УКР РУС

Берлін дивує і розчаровує, Лєвандовскі зробив неможливе, скорпіон, народження нового Клоппа – якою була Бундесліга-20/21

26 мая 2021 Читати українською
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" виділяє головних герої німецького сезону. Лєвандовскі, Мюллєр, Беллінгем, Холанд, Свенссон, Фішер і не тільки. Погнали!

Чемпіон: Баварія
Ліга чемпіонів: РБ Лейпциг, Борусія Д, Вольфсбург
Ліга Європи: Айнтрахт, Байєр
Ліга конференцій: Уніон

Виліт: Шальке, Вердер
Промовшн: Бохум, Гройтер Фюрт
Перехідні матчі: Хольштайн проти Кельна

Найкраща команда – Баварія

Мюнхен взяв дев'яте чемпіонство поспіль. Баварія здала в порівнянні з минулим сезоном – агресивний пресинг з високою лінією оборони частіше давав збої в умовах виснаження футболістів. Статус найсильнішої команди Європи довелося передати більш прагматичним опонентам, але на внутрішній арені зі старту й до фінішу не виникло жодного сумніву, що Баварія захистить титул. Розрив у якості гри між рекордмайстером і конкурентами досі великий.

Попри всі кадрові труднощі, Гансі Флік не відійшов від свого яскравого стилю. Баварія продовжила розважати глядачів у кожному матчі. Але цикл завершився. Далі на "зірку півдня" чекають метаморфози. Новий тренер, новий центр оборони. У наступному сезоні інтриг буде багато, але серед них не буде чемпіонської. Юліан Нагельсманн наблизив Лейпциг до боротьби за титул, однак кинув незавершений проєкт, спакувавши речі в омріяну Баварію.

Найкращий гравець – Роберт Лєвандовскі (feat. Томас Мюллєр)

Польський форвард у 32 роки вийшов на пік. Вкрадений "Золотий м'яч" лише додав Роберту мотивації. Він вписав себе в історію по-іншому – побив вічний (як здавалося) рекорд Герда Мюллєра, настрілявши 41 гол за чемпіонат. Лєвандовскі вивів реалізацію на космічний рівень, цікавіше рахувати його промахи, а не голи.

Велика частина успіху поляка лежить на плечах Томаса Мюллєра. Сталевого Томаса Мюллєра. Яку б ротацію Флік не проводив, раумдойтер завжди був у складі, відігравши виснажливий сезон майже без замін. На порожніх стадіонах чітко стало зрозуміло, що таке "Радіо Мюллєр". Томас без перебільшення був тренером на полі. І про 18 асистів не варто забувати (7 з яких на Лєві).

Найкращий тінейджер – Джуд Беллінгем

Крутої молоді дуже багато (навіть без Санчо та Холанда). Школяр Флоріан Вірц тягнув Байєр, Максанс Лакруа подібно міні-ван Дейку організував Вольфсбург, Сілас Вамангітука приголомшив результативністю в Штутгарті. Бундесліга продовжує розкривати масу талантів. У підсумку все звелося до вибору між двома хлопцями: Джамалом Мусіала та Джудом Беллінгемом.

Мусіала прекрасний, але він проростає в тепличних умовах Баварії. Навколо – чітка структура гри та підказки від майстрів світового класу. Відповідальності мінімум, помилок ніхто не помітить. Інша справа Беллінгем, який підсилив проблемну Борусію. Джуд виграв конкуренцію в команді та не губився на фоні топ-суперників у Лізі чемпіонів. Грандіозна стабільність для 17-річного хлопця.

Найкращий тренер – Урс Фішер

Уніон вперше за 20 років вийшов у єврокубки. Можливо, комусь Ліга конференцій виглядає тягарем, але для берлінців це величезне свято. Відповідальний за успіх Урс Фішер. Швейцарський фахівець протягом всієї кампанії тримав скромний Уніон у верхній частині таблиці. І навіть травма єдиної зірки Макса Крузе не підкосила. Другий найменший бюджет Бундесліги, наново зібраний склад з вільних агентів – в таких умовах Фішер зліпив потужну команду, яка здолала Дортмунд і не програла Баварії.

Найкращий менеджмент – Вольфсбург

Розпочиналося все так, що "вовки" могли стати антигероями цієї рубрики. Вольфсбург не пройшов кваліфікацію Ліги Європи, потім виник конфлікт між тренером і керівництвом. Олівер Гласнер виніс невдоволення трансферами в публічну площину, у пресі заговорили про звільнення. Але менеджер клубу Йорг Шмадтке грамотно все "зам'яв", а тренер майстерно інтегрував новачків у свій футбол.

Максанс Лакруа прийшов з Сошо ноунеймом, а завершує сезон найкращим центрбеком Бундесліги. Універсал Рідле Баку відразу відвоював місце в основі. Макс Філіпп став джокером на фініші кампанії. Невидовищний, але стабільний Вольфсбург найрівніше провів чемпіонат і виборов місце в Лізі чемпіонів. Окрема похвала медичному штабу, який вберіг команду від засилля травм і дозволив Гласнеру пройти дистанцію фактично одним складом.

Влетіли Шахтарю, підвели Німеччину в єврокубках, а тепер увімкнули режим Ман Сіті – причини успіху Вольфсбурга

Найбільше розчарування – Герта

Вердер давно направлявся до вильоту, Шальке з перших турів був безнадійним, а от від Герти йшов зовсім інший вайб. "Стара дама" витрачає великі кошти, заявляє про гучні амбіції. А на виході замість боротьби за Лігу чемпіонів довелося рятуватися від вильоту з Пйонтеком, Гендузі, Тузаром, Кордобою і Люкебакіо, які не виправдовують викинуті 100 мільйонів. Довелося повертати Паля Дардая, щоб стабілізувати гру та уникнути краху. Але в майбутнє Герта дивиться з оптимізмом. Аби розрулити хаос в управлінні, столичний клуб запросив топового менеджера Фреді Бобіча.

До речі, великим розчаруванням стає Айнтрахт. Не в плані гри, а в плані роботи з персоналом. Франкфурт одним махом втрачає людей, які розвивали клуб. Головний тренер Аді Хюттер йде на підвищення в Борусію М, спортивний директор Бруно Хюбнер покидає "орлів" після 10 років роботи, а відповідальний за комплектацію Фреді Бобіч вирішив розвивати Герту. Заміна Бобічу насторожує – Айнтрахт призначив Маркуса Крьоше, який не справив хорошого враження в РБ Лейпциг. Нових йовічів, костічів і сілв у Франкфурті чекати не варто. У цьому сезоні після новин про відхід Хюттера команда посипалася та віддала своє місце в топ-4. Наступний шанс на ЛЧ буде нескоро.

Найкращий трансфер – Бо Свенссон

Майнц до Різдва гнив у зоні вильоту, а потім прийшли рятівники. Крістан Гайдель зробив ставку на людей, для яких Майнц – "не порожній звук". Підхожий тренер був у Ред Булла – довелося заплатити за Бо Свенссона півтора мільйона компенсації. Данський фахівець, який пограв за Майнц під керівництвом Клоппа та Тухеля, з запасом відбив інвестиції в себе. Після приходу Свенсона "карнавальники" набирали очки на рівні претендента на ЛЧ. Сходить нова тренерська зірка.

З хаосу та безпросвітності до перемоги над Баварією – як екс-бос Коноплянки та учень Клоппа творять дива

Найкращий гол – Валентіно Лазаро у ворота Байєра

Найкращий матч – Баварія – РБ Лейпциг – 3:3

Бундесліга привчила до шикарних топ-матчів. У грудні Баварія та Лейпциг у статусі лідерів першості видали грандіозний поєдинок. Юліан Нагельсманн вдарив Баварію у слабкі місця, показавши гнучкість своєї команди ("бики" до кінця зими постійно прогресували та демонстрували дуже-дуже цікавий футбол). Однак підкошена травмами Баварія показала клас і вирвала нічию. Той випадок, коли організована гра з розумними тренерськими ідеями не сковує гравців, не заколисує глядача, а дає видовище. Це було бомбезно!

Бундесліга – космос! Баварія розписала приголомшливу нічию з РБ Лейпциг: сплановані голи, Коман – MVP, сходження зірочки

Символічна збірна від "Футбол 24"

Голкіпер – Штефан Ортега (Армінія). Білефельд пропустив на 7 голів менше, ніж мав би відповідно до моделі xG. Ця різниця й стала ключовою в боротьбі за виживання. Окрім безпосередніх обов'язків, Ортега відповідає за початок атак. Він виходить далеко з воріт, допомагає розігрувати та віддає дальні передачі. Альтернатива – Мануель Нойєр (Баварія).

Правий захисник – Крістофер Тріммель (Уніон). Капітан сенсаційних берлінців. Майстер кросів і подач з кутових. Тріммель зробив Уніон лідером Бундесліги за голами зі стандартів. Альтернатива – Рідле Баку (Вольфсбург).

Центральний захисник – Максанс Лакруа (Вольфсбург). Прийшов з другого французького дивізіону та показав різкий прогрес. Лакруа чудово виглядав і у власному штрафному, і в чужому. Зробив сильнішими партнерів і став основою міцної оборони Вольфсбурга. Альтернатива – Матс Хуммельс (Борусія Д).

Центральний захисник – Віллі Орбан (РБ Лейпциг). Лейпциг допускав найменше ударів по своїх воротах. Але якщо партнери Орбана подекуди припускалися грубих індивідуальних помилок, то сам Віллі був зразком стабільності. Альтернатива – Дайо Упамекано (РБ Лейпциг).

Лівий захисник – Анхеліньо (РБ Лейпциг). Дві третини сезону іспанець провів на захмарному рівні, перетворившись в головного бомбардира команди. До весни Анхеліньо був найкращим лівим фулбеком Європи, а потім кудись на два місяці зник. Клуб говорив про проблеми зі здоров'ям, хоча сам футболіст заявляв, що готовий грати. Альтернатива – Борна Соса (Штутгарт).

Опорний півзахисник – Йозуа Кімміх (Баварія). Йозуа – головний елемент у системі Фліка. На ньому трималася чемпіонська Баварія. Альтернатива – Максі Арнольд (Вольфсбург).

Вінгер – Джейдон Санчо (Борусія Д). Невиразно розпочав сезон, але з приходом Едіна Терзіча відновив форму та знову заграв на 120 млн. А реанімація Санчо зробила з Терзіча героя, який повернув Борусію в Лігу чемпіонів і виграв для клубу Кубок Німеччини. Альтернатива – Леон Бейлі (Байєр).

Вінгер – Філіп Костіч (Айнтрахт). У цьому сезоні залежність Франкфурта від серба зменшилася, однак Костіч залишився головною креативною силою команди. 14 асистів говорять самі за себе. Альтернатива – Вінченцо Гріфо (Фрайбург).

Атакувальний півзахисник – Томас Мюллєр (Баварія). Альтернатива – Дані Ольмо (РБ Лейпциг).

Форвард – Ерлінг Холанд (Борусія Д). Норвежець продовжує виводити своє тіло та свою реалізацію до зразків Лєвандовскі. 27 голів показують, що Ерл шукається в правильному напрямку. Але нагорода найкращому футболісту Бундесліги – явний аванс для Холанда. Альтернатива – Саша Калайджіч (Штутгарт).

Форвард – Роберт Лєвандовскі (Баварія). Альтернатива – Андре Сілва (Айнтрахт).