УКР РУС

Атлетік переміг Реал: необхідність перебудови Мадрида, нещастя блискучого Васкеса і готовність Марселіно до трофею

15 січня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Півфінальний поєдинок Суперкубка Іспанії між мадридським Реалом і Атлетіком завершився несподіваним вильотом чемпіона з турніру.

Після виходу Барселони в фінал Суперкубка Іспанії стало зрозуміло, що у битві за трофей нас чекає Ель Класіко – питання полягало тільки в тому, хто стане суперником каталонців. За це право на стадіоні Росаледа у Малазі мали поборотися Реал Мадрид та Атлетік. На півфінальний поєдинок Зінедін Зідан виставив максимально сильний склад, залишивши в запасі Луніна. Лише Асенсіо з натяжкою можна було назвати резервістом, якому довірили місце в основі.

Реал Мадрид – Атлетік – 1:2 – відео голів та огляд півфіналу Суперкубка Іспанії

Мадридці розпочали зустріч дещо активніше, в першій третині першого тайму тримаючи м'яч під контролем і без поспіху вишукуючи ослаблені зони. Такий футбол вилився в удари Модріча та Азара метрів з 20-ти в руки Сімону, а також у класне закидання від Каземіро на 13-й хвилині – на жаль для "бланкос", Азар у штрафному не дотягнувся до м'яча. Баски, своєю чергою, сміливо пресингували чемпіона, очікуючи шансів на контратаках. І дочекалися! Після розіграшу від воріт на 18-й хвилині Васкес викотив передачу точно в ноги Дані Гарсії, а той одразу розрізав оборону пасом на Рауля Гарсію – хавбек увірвався на лівий край карного майданчика й пробив у дальній кут. 0:1!

Реал не одразу прийшов до тями, а Рауль Гарсія міг оформити дубль вже на 23-й хвилині – втім, його удар з дистанції пройшов у метрі від правої стійки. Тільки після цього мадридцям вдалося перехопити ініціативу й притиснути Атлетік, однак до 35-ї хвилини вони мали лише два неточних удари Асенсіо з входу в штрафний і постріл Крооса метрів з 20-ти в небо. Покарання за такий футбол прилетіло на 37-й: Атлетік заробив кутовий, подачу з якого вибив Бензема, а підбирання залишилось за басками – і далі пішла діагональ з флангу на лівий край карного майданчика. Васкес пропустив її собі за спину точно на Іньїго Мартінеса, а потім ще й збив суперника – пенальті! Рауль Гарсія з "позначки" був безжальним. 0:2.

До перерви Реал так і не прийшов до тями, огризнувшись тільки слабеньким ударом Крооса метрів з 20-ти в руки Сімону. На 45-й хвилині Вільямс міг ще і третій гол забити, вирвавшись віч-на-віч з Куртуа, але переграти Тібо не вдалося, а лайнсмени помітили офсайд. Зрештою, відпочивати команди відправились за комфортної переваги Атлетіка в рахунку.

На другий тайм Зінедін Зідан випустив Начо замість Варана, а Реал одразу пішов у атаку. Щоправда, жодної гостроти на перших хвилинах вигадати не вдалося, а на 54-й хвилині баски могли закрити гру: де Маркос виконав подачу з правого флангу, а Муніаін ударом головою метрів з восьми пробив у ближній кут – м'яч пройшов поруч зі стійкою! Лишень після такого ляпасу "вершкові" прокинулись, згадавши про свій топ-клас.

В середині другого тайму Атлетіку було дуже важко. Причиною став кураж Асенсіо: на 59-й хвилині Марко з-за меж штрафного красиво пробив над поперечиною, на 62-й він же після класної комбінації з Азаром і Кроосом вистрілив у стійку з семи метрів, а на 69-й хавбек наважився на дальній постріл – і знову каркас воріт зіграв за басків! Зінедін Зідан, тим часом, кинув у бій Вінісіуса та Вальверде. Зрештою, Реал дотиснув на 73-й хвилині: Каземіро отримав діагональ від Крооса на правий край і скинув м'яч вздовж воротарського, а Бензема отримав цю скидку й розстріляв ворота з п'яти метрів – 1:2! Щоправда, гол могли не зарахувати через офсайд. Мадридців врятував VAR.

Гарсія Марселіно у відповідь зняв з гри Рауля Гарсію та Муніаіна, випустивши на 78-й хвилині Морсільо та Вільялібре. Останній міг поховати Реал вже за кільканадцять секунд після виходу на поле, несподівано вирвавшись сам на сам з Куртуа – Асьєр спробував перекинути бельгійця, однак Тібо зміг дотягнутися до м'яча! Реал відповів голом на 83-й – Бензема отримав діагональ у штрафний, хитнув захисника та пробив у ближній кут, однак арбітр помітив у нього офсайд. На 88-й же врятувати мадридців від поразки міг Рамос, який протиснув Мартінеса й замкнув подачу сильним ударом головою – м'яч пройшов поруч зі стійкою.

Зінедін Зідан на останні хвилини змінив Бензема на Маріано Діаса, сподіваючись на його вмілу гру головою, однак після цього атаки Реала зникли. Атлетік ще й почав здорово контратакувати, вриваючись у штрафний "вершкових". Мадридці ж за шість компенсованих хвилин не вигадали нічого цікавішого за дальній удар Менді над воротами. Зрештою, свисток арбітра зафіксував перемогу Атлетіка!

Таким чином, баски вийшли у фінал Суперкубка Іспанії. Там на них чекає Барселона. Поєдинок проведуть 17 січня на севільському стадіоні Картуха.

Мадриду необхідна перебудова

Поразка Атлетіку перервала 9-матчеву безпрограшну серію Реала й стала для мадридців першою за 12 останніх матчів проти Більбао. Вона коштувала "вершковим" фіналу Суперкубка, тож є спокуса назвати гру чемпіона катастрофічною. Втім, Зінедін Зідан відмовився вважати це фіаско провалом – і в цьому є певна частка правди.

Реал провалив перший тайм, не давши ради високій лінії оборони Атлетіка (в середньому, вона у басків стояла в 53 метрах від власних воріт), не створивши жодного моменту й пропустивши двічі. З цим Зідан не сперечався, однак у другому таймі мадридці надолужили втрачене – їхня сумарна статистика б'є суперника по всіх аспектах. Рахунок за очікуваними голами – 2,09 vs 0,94, за очікуваною гостротою передач – 2,18 vs 0,93, за пасами в штрафний з гри – 22:8, за дотиками в штрафному – 39:20, за ударами – 21:8 (6:4 в площину). Все – на користь Реала. Все, окрім фінального рахунку.

Реал дійсно награв на два голи. Більбао відверто пощастило з двома стійками та помилками Васкеса, тож говорити про якусь гостру кризу в грі "вершкових" не варто. Мадридці досі грають на топ-рівні. Проблема полягає в тому, що їхня перевага не нівелювала сильні якості Атлетіка: баски підсіли в середині другого тайму, але до і після цього періоду гри шикарно контратакували, не поступившись за кількістю явних гольових моментів (4:4) та показавши класні статистичні показники. 12-та команда чемпіонату занадто багато собі дозволяла у матчі за фінал Суперкубка – і це вже не перший такий випадок у сезоні.

На згадку припадають матчі проти Шахтаря, Кадіса та Алавеса, в яких Реал теж провалював перший тайм, розганявся у другому, але не дотискав суперника. У недавніх нічийних поєдинках з Ельче та Осасуною "бланкос" взагалі опустилися до рівня аутсайдерів, хоча в цьому ж сезоні вони тактично знищили Інтер, Борусію М і Барселону. Виглядає дивно, але при детальному розгляді такі гойдалки стають логічними.

По-перше, у Реала є проблеми з кадрами. У "вершкових" явний дефіцит забивних нападників, у них немає якісної заміни Карвахалю, Азар не в формі, Варан б'є рекорди привозів, а Асенсіо, Іско, Едегор, Родріго та багато інших гравців – люди настрою. При цьому Модрічу вже 35 років, Кроосу – 31, Рамосу – 34, а Вінісіус досі не може подорослішати. Такий розбалансований склад ще дозволяє виграти певні ключові зустрічі (і то не всі), але для роботи на дистанції він занадто нестабільний.

Є проблеми і у Зінедіна Зідана. Від початку нинішнього сезону він ніяк не може подолати нестабільність пресингу Реала – за його інтенсивністю Мадрид перебуває у середині таблиці Ла Ліги, однак більш важливо, що тиск часто вимикається (або через неправильну структуру, або через брак дисципліни). Ця проблема разом з особливостями оборони (постійні висмикування Рамоса, хавбеки на позиції фулбека) робить "вершкових" вразливими до швидких контратак. Саме на них Атлетік і розривав "королівський клуб" у півфіналі Суперкубка. Втім, тут знову ж таки доводиться повертатися до кадрового питання.

Поразка Атлетіку не стала катастрофою, але вона підкреслила швидку деградацію Реала. Зінедіну Зідану вдається пом'якшити його падіння, не допускаючи крутого піке й навіть виграючи чемпіонства, однак в цьому сезоні провалів з аутсайдерами вже занадто багато. При цьому Суперкубок програно, а шанси на чергове чемпіонство тануть з кожною новою осічкою – і всі вони, на жаль, не виглядають випадковими. Словом, Реалу терміново необхідно починати перебудову.

Нещастя Васкеса

Мабуть, ніхто з гравців Атлетіка не зумів відпрацювати на перемогу басків сильніше за Васкеса. Правий захисник Реала викотив пас точно в ноги Дані Гарсії перед першим голом "левів", а перед другим пропустив подачу собі за спину й збив Мартінеса. Чим не антигерой? Втім, так говорити не хочеться, адже для перемоги "вершкових" Лукас зробив ще більше корисних дій.

Варто зазначити, що він взагалі не є захисником. Васкес – універсал, який працює по всьому флангу й часто починає в атаці, де і є найбільш небезпечним. Так, на позиції фулбека в його активі цілий вагон класних матчів, але Лукас, все ж, є лише вимушеним дублером Карвахаля.

Оборона – це не рідна стихія Васкеса, однак у матчі проти Атлетіка він виконав аж 6 підбирань (тільки у Каземіро більше), чотири відбирання (лідер матчу) та два перехоплення (другий в Реалі після Каземіро). Крім того, Васкес став лідером у єдиноборствах (9 перемог у 13 епізодах). По суті, він був найкращим захисником на футбольному полі.

Так, Васкес приніс Атлетіку два голи, але він цілком міг виправитись за помилки своєю якістю в атаці. Фулбек зробив 88 передач (79 точних), з яких 24 пройшли на третині поля суперника, а 5 відправились під удар (лідер у матчі) – сумарна гострота склала 0,53 очікуваних асисти (лідер матчу). При цьому Лукас йде серед лідерів у заліку передач з просуванням (8). Крім того, фулбек заробив на собі п'ять фолів.

За дві результативні помилки Васкесу порізали всі бали на статистичних порталах, а вся преса тільки й згадує про його привози. Дійсно, виправдати їх практично неможливо – в цьому і полягає нещастя Лукаса. Він був найкращим на полі, але два секундних запаморочення коштували його команді трофею. На топ-рівні саме так усе й працює.

Атлетік може виграти Суперкубок

Звісно, робити далекоглядні висновки щодо роботи Марселіно в Більбао ще зарано, але у перших двох матчах новий тренер "левів" зробив Атлетік greate againe – на Камп Ноу баски зіграли з рахунком 2:3, а Реал вдалося вибити із Суперкубку при дуже симпатичній грі. І це ми говоримо про 12-ту команду чемпіонату!

Марселіно вивів Атлетік у четвертий матч за Суперкубок Іспанії – цікаво, що попередні три "леви" також зіграли проти Барселони. Марселіно ж востаннє бився за трофей проти Барси навесні 2019-го, перегравши каталонців у фіналі Кубка з Валенсією. Зараз у нього є прекрасний шанс вдруге скривдити "блаугранас", адже Барса з горем навпіл пройшла Сосьєдад, Реалу взагалі програла, а цьому ж складу Атлетіка каталонці згоріли в минулорічному розіграшу Кубка. З басками взагалі важко усім, а коли їх веде у бій такий тренер... Словом, фінал має бути прекрасним.

Реал Сосьєдад – Барселона: складнощі життя без Мессі, неоднозначний Грізманн і героїчний тер Штеген