УКР РУС

Реал U-19 переміг Шахтар у Юнацькій лізі УЄФА – "гірники" грають з грандами на рівних, але мають критичні вразливості

3 листопада 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Шахтар U-19 у виїзному матчі 4-го туру Юнацької ЛЧ зазнав прикрої поразки від однолітків з Реала. Звіт читайте на "Футбол 24".

Шахтар U-19 після сенсаційної домашньої перемоги над Реалом у попередньому турі Юнацької ліги УЄФА піднявся на друге місце у групі D. Від мадридців підопічні Оскара Ратулутри відірвались на два залікових бали, тож ще одна звитяга на 90% гарантувала б донеччанам участь у плей-офф, та і нічия була б у всіх сенсах вигідною. Після трьох забитих голів у ворота "вершкових" такі прогнози не виглядали наївними.

Реал U-19 – Шахтар U-19 – 1:0 – відео гола та огляд матчу

У першому таймі гра була не тільки рівною, а і нудною. Команди не підіймали швидкості, дозволяючи розкатувати один одному затяжні комбінації, але якісного просування позиційним атакам не вистачало. До перерви Шахтар і Реал розмінялися лишень кількома негострими ударами з-за меж штрафного. Втім, по два небезпечних моменти "гірники" і "вершкові" створили.

Так, на 10-й хвилині Вільяр потужним дальнім пострілом цілив у правий кут (Пузанков спіймав м'яч), а на 35-й Аранда отримав проникний пас на правий край карного майданчика, пробивши повз ліву стійку. Донеччани могли забити на 8-й внаслідок прориву Глущенка у штрафний з передачею вздовж воротарського, однак Сігєєв трішечки не встиг на замикання. На 27-й же Лосенко отримав відскок і вистрілив з 11 метрів – над поперечиною! У підсумку, відпочивати футболісти відправились без забитих голів.

Другий тайм Реал U-19 розпочав значно активніше. Так, вже на 51-й хвилині Петер змістився на правий кут штрафного й ефектно закрутив м'яч у дальню дев'ятку (м'яч впав на сітку зверху), а на 54-й Пузанков не зміг вибити простріл Аранди – пощастило, що нікого з мадридців не опинилося на добивання. Втім, ще за чотири хвилини Тимуру таки довелося виймати "шкіряного" із сітки – Аранда прорвався лівим напівфлангом, обіграв на дриблінгу Гулька й потужно вистрілив метрів з 23-х. Голкіпер не очікував удару, пропустивши його під рукою. 1:0!

Шахтар U-19, однак, не здався. Вже через хвилину Булеза ледь не забив шедевр, виконавши подачу з лівого флангу – м'яч зрізався з ноги й полетів за комірець воротарю в дальню дев'ятку (але пройшов вище). Одразу після цього Оскар Ратулутри провів серію замін, випустивши Пушкарьова, Роспутка, Гаврилюка, Плюща й Погорілого. На банку відправились Бако, Лосенко, Сігєєв, Глущенко й Гончарук.

Таке рішення виявилось неоднозначним. З одного боку, Шахтар U-19 сильно освіжив склад і захопив ініціативу в останні 20 хвилин зустрічі. З іншого – без лідерів сильно просіло завершення атак. "Гірники" довго катали м'яч на чужій половині, але моментів практично не виникало. Аж на 85-й хвилині вдалося створити небезпечну ситуацію біля воріт "вершкових" – це Плющ пробив зі стандарту в стінку, зачепивши руку Асенсіо. Арбітр проігнорував цей епізод.

Це був останній момент донеччан у зустрічі. Прикро, адже Реал U-19 після свого голу навіть в атаку виходив рідко. У підсумку, фінальний свисток зафіксував мінімальну перемогу мадридців. "Бланкос" набирають 7 очок і підіймаються на другу позицію, а "гірники" опускаються на третю сходинку. У них на один бал менше.

Шахтар тягається з грандами на рівних

Попри невдалий результат у Мадриді, загалом перші чотири тури можна занести в актив. Реальним фіаско можна назвати лишень домашню поразку від Інтера, де клас італійців дійсно відчувався – але міланці створили небагато моментів, а "гірники" діяли проти них сміливо, граючи у свій футбол і виглядаючи непогано. У "вершкових" же за ці два матчі проти Шахтаря тільки індивідуальний клас лідерів відзначити й можна. В ігровому плані "гірники" проявили себе цікавіше. Навіть в Іспанії.

Приємно, шо Шахтар не збивається на простеньку гру від оборони й не атакує через банальні закидання по флангу. Простіший футбол міг би принести донеччанам кращі результати на молодіжному рівні, але юні "гірники" вже банально не вміють працювати в такому банальному режимі – в їхньому ДНК закладені принципи сучасної гри. Щонайголовніше, ці принципи виглядають ефективно.

Футбол Шахтаря U-19 має критичні вразливості

Шахтар U-19 має прогресивнішу структури гри, ніж у Динамо U-19, але їхні проблеми мають схожий характер. По-перше, донеччани теж слабенько виглядають у роботі без м'яча – підопічні Оскара Ратулутри якісно катають м'яч, але нормально пресингувати вдається тільки значно слабші колективи. Центрбеки Реала й Інтера починали позиційні атаки майже без спротиву "помаранчево-чорних".

По-друге, в очі кидається краща швидкість роботи топових академій з м'ячем. Це більше помітно по Динамо U-19, але на окремих відрізках зустрічей Шахтар U-19 теж відчутно програвав у цьому компоненті. Підтягнути цей елемент без адекватного спротиву у внутрішніх змаганнях важко, але дана проблема залишається з українськими футболістами і на дорослому рівні.

По-третє, донеччанам теж не вистачає гнучкості. Коли Шахтарю довелося терміново щось змінювати у Мадриді, тренерський штаб провів лишень кадрові перестановки. Вони освіжили гру, але в тактичному плані все залишилось по-старому. У "гірників" не помітно плану "Б". Вони, як і Динамо U-19, працюють в лишень в одному руслі. Нехай і більш складному та корисному.

На технічному, фізичному й ігровому рівні молодь українських грандів є одними з найкращих у Європі – цьогорічний розіграш Юнацької ліги УЄФА це підтверджує особливо яскраво (не кажуче вже про чемпіонство світу U-19). Втім, вони критично відстають у тонких тактичних моментах, де потрібна швидкість мислення – і це відставання починає формуватись саме у віці 17-19 років. Хочеться вірити, що у Шахтарі це розуміють.

Динамо U-19 розгромило Барселону U-19: кияни готові до тріумфу в Юнацькій ЛЧ, а Діалло і Волошин рвуться в першу команду