УКР РУС

Реал – Челсі: провальний план Зідана, Вернер пробачає, Бензема творить магію, а Канте – герой півфіналу Ліги чемпіонів

28 квітня 2021 Читать на русском

Лондонський Челсі розписав нічию з мадридським Реалом (1:1) в 1/2 Ліги чемпіонів. Огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Ліга чемпіонів. Півфінал, перший матч

Реал – Челсі – 1:1

Голи: Бензема, 29 – Пулішіч, 14

Перша зустріч Реала та Челсі в історії Ліги чемпіонів. Мадрид на шляху до півфіналу пройшов Аталанту та Ліверпуль – переповнений лазарет не завадив великим перемогам. Лондонці впоралися з Атлетіко та Порту, опираючись на міцний оборонний фундамент (з новим тренером 76% матчів без пропущених м'ячів).

Реал — Челсі – відео голів і огляд матчу

Дві прагматичні команди прогнозовано не показали результативного футболу, але підготували цікаву тактичну дуель. Томас Тухель і Зінедін Зідан обрали схеми з трьома центрбеками. Німецький тренер скопіював склад з попереднього матчу, а от француз здивував. Андрій Лунін залишився в запасі за спиною Куртуа.

Челсі значно краще розпочав матч: активний пресинг, грамотна гра в центрі поля, швидкий вихід в атаку. Вже на десятій хвилині Вернер мав відкривати рахунок, але з лінії воротарського майданчика примудрився влучити в Куртуа. А ще через декілька миттєвостей не зумів замкнути гострий простріл Аспілікуети.

Гості все ж забили свій гол, коли Рюдігер класно закинув з глибини на Пулішіча, а американець майстерно переграв голкіпера. Жахлива гра Мадрида в епізоді. Висока лінія оборони та відсутність пресингу – фатальне поєднання. Рюдігеру ніхто не заважав оцінити ситуацію та вирізати пас. Водночас захисники залишили гектар вільного поля за спиною.

Ситуація була під контролем Челсі. Особливо виділявся Канте, який підбирав м'ячі в центрі поля та відразу розганяв атаки. Лондонці за вдалий стартовий відрізок могли забивати більше, якби у Вернера було краще взаєморозуміння з партнерами.

Футбол смакує краще з Pepsi та Lay's! Дивися топові матчі Ліги чемпіонів та вболівай за своїх фаворитів із футбольним боксом від Pepsi та Lay’s – смачні чипси в поєднанні з освіжаючим напоєм ідеально підійдуть для гучної компанії.

У Реала не клеїлося нічого. Атаки захлиналися далеко від воріт Менді, господарі не витримували темп, який задавав суперник. Першого удару Реал завдав аж на 23 хвилині – Бензема розвернувся і бахнув з-за меж штрафного майданчика в стійку.

Однак "вершковим" вдалося зрівняти рахунок. Допоміг стандарт. Реал розіграв кутовий, Марсело подав на дальню стійку, а Каземіро та Мілітао головами довели м'яч до Бензема. Карім – майстер. Зі складної ситуації примудрився ефектно пробити без шансів для голкіпера.

Наприкінці першого тайму Вернер обмінявся неточними ударами з Кроосом, на початку другого – з Бензема. Челсі до перерви трішки втратив впевненість, занервував і випустив гру зі своїх рук. Втім, отримавши підказки від Томаса Тухеля, лондонці знову заграли солідніше.

Команди вели боротьбу переважно в центрі поля, без воріт. Тренери освіжили гру замінами. У Челсі вийшли Зієш, Хаверц і Джеймс, а Зізу кинув у бій Азара. Бельгієць щойно відновився після травми та отримав шанс засмутити колишніх партнерів.

Нові футболісти додали атакам Челсі різкості та швидкості, однак Зієш і Хаверц не могли перетворити перспективні ситуації в удари. Хакім все ж пробив – зі штрафного в руки Куртуа. Реал пару разів перейшов великими силами в позиційну атаку, навіть замкнув суперника в штрафному майданчику, однак це було якось метушливо. Гостро вдарив хіба що Варан після кутового.

Матч так і завершився нічиєю – 1:1. Все вирішиться через тиждень, 5 травня, на Стамфорд Брідж.

Зідан прорахувався – Реал провалив старт матчу

Зізу – майстер ситуативних рішень. Грамотні підлаштування француза під конкретних суперників приносять результат. Саме менеджмент Зідана дозволив Реалу не програти жодного топ-матчу в сезоні та добратися до півфіналу Ліги чемпіонів з переповненим лазаретом. Сьогодні він також підготував команді особливий план, але задум не спрацював.

Зідан віддзеркалив схему Челсі та застосував персональний пресинг. Однак команда виявилася неготовою до такого завдання. Футболісти Реала не встигали за суперниками. Причини очевидні: незвичний план (мадридцям потрібна була зайва секунда, щоб зорієнтуватися), сира трійка центрбеків, вікова середня лінія (Кроос, Модріч і Марсело не здатні постійно зберігати інтенсивність).

Забиваючи гол, Челсі скористався проблемами господарів. За Рюдігера відповідав Модріч, але він змістився на фланг, а біля Рюдігера опинився Каземіро (але не пресингував Антоніо, він просто прийшов туди за Жоржінью). Як наслідок, темношкірий німець отримав достатньо часу, щоб вільно підготувати закидання за спини захисників.

За мить до пасу Рюдігера Кроос розводить руками в центрі поля – команда розбита. П'ять гравців попереду, але не пресингують. Лінія оборони перед дилемою, де немає хорошого рішення. Відбігти ближче до своїх воріт – Маунт і Вернер отримають грандіозну зону в центрі. Піднятися вище, зберігаючи яку-не-яку компактність – з'являється величезний простір перед воротами. Оборона обрала другий варіант – Пулішіч втік за спини і забив.

Челсі награв на перемогу, але Вернер і Бензема були проти

Лондонці класно користувалися незлагодженістю в діях Мадрида. Вони одним вертикальним пасом проходили першу лінію пресингу гостей, після чого Маунт і Канте своїми переміщеннями ламали Реал. За Мейсона відповідав Мілітао, але Едеру доводилося висуватися занадто високо, він не встигав. Структура Реала розвалювалася, а Челсі раз по раз вривався у порожні коридори.

У стартові 30 хвилин "сині" здійснили щонайменше 5 гострих контрвипадів, які могли завершуватися голами. Не завершилися... Бо Вернер. Тімо можна хвалити за роботу на команду, підігравання в центрі поля і звільнення зон для партнерів. А можна і не хвалити. Форвард такого рівня не має права бити у воротаря з 5 метрів. Одна справа, якби це була випадковість, але ж ми спостерігаємо таку картину весь сезон. Не смішно вже. Набридло.

І проблема не в одному епізоді. Вернер загалом не гармонійний у завершальній стадії. Ще дві перспективні контри захлинулися, коли Пулішіч і Канте віддали Тімо погані паси на край штрафного майданчика. Але це показує, що партнери не розуміють німецького форварда, не відчувають. Тут він чекав передач в ноги, а отримував на хід. Через кілька хвилин в наступній контратаці Пулішіч вже ткнув м'яч йому в ноги (зробив висновок з попередньої ситуації), хоча просився пас на хід. І атака також захлинулася. А як Тімо зіпсував випад на 5 хвилині жахливим пасом на Пулішіча?

На іншому кінці поля був анти-Вернер. Бензема отримав навіть не шанс, а маленьку нагоду, але ідеально зорієнтувався, головою підіграв собі та забив. Топ-топ-топ, як каже Гвардіола. А це єдиний реальний момент Реала (ще був удар в стійку – також від Бензема), єдиний удар в площину за весь матч. Мадрид за не награв на гол, але великий Карім зробив нічию.

Канте – MVP, кульмінацію перенесли на матч-відповідь

У перерві Зідан визнав свою помилку: відмовився від персонального пресингу та поручив Каземіро звичну роль – підчищати всю опорну зону. Бразилець відіграв на своєму високому рівні (78% виграних дуелей, 3 вдалі відбори, 2 перехоплення, 6 підбирань), але не став найкращим хавбеком на полі.

Каземіро часто порівнюють з Канте у спробах визначити найкращого півзахисника оборонного плану. Сьогодні виграв француз. Їхні ролі відрізнялися, але від того хочеться ще більше хвалити Н'Голо. Канте грав не опорника, а праву "вісімку". Активно підключався в атаку й опинявся вище за Маунта.

Канте сповна користувався бідами лівої бровки Реала. Марсело грав сам по собі, часто застрягав на чужій половині, провалювався в пресингу та залишав позаду дірку. А Кроос не встигав перелаштовуватися для підстраховки. І туди вбігав Канте, протягуючи м'яч до штрафного майданчика. У француза 6 вдалих обіграшів (з 8 спроб дриблінгу) – це загалі законно!?

На другий тайм тренери закрили гру. Точніше – Зідан відмовою від персонального пресингу закрив, а Тухель був не проти. Німецький фахівець майстерно вдарив по слабких місцях Реала й до того часу мав вести в рахунку. Футболісти підвели Томаса, однак він все одно залишається єдиним тренером, який 5 разів зустрічався з Реалом у ЛЧ і жодного разу не програв. Якщо тенденція збережеться через тиждень – Челсі має хороші шанси на фінал.

Провчили Зінченка, готові відібрати медаль у Луніна – найкраща команда в 1/2 ЛЧ і аналогія з Динамо Луческу