УКР РУС

Барселона – ПСЖ: як розпочалась найбільша війна в європейському футболі, або Мессі проти "своїх"?

16 февраля 2021 Читати українською
Автор: Владимир Лесько

На Камп Ноу відбудеться найбільш довгоочікувана зустріч плей-офф Ліги чемпіонів.

"Гра престолів" – ніщо у порівнянні з суперництвом двох європейських грандів, яке вже стало класичним. Градус протистояння постійно зростає. Майже кожне трансферне вікно провокує неминуче зіткнення обох. Стосунки між Барсою і ПСЖ – не просто напружені, це холодна війна, що виходить за рамки футбольного поля.

Усе розпочалось влітку 2013-го, коли "блаугранас" наважились запросити Тьяго Сілву. Бразилець відкрито заявляв про бажання змінити прописку, але гордий Аль-Хелаїфі навіть слухати не хотів про можливу втрату одного з лідерів. Зрештою президент ПСЖ холоднокровно заветував продаж капітана, який отримав новий щедрий котракт. Перший раунд виграв Париж. Точніше – перший, другий, третій, четвертий та п'ятий.

Барселона – ПСЖ: анонс матчу 1/8 фіналу Ліги чемпіонів

Вже через рік вони зійшлись в боротьбі за чергового бразильця. Між двох вогнів опинився захисник Челсі Давід Луїс. Барса підготувала 40 млн євро і легко домовилась з "пенсіонерами", однак грошовитий Париж сплутав каталонцям усі карти. Шейхи дали Абрамовичу на 10 мільйонів більше – шах і мат. Сандро Россель був змушений скласти зброю. Він не міг вийти за рамки трансферного бюджету, адже Ла Ліга жорстко контролює кожну копійку.

Період відноcного перемир'я завершився влітку 2016-го, коли Барселона вкотре замахнулась на свою давню ціль – Маркіньйоса. Молодий центрбек начебто спакував валізи до сонячної Каталонії, а горе-президент Бартомеу виписав чек на 60 мільйонів. Отримавши впевнене "так" від самого гравця, на Камп Ноу почали святкувати... Зарано. Аль-Хелаїфі знову всіх переграв. Після кількох зустрічей з президентом Маркіньйос дав задню. Ба більше, вже незабаром він продовжить свою угоду з парижанами. Нафтодолари знову залишили іспанців з носом.

Далі – ще цікавіше. "Вогню! Більше вогню!", – вимагали навіть байдужі до обох клубів фанати, переглядаючи мильну оперу з Марко Верратті у головній ролі. "Блаугранас" фактично узгодили з італійцем умови особистого контракту, а сам хавбек повівся на провокацію каталонських журналістів, які переслідували його на Ібіці. Подейкують, що Аль-Хелаїфі ледь не розніс власний офіс, побачивши у соцмережах вірусне фото свого футболіста на обкладинці Mundo Deportivo. У підсумку Марко змусили позбутись власного представника, Донато Ді Камплі, який називав Париж "золотою кліткою". Його наступник – Міно Райола – порадив залишитись у Франції. Одіозний агент отримав солідну компенсацію за продовження угоди. Банальний кінець тривалої саги.

Аль-Хелаїфі настільки осточортіли вибрики "кулес", що той береться за неможливе – трансфер Неймара! Фантастична клаусула бразильця (222 млн євро) виявилась для шейхів дрібницею. ПСЖ перетнув умовну "червону лінію", започаткувавши епоху божевільних трансферів.

Вихованець Сантоса цинічно водив за носа Бартомеу й відхрещувався від усіх чуток, а батько форварда, тим часом, регулярно літав до Катару. Скільки б там бразилець не розповідав про бажання вийти з тіні Мессі, вирішальним був фінансовий фактор – зарплата Нея зросла приблизно у два з половиною рази (37 млн євро). Аль-Хелаїфі сповна відплатив за минулі образи.

На Камп Ноу розпочався інституційний "землетрус", що триває донині. Бартомеу, отримавши повний мішок грошей, підписав Коутінью з Дембеле – майже 300 мільйонів на вітер. 5 сезонів поспіль Барса не пробивається до фіналу ЛЧ. Апогеєм кризи стала ганебна поразка від Баварії з рахунком 2:8. Зрештою каталонці залишились без президента і перебувають на межі банкрутства.

Барса спробувала огризнутись безкоштовним трансфером Рабйо. Саме "блаугранас" нібито стояли за рішенням молодого франуза бойкотувати перемовини ПСЖ. Французький клуб вперше відкрито звинуватив каталонців: "Вони нікого не поважають". Утім Бартомеу не зумів завершити розпочате – Адріен дістався Ювентусу.

Аль-Хелаїфі у відповідь розпочав операцію з перехоплення Де Йонга, коли той перебував у кількох кроках від Камп Ноу. "Мене вб'ють, якщо нічого не вийде", – зізнається Барто перед вильотом до Амстердаму. На щастя, Френкі дотримав слова – це одна з небагатьох успішних угод президента-вигнанця.

Барселона неодноразово коментувала можливе повернення Неймара на рівні офіційних осіб клубу. Влітку 2019-го Абідаль літав на перемовини з Леонардо, але нічого не вийшло. Шейхи вимагали більше 300 мільйонів і не бажали включати інших гравців. Бартомеу пропонував зокрема Умтіті, Дембеле та Ракітіча. Згодом з'ясувалось, що каталонці блефували – клубну скарбницю повністю спустошили недолугою фінансовою політикою. Грошей не вистачало навіть на високу зарплату бразильця.

За півтора року ситуація змінилась кардинально. Зараз вже ПСЖ погрожує забрати Лео Мессі. Аргентинець досі не прийняв остаточного ріщення щодо продовження кар'єри, а Париж регулярно підливає масла у вогонь. Ді Марія, Паредес і той же Неймар публічно запрошують 33-річну зірку, який насправді має обмаль варіантів. Його зарплату можуть потягнути лічені клуби – Париж, Ман Сіті, можливо, якісь американці.

Напередодні сьогоднішнього поєдинку авторитетний France Football "одягнув" Лео у футболку ПСЖ, мовляв – усе більш ніж реально. Жоан Лапорта, очевидний фаворит на вакантне крісло президента, відразу заговорив про неповагу, тоді як фанати Барси влаштували теплий прийом Аль-Хелаїфі. Ель Класіко? Забудьте. Барселона – ПСЖ – це новий топ-трилер у європейському футболі. Тим паче французи досі не помстились за історичні 1:6....

Мессі вилучили за брутальний фол. Б'є – значить любить