УКР РУС

Рома мінімально здолала Гент в 1/16 фіналу ЛЄ: продовження кризи римлян, активні Пластун і Безус, Генту бракує Яремчука

21 лютого 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В першому матчі 1/16 фіналу Ліги Європи Гент зазнав мінімальної виїзної поразки в Римі, але продемонстрував дуже солідну гру.

Гент приїхав до Італії в бойовому складі. В ньому знайшлося місце українцям Ігорю Пластуну та Роману Безусу (Яремчук, нагадаємо, травмований), а також нападнику Лорану Депуатру – він тільки нещодавно відновився від пошкодження. Ще два екс-представники УПЛ – Нікола Калініч та Генріх Мхітарян – залишились у запасі Роми, яка вийшла у максимально основній стартовій одинадцятці.

Переможний гол вихованця Барселони у відеоогляді матчу Рома – Гент

Початок поєдинку був за "вовками". Так, вже на 2-й хвилині Спінаццола прорвався правим флангом і подав на дальню стійку, звідки Джеко виконав скидку вздовж воріт – на щастя для бельгійців, її ніхто не замкнув. Крім того, гравці Роми заробили кілька штрафних , а на 13-й хвилині господарі так і взагалі вийшли вперед після невдалого пасу Лустіга в центр на Безуса. Роман також пригальмував у цьому епізоді, а Верету та Джеко швидко розігнали контратаку з розрізною передачею на Переса – Карлес вийшов сам на сам з голкіпером і пробив у дальній нижній кут. 1:0!

Рома – Гент: онлайн-трансляція матчу 1/16 фіналу Ліги Європи за участю Безуса та Пластуна – як це було

По суті, це був останній небезпечний момент Роми до самої перерви. Гент поступово вирівняв гру, а в середині першого тайму "буйволи" навіть організували низку непоганих моментів. Зокрема, дебютний удар бельгійців метрів з 25-ти у лівий нижній кут завдав Безус – поруч зі стійкою. На 22-й міг забивати Депуатр, якому пощастило з відскоком на лінію воротарського після прострілу від Девіда, але Лоран не встиг зорієнтуватися у ситуації.

Крім того, на 29-й хвилині Кумс отримав проникну передачу на правий край штрафного й пробив з рикошетом від захисника. М'яч пролетів недалеко від ближньої дев'ятки. Також у гостей була низка небезпечних за розвитком контратак, найкращу з яких на 40-й хвилині Одіджи-Офое завершив ударом метрів з 20-ти на трибуни. В більшості цих випадів Безус приймав участь як прямо, так і опосередковано – зокрема, з його передачі Депуатр міг вийти сам на сам, однак йому не вистачило швидкості.

Зрештою, перший тайм завершився з мінімальною перевагою Роми, а на старті другого "вовки" могли її подвоїти. Так, вже на 50-й хвилині Смоллінг замикав подачу зі штрафного ударом з гострого кута з метру, однак Камінскі врятував Гент. На 55-й же Коларов навісив на голову Крістанте зі стандарту, а той влучив у стійку – щоправда, там був офсайд. "Буйволи" доволі швидко прокинулися, огризнувшись кількома моментами: 56-й з дистанції бив Безус (слабко), на 58-й з правого краю карного майданчика стріляв Одіджи-Офое (Лопес парирував), а на 60-й він же завдав удару метрів з 20-ти під поперечину – Пау перевів м'яч на кутовий кінчиками пальців.

Рома трішки принишкла, на 60-х хвилинах маючи лише заблокований постріл Перотті та кілька контрвипадів без логічного завершення, на які Гент неодмінно відповідав своїми атаками. Більше того: на 68-й хвилині Депуатр міг зрівнювати рахунок після передачі Кумса на лінію воротарського точно на ногу – на жаль для бельгійців, Лоран пробив дуже слабко. На 70-й він отримав другий шанс відзначитись, замкнувши навіс з лівого флангу ударом головою, але це вже було занадто неточно.

В наступні 15 хвилин команди зупинилися, взагалі нічого не створюючи, хоча тренери провели заміни. Фонсека випустив Сантона, а під останні хвилини додав ще й Мхітаряна з Клюйвертом, в той час як Торуп зняв з гри Безуса й кинув у бій Чакветадзе. Рома відверто працювала на утримання рахунку, час від часу вибігаючи у контратаки по флангах, а у Гента гра взагалі почала розлагоджуватись. Найцікавішим епізодом у цьому період зустрічі став постріл Переса з рикошетом, який ледь не залетів за комірець Камінскі.

В останні п'ять хвилин основного часу та у компенсований Рома відчутно притиснула втомлений Гент, ледь не забивши другий гол на 87-й хвилині: Коларов замкнув подачу Сантона з правого краю штрафного ударом головою з кількох метрів – Камінскі парирував, а добивання Мхітаряна заблокував Пластун! Крім того, з класної позиції на 88-й хвилині стріляв Карлес Перес, але м'яч зуміли накрити (хоча він полетів по не найбільш приємній траекторії). Гент, однак, зумів огризнутися кількома напівмоментами.

Зрештою, Генту вдалося просто не пропустити другий гол. Фінальний свисток зафіксував мінімальну перемогу Роми, яка поїде у Бельгію з дуже слизькою перевагою. Матч-відповідь пройде 27-го лютого.

Рома досі не вийшла з кризи

Римляни були фаворитами домашнього матчу проти Гента й непогано його почали, забивши гол вже у другому конкретному моменті. Так, це було контратака внаслідок обрізки на рівному місці, а не продуманий позиційний наступ, але такі епізоди також потрібно реалізовувати – і Верету, Джеко та Перес зробили це блискуче. Втім, наступний момент Рома створила аж на 50-й хвилині після подачі зі штрафного, а третій і останній – на 87-й хвилині. Все. Більше у господарів не було нічого конкретного.

При цьому "вовки" не сильно то й лізли вперед, завдавши всього п'ять незаблокованих ударів – три з них припали на вищезазначені моменти. По суті, римляни після першого ж забитого м'яча на старті зустрічі почали грати на утримання рахунку, зрідка вилітаючи в контратаки, що досить дивно – перед цим підопічні Фонсеки не знали перемог у п'яти матчах, програвши чотири з них, тож поєдинок проти скромного Гента вимагав реабілітації за всі біди, а не сумних 1:0. Тим паче, він вимагав впевненої перемоги, а не вистражданої з дев'ятьма ударами гостей у площину при дворазовій перевазі останніх по гострим передачам (6:12).

Якби Депуатр не транжирив свої моменти, а Пау Лопес не зловив кураж, Гент цілком міг би привезти з Риму результативну нічию, вчергове присоромивши Фонсеку. Паулу потрібно терміново виправляти ситуацію з грою своїх підопічних, тому що Ліга Європи – це останній шанс врятувати сезон і місце роботи.

Генту бракувало Яремчука

Йес Торуп випустив доволі прогнозований склад, але одна позиція викликала сумніви – Лоран Депуатр. Центральний нападник не грав від початку лютого, відновившись від травми лише кілька днів тому, а його позицію на полі займав грузин Квілітая. Тим не менш, бельгієць краще грає на другому поверсі, вміло ставить корпус і непогано працює у відтяжці. Зрозуміти головного тренера можна – Депуатр був потрібен Генту.

Не можна сказати, що Лоран провалився у Римі, але було помітно, що він не набрав оптимальних кондицій. Найбільш яскраво неготовність нападника проявилася на 42-й хвилині після розрізного пасу від Безуса, коли Лоран цілком міг відірватися від захисників і вийти сам на сам з Лопесом – але не вийшов і не відірвався. Також він запоров непогану контратаку на 40-й хвилині не дуже хорошим пасом під удар Одіджи-Офое. Крім того, бельгієць програв чотири з семи єдиноборств, хоча зняв шість з десяти верхових м'ячів – втім, лише двічі це відбувалося у штрафному суперника.

Найбільшою проблемою стало марнотратство Депуатра. Лоран мав одні з найкращих шансів відзначитись: на 22-й хвилині він повинен був розстрілювати ворота після прострілу Девіда на лінію воротарського та вдалого відскоку, а на 67-й бельгієць замикав прекрасну подачу Кумса в ту ж зону – в обох випадках нападник не зорієнтувався, зробивши лише пародію на удар (точно в руки Лопесу). Тут би й знадобився Яремчук, який вміє реалізовувати подібні епізоди.

Загалом, було помітно, що Депуатр старається, однак у Римі саме його гра стала однією з головних причин поразки. Генту для проходу в наступний раунд потрібен нападник топ-рівня, яким був Яремчук до травми ахіла – з огляду на інтерес сильних клубів (тієї ж Роми), так можна говорити. На жаль, бельгійцям і українцям чекати на повернення Романа доведеться ще довго.

Активний Безус та рятівник Пластун

Два інших українці вийшли в основі, що й не дивно – вони зараз одні з найкращих у Генті. Ігор постійно грає у старті, а Роман в останніх п'яти матчах забива два голи (один з них пройшов вже на 1-й хвилині) та відзначився асистом. На Стадіо Олімпіко обидва знову провели дуже непоганий поєдинок.

Зокрема, Безус став одним із найактивніших у атаці, завдавши першого удару Гента в матчі – з дистанції, сильно й поруч зі стійкою. На 29-й хвилині він намагався пробити в падінні через себе після скидки від Пластуна з кутового, але замість м'яча українець вдарив суперника. До своєї заміни на 74-й Безус провів ще два дальніх постріли по воротах (один заблокували, інший взяв Пау) і підтримав кілька небезпечних контратак.

Мінусом у його грі стала відсутність обіграшів на дриблінгу, але вона компенсувалася непоганим баченням вільних зон, в якій не було потреби проходити когось один-в-один. Також Роман не віддав жодної передачі під удар, хоча цілком міг вивести Депуатра віч-на-віч – та і загалом серед футболістів основи вища точність пасів була лише у Овусу та центрбеків.

Безус також став одним із співавторів голу "вовків", хоча в тій ситуації головним винуватцем був Лустіг зі своїм жахливим пасом. Крім того, він не найкращим чином відборовся, програвши шість з дев'яти єдиноборств, але при цьому хавбек зробив три відбирання й всадив на жовту картку Смоллінга. Словом, Безус виглядав активним, але ефективність виявилася доволі посередньою.

Ігор Пластун до активності додав ще й велику користь, заробивши реноме рятівника Гента від болючої поразки. У пропущеному голі його вини немає – Одіджа-Офое не встиг перехопити передачу Джеко, а Нгаду-Нгаджу запустив собі за спину Переса.

Після цього більшу частину матчу українець не мав роботи, але під завершення Рома серйозно навантажила центр оборони бельгійців. Пластун зіграв блискуче: в його активі 4 виноси, два перехоплення та три блокування – зокрема, після двох пострілів Переса з лінії штрафного та Мхітаряна метрів з 10-ти. Крім того, він зняв три верхових м'ячі з п'яти і став другим після Овусу за точністю передач, в тому числі віддавши чотири точних лонгболи із семи спроб.

Словом, Пластун свій хліб у Генті даром не їсть. Українець в черговий раз довів, чому саме він грає у основі "буйволів" – і можна не сумніватися, що на матч-відповідь Ігор також вийде.

Шахтар – Бенфіка: поганий результат у матчі 1/16 ЛЄ, краща гра, неочікувані українські лідери і VAR проти донеччан