УКР РУС

Реал втримав перемогу над Атлетіко у дербі з пекельним фіналом – "вершкові" повернулись на вершину Ла Ліги

18 вересня 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Атлетіко зазнав поразки в мадридському дербі проти Реала (1:2). Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Мадридське дербі у вересні 2022-го спалахнуло скандалом ще до стартового свистка. Президент Іспанської асоціації спортивних агентів Педро Браво, який прийшов на ефір El Chiringuito TV закликав Вінісіуса Жуніора відмовитись від танців після голів і "перестати вдавати мавпу" – Реал засудив таку тираду, але фанати Атлетіко під час матчу не забули про неї, називаючи бразильця мавпою.

"Ти мавпа, Вінісіусе": фанати Атлетіко присвятили расистські співи зірці Реала

Сам футболіст заявив, що не перестане танцювати. Перед зустріччю на Метрополітано це звучало, немов виклик, однак на перших хвилинах матчу про гол "вершкових" ніхто не думав. Підопічні Дієго Сімеоне взяли надзвичайно агресивний старт, високо пресингуючи суперника, швидко повертаючи м'яч після втрат і створюючи справді гольові моменти.

Вже на 6-й хвилині Феліпе міг виводити Атлетіко уперед, замкнувши навіс Де Пауля зі штрафного, однак м'яч по-зраднидцьки пролетів над поперечкою. На 12-й Карраско отримав передачу на правий край карного майданчика й пробив у ближній кут – втім, Карвахаль не дав себе розхитати й встиг підставити ногу під удар. Сфера влучила у зовнішній бік сітки. Після подачі з кутового Куртуа помилився на виході й дозволив Фелішу вистрілити майже в порожні ворота, але Вальверде заблокував м'яч на лінії.

Все йшло до голу Атлетіко, а забив Реал. І як забив! Чуамені відкрився в центрі поля, пройшов уперед і виконав ефектний "парашутик" у штрафний. Передача пройшла прямо над головою Феліпе, впавши на ногу Родріго. Той ударом у дотик з лінії воротарського розстріляв Облака – 0:1! "Вершкові" забили у першій же нормальній атаці.

Вінісіус таки станцював :)

Атлетіко огризнувся на 25-й хвилині пострілом Грізманна метрів з 22-х. Антуан спрямував м'яч точнісінько під праву стійку, однак Куртуа парирував! Подальший навіс з кутового замкнув Вітцель, але його удар пройшов над воротами. Мадрид відповів кількома атаками без логічного завершення. В очі впадали спроби вивести Вінісіуса у прорив. "Матрацники" тримались.

В середині першого тайму гра, здавалося б, вирівнялась, хоча у Реала все одно не було моментів. Втім, чемпіонам вони й не потрібні – вони одразу забивають голи.

Саме так сталося на 36-й хвилині: Вінісіус на лівому фланзі зіграв у стіночку з Модрічем, отримавши від хорвата шикарну розрізну передачу і вилетівши на рандеву з Облаком – бразилець пробив у ближній кут і влучив у стійку! Втім, на добивання з протилежного флангу встиг Вальверде. 0:2!

Атлетіко міг зрівняти рахунок на 40-й хвилині внаслідок вривання Карраско на правий край штрафного. Яннік завдав потужний удар, але Куртуа парирував. Зрештою, відпочивати команди відправились за комфортної переваги "вершкових" у рахунку.

Другий тайм розпочався без кадрових перестановок, хоча в тактичному плані певні зміни відбулись. Дієго Сімеоне опустив Карраско нижче, ставши грати у схемі 4-4-2 – вочевидь, Ель Чоло вирішив додати надійності флангу, на якому діяв Вінісіус. Щоправда, у перші 15 хвилин по перерві господарі нічого цікавого не створили.

На полі було багато грубощів і закидань в нікуди, а моментів не виникало. Зрештою, на 62-й хвилині тренерський штаб "матрацників" випустив Морату й Кунью, перебудувавшись у агресивну схему 4-3-3.

Реал в середині другого тайму віддав ініціативу, почавши зустрічати Атлетіко в середньому блоці у схемі 4-4-2. Господарі перейшли на чужу третину поля й стали розкатувати там передачі, але прорвати оборону "бланкос" не вдавалося.

Підопічні Карло Анчелотті навіть не старалися вибігати у контратаки, а на 74-й хвилині гості ще й освіжили оборону Рюдігером (Менді сів у запас). Дієго Сімеоне, своєю чергою, пішов ва-банк, кинувши на поле четвертого форварда (Корреа), випустивши Ермосо й піднявши Вітцеля у центр.

Жодного моменту це не приносило. Після 80-ї хвилини всі вже якось і змирились з тим фактом, що Реал спокійно переможе – втім, на 83-й "матрацники" відродили інтригу! Атлетіко заробив кутовий, подачу з якого Мілітао дещо підрізав, не давши Куртуа вибити її кулаком. Ермосо ж опинився на шляху м'яча, плечем переправивши його у порожні ворота. 1:2!

Господарі побігли вперед і провели дві атаки з прострілами у штрафний, однак їх не замкнули. Карло Анчелотті одразу ж зняв з гри Родріго й Крооса, випустивши Себальйоса й Асенсіо. На 89-й хвилині спалахнула сутичка між футболістами, у якій Ермосо отримав жовту картку – а ще за дві хвилини Маріо отримав ще одну! Хавбек при підготовці до кутового грубо відштовхнув Себальйоса, залишивши свою команду в меншості.

На жаль, після цього Атлетіко нічого не створив. Фінальний свисток зафіксував непросту перемогу Реала в мадридському дербі. "Вершкові" набрали 18 очок і повернулись на першу позицію в турнірній таблиці. "Матрацники" з 10 балами залишаються сьомими.

Анчелоті б'є Сімеоне у його ж стихії. Реал надзвичайно ефективний

Сучасний Реал продовжує рівнятись на рекордні стандарти епохи Сантьяго Бернабеу. "Вершкові" виграли 9-й матч із 9-ти на старті сезоні – це третій раз у історії клубу після сезонів 1961/62 і 1968/69, коли вдалося перемогти аж у 11-ти перших поєдинках. Нині у Європі такий же темп демонструє лише Бенфіка.

За цей період підопічні Карло Анчелотті забили 24 голи, пропустивши всього 6 при трьох клін-шитах. Статистика виглядає вражаюче, однак дербі проти Атлетіко "бланкос" провели не в тому режимі, який очікували. Реал зіграв так, що навіть Дієго Сімеоне сподобалось – забив два голи з двох атак і успішно відзахищався у низькому блоці.

Карта ігрових зв'язків демонструє, наскільки на Метрополітано перегорнулась реальність. "Вершкові" сиділи у відвертому "автобусі", а лінія оборони трималася всього у 38 метрах від воріт. Атлетіко ж майже всією командою опанував центр.

Ідея Анчелотті була простою й геніальною – він змусив підопічних Сімеоне займатись тим, чим вони займатись не люблять і не вміють. Атлетіко довелося грати в футбол з позиції сили у топ-матчі, та ще й намагатись розкрити низько посаджений захисний блок. "Матрацники" прогнозовано провалили завдання, причому на всіх відрізках зустрічі.

В другому таймі вони не створили нічого ні до гола, ні після. У першому ж господарі мали два моменти після стандартів, хороший удар з дистанції й два постріли з меж штрафного – але з позицій, де відзначитись не так і просто. Все. Атлетіко створив 2,5 гострих епізоди з гри за 90+ хвилин, а без урахування забитого м'яча показник очікуваних голів склав 0,5 xG.

Якість оборонного блоку Реала можна оцінити й інакше. "Вершкові" дозволили провести у власному штрафному 29 дій з м'ячем, що в принципі небагато. При цьому з гри Атлетіко організував у цій зоні всього два моменти (два удари Карраско). Тобто, простору не виникало, а дотики до м'яча біля воріт "бланкос" були наслідками стандартів або просто шлаком.

Також показовою є карта пасів Вітцеля. Аксель виконав аж 63, не помилившись жодного разу. Починаючи із сезону 2005/06, ніхто у мадридському дербі не зробив стільки передач із 100-відстоковою точністю – втім, варто придивитись до напрямків дистрибуції. Центрхав роздавав передачі на будь-який смак і з будь-якої позиції, але тільки не у фінальну третину поля. І не пасував звідти. Реал все перекрив.

Звісно, без проникних пасів Атлетіко поле не покинув, але їх виникало небагато. До зони 20-ти метрів від воріт дійшло всього 7 таких передач (плюс 6 вирвань на дриблінгу), а сумарна гострота дистрибуції й моментів залишилась низкою.

У такому стилі сьогодні мав грати Атлетіко, але Карло Анчелотті бив "матрацників" їхньою ж зброєю. І не тільки їх.

Реал став прагматиком

Подібна картина у топ-матчах спостерігається одразу після втрати Бензема. Допоки він був на полі, Мадрид дуже сильно тиснув, маючи по 20-30 ударів на 90 хвилин, однак вже у поєдинку з Селтіком "бланкос" стали працювати в прагматичному руслі. 3-4 швидких флангових атаки, 2-3 голи на класі, відсутність пресингу й відсиджування на власній половині протягом майже всієї гри – так було і в Шотландії, і з Лейпцигом.

З Атлетіко чемпіон зіграв навіть прагматичніше. Що і говорити, коли у Реала всього 4 дотики у чужому штрафному і 0 високих повернень м'яча, а карта пасів у зонах перед штрафним виглядає ось так:

При цьому не можна сказати, що Реал просто віддає ініціативу й ловить на контратаках. Усі моменти "бланкос" були підготовані в глибині, ставши наслідком ефективних відкривань і миттєвої оцінки ситуації. Той же гол Родріго розпочався з обіграшу бразильця з Чуамені далеко від штрафного, а перед другим голом чемпіони провели аж 21 пас поспіль. Аналогічна історія була і в матчі проти Селтіка (32 дотики перед голом, це рекорд ЛЧ для "вершкових").

Перед голом Вальверде

У Реала все в порядку з позиційним наступом. Просто змінилися паттерни – тепер в рухах підопічних Карло Анчелотті більше коротких обіграшів та створення ізоляцій для швидких флангових ривків. Відсутність же тиску на чужій третині при грі без м'яча йде тільки в плюс – у попередньому сезоні пресинг мадридців був доволі дірявим і часто піддавався маніпуляціям.

Крім того, ідея з грою від суперника має під собою досить раціональне зерно. Селтік дуже агресивно пресингував, але ефективність цього компоненту є не такою вже і високою. РБ Лейпциг тисне значно краще, але не розуміє, що робити після повернення м'яча на чужій половині.

Атлетіко ж не вміє розкривати "автобуси". В цих умовах прагматичний план Карло Анчелотті виглядає максимально раціонально – суперник мало що здатен зробити без простору й обов'язково помилиться. Просто сиди в глибині, чекай і карай.

Критики можуть парирувати питанням: "А що, коли Реал не буде забивати у кожній першій атаці? Так же вічно не може тривати!". Аргумент слушний, однак у футболі мадридців відчувається запас. Крім того, більшість команд у Ла Лізі "вершкові" розкатують у звичній домінантній манері, а можлива втрата очок у ЛЧ не є критичною – для "бланкос" цей турнір по-справжньому стартує лише у 1/8 фіналу. Та і Бензема вилетів не так вже й надовго.

Зрештою, від підопічних Карло Анчелотті вже другий рік чекають, як вони перестануть демонструвати фантастичну реалізацію – а Мадрид все не зупиняється й не зупиняється.

Бетіс переграв Жирону й вийшов на третє місце, Реал Сосьєдад здолав Еспаньйол, Севілья втримала нічию з Вільяреалом