УКР РУС

Реал переміг Еспаньйол: чемпіонські переваги "бланкос", перформанс найкращого учня Гуті та всюдисущий Каземіро

29 червня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Еспаньол в рамках поєдинку 32-го туру Ла Ліги дав гідний бій мадридському Реалу, але зазнав мінімальної поразки.

Реал в разі перемоги над Еспаньйолом відривався б від Барселони на два очки. Завдання було не таким вже і складним, враховуючи перебування каталонців на останньому місці в таблиці та звільнення тренера Абелардо за день до гри – здавалося, що "бланкос" просто переїдуть суперника. Втім, "папуги" так просто допомагати друзям зі столиці Іспанії не збиралися.

Еспаньйол – Реал Мадрид: онлайн-трансляція матчу Ла Ліги, в якому "бланкос" пішли у відрив від Барселони – як це було

Еспаньйол розпочав сміливо. Господарі швидко вилітали на чужу половину й вже на 1-й хвилині заробили штрафний в метрах 30-ти від воріт – Ембарба вистрілив з нього в руки Куртуа. На 4-й же У Лей прорвався правим флангом і викотив пас на 11 метрів – де Томас не зумів замкнути, але Дардер пробив з лівого краю з рикошетом від Карвахаля! М'яч повільно пройшов повз ближню стійку, але тут все одно зафіксували офсайд. Реал відповів несподіваним ударом Каземіро зі своєї половини поля, який ледь не спіймав Дієго Лопеса на виході. На щастя для каталонців, голкіпер зумів зупинити сферу.

Після цього моменту мадридці відчутно перехопили ініціативу, ледь не відзначившись на 10-й хвилині пострілом Каземіро з лівої половини карного майданчика – бразилець не влучив у ворота, але відправив у нокдаун Рамоса. На 13-й хвилині Каземіро знову опинився в центрі уваги, замкнувши скидку Варана з кутового (вище воріт). Еспаньйол підсів, але на 20-х хвилинах двічі наблизився до гола: на 20-й Рока потужно пробив зі штрафного в площину (Куртуа парирував), а на 24-й У Лей завдав удар метрів з 18-ти – над поперечиною.

Наступні 20 хвилин зустрічі виявились вкрай нудними. Реал тримав м'яч під контролем, але не міг загострити гру якісним моментом, а Еспаньйол взагалі забув про контргру. Здавалося, що перший тайм так і завершиться без яскравих епізодів, але на 44-й хвилині вболівальники біля екранів мали б закричати – це Дієго Лопес зняв високу подачу з флангу, потім на колінах вибив м'яч з-під ніг Каземіро, який міг забивати з метра, а далі парирував потужний постріл Азара з центру штрафного під поперечину! Втім, вже за хвилину йому довелося виймати м'яч із сітки: Бензема прийняв скидку в карний майданчик і п'яткою прокинув сферу поміж ніг захиснику на Каземіро, а бразилець розстріляв ворота з лінії воротарського – 0:1!

На перерву команди пішли за мінімальної переваги Реала. Другий тайм розпочався з моменту Еспаньйола – це У Лей у дотик в дальній кут замкнув простріл з правого флангу, однак вийшло занадто слабко. Куртуа спіймав м'яч, а "папугам" нічого не давали створити аж до 66-ї хвилини, коли де Томас потужно вистрілив зі штрафного метрів з 25-ти – Тібо врятував Мадрид! Між цими епізодами нічого гострішого за удар Бензема з гострого кута (Дієго Лопес парирував) та дальній постріл Крооса над дев'яткою не сталося. "Бланкос" просто контролювали м'яч, але не більше. Незадоволений таким станом справ Зідан в середині тайму вирішив зняти з гри Іско та Азара, кинувши у бій Родріго та Вінісіуса.

Зміст гри не тільки не змінився, а ще й став більш нудним. Реал до самого кінця поєдинку нічого не створив, крім заблокованого пострілу Родріго з-за меж штрафного, який заблокував Педраса. Еспаньйол навіть більш активно виглядав: так, на 74-й хвилині непогано пробивав з дистанції Давід Лопес (Куртуа спіймав м'яч), а на 87-й Кальєрі ледь не замкнув навіс зі стандарту з правого флангу ударом в дальній кут – м'яч пройшов повз ворота. На останній секунді Марсело ледь не зрізав м'яч у свої ворота. От, в принципі, і все, що побачили вболівальники, крім безцільного перекату поперек поля. Фінальний свисток зафіксував мінімальну перемогу "вершкових".

Таким чином, Реал набрав 71 очко у турнірній таблиці, повернувши собі лідерство в Прімері й відірвавшись від Барселони на два залікових бали. Еспаньйол, маючи в активі 24 пункти, залишається на дні турнірної таблиці. До виходу із зони вильоту "папугам" не вистачає десять очок.

Інтрига в боротьбі за золото жива, але Реал має важливі переваги

Мадрид провів вже другий поспіль не зовсім переконливий по змісту, але повністю переможний по тактиці та статистиці поєдинок, знову зупинившись після години гри. В матчі з Еспаньйолом "вершкові" ніби й не створили більше двох-трьох моментів, але набили 2,42 xG, завдали вдвічі більше ударів, у два рази перевершили за інтенсивністю пресингу та продемонстрували високу культуру передач (88% точності). При цьому Еспаньйол отримав достатньо шансів, щоб вирвати нічию – тричі господарі пробивали з мінімальних дистанцій, а ще був хороший постріл зі стандарту у Де Томаса та удар У Лея з лінії штрафного. Ці епізоди сильно розкидані по часу, але вони були.

Щось схоже мадридці продемонстрували і проти Сосьєдада, де вдалося забити лише один гол з гри, а інший – з пенальті. До речі, на користь гостей мали призначити пенальті і на Корнелія Ель Прат – дуже дивно, чому "вершкові" його не отримали. Вся Каталонія знає, що Флорентіно Перес особисто тисне на арбітрів і ламає VAR, аби тільки Барселона не стала чемпіоном.

Висновки після двох останніх матчів мадридців такі ж неоднозначні, як і їхній футбол. З одного боку, можна заспокоїти фанів Барси – "меренге" так само далекі від ідеалу, як і "блаугранас". У команди є проблеми із конвертуванням ігрової переваги в голи, а в обороні вона залишає супернику достатньо шансів. Як і Барселону, Реал у скрутних ситуаціях витягує геній лідерів (Бензема, Рамос, Каземіро, тощо), а загалом помітно, що два поспіль інфернально потужних поєдинки, як з Валенсією, цей колектив провести не може. Вірогідність втрати очок в якомусь з наступних турів, з огляду на таку гру підопічних Зідана, дуже висока, тож панікувати каталонцям зарано.

З іншого боку, Реал і з Еспаньйолом, і з Сосьєдадом продемонстрував кілька важливих переваг над Барсою. В першу чергу, це стосується результату – гранди демонструють неідеальний футбол, але там, де "блаугранас" рятуються від поразок, "вершкові" набирають три очки. По-друге, мадридці не допускають втрати контролю над грою – моменти біля їхніх воріт трапляються нерідко, але вони не стають наслідком якогось натиску суперника чи паніки у володіннях Куртуа. Реал може віддати ініціативу аж на тайм, але створити бодай один гольовий епізод в штрафному "бланкос" при цьому неймовірно важко.

Зрештою, Реал виглядає більш цілісним і збалансованим. Так, Бензема витягує "королівський клуб" в останніх матчах завдяки геніальному баченню поля, вмінню обробляти м'яч та тікати на ривку, однак він лише дуже ефективний гвинтик у загальній системі просування м'яча. Вона може працювати неідеально, але в ній відчувається чіткий малюнок – зокрема, помітна тяга Зідана до взаємозамінності ролей на полі.

Бензема глибоко опускається й обігрується з партнерами, Каземіро та Вальверде регулярно вриваються у карний майданчик і покривають значний простір, а Рамос прикриває центрхавів під час їхніх вмикань і часто сам виходить на позицію центрфорварда. Зокрема, саме Серхіо, опинившись на лінії штрафного перед першим голом, скинув діагональ Марсело на Бензема – і в цій точці капітан "вершкових" опиняється все частіше. Азар же отримав статус вільного художника й тяжіє до роботи у зв'язці з Карімом.

Взагалі, мадридці легко змінюють позиції – зараз навіть важко намалювати їхню схему в стартових складах, адже Зідан може зіграти в будь-яких формаціях одними й тими ж футболістами. І все це працює! Навіть по сіренькій грі Мадрид спокійно набиває свої 2-3 xG й мало що дозволяє супернику.

Таким чином, Реал після поєдинку з Еспаньйолом можна назвати фаворитом чемпіонських перегонів. Мадридська команда більш гнучка та універсальна, нею легше керувати по ходу гри, вона не так сильно залежить від форми одного-двох лідерів – і вона набирає очки в таких же сіреньких матчах, в яких Барса втрачає. Втім, два поспіль неоднозначних матчі "вершкових" явно натякають на те, що падати духом каталонцям не слід. Реал дає своїм суперникам шанс.

Карім Бензема – найкращий учень Гуті та просто майстер

Бензема став головним героєм зустрічі. По-перше, він видав просто геніальний пас. По-друге, він показав себе хорошим учнем, адже таку ж передачу 10 років тому йому викотив легендарний Гуті – а Карім виконав навіть більш крутий пас, адже прокинув м'яч поміж ніг на лінію воротарського. Учень перевершив вчителя.

Власне, Бензема продемонстрував те, що він демонструє давно і що ніхто не хотів помічати в тіні Роналду та Бейла. Карім – майстер обробки м'яча, який шикарно бачить поле, грамотно обирає позицію й користується шикарними швидкістю та координацією. Проти Еспаньйола він проявив ці навички – француз завдав два удари з меж штрафного (обидва в площину), віддав дві передачі під удар, чотири точних лонгболи з чотирьох і 52 точних паси з 55 загалом. Крім того, Карім всього чотири рази втратив м'яч і ледь не заробив пенальті.

Загалом, в активі Бензема вже 117 асистів за Реал, а конкретно в цьому сезоні Ла Ліги в його активі 22 голи та 10 асистів. Таким чином, Карім став третім після Суареса та Мессі футболістом у цьому чемпіонаті, якому вдалося набити подвійні цифри в статистиці голів та гольових передач. Крутий!

Каземіро – всюдисущий монстр

Втім, у складі Реала знайшовся персонаж, який перевершив навіть Бензема. Мова йде про Каземіро, в активі якого не тільки переможний гол, а й інфернальна статистика – шість ударів по воротах (три в площину), дві передачі під них, вісім точних лонгболів, три перехоплення, п'ять переможних верхових єдиноборств і вісім повернень м'яча. Також він є безумовним лідером за очікуваними голами (1,33 xG) та асистами (0,94 xA).

Каземіро традиційно випалив центр. Щоб зрозуміти, наскільки бразилець був всюдисущим і наскільки великий він мав вплив на гру, достатньо подивитися на карту передач і дотиків опорника до м'яча.

Втім, найбільше вразила агресія Каземіро в атаці – бразилець став лідером за ударами та пасами під них, ледь не забив з власної половини поля та регулярно вривався у штрафний Еспаньйола. Власне, в забитому голі також велика заслуга Каземіро – асист вийшов красивим, але його важливо було зрозуміти. Каземіро вчасно почав рух на лінію воротарського, перегнав суперника і пробив у падінні, не тільки відкривши рахунок, а і принісши Реалу перемогу. Красень!

Сельта – Барселона: провальний вибір Сетьєна, персональне пекло тер Штегена та VAR нівелюють шедевр Мессі-Суарес