УКР РУС

Реал Сосьєдад – Реал Мадрид: скандальний, але безпомилковий арбітраж, сіренька перемога "бланкос" і незамінний Рамос

22 червня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Матч 30-го туру Ла Ліги між Реал Сосьєдадом та мадридським Реалом завершився перемогою "королівського клубу", але не обійшовся без скандальних рішень арбітра.

Зінедін Зідан після побиття Валенсії провів ротацію складу, залишивши на банці Менді, Асенсіо та Азара, але кинувши у бій Вінісіуса, Марсело і навіть Хамеса Родрігеса. В разі перемоги його колектив очолив би турнірну таблицю Ла Ліги, тож права на помилку в мадридського Реала не було. Гостям потрібні були тільки три очки.

Зідан відреагував на скандальну заяву Піке про Реал

"Вершкові" активно розпочали поєдинок, накривши басків на чужій половині поля й вже на 2-й хвилині створивши перший момент – це Вальверде продерся на правий край штрафного й викотив пас в центр під удар Вінісіусу, однак Жуніор пробив повз ворота. Як виявилося, це був останній небезпечний епізод на найближчі півгодини. Сосьєдад вирівняв гру, і вболівальникам вдалося побачити всього по одному дуже поганому пострілу по воротах. Це більше нагадувало типовий матч Атлетіко, ніж битву за лідерство в Прімері.

"Королівський клуб" дещо активізувався лише в останній третині першого тайму. Так, на 33-й хвилині Вальверде розігнав контратаку з пасом на лівий край штрафного під удар Бензема, однак постріл Каріма парирував Реміро. На 35-й Каземіро пробив з дистанції, а на 42-й Вінісіус, продершись на лівий кут карного майданчика, прибрав захисника й потужно бахнув під поперечку – вийшло по центру, Реміро впорався. У Сосьєдада можна згадати хіба що дальній удар Ле Нормана після виносу з кутового, але це було катастрофічно слабко й неточно.

Перший тайм завершився нудно і без голів, однак другий одразу ж почався з веселого. Вже на 48-й хвилині Вінісіус увірвався на лівий край штрафного й пробив – удар заблокували, але арбітр свиснув пенальті за підніжку від Льоренте. Оцінити на повторах ступінь серйозності контакту важко, але це вже не мало значення – Рамос реалізував "11-метровий".

За кілька хвилин Рамос зіткнувся з Ісаком, покинув поле, повернувся, походив і показав, що потрібна заміна. Вона сталася на 60-й хвилині – до того часу моментів не виникало, але потім почалася жара. Так, на 64-й Кроос потужно вистрілив із середньої дистанції, змусивши Реміро парирувати перед собою, а Сосьєдад на 68-й відповів несподіваним голом – це Янузай потужно вистрілив з-за меж штрафного в правий кут.

Все б нічого, але взяття воріт скасували через пасивний офсайд, який не давав Куртуа побачити удар. Принаймні, так думав арбітр, але це дуже суперечливо.

Мадридці швидко зрозуміли, чим пахнуть такі справи, і тому швидко забили другий. На 71-й хвилині Бензема прийняв подачу з правого краю штрафного на дальню стійку, обробивши її плечем, а потім втік від двох захисників на ривку, пробивши у протихід Реміро – 0:2! Баски апелювали до гри рукою, але навряд чи вона там була.

Моментів у грі після цього голу не виникало, однак Сосьєдад не здавався й ліз уперед навіть ціною розкриття зон для контратак Реала. Зрештою, господарі добилися свого на 84-й хвилині, коли Меріно прийняв діагональ Лопеса на лівий край штрафного й потужно пробив під поперечину другим дотиком – 1:2! Втім, розвинути успіх баскам не вдалося. Аж на 90+4-й хвилині їм вдалося налякати мадридців ударом головою повз праву стійку у виконанні Елустондо, однак це був єдиний момент Сосьєдада наприкінці зустрічі. Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу Мадрида.

Таким чином, Реал набрав 65 залікових балів, порівнявшись очками з Барселоною й обійшовши каталонців завдяки кращій статистиці особистих зустрічей. Мадридці очолюють Ла Лігу, а Сосьєдад, залишившись з 47 пунктами, тримається на восьмій сходинці.

Cкандальний, але безпомилковий арбітраж Естради Фернандеса

В разі перемоги Реал виходив на перше місце, тож увага до матчу була неймовірна. Не дивно, що одразу після фінального свистка в іспанських медіа і соцмережах обговорювали не тактичні особливості гри, а суперечливі судівські рішення – в Інтернеті всю ніч палала справжня пожежа. Фанати Барси кричать про Переса, який все купив, з мадридського табору кидають суперечливі моменти на користь Сосьєдада й говорять, що на Лео тут би поставили фол, Піке сперечається з журналістами, а радіо, телебачення й блогосфера генерують контент щохвилини. Занадто вже велика ціна помилки була в цьому поєдинку. Але чи були тут взагалі помилки?

Однозначно можна сказати тільки про пенальті на Вінісіусі – він точно був, хоча в динаміці здалося, ніби бразилець падав вже після удару, трішки пірнаючи.

Втім, на всіх повторах помітно підніжку Льоренте ще до удару.

Екс-арбітр Хуан Андухар Олівер на Radio Marca запевнив, що суддя Хуан Естрада Фернандес прийняв правильне рішення, адже контакт був – звісно, таких контактів у матчі купа, але це все одно пенальті. Колишній рефері Ла Ліги Іттуральде Гонсалес в аналітиці для AS також говорить про очевидний контакт: "Льоренте поставив свою праву ногу перед ногою Вінісіуса незадовго до удару, потім він (Вінісіус) вже зробив крок і спіткнувся, сильно вдаривши по м'ячу".

Гол Бензема вже не настільки однозначний. Андухар Олівер запевнив, що гол абсолютно чистий, а в нових рекомендаціях від IFAB вже є розмежування на руку та плече – і навіть дається яскрава картинка. По ній здається, що Карім не грав рукою, але навіть якщо вона й була – гол не зарахували б тільки у випадку, якби француз одразу ж пробив по воротах, а не почав обігрувати двох захисників і лише потім пробив. Якщо після торкання руки до взяття воріт або гольового моменту зроблено кілька передач або м'яч пройшов ще певну дистанцію (за допомогою паса або дриблінгу), то гра рукою, згідно з новими правилами, не фіксується.

Проблема полягає в тому, що нові рекомендації вступають у дію лише з нового сезону, а поки що розмежування на руку й плече немає, як і немає чіткого розуміння часових рамок та кількості дотиків, після яких гандбол в атаці не рахується. Арбітр сам вирішує, зіграв футболіст рукою чи ні. Саме тому в схожій ситуації у матчі Барси з Атлетіко гол не зарахували.

Естрада Фернандес вирішив, що гандболу в Бензема не було, однак Іттуральде Гонсалес заявив, що 100% впевненості, чи була рука, немає.

Ще один суперечливий момент пов'язаний з фолом Каземіро на 22-й хвилині. Іттуральде Гонсалес заявив, що якби Естрада Фернандес поставив червону, то ніхто б не зміг йому дорікнути, адже бразилець занадто жорстко влетів ліктем у голову Меріно. Втім, він також визнає, що цей фол "не на 100% червоний".

Згідно з правилами, фол Каземіро можна кваліфікувати як серйозне порушення правил, адже він загрожував безпеці суперника й застосував надмірну силу. Цей фол карається червоною, але у правилах немає критеріїв жорсткості для верхової боротьби – окремо написано лише про удари ногами. Арбітр сам оцінює ступінь загрози в таких епізодах, тож загальної згоди ніколи не буде. Віталій Романов в УПЛ, безумовно, вилучив би Каземіро. Естрада Фернандес обійшовся жовтою.

Найбільш скандальний епізод – гол Янузая. Гол скасували через пасивне положення поза грою, яке вплинуло на ігровий епізод, закривши огляд Куртуа. Чи дійсно Меріно перекривав його? Зі стоп-кадрів зрозуміти важко, а правду знає лише сам Тібо.

Думки арбітрів розділилися. Андухар Олівер вважає, що Естрада Фернандес розцінив епізод правильно: "Меріно перебував на траєкторії удару, тому гол не можна було зараховувати". Іттуральде Гонсалес дав більш широку оцінку: "Втручання в таких випадках, як це, дуже суб'єктивне, ми не говоримо про фактичну причину. Я особисто думаю, що це не офсайд. Футболіст Сосьєдада перебуває за межами воротарського майданчика, а значить він перебуває на дистанції в мінімум 5,50 метрів від голкіпера".

Опора Ітуральде Гонсалеса на відстань виглядає актуальною. В березні минулого року Реалу скасували гол Модріча через пасивний офсайд у Варана – тоді Рафаель був ближчий до воріт Сельти, м'яч пролетів прямо за його спиною, а француз ще й робив певні рухи.

При цьому мадридцям зарахували гол в кубковому поєдинку проти Сосьєдада в поточному сезоні – перед ним Вінісіус перебував у пасивному офсайді на такій же відстані від Реміро, що і Меріно від Куртуа. Щоправда, тоді м'яч не залетів у ворота після удару Рамоса (його забили головою після подачі в цій же атаці), але гол могли скасувати через пасивне положення поза грою на старті моменту.

Як бачимо, оцінки різні. Можливо, Іттуральде Гонсалес захищає Сосьєдад, тому що він баск, в той час як Андухар Олівер – більш нейтральний до Мадрида андалусієць. Можливо, справа у віці – Андухару вже 71 рік і востаннє він судив ще в 1995-му, в той час Гонсалес на 18 років молодший (хоча востаннє він працював на матчах аж у 2012-му). В будь-якому разі, їхня думка більш кваліфікована, ніж думка експертів у коментарях в соцмережах.

Очевидно тільки те, що Естрада Фернандес не допустив явних помилок – усі суперечливі моменти можна було судити в обидві сторони. Якби рефері приймав рішення на користь басків, скандал був би не менш гучним, тільки про змову кричали б з мадридського табору. До речі, в матчі Барси проти Сосьєдада також були неоднозначні рішення суддів. В будь-якому випадку, немає нічого дивного, що більшість суперечливих епізодів у Іспанії трактують на користь двох гегемонів – занадто вже великий тиск Реал, Барса та їхня лояльна преса чинять на арбітрів.

Сіренька, але заслужена перемога Реала

Можливо, скандал був би не таким гучним, якби Реал грав переконливіше. Так, виїзди на Аноету завжди був одними з найважчих для грандів (гірше тільки в Памплоні), Азар сидів на банці, а футболісти втомилися після вкатування Валенсії у газон три дні тому. Все це, звісно ж, потрібно пам'ятати, але команди калібру Реала в матчі навіть з цьогорічним Сосьєдадом це не виправдовує. Занадто вже високі ставки були цього вечора.

Якщо забути про суперечливі рішення арбітра й зосередитись виключно на футболі, то виявиться, що говорити немає про що. В першому таймі у мадридів було лише два удари, які Реміро все одно був зобов'язаний брати. Перший гол забили з пенальті, а наступний гольовий момент стався аж на 64-й хвилині. Більше того – після голу на 71-й мадридці вже й не загострювали гру.

При цьому за більшістю статистичних показників у команд рівність – 10:10 за ударами, 562:530 за пасами, 8:11 за успішними обіграшами на дриблінгу, 8:7 за перехопленнями, 15:15 за виносами, 11,2 проти 12,8 за інтенсивністю пресинга, тощо. Тим не менш, навіть такому млявому Мадриду баски програли заслужено.

Реал грав погано, але регулярно входив у штрафний протягом усього поєдинку, серйозно перевершивши за кількістю проникних пасів (1:4). При цьому "вершкові", маючи рівність за кількістю ударів, майже втричі перевершили басків за гостротою (0,48 проти 1,31 xG, 2:6 за влучаннями у площину) – і скасований гол Янузая тут би сильно показники не виправив.

Взагалі, гол Янузая став першим небезпечним епізодом Сосьєдада у зустрічі й був чистою випадковістю (господарі не тиснули), а наступний момент баски організували аж через 15 хвилин (це був гол Меріно). Третій шанс господарі змарнували на 90+4-й хвилині. Все. Реал же свої постріли по воротах проводив хоч і рідко, але більш-менш рівномірно розподілив їх по ігровому часу.

Сосьєдад у поєдинку з "вершковими" в Кубку забив три голи за тайм, але після карантину із загостренням у підопічних Іманола Альгуасіла справжня біда. З тим же Алавесом у минулому турі в активі сан-себастьянців був всього один слабенький удар у площину, та і з Осасуною хороших атак провели не більше. Поразка від Мадрида ідеально вписалася у цей ряд. Прикро, адже цього вечора на Аноеті грала сіренька, втомлена й розгублена версія "вершкових" – і навіть в такій формі Реал виявився сильнішим.

Рамос також тягне Реал

Серхіо Рамос – визнана легенда світового футболу, але навіть за такого статусу фанати рідко звертають увагу на те, як же сильно капітан тягне на собі Реал. Так, всі пам'ятають про гол у фіналі ЛЧ, але мало хто знав, що у Рамоса в Ла Лізі було стільки ж забитих м'ячів, скільки й у знаменитого захисника-бомбардира Кумана (по 67). Тепер у Серхіо 68 забитих м'ячів – він найбільш забивний захисник у історії Прімери.

В захисті Рамоса оцінюють неоднозначно через агресивну манеру гри. Капітан Реала завжди різко зустрічає суперника й веде його ледь не за центр поля, та й загалом грає дуже високо. Маючи прекрасну швидкість та навички відбирання, він ефектно перекушує суперників, але такий стиль нерідко призводить до обрізок – саме тому йому потрібен у пару якісний захисник, який буде підчищати. Крім того, Серхіо майстерно володіє мистецтвом непомітного фолу, але іноді це виливається у вилучення. Словом, Рамос – далеко не непрохідна стіна в обороні.

У матчі із Сосьєдадом Рамос отримав травму, покинувши поле на 60-й хвилині – і тут же стало зрозуміло, як багато для захисту мадридців значив Серхіо. Поки він бігав, у господарів не було жодного моменту, після – гол Янузая, гол Меріно та ще чотири удари з меж штрафного. Між іншим, скандальний гол Аднана міг і не статися при наявності Рамоса в грі, адже той неодмінно б пішов атакувати нападника, як мінімум закривши простір.

Всього півгодини без Рамоса могли коштувати Реалу лідерства в Прімері – настільки нервово виглядали мадридці в заключній третині зустрічі проти Сосьєдада. Мілітао поки що явно не готовий замінити вожака "бланкос", тож Зідану варто молитися на звичайний забій коліна. Якщо у капітана щось серйозне, перше місце може повернутися до Барси вже після наступного туру.

Реал розгромив Валенсію: "вершкові" great again, бенефіс дуету Бензема та Азара, тіньовий герой Кроос і тріумф Асенсіо