УКР РУС

Реал впевнено переміг Барселону: повний провал каталонців, найгірше Класіко в кар'єрі Мессі та зірковий час Вінісіуса

2 березня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Матч 26-го туру чемпіонату Іспанії між мадридським Реалом та Барселоною завершився тотальним фіаско каталонців.

Зінедін Зідан на ключовий матч сезону виставив максимально потужну пресинг-машину (тріо центрхавів Вальверде-Каземіро-Кроос) та здивував появою зліва Марсело – Менді у матчі з Сіті виглядав занадто потужно, щоб не використовувати його проти Барси. Кіке Сетьєн також нічого не вигадував, окрім появи Артура Мело в центрі півзахисту. Під нападниками розташувався Відаль. Класіко передувала рясна злива, яка продовжила заливати газон більшу частину поєдинку.

Реал – Барселона – 2:0 – відео голів та огляд матчу

Обидві команди розпочали у високому темпі з атаками та контратаками через фланги. Активніше стартував Реал, який створив дебютний момент вже на 7-й хвилині зустрічі – це Бензема прийняв м'яч перед штрафним і вистрілив з підйому над поперечиною. Каталонці відповіли кількома ривками по бровці з неточними навісами, а мадридці на 15-й мали вже другий момент – це Вінісіус змістився з лівого краю карного майданчика на ударну позицію й вистрілив над каркасом воріт тер Штегена. Взагалі, Жуніор прямо таки тероризував Семеду в цій зоні, але Нелсону вдавалося стримувати бразильця.

Першу реальну можливість відкрити рахунок у Класіко змарнувала Барселона на 21-й хвилині: Грізманн змістився в центр, віддав пас на Мессі, а той викотив передачу на Альбу – Жорді прострілив під удар Антуану метрів з 11-ти, але француз запустив м'яч над поперечиною! Реал огризнувся на 28-й неточним дальнім пострілом Крооса. Покарання за пасивність "вершкових" могло прилетіти на 30-й хвилині, коли Мессі пройшов правим напівфлангом та потужно пробив метрів з 20-ти – Куртуа спіймав м'яч! Це було перше влучання в площину у грі.

Реал і Барселона розкрилися аж наприкінці першого тайму. Так, на 34-й хвилині каталонці могли відкрити рахунок: Грізманн вивів Артура у прохід по лівому напівфлангу, а той вийшов сам на сам з Куртуа – бразилець цілив у правий кут, Тібо парирував! "Бланкос" відповіли контрою 2-в-2, але у її завершенні Вінісіус не вигадав нічого цікавішого за черпачок в руки тер Штегену. На 39-й же хвилині Мессі вивалився на побачення з Куртуа й потужно пробив – Тібо врятував Реал! Ще за дві хвилини стався розмін моментами: Семеду прорвався правим флангом та викотив пас на лінію штрафного під удар Відалю, але його в останню мить заблокували – Реал відповів проривом Вінісіуса на край штрафного з неточною передачею.

Якщо перший тайм за рівнем гостроти точно залишився за Барселоною, то на старті другого господарі вилили цілу зливу моментів. Перший з них стався на 56-й хвилині, коли Іско метрів з 20-ти закрутив м'яч у праву дев'ятку – тер Штеген у фантастичному стрибку дістав його з-під поперечини.

Ще через хвилину з дистанції неточно бив Каземіро, а на 61-й Іско замкнув подачу з правого флангу ударом головою – тер Штеген не зміг його відбити, але м'яч з лінії воріт виніс Піке! Ще через дві хвилини до голу наблизився Бензема, спіймавши діагональ на праву стійку й вистріливши в дотик, однак сфера просвистіла над поперечкою.

Мадридці не збавляли темп, раз за разом вриваючись у штрафний, падаючи там і просто нервуючи оборону. Кіке Сетьєн вирішив перегорнути гру заміною Відаля на Брейтвейта – і ледь не вгадав із цим рішенням! На 70-й хвилині Мартін пройшов по правому флангу, вивалившись на побачення з Куртуа й перекинувши його, однак Тібо підстрахував Рамос. Покарання за марнотратство прилетіло вже на 71-й: Вінісіус скористався позиційною помилкою все того ж Брейтвейта та Семеду, опинився на лівому краю штрафного й пробив у ближній кут – м'яч рикошетом від Піке промайнув повз тер Штегена! 1:0!

Мессі міг повернути Барселону в гру вже на 74-й хвилині, почавши тікати віч-на-віч з Куртуа, однак Ліонеля в останній момент наздогнав у чистому підкаті Марсело. Реал одразу ж огризнувся кількома перспективними атаками без завершення. На 82-й хвилині каталонці отримали другу можливість зрівняти рахунок: Мессі виконав подачу зі штрафного на Піке, а той замкнув ударом головою – м'яч промайнув повз ближню стійку. Відповідь Реала прилетіла на 84-й, коли Вінісіус несподівано опинився прямо перед тер Штегеном, однак пробити по воротах Жуніор не встиг.

Кіке Сетьєн не полишав спроб вирвати нічию, однак вихід на поле Фаті та Ракітіча ніяк каталонцям не допоміг. Відчай Барселони на останніх хвилинах був таким, що Мессі підкатами в центрі зривав контратаки Реала, а тер Штеген йшов у чужий штрафний на подачі з кутового за три хвилини до фінального свистка. Нічого не допомагало. Зрештою, гостей добив Маріано Діас: з'явившись на полі на 90+1-й хвилині, на 90+2-й нападник відірвався від Умтіті й пробив з гострого кута повз тер Штегена. Це була перемога – 2:0!

Реал Мадрид не тільки не відпустив Барселону у відрив, а і повернув першу сходинку в турнірній таблиці Ла Ліги, набравши 56 залікових балів. Барса, маючи в активі 55 очок, перемістилася на другу позицію.

Заслужена перемога Реала, якому сильно пощастило

Реал підходив до Класіко на фоні невдалих результатів – три поразки та нічия у останніх п'яти матчах, за які "королівський клуб" встиг вилетіти з Кубка Іспанії (3:4 вдома з Сосьєдадом), зганьбитись з Леванте та серйозно ускладнити життя в ЛЧ. Барса ж виграла п'ять поспіль турів Ла Ліги, хоча й не змогла здолати Атлетік в Кубку та Наполі в ЛЧ. Ще одна перемога в Прімері – і чемпіонство, вірогідно, відправилось би до столиці Каталонції. Фаворитом протистояння вважалися більш стабільні та збалансовані підопічні Сетьєна.

Втім, "блаугранас" тотально провалилися. В першу чергу, це стосується другого тайму, де гості провели всього три удари по воротах (один заблокували) та запороли вихід віч-на-віч, однак і до перерви підопічні Сетьєна не так, щоб і домінували. Реалу вдавалося більш-менш стримувати суперника в перші півгодини – по суті, вони пропустили тільки комбінацію з ударом Грізманна з 11-ти метрів. Щоправда, у своїх атаках "бланкос" також не мали топ-моментів, але мадридці виглядали значно настирніше – в перші 15 хвилин команди провели 31% ігрового часу на третині поля Барси. Господарям просто не вистачало фінального пасу, а Вінісіусу ніяк не вдавалося пройти Семеду.

У Барселони був фантастичний відрізок в останній третині першого тайму, коли команда цілком могла виграти поєдинок. Два постріли Мессі в площину з меж штрафного, вихід Артура віч-на-віч з Куртуа, заблокований в останню мить удар Відаля з лінії карного майданчика – Реал наковтався достатньо атак для того, щоб отримати два голи й піти на перерву без шансів на камбек. Графік зросту xG яскраво демонструє, наскільки важко було господарям в ці хвилини.

Підопічні Зідана банально відскочили (слава Куртуа!), але варто не забувати про те, що на 30-х хвилинах вони також класно контратакували Барсу, тікаючи у виходи 2-в-2 та стріляючи з меж штрафного. Загальнокомандний рух у "вершкових" працював, але не вистачало конкретики на завершальній стадії атаки.

В другому таймі Реал несподівано перекусив центр поля, почавши створювати момент за моментом. При цьому статистика очікуваних голів відверто "притопила" за Барселону, призначивши топ-ударам "королівського клубу" мізерні xG: Іско за свій дивовижний постріл на 56-й хвилині отримав 0,02, а за замикання головою з десяти метрів – всього 0,11. Саме тому за статистикою очікуваних голів "блаугранас" обійшли Реал на півкорпуса, хоча по перерві команда Сетьєна зіграла просто кошмарно.

У другому таймі провал каталонців став тотальним. Мадридці 34% ігрового часу тримали м'яч на третині поля "блаугранас", завдали 8 пострілів по воротах (з меж штрафного – 5), вели за передачами під удар з рахунком 7:2, а за поверненнями м'яча на чужій половині переважали вдвічі (12:6). Барса огризнулася двома виходами сам на сам та штрафним з ударом Піке, знову довівши, що Реал далекий від ідеалу, але катастрофічна неспроможність зупинити вал атак "вершкових" та купа індивідуальних помилок не могли не прибити "синьо-гранатових".

Підопічні Зідана були занадто крутими по перерві. Каталонці ж розсипалися – у матчах проти сильних суперників команда Сетьєна демонструє цю проблему вже не перший, не другий і навіть не четвертий раз.

Два голи Реала були цілком заслуженими, як і загальна перемога. Навіть у найскладніші періоди першого тайму мадридці не залишали оборону Барселони без роботи, а в другому господарі просто розірвали суперника. При цьому "королівський клуб" не відстав у боротьбі –19:20 за відбираннями, 7:4 за верховими м'ячами, 50:53 за переможними єдиноборствами, 15:16 за обіграшами. Підкат Марсело та винос Рамоса під час виходів Мессі та Брейтвейта сам на сам взагалі повинні увійти в історичні хайлайти Класіко.

Реал здобув справедливу перемогу, однак програш також міг стати логічним – Класіко рідко вибачає розконцентрацію подібну тій, що була притамання "бланкос" в останній третині першого тайму. Манчестер Сіті в матчі-відповіді 1/8 фіналу Ліги чемпіонів цілком здатен трансформувати свої виходи сам на сам у 3-4 голи, а довге запрягання Вінісіуса в атаці в Англії не пройде. У Зідана ще дуже багато роботи.

Мессі провів найгірше Класіко в кар'єрі

Важко в це повірити, але Ліонель не забиває в Ель Класіко вже протягом п'яти матчів поспіль. Востаннє це відбувалося аж 6 травня 2018-го року, коли за Реал ще бігав Роналду – цього разу Кріш також був на стадіоні, але тільки у віп-ложі та у роздягальні перед грою. Втім, проблема Мессі на Бернабеу полягала не тільки у відсутності голів.

Проблема полягала в тому, що він розчинився на полі. Одним з основних індикаторів хорошої форми Лео є статистика ударів та обіграшів – якщо ці показники не зупиняються в районі цифри "10", гру можна назвати не дуже вдалою для аргентинця. Саме за негативним сценарієм матч у Мадриді й пройшов.

Мессі завдав всього три постріли по воротах, один з яких заблокували – всі вони пройшли у першому таймі. З дриблінгом ще більш сумно – з п'яти спроб вдалою виявилась лише одна. Стільки ж разів капітан Барселони віддавав передачі під удар партнерам (та й то зі штрафного на 82-й хвилині) – натомість, Лео змушений був вести дуже багато силової боротьби. Мессі вступав у чотири спроби відбирання (одна успішна) та провів 14 єдиноборств (всього три переможних).

Так, варто не забувати про два топ-моменти в першому таймі, але свої два удари Мессі відверто запоров, стріляючи або слабко, або по центру. Ще більше насторожив вихід сам на сам на 74-й хвилині, адже підстаркуватий і недисциплінований Марсело, який хронічно страждає від зайвої ваги, наздогнав Лео. Також можна згадати про кілька непоганих обіграшів, але загалом гра аргентинця виявилась провальною – за показником залученості до атак з ударами та пасами під удар він лише п'ятий у Барсі, а за участю в атаках, де Лео не бив і не асистував, капітан взагалі десятий. Навіть у тер Штегена xGBuildUp вищий.

За статистичними підрахунками Мессі все одно виявився одним з найкращих в атаці Барселони, тож його фіаско на Бернабеу не можна розглядати без урахування провалу всієї команди. Втім, за власними стандартами Ліонель відіграв на дуже низькому рівні. Щонайгірше, він не потягнув "блаугранас" на собі у складний момент. Колись це мало статися, адже футбол каталонців став аж занадто залежним від гри свого ідола. Поганий день Мессі – катастрофічно поганий день Барси.

Вінісіус – герой Класіко

Якщо ви пропустили Класіко, а зранку перед вичиткою оглядів вирішили перевірити статистику, то ви точно здивувалися від захоплення ЗМІ грою Вінісіуса. Дійсно, у цифрах матч бразильця здається близьким до провального: всього 2 постріли по воротах, 1 передача під удар, 0,11 xG та 12 спроб обіграшу на дриблінгу, з яких 8 були невдалими – на головну зірку Ель Класіко це не схоже. Втім, саме нею Вінісіус і був.

Бразильський форвард своєю шаленою активністю попереду балансував проблеми Реала з контргрою в першому таймі – фактично, лише на ньому вона й трималася, хоча Жуніор явно просідав за якістю виконання на завершальній фазі. Проблемою стали навіть не ривки (Семеду зробив 8 відбирань), а сама настирність Вінісіуса, яка начисто вимкнула правий фланг Барселони з атаки. Там потрібно було оборонятись з виключною ефективністю, але поява справа Брейтвейта внесла у гру "блаугранас" необхідний для "бланкос" дисбаланс.

Мартін дуже невдало розташувався перед голом на 71-й хвилині – Кроос не тільки помітив ризиковану побудову каталонців, а й встиг скомандувати Вінісіусу, куди потрібно рухатись. Бразилець же все зрозумів, а далі була справа техніки. Звісно, нападнику пощастило з рикошетом від Піке, але загалом цей гол назрівав – Вінісіус був аж занадто активним, постійно вриваючись у штрафний та стягуючи на себе по два-три захисники. На 65-й хвилині він міг і пенальті заробити при достатній сліпошарості Матео Лаоса.

Забитий Вінісіусом м'яч став історичним – тепер саме бразилець є наймолодшим автором голу в Ель Класіко. Попереднім рекордсменом був Мессі, який відзначився у воротах Реала в 19 років і 259 днів, а бразилець покарав Барселону в 19 років і 233 дні. Молодий талант залишив за спиною легенду прямо на її очах – колись це мало статися і з Лео. Браво, Вінісіус!

"Я почувався так, наче на мене напали": Мессі – про конфлікт з Барселоною, можливість відходу та завершення кар'єри