УКР РУС

Сельта – Барселона: провальний вибір Сетьєна, персональне пекло тер Штегена та VAR нівелюють шедевр Мессі-Суарес

27 червня 2020 Читать на русском

Барселона не зуміла обіграти Сельту в рамках 32 туру Прімери (2:2). Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Матч Сельта – Барселона стартував о 18:00 за київським часом. Каталонцям потрібно було перемагати, щоб не вилетіти з чемпіонських перегонів. Команда Сетьєна перебувала на другій сходинці, поступаючись Реалу за додатковими показниками. "Бланкос" свій поєдинок проведуть пізніше – в гостях проти Еспаньйола, який напередодні звільнив тренера. Кіке не міг розраховувати на травмованого Де Йонга та дискваліфікованого Бускетса. Бразилець Артур, який веде перемовини з Ювентусом, розпочав гру на лаві запасних, замість нього вийшов 20-річний талант Рікі Пуч. Натомість зовсім юний Ансу Фаті витіснив з основи провального Грізманна.

Сельта – Барселона: онлайн-трансляція матчу Ла Ліги

Перша ж небезпечна атака гостей на 2-й хвилині могла завершитись пенальті. Прудконогий Фаті увірвався до карного гостей і впав після контакту з Айду. Захисник Сельти відверто притримував 17-річного вінгера руками, однак головний рефері Гільєрмо Куадра не наважився призначити одинадцятиметровий, VAR також промовчав. Мессі подав з кутового на ближню стійку, а Піке головою пробив у поперечку. Потужний старт від Барси довершив Рікі, який поспішив з дальнім пострілом – неточно.

Сельта, притиснувшись до власних воріт, робила ставку на швидкий вихід з оборони в атаку, але примітивна тактика Оскара працювала вкрай рідко, за перші 15 хвилин – лише раз. Смолов довго приймав рішення і зрештою пробив у спину Піке. Каталонці справедливо відкрили рахунок на 20-й. Мессі та Суарес пригадали галісійцям розіграний пенальті у 2016-му. Поки господарі чекали прямого удару Лео зі штрафного, той ідеально подав на голову Луїсіто, а далі – справа техніки. Геніально!

"Селестес" втратили прекрасний шанс відновити паритет через дві хвилини. Тер Штеген феноменально рятував після ударів Аспаса з гострого кута, а тонкий черпачок Браїса прийняла на себе стійка. Останньому асистував Деніс Суарес – екс-хавбек Барси одним пасом розрізав всю оборону "кулес". Мессі на швидкості виконував в дальню дев’ятку – неточно.

Аспас провалив стрімкий випад 2 в 1, пошкодувавши м’яча для Смолова. Росіянин справедливо оборювався, адже перед ним був лише тер Штеген. Гарна перша половина у виконанні обох команд завершилась підступним пострілом Мессі з кутового (!) – Рубен парирував на самісінькій лінії. Барса створила більше, але забила лише раз.

Гості таки поплатились за ганебний футбол в обороні на початку другого тайму. Аспас дальнім пасом знайшов Окая, а той класно покотив на Смолова – росіянин не схибив з лінії воротарського. Барса просила пенальті вже в наступній атаці. Мессі влупив над поперечкою, але при цьому отримав сильний удар по нозі – рефері після консультацій з VAR показав "можна грати".

Нелогічний гол Суареса на 67-й знову вивів "блаугранас" вперед. Отримавши передачу від Мессі, уругваєць красиво розвернувся та пробив у дальній кут. Деніс Суарес, схоже, відчув якісь сентименти щодо колишніх партнерів, подарувавши сферу Семеду, який миттєво перевів на Лео. Аргентинець у пошуках 700-го м'яча запоров перспективний штрафний. Тер Штеген героїчно рятує після удару Ноліто в ближній – жахлива гра Барси позаду.

Аспас нагадав Мессі, як потрібно обводити стінки. Блискучий удар іспанця зі штрафного – 2:2. Капітан знімає футболку, отримує жовту, але всім плювати, він – герой Балаїдоса. Ноліто міг добити каталонців на 90+5, однак пробив у тер Штегена з декількох метрів. Барселона втрачає важливі очки у боротьбі за чемпіонство. Реал має шанс випередити принципового суперника на два бали.

Провальна оборона Барси та персональне пекло тер Штегена

Барселона продовжує колекціонувати жахливі виїзди. Ні, каталонці не виглядали приреченими, як в Римі або Ліверпулі, навпаки, вони грали навіть краще, ніж в попередніх матчах, але оборона… У парі з Піке вийшов Умтіті, а Лангле залишився на лаві запасних. Сетьєн провів ротацію центрбеків і знову поплатився. Семюель регулярно втрачав позицію, не встигав за швидкими форвардами гостей та часто розводив руками, демонструючи власну слабкість. Колишню форму, схоже, втрачено назавжди, але Кіке продовжує сліпо вірити. Захисники Барси видали парад помилок після реально хорошого старту. Забивши, каталонці миттєво втратили контроль над грою. Сельта ніби спеціально чекала пропущеного м’яча, щоб скинути з ніг невидимі ланцюги, розслабитись, заграти справжній рок-н-рол для тих, хто вболівав перед зачиненими дверима.

Барсу відверто пробачали до перерви. Смолов, Аспас та Браїс не забивали з вбивчих позицій, а Деніс Суарес давав майстер-клас гри плеймейкера проти своєї "колишньої". Сольний прохід іспанця, який прослизнув повз трьох, включно з Мессі, викликав посмішку на обличчі аргентинця. "Кулес" дозволяли суперникам надто багато, непристойно багато, як для команди, що бореться за чемпіонство. З такою обороною не виграють титули. Комада Сетьєна дозволила недавньому претенденту на виліт завдати 10 ударів (6 – у рамку). Якби не тер Штеген, на каталонцях можна було б поставити хрест ще до перерви. Ми побачили авантюрний Бетіс Сетьєна, який грав сам і дозволяв грати іншим… Кіке обіцяв веселий футбол? Отримайте, розпишіться.

Сельта майже наздогнала гостей за очікуваними голами перед фінальним свистком (1.92 vs 2.12), ба більше, галісійці реально могли розраховувати на перемогу – підвів загублений Ноліто. Екс-хавбек збірної Іспанії зробив подарунок тер Штегену, який ризикував перетворитись з супермена у головного антигероя. Німець начебто й не провалився, традиційно багато рятував з 4 сейвами (усі з меж карного), але пропущений м’яч від Аспаса перекреслив геть усе. Марк кепсько виставив стінку, а потім пропустив далеко не найсильніший удар, хоча й до біса точний – навіть не поворушився, лише поглядом провів сферу. Балаїдос перетворюється на його персональне пекло – 12 пропущених у 10-ти матчах.

Суарес – незламний, Мессі малює шедеври, але не може забити 700-й

Уругвайський кілер вперше відзначився після важкої травми. Він пропустив понад 5 місяців, але зберіг фантастичне гольове чуття. Його робота у штрафному майданчику – еталон гри сучасного центрфорварда. Суарес з брутальною холоднокровністю реалізовував передачі Мессі. Обоє розуміються інтуїтивно, без зайвих слів або жестів.

Геніальний перший гол Барси нагадав 2016-й, коли аргентинець та уругваєць розіграли пенальті а-ля Кройф. Тоді також постраждала Сельта – дежавю. Поки суперники чекали від Лео прямого удару зі штрафного, той асистував найкращому другу – фактично з лінії карного (!). Пробивати по воротах з вбивчої позиції? Надто просто, подумав Лео, намалювавши черговий шедевр для історії, хоча сам не відзначається три матчі поспіль. 700-й гол капітана перетворився на справжні муки. Він не забиває, зате асистує на рівні бога. Мессі виконав 249-й та 250-й гольовий пас в чемпіонатах Іспанії. Дрібниці.

Барса знову скаржиться на арбітрів

Ла Ліга не може без суддівських скандалів, інколи роздмуханих, але скандалів. Матч на Балаїдосі – не виняток. Іспанська преса знову атакує VAR, навіть експерт Марки, екс-арбітр ФІФА Андухар Олівер, вважає, що Рафінья картинно падав після підкату Піке. "Захисник Барселони не торкався суперника, він вчасно прибрав ноги. Рефері не повинен був призначати штрафний, який вплинув на підсумковий результат". Гільєрмо Куадра помилився, Аспас забив, VAR промовчав, а Каталонія розвиває теорії змови, мовляв чемпіонство Мадрида – підготоване суддями.