два постріли.

Щонайгірше, вже на 30-й хвилині Карло Анчелотті довелося замінити Бензема – Карім зашкутильгав і навіть не залишився на лавці, одразу відправившись у підтрибунку разом з медиком. Замість француза на поле вийшов Азар.

Тим не менш, не можна сказати, що Реал розгубився. Мадридці все одно знаходили вільні зони на чужій половині поля, а за дотиками у штрафному команди йшли на рівних. Ближче до середини першого тайму "бланкос" взагалі адаптувались до гри шотландців, захопивши контроль над м'ячем і нічого не дозволяючи "кельтам". Цьому неабияк сприяла блискуча гра центрхавів – особливо виділявся Чуамені.

Вже на 29-й хвилині гості могли виходити вперед внаслідок прострілу Карвахаля, після якого Вальверде пробив над правою дев'яткою. Втім, найкращий момент іспанці змарнували перед перервою – Вінісіус якимось дивом уникнув офсайду й втік лівим флангом у штрафний, опинившись прямо перед Хартом. Жуніор вистрілив низом, однак Джо врятував Селтік! Зрештою, відпочивати футболісти відправились за нулів на табло.

У роздягальні Карло Анчелотті замінив Мілітао на Рюдігера, в той час як Анте Пастекоглу замість Абада випустив Маеду. Останній міг забивати вже за хвилину після старту другого тайму, замкнувши простріл від Юрановіча вздовж лінії воротарського – втім, нормально влучити по м'ячу йому не вдалося.

Реал жорстоко покарав за марнотратство. Мадридці захопили контроль над м'ячем, почавши довго розкатувати його на чужій третині. "Бланкос" забрали ініціативу всерйоз, не віддаючи її до самого фінального свистка. Селтік під високим темпом передач гостей став сипатись, але не полишав спроб грати агресивно.

Зрештою, шотландці догрались.: Куртуа на 56-й хвилині розбив пресинг "кельтів" пасом на Карвахаля, після чого пішла контратака правим флангом – в її завершенні Вальверде виконав простріл, який ніхто не зміг перехопити. Вінісіус же легко замкнув ударом з близької відстані. 0:1!

Не встигли господарі зрозуміти, що сталося, як прилетів другий гол. Чуамені вигриз м'яч у Макгрегора в опорній зоні й запустив Азара у прохід по центру. Еден дійшов до карного майданчика й знайшов там Модріча, віддавши пас – Лука хитнув на замасі одразу двох захисників, після чого "шведою" закрутив сферу в дальній кут. 0:2!

Селтік за інерцією ще намагався атакувати, але бойовий дух шотландців був підірваний. Реал домінував,вальяжно катаючи м'яч, а на 77-й хвилині "вершкові" довели справу до розгрому. Вінісіус розігнав контрвипад, який поступово переріс в затяжну позиційну атаку – наприкінці епізоду Кроос виконав м'яке закидання на Карвахаля, а Дані прострілив на лінію воротарського. На замиканні опинився Азар – 0:3!

Господарі все одно не здались. Вони були близькими до того, щоб розмочити рахунок. Зокрема, на 79-й хвилині простріл Жоти рикошетом ледь не залетів за комірець Куртуа, а на 85-й Тібо парирував удар Хакшбановіча з гострого кута. Це був останній момент у зустрічі. Фінальний свисток зафіксував розгромну перемогу Реала.

Реал перемагає на класі

Реал видає типовий початок сезон, набираючи очки у вальяжному стилі. Суперники у матчах проти Мадрида отримують дуже багато шансів – навіть скромній Альмерії вдавалося тримати переможний рахунок до середини другого тайму. Селтік же у стартові півгодини спробував натиснути на головну вразливість "вершкових", увімкнувши дуже агресивний пресинг.

Тактика працювала. Згідно даних Markstats, "кельти" виконали аж 7 повернень м'яча в радіусі 40 метрів від чужих воріт (Реал, наприклад, зробив тільки 4). Практично всі моменти підопічних Анге Пастекоглу виникли після успішного пресингу.

Реал дуже багато дозволяв Селтіку. Господарі провели аж 17 вривань у штрафний іспанців, в той час як у мадридців було всього 12 подібних епізодів. Із власного карного майданчника підопічні Карло Анчелотті дозволили провести цілих 8 ударів, причому усі пройшли з гри (у гостей тільки 7).

При цьому Мадрид не заважав супернику розігрувати м'яч, тримаючи інтенсивність пресингу на рівні 16-22 PPDA (це дуже мало). Навіть у центральній зоні перед своїм штрафним іспанці дозволили виконати 20 пасів, а в його межах господарі зробили аж 36 дотиків (проти 25 у Реала). Взагалі, 27% дотиків до м'яча "кельти" провели на чужій третині поля.

Пасивність Реала яскраво демонструють три його голи – усі вони пройшли після контрвипадів або швидких проривів. Як, власне, і більшість інших моментів. Втім, це лише вершина айсбергу.

Візуально Селтік домінував у першому таймі, заслуживши забити кілька голів. Втім, мадридці швидко адаптувались, забравши останню 15-хвилинку перед перервою й не віддавши другий тайм. Команда Карло Анчелотті взагалі не нервувала, спокійно знаходячи вільні зони під тиском шотландців – зокрема, вже на 10-й хвилині гості порвали оборону Селтіка, завершивши атаку пострілом з меж штрафного. Підвела точність Модріча.

Навіть втрата Бензема не позначилась грі "вершкових". Азар успішно виконував роль фальшивої дев'ятки, допомагаючи в обіграшах по всьому полю. Мадридці в принципі не стали вв'язуватись у тривалу боротьбу за контроль над територією, зосередившись на збереженні м'яча – Селтік у спробах відібрати його легко втрачав компактність, відкриваючи величезні зони як між лініями, так і на флангах.

Попри високу інтенсивність роботи шотландців, на одну їхню успішну оборонну дію в чужій половині поля припадало від 22 до 27 передач "вершкових". І це при тому, що підопічні Карло Анчелотті не пресингували – у них просто не могли забрати м'яч. Мадридці провели аж 37 володінь з 10+ пасами при точності в 93%. Особливо активним Реал був у напівфлангах на чужій третині, виконавши там 55 передач.

Цікаво, що перед другим голом Реал провів серію в 22 паси. Це – найвищий показник Реала в ЛЧ, починаючи із сезону 2003/04. Показово, що більшість передач проведено в глибині, а на чужій третині поля все було завершено за кілька дотиків.

"Бланкос" навіть не стали вигадувати щось особливе. Вони працювали у класничному стилі – зліва створювались ізоляції для ривків Вінісіуса, а справа було багато комбінацій з подальшими кросами. Тим не менш, тренерському штабу Шахтаря необхідно важно вивчити відкривання й взаємодію Карвахаля й Вальверде.

Крім того, треба щось робити із Чуамені – вимкнути весь могутній трикутник мадридців неможливо, але Орельєн був тіньовим героєм матчу на Селтік-Парк. Попри непомітність, він зіграв ключову роль у контролі перехідних фаз, вміло відкриваючись між лініями, швидко помічаючи відкривання партнерів і грамотно обираючи позицію для подальшого перехоплення. Причому він так грав навіть на найбільш важкому відрізку зустрічі.

Реал більше володів м'ячем (64% часу), мав значно вищу точність пасів (93% проти 84%) і розгромив Селтік, забивши три голи з трьох явних моментів у другому таймі. Команда без свого лідера награла на 2,29 очікуваних голів проти 0,89 у "кельтів", хоча за більшістю інших статистичних показників суперники йшли на рівних (а десь мадридці навіть були гіршими). Це – класична перемога на класі.

Реал не старався, не боровся за ініціативу, але забив тричі й зробив це заслужено. Мадрид навіть у вальяжному режимі був значно сильнішим за шотландців.

Селтік міцніший і агресивніший за РБ Лейпциг, але з ним можна грати

Українські вболівальники поважають шотландські команди, але поразку чи навіть нічию з ними будуть сприймати як невдачу. Після розгрому РБ Лейпцига – тим паче. Існує велика спокуса записати в свій активі 3-4 очки у протистоянні з "кельтами", хоча більшість експертів ставлять колектив Анге Пастекоглу вище за РБ.

Перший тур показав, що так воно і є. Поки німці панікували під тиском Шведа, допускаючи грубі привози й розвалюючись при контратаках Шахтаря, Селтік сміливо пресингував Реал. Власне, Анге Пастекоглу про це і говорив перед поєдинком – страху не буде. Шотланді діяли неймовірно агресивно й сміливо, приголомшивши "бланкос" на перших хвилинах.

Так, далі гранд заспокоївся й плавно забрав гру, однак інтенсивність гри острів'ян вражає. У цифрах її важко виразити, адже Реал надзвичайно якісно тримав м'яч під тиском, однак періодично (і особливо в перші півгодини) гостей вдавалося провокувати на помилки. Будь-який необачний пас назад чи затримка з пасом ризикувала завершитись перехопленняи чи відбиранням. Підбирання також часто залишались за Селтіком.

При цьому за більшістю статистичних показників "кельти" йшли на рівних або навіть переважали Реал. 10-12 за ударами (4-6 у площину + стійка Макгрегора), 8-7 за пострілами з меж штрафного, 17-12 за просуваннями м'яча у радіус 20 метрів від воріт, 36-25 за дотиками у карному майданчику, тощо.

Цікаво, що 27% із 694 дотиків до м'яча Селтік провів на третині поля Реала, причому 20 пасів пройшли через найнебезпечнішу "зону 14".

Гравці Селтіка дуже класно підготовлені у фізичному плані. Вони технічні, витривалі, мають хороший дальній удар. Щонайважливіше, команда не схильна нервувати під тиском – навпаки, вся її гра заточена на те, щоб нервував суперник. Шахтарю буде дуже важко.

Втім, цей колектив теж неідеальний. Реал яскраво довів, що грамотний контроль м'яча здатний розбити пресинг шотландців. Скотти тиснуть інтенсивно, але позиційна робота при цьому шкутильгає. Доволі часто острів'яни навалюються на чужу половину поля практично всім складом – одного разу Вінісіус міг за це покарати, отримавши пас і зробивши ривок на 40 метрів до воріт у повній самотності.

Шахтар у поєдинку з РБ Лейпциг довів, що контратакувати команда не розучилась. Чим наш Мудрик не Вінісіус? І це не жарт.

У позиційному наступі на тлі Реала "кельти" нічого не показали, але у матчі з Шахтарем вони зіграють краще. Втім, футбол Анте Постикоглу краще підходить саме для контргри. Швидкі технічні фланги, інтенсивний пресинг, вривання з глибини на край штрафного – ось сильні якості шотландців. Відповідно, Шахтарю треба задуматись над системою підстрахувань, а краще взагалі не віддавати м'яч на власній половині.

Подивимось, що з цього вийде. Проти Селтіка, в принципі, можна грати, якщо не помилятись дуже часто.

Божевілля! Шок! Фантастика! Шахтар розніс Лейпциг у першому матчі ЛЧ – Швед оформив "угорський" дубль, космос Мудрика