УКР РУС

Реал розписав нічию з Сосьєдадом: Мадрид не став кращим, провальний дебют Едегора та майстер-клас для Луніна від Куртуа

21 вересня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Реал Сосьєдад у домашньому матчі 2-го туру Ла Ліги зумів стримати тиск мадридського Реала (0:0).

Це був вже другий тур Ла Ліги, але Реал починав чемпіонат лише зараз. В складі мадридців знайшлося місце Едегору, а в запасі опинився і наш Андрій Лунін – інших несподіванок у старті "бланкос" не було. Реал Сосьєдал на цей матч довірився всім лідерам попереднього сезону.

Лунін – про майбутнє у Реалі: В цьому сезоні я здійснюю свою мрію

Перший тайм можна розділити на дві частини. До 30-ї хвилини "вершкові" домінували, проводили цікаві атаки, однак навіть увійти у штрафний їм вдалося лічену кількість разів. Про якесь загострення біля чужих воріт взагалі не йшло мови, але і у Сосьєдада нічого не виходило в атаці. Натомість баски непогано оборонялися – особливо виділявся Елустондо, який зняв низку непоганих подач у карний майданчик та персонально з'їдав Бензема.

В останні 15 хвилин гра розкрилася. Мадридці стали дедалі частіше наближатися до воріт, перекривали усі лінії передач басків, а ті огризалися – як, наприклад, на 33-й хвилині, коли контрвипад 3-в-3 запороли через невдалий фінальний пас. Реал міг відкрити рахунок на 36-й: Бензема замикав подачу з кутового ударом у захисника, після чого Рамос метрів з восьми пробив з відскоку – удар знову заблокували! На 38-й перехоплення пасу від Реміро завершилось пасом на Бензема, обіграшем голкіпера та пострілом Каріма повз порожні ворота, а Сосьєдад відповів на 43-й виходом Ісака віч-на-віч з ударом у дальній кут – бути б голу, якби Куртуа не виставив ногу. Ще за хвилину Ісак вистрілив з-за меж штрафного, однак м'яч пролетів повз правий верхній кут.

На старті другого тайму баски могли відкрити рахунок внаслідок переведення на лівий край карного майданчика під удар Мугурусі, однак м'яч після його пострілу промайнув поруч з дальньою стійкою.

Взагалі, господарі почали дуже впевнено, однак Мадрид швидко повернувся у гру, створивши низку моментів вже на 50-х хвилинах. Зокрема, на 53-й Елустондо лише в останню мить накрив удар Бензема під час фактичного виходу Каріма віч-на-віч; на 56-й же метрів з 20-ти під поперечину вистрілив Карвахаль – голкіпер парирував. На 61-й хвилині схопився за голову Бензема, адже його шикарний обвідний постріл у дальній кут Реміро також витягнув. Іманол Альгуасіл у відповідь зняв з гри Ісака, кинувши у бій Давіда Сілву.

На деякий час гра загальмувала, але на 68-й хвилині Реал знову нагадав про свій клас – це Кроос потужно пробив після розіграшу кутового, змусивши Реміро виконувати черговий сейв. На 71-й вже і голкіпер був безсилим щось зробити із дальнім пострілом Тоні, але м'яч просвистів над поперечкою. Зінедін Зідан тим часом вирішив додати своїй команді балансу, кинувши у бій Каземіро з Вальверде, а в атаку відправивши юного Марвіна. Іманол Альгуасіл парирував, випустивши на поле двох нападників – Янузая та Баутісту.

На диво, гра з виходом двох центрхавів-руйнівників стала більш відкритою, однак поява свіжих форвардів призвела до падіння гостроти. Моментів на полі, по суті, не виникало до 88-ї хвилини, коли Давіда Сілву вивели на ударну позицію на лінію штрафного, однак постріл іспанця накрив Варан. Зрештою, фінальний свисток зафіксував нульову нічию.

Реал Мадрид залишається зі старими проблемами

Поєдинок на Аноеті виявився динамічним і яскравим, однак гострі епізоди у ньому можна порахувати на пальцях однієї руки – причому у Реал Сосьєдада вони були навіть якіснішими. Обидві команди награли всього на 0,7 очікуваних голів, але у басків такий невисокий показник став наслідком шести ударів, а мадридці витратили на нього аж шістнадцять спроб. При цьому господарі виявились конкретнішими і краще розігрували свої моменти: вихід Ісака віч-на-віч стався після шикарної комбінації за участі Оярсабаля, а Мугурусу виводили на позицію хорошою діагоналлю у відкриту зону – у кастильців же були або дальні удари, або використання помилок суперника.

Матч "вершкових" у Сан-Себастьяні можна охарактеризувати фразою "серединка на половинку". Підопічні Зінедіна Зідана інтенсивно пресингували (7,00 PPDA), тримали м'яч 70% ігрового часу й значно точніше пасували (89% проти 75% у суперника), вдвічі частіше обігрували на дриблінгу (15:7) та виграли 60% єдиноборств, однак в атаці команда виявилась вкрай неефективною. Із 16 ударів лише чотири пройшли у площину і лише один-два дійсно претендували на взяття воріт, а за кількістю проникних передач Мадрид виявився сильнішим на дещицю – 4 проти 7. І це при 34% ігрового часу, проведеного на половині поля суперника!

В діях мадридців у завершальній фазі було занадто багато сумбуру, а виділявся тільки Бензема, який проводив 350-й матч за Реал. Він і лінії передач перекривав, і голкіпера пресингував, і віч-на-віч виходив, і в дальній кут крутив, і взагалі став лідером за кількістю ударів (4). В дриблінгу французький нападник також виглядав прекрасно, тричі перегравши суперника один-в-один (з трьох спроб). Втім, було помітно, що Каріму не вистачає підтримки – і як тут не згадати про відсутність Азара, з яким у попередньому сезоні намітилась ефективна зв'язка.

В обороні гру Реала важко назвати ефективною, враховуючи рівень небезпеки моментів Сосьєдада. Звісно, без помилок протягом матчу відпрацювати важко, але захист мадридців кілька разів розривали в одну-дві передачі – і це дуже серйозно. Топ-клуб не може тричі за кілька хвилин відкривати зони під удари з краю штрафного і не може втрачати нападника на ривку. В цьому матчі урок оборони Реалу показав Сосьєдад, який хоч і дозволяв загострювати, однак перекрив усі вигідні позиції для удару й жодного разу не дозволив форвардам гранда тікати до воріт. Був лише момент з виходом віч-на-віч у Бензема, але він став наслідком якісного пресингу Реала та обрізки Реміро, а не помилки басків у захисті.

Загалом, можна констатувати, що Реал Мадрид вкотився у новий сезон зі старими проблемами. Команда може задушити суперника пресингом, перевершити в активності та якості виконання в дрібних епізодах, але в атакувальній роботі "бланкос" занадто залежать від успішності Бензема. Захисники ж продовжують помилятися прямо у власному штрафному – навіть у матчах проти іспанських середняків.

Все це нагадує кінець попереднього чемпіонату, коли "вершкові" з мінімальними рахунками перемагали Сосьєдади у рівних матчах – тоді фарт завершився ще в останніх турах, а Манчестер Сіті остаточно розставив усе по місцях.

Провальне повернення Едегора

Мартін дебютував за Реал ще у 2015-му, коли йому виповнилося 16 років, однак потім його відправили по орендах. Довгий час хавбеку заважали психологічні проблеми через хайп та статус мадридського вундеркінда, однак у Вітессі він нарешті розкрився, а в Сосьєдаді почав демонструвати істинно королівський футбол – як наслідок, рішення про повернення Едегора в Мадрид було прийнято ще взимку. І ось, у віці 21 року, Мартін знову одягнув білу футболку. Це вже зовсім інший Едегор, тож матч проти Сосьєдада цілком можна назвати другим дебютом норвежця за Реал.

Мартін сподобався своєю активністю – особливо у першому таймі. Едегор був помітним у більшості епізодів, його прізвище часто згадувалось коментатором, та і виглядав новачок впевнено, ніби він вже давно у цій команді. Втім, для успіху в Реалі активності замало, а статистично хавбек не вразив: в його активі лише один удар (заблокований), один проникний пас під удар, нуль обіграшів на дриблінгу і всього 78% точності передач – гірше асистували тільки Родріго та Куртуа. Та і з напрямом дистрибуції все дуже сумно – пасів назад занадто багато.

В обороні Мартін також не вразив: він виконав всього два підбирання та одне відбирання (з двох спроб), а у чотирьох єдиноборствах норвежець переможцем вийшов лише раз. Для порівняння – вінгери Родріго та Вінісіус у невдалому для себе матчі провели аж по 11 єдиноборств. Словом, на позиції центрального атакувального хавбека опинилая прима, яка недопрацьовує при роботі без м'яча. Не дивно, що у перший слот замін відправився саме Едегор.

Таким чином, дебют у норвежця цілком можна назвати провальним, але це був матч, у якому вся атака Реала зіграла слабенько. Можливо, за кращої системи хавбек розкриється яскравіше, але поки що маємо те, що маємо.

Куртуа не залишає шансів Луніну

Андрій Лунін нарешті потрапив у заявку Реала – і це вже велика перемога. Свої 7-8 матчів в основі "вершкових" на найвищому рівні українець отримає, але у зустрічі проти Реал Сосьєдада тренерський штаб прогнозовано довірився Куртуа. Тібо ж більшу частину поєдинку нудьгував, адже у площину воріт пішов всього один удар басків з шести – але який це був удар! Бельгієць врятував при виході Ісака віч-на-віч, ногою відбивши його постріл з мінімальної дистанції.

Це – ознака топ-класу. Всього в одному моменті Куртуа повинен був зіграти на найвищому рівні – і він зіграв. Втім, варто не забувати і про гру ногами. Куртуа, звісно ж, не тер Штеген, щоб виконувати гольові передачі, але діяв дуже високо, колосально допомогаючи партнерам при виході з-під пресингу. Щоб нав'язати конкуренцію бельгійцю, ногами потрібно грати ще краще.

Поки ж можна констатувати: Куртуа на очах Луніна і Зінедіна Зідана максимально яскраво довів, чому саме він, а не українець, повинен грати в основі.

Бетіс впевнено здолав Вальядолід, Алавес поступився Гранаді, Кадіс на виїзді обіграв Уеску: 2-й тур Ла Ліги, неділя