УКР РУС

Барселона не першою постраждала від магії Енфілда – 6 фантастичних єврокубкових битв, які бачив стадіон Ліверпуля

8 мая 2019 Читати українською
Автор: Вадим Грищук

Ліверпуль здійснив фантастичний камбек, обігравши Барселону у півфіналі Ліги чемпіонів. Домашній стадіон мерсисайдців був свідком багатьох неймовірних єврокубкових битв. "Футбол 24" пригадує найкращі з них.

Ліверпуль – Інтер – 3:1 (другий матч – 0:3)

1/2 фіналу Кубка європейських чемпіонів 1964/65

На той час команда Біла Шенклі була найсильнішою в Англії. Однак у півфіналі КЄЧ "червоним" належало зіграти проти чинного володаря трофею – міланського Інтера, який тоді очолював тактичний геній Еленіо Еррера.

Римське Deja vu, Мессі гірший за Роналду та дзеркало славного Стамбула: реакція англійських ЗМІ на Ліверпуль – Барселона

Хоча британці, не дуже поважали континентальний футбол, але остерігатися чемпіонів Італії були причини. Однак статус домашнього матчу і тренерська винахідливість Шенклі дозволили здобути несподівану перемогу – 3:1. Щоправда, вдома Інтер легко нівелював перевагу англійців, а пізніше вдруге поспіль завоював трофей, у фіналі обігравши Бенфіку.

Ліверпуль – Сент-Етьєн – 3:1 (перший матч – 0:1)

1/4 фіналу Кубка європейських чемпіонів 1976/77

У чвертьфіналі КЄЧ Ліверпуль зустрічався зі Сент-Етьєном, який за рік до того грав у фіналі турніру, мінімально поступившись мюнхенській Баварії. Перший поєдинок цього протистояння у Франції "червоні" програли, зазнавши мінімальної поразки.

Винуватці названі, або "Найбільше посміховище в історії": нещадна реакція іспанських ЗМІ на Ліверпуль – Барселона

На Енфілді вже на 2-й хвилині Кевін Кіган зрівняв загальний рахунок. Однак в другому таймі відзначився Домінік Батене, а це означало, що мерсисайдцям потрібно було забивати двічі. Рей Кеннеді дуже швидко знову вивів Ліверпуль вперед, а переможний гол забив Девід Ферклаф, який вийшов на заміну.

У півфіналі того розіграшу КЄЧ Ліверпуль легко пройшов Цюріх (загальний рахунок – 6:1), а у фіналі обіграв кривдника київського Динамо менхенгладбахську Борусію (3:1). То була перша перемога "червоних" в Кубку/Лізі чемпіонів.

Ліверпуль – Рома – 2:0 (перший матч – 0:0)

Другий груповий етап Ліги чемпіонів 2001/02, 6 тур

Турнірне становище вимагало від Ліверпуля впевненої перемоги. Мерсисайдці ризикували не вийти до 1/4 фіналу турніру. До того ж цей поєдинок став першим за 5 місяців для наставника команди Жерара Ульє, якийу він провів на на лаві для запасних. Справа в тому, що француз відновлювався після операції на серці.

Найкращі камбеки плей-офф Ліги чемпіонів

Рома пропустила від Ярі Літманена з пенальті та від від Еміля Хескі ударом головою після подачі зі штрафного і дозволила англійцям вийти у чвертьфінал, де на них чекав майбутній фіналіст – леверкузенський Байєр.

Ліверпуль – Олімпіакос – 3:1 (перший матч – 0:1)

Груповий етап Ліги чемпіонів 2004/05, 6 тур

Через два роки Ліверпуль знову опинився у ситуації, коли треба було перемагати із різницею у два м'ячі. В матчі з Оліміпакосом вже підопічні Рафаеля Бенітеса максимально ускладнили собі завдання, пропустивши від Рівалдо в середині першого тайму.

"Хлопець підписав собі вирок" – атмосфера у роздягальні Барселони після Ліверпуля, або Чиї голови полетять першими

Після перерви "червоні" зуміли забити три голи, вирішальний з яких наприкінці зустрічі забив тоді ще молодий капітан Стівен Джеррард. Ймовірно, цей матч став першою репетицією перед уже легендарним фіналом у Стамбулі.

Ліверпуль – Борусія Д – 4:3 (перший матч – 1:1)

1/4 фіналу Ліги Європи 2015/16

Юрген Клопп у свій перший рік роботи на Енфілді вивів Ліверпуль у фінал Ліги Європи. В 1/4 фіналу турніру "червоні" зустрічалися з колишньою командою німецького фахівця. Дортмундська Борусія звела домашній матч до нічиєї – 1:1.

Cуперзброя Ліверпуля може нівелювати могутність Барселони – чому це достроковий фінал ЛЧ

Справжнісіньке божевілля коїлося вже на Туманному Альбіоні. "Джмелі" вели в рахунку у два м'ячі вже на 9-й хвилині. Після перерви Оріджі скоротив відставання, але Борусія знову забила у відповідь. Ліверпуль таки зумів вирвати путівку до наступного раунду, а вирішальний м'яч влетів у ворота гостей аж на 90+2 хвилині.

В тому сезоні Ліверпуль зумів дістатися до фіналу, де без шансів поступився Севільї (1:3), яка у півфіналі залишила за бортом Ліги Європи донецький Шахтар.

Ліверпуль – Барселона – 4:0 (перший матч – 0:3)

1/2 фіналу Ліги чемпіонів 2018/19

На Камп Ноу команда Юргена Клоппа зазнала розгромної поразки з рахунком 0:3. Перед матчем-відповіддю здавалося, що Ліверпулю буде не під силу відігратися, особливо без травмованих Салаха та Фірміно.

Ліверпуль – Барселона: "піжони лежать", ідеальний матч мерсисайдців та фантастичний Александер-Арнольд

Справжніми героями матчу на Енфілді стали ті, хто впродовж сезону отримували небагато ігрової практики. Дівок Оріджі та Джорджініо Вейналдум забили по два голи і вивели свою команду у фінал Ліги чемпіонів.

Чим закінчиться для мерсисайдців ця кампанія нам ще належить з'ясувати. Розв'язка настане 1 червня на Ванда Метрополітано в Мадриді, де відбудеться фінал цьогорічної Ліги чемпіонів.

"Ми – Аякс, і нам байдуже, проти кого ми граємо". Правила життя сенсаційного Еріка Тен Хага