УКР РУС

Реал за останні 5 років витратив на трансфери вдвічі менше за Барселону – Перес давно не купує гравців за понад 50 млн

30 жовтня 2018 Читать на русском

Мадридський Реал останнім часом досить скромно поводить себе на трансферному ринку. Головні конкуренти "вершкових" витратили більші суми.

Реал провалив першу чверть сезону – 9 місце в Ла Лізі після 10 турів. Винного вже знайшли та покарали. Хулен Лопетегі провів на "роботі мрії" менше як 5 місяців, після чого серія невдалих результатів підготувала для головного тренера вирок – звільнення.

Реал офіційно звільнив Лопетегі та визначився з тимчасовою заміною

Мадридський клуб пояснив це рішення тим, що "існує величезна невідповідність між якістю гравців Реала, 8 з яких номіновані на "Золотий м'яч", і результатами". З цієї заяви можна зробити висновок, що президент Флорентіно Перес дав у розпорядження Хулена Лопетегі найкращий у світі склад із зірок, а наставник з ним не впорався, не зумівши побудувати гру, яка б приносила результат.

Насправді все не зовсім так. Гегемонія Реала на євроарені з 4 виграними ЛЧ за останні 5 років зменшила азарт Флорентіно Переса на трансферному ринку. Востаннє "вершкові" купували велику зірку ще в 2014 році – Хамес Родрігес за 80 млн євро з Монако. Відтоді Реал не витрачав на одного гравця понад 50 млн. Найдорожче придбання клубу в цей період – 45-мільйонний Вінісіус, якому ледь виповнилося 18 років.

Барселона – Реал Мадрид: історичне Класіко, дебют VAR, феєрія Суареса, несподіваний "Роналду" і крах Лопетегі

З 2014 року Реал потратив на купівлю футболістів лише 438,7 мільйона євро. Для порівняння – Барселона витрусила з кишень 872,6 мільйона, а це вдвічі більше. Навіть Атлетіко тут перевершив так званих "галактікос" – 567,9 мільйона.

І не можна сказати, що Барселона була настільки активнішою на ринку через величезний куш від ПСЖ за Неймара в розмірі 222 мільйонів. З 2014 року каталонці заробили на проданих гравцях 472,5 мільйона євро, а Реал – 429 мільйонів.

Графіка видання AS

Мадридці минулого літа отримали 80 млн за Морату, цього літа – 100 млн за Роналду, а жодної зірки з польових футболістів на ці гроші на Сантьяго Бернабеу не запросили (Куртуа виносимо за дужки, адже необхідність його трансферу під великим питанням). Себальйос, Тео, Одріосола, Вінісіус, Маріано – ніхто не став навіть гравцем стартового складу, про яку зірковість тут говорити.

Це все кількісне поповнення команди, а не якісне. Ви впізнаєте Реал? Ви впізнаєте Флорентіно Переса? Рік тому він програв ПСЖ боротьбу за Кіліана Мбаппе, влітку не зумів схилити до трансферу Едена Азара, навіть у придбанні Неймара, на яке президент покладає величезні надії, немає жодної впевненості.

За 5 останніх літніх трансферних кампаній Реал майже вийшов в "нуль" – -9,7 мільйона євро. Сальдо Барселони складає -400,1 мільйона, сальдо Атлетіко також далеке від плюсів – -141,4. Це статистика за серйозний відтинок часу – не сезон-два, а 5 років. Всі вже забули, коли головний трансфер року провертав Реал. Це було в 2013-му – Гарет Бейл за 101 мільйон євро.

Соларі: шанувальник Мессі з Росаріо, на якого вплинули дель Боске та рідний батько