УКР РУС

РБ Лейпциг – Атлетіко: Нагельсманн і футбол тріумфують, Упамекано та Анхеліньо вражають, а Забітцер залякує Україну

14 серпня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Чвертьфінальний поєдинок Ліги чемпіонів УЄФА між РБ Лейпциг та Атлетіко завершився сенсаційним вильотом мадридської команди.

РБ Лейпциг перед чвертьфіналом не мав особливих проблем зі складом, якщо не згадувати про продаж Вернера – основний нападник та ключовий футболіст у побудові гри перейшов у Челсі до рестарту ЛЧ. Були також деякі побоювання за форму Поульсена, але Юліан Нагельсманн вважає турнір передсезонкою – саме тому Юсуфа поставили у старт. Дієго Сімеоне, своєю чергою, повинен був обійтись без Корреа та Врсалько, у яких виявили коронавірус. Також Чоло залишив у запасі Феліша, довіривши напад Кості та Льоренте. Загалом, обидві команди вийшли у доволі потужних складах.

РБ Лейпциг – Атлетіко – відео голів

Атлетіко прогнозовано віддав ініціативу зі старту, але зон для футболістів РБ Лейпциг мадридці практично не відкривали. Втім, вже на 4-й хвилині іспанці могли пропустити внаслідок подачі та відскоку на Хальстенберга – Марсель опинився у метрах семи від воріт і пробив зльоту, запустивши м'яч над воротами. Підопічні Чоло Сімеоне, тим часом, намітили ослаблену зону на правому фланзі німців, через який раз за разом почали прориватися Карраско та Лоді. Спочатку це виливалось у стандарти – на 10-й хвилині Савіч навіть замкнув одну з подач неприємним ударом головою. Гулачі не без проблем спіймав м'яч, ледь не влетівши разом з ним у ворота.

Атлетіко продовжував хитати правий фланг РБ. На 13-й хвилині через нього промчав Лоді, який у завершенні слалому викотив пас на лівий край штрафного під удар Карраско – той потужно пробив у ближній кут, змусивши Гулачі виконувати класний сейв. Далі пішов навіс з кутового та заблоковане замикання Хіменеса, після якого Гулачі підбив Сауля у власному штрафному. На щастя для Лейпцига, арбітри вирішили, що фолу з боку голкіпера не було. Німці огризнулися дальнім і дуже неточним пострілом Кампля, а іспанці ще кілька хвилин раз за разом пролітали своїм лівим флангом до межі поля. Клостерману та Лаймеру було дуже важко.

Активна фаза першого тайму завершилась десь до 20-ї хвилини. Наступні півгодини пройшли під знаком позиційної боротьби без особливого загострення: у РБ Лейпциг можна відзначити лише кілька вривань у штрафний з передачами без завершення та удар Упамекано головою в руки Облаку, а у Атлетіко згадуються неточний постріл Сауля метрів з 20-ти та дуже невдале замикання Савіча у компенсований час. Зрештою, на перерву команди пішли без забитих голів.

На старті другого тайму РБ Лейпциг прогнозовано захопив контроль над м'ячем, але цього разу Атлетіко занадто низько сів, зустрічаючи суперника на власній третині поля. Не встиг цей факт стати очевидним, як німці покарали іспанців: білдап за участі Поульсена, Кампля та Лаймера завершився проникною передачею Конрада на правий край штрафного, звідки Забітцер навісив точно на голову Ольмо – Дані замкнув у дальній кут. 1:0! Йшла 50-та хвилина.

Атлетіко провів у відповідь контратаку з проривом Льоренте на правий край штрафного, але пробити Маркосу не дали. РБ Лейпциг відповів дальнім ударом Упамекано в руки Облаку на 57-й хвилині та дуже неточним пострілом Ольмо на 58-й. Дієго Сімеоне, тим часом, кинув у бій Феліша, який розігнав класну контратаку на 62-й хвилині – в її завершенні пішла передача на лівий фланг карного майданчика. Пас прийняв Лоді, який одразу ж упав, імітуючи фол Упамекано, однак арбітр Шимон Марчіняк розкусив Ренана, показавши йому жовту за симуляцію.

РБ Лейпциг натяку не зрозумів, а Феліш продовжував розганяти контратаки та заробляти стандарти. Німці мовчали, за що були покарані на 69-й хвилині: Феліш обігрався у стіночку й увірвався у штрафний, де отримав по ногах від Клостермана – пенальті! Сам же Жоау його й реалізував. 1:1! Дієго Сімеоне одразу після голу зняв з гри Косту й випустив Морату, а Юліан Нагельсманн замість Лаймера кинув у бій Адамса.

В наступні 15 хвилин РБ Лейпциг тримав м'яч під контролем і часто проводив затяжні комбінації на третині поля мадридців, однак вільних зон підопічні Нагельсманна не отримували. Атлетіко намагався підчатувати німців на контратаках, але нічого цікавішого за кілька стандартів та заблокованих ударів команді Сімеоне створити не вдалося. Розуміючи, що в атаці бракує швидкості та свіжих ідей, тренерський штаб "биків" зняв Ольмо та Лаймера, відправивши на поле Шика та Айдара. Останній примудрився отримати жовту у першому ж фолі. Дієго Сімеоне замін не проводив.

Все йшло до овертаймів, однак на 88-й хвилині мадридці пропустили фатальний удар: Анхеліньо отримав шикарну діагональ і прострілив у розрив між лініями на абсолютно вільного Адамса, який метрів з 22-х завдав удару з рикошетом від Савіча – 2:1!

Дієго Сімеоне кинув у бій Феліпе, Атлетіко в компенсований час пішов у навалу, але відігратися іспанцям так і не вдалося. Фінальний свисток зафіксував сенсаційну перемогу "биків".

Таким чином, РБ Лейпциг вийшов у півфінал Ліги чемпіонів, в якому зустрінеться з ПСЖ.

Вирок для Атлетіко

Коли Атлетіко проходив Ліверпуль, пропустивши понад 30 ударів і забивши три голи з двох моментів, прихильники мадридців (або хейтери мерсисайдців) говорили про особливий шлях "матрацників" – мовляв, в цьому і полягає їхня сутність. Важко не погодитись, але сутність ця в поточному сезоні виглядала занадто антифутбольною. Її можна було виправдати тільки результатом, але поразка одразу ж після Ліверпуля (нехай і після паузи в півроку) зруйнувала всю магію. Ні, не було ніякого особливого шляху – Атлетіко просто не хотів грати у футбол. Атлетіко просто відбивався. Атлетіко просто щастило.

Не можна сказати, що з РБ Лейпцигом підопічні Дієго Сімеоне тупо встали біля власних воріт. Команда шукала певні варіанти для контратак, але не змогла організувати жодної нормальної позиційної – та і в контратаках все обмежилось тиском на лівий фланг (55,8% атак припало на нього), подачами зі стандартів і ривками Феліша. Клостермана таки вдалося доканати, але це був всього другий і останній момент з гри. В обох не було ефектного білд-апу чи цікавих розрізних передач – Карраско стріляв після звичайного пасу з флангу, а Феліш увірвався в штрафний після стіночки. Все. Атлетіко не награв на гол – левова частка з його 1,11 xG припала на пенальті.

В обороні Атлетіко здорово загасив стартову активність суперника й тримав РБ Лейпциг на дистанції в першому таймі, однак і тоді було помітно, як багато дозволяють супернику "матрацники". Особливо небезпечно стало на 40-х хвилинах, коли "бики" почали розкатувати затяжні комбінації у 10+ пасів без втрат в останній третині поля з неодмінними вриваннями у штрафний.

Тоді Мадрид відбився, але на старті другого тайму німці продовжили ту ж лінію. Із красивої атаки у 18 пасів без втрат прилетів перший гол РБ, та і другому передував шикарний вихід з-під пресингу і дві геніальні передачі. Оборону Атлетіко не дотиснули, а грамотно розірвали на шматки красивим футболом.

Мадридці заслужили на свою поразку. Вони відверто чекали на овертайми, тягнули час, а коли РБ забив і сам став користуватися прийомчиками Атлетіко – іспанці втратили самоконтроль і влаштували потасовку. Програвати антифутболу дуже неприємно. Тепер це знає і команда Дієго Сімеоне.

РБ Лейпциг – красені

Любителі німецького футболу негативно ставляться до РБ Лейпциг, адже австрійська корпорація в 2009 році знищила слабенький, але самобутній Маркранштедт з Оберліги. У Бундеслізі інша культура фанатів, там не люблять навіть клуби олігархів, а тут маємо бездушний клуб, створений суто для реклами енергетиків. Втім, навіть найбільший хейтер РБ Лейпциг не може не захоплюватись командою Юліана Нагельсманна – це занадто вишуканий футбол.

Перед матчем проти Атлетіко у РБ прогнозувалася схема 3-4-2-1, але вже у перші 15 хвилин стало зрозуміло, наскільки гнучка система у "биків". Лейпциг у різних фазах перебудовувався у 4-2-2-2 (улюблена схема Рангніка, керівника проекту РБ), 4-2-3-1, 3-3-3-1 чи 3-5-2. Лаймер та Забітцер кочували на правому фланзі та в опорній зоні, латералі при володінні розташовувались максимально високо, а родзинкою стали рейди центрбека Упамекано через півполя.

Щоправда, особливого успіху проти мадридського блоку 4-4-2 це не приносило, та і слабкість у вигляді Клостермана швидко розкрилася, однак в гейм-менеджменті Юліан Нагельсманн явно перегравав Дієго Сімеоне. Зрештою, в нього зіграла заміна – Адамс не просто вдало пробив у вирішальній контратаці, а започаткував її вдалим відбиранням в центрі й збереженням м'яча під тиском.

Взагалі, РБ Лейпциг не дав Атлетіко розвернутись у центрі поля й тиснув рівномірно. Чим більшу кількість обертів робила секундна стрілка, тим довше німці залишалися на останній третині поля, впевнено тримаючи м'яч завдяки численним комбінаціям – "бики" постійно знаходили вільні зони й вдало відкривалися. Доходило до 18 передач без втрат. Теплова карта матчу яскраво говорить, де пройшла основна частина гри.

Не можна сказати, що Атлетіко панікував. Ні, футбол під такою територіальною та ігровою перевагою суперника – це і є стихія мадридців, і вони доволі впевнено захищалися. РБ Лейпциг не створив великої кількості моментів, завдавши всього десять ударів по воротах – лише чотири пройшли у площину. Адамсу з голом дещо пощастило, а крім нього з істинно гольових шансів пригадується тільки удар Хальстенберга метрів з семи та гол Ольмо.

Втім, в цьому немає нічого дивного, адже Атлетіко – максимально незручний колектив для атакувальних команд. Попри це, "бики" контролювали гру, лізли уперед і намагалися виграти в основний час, за що й були винагороджені. Іноді для перемоги достатньо простого бажання.

Прохід РБ Лейпциг у півфінал серйозно додає ЛЧ яскравості. Проти ПСЖ цій команді цілком до снаги зіграти на рівних, а якщо вдасться пролізти у фінал... Там буде або фантастичне тактичне протистояння двох гіків (Гвардіоли та Нагельсманна), або битва з Баварією – для мюнхенців у поточному сезоні матчі проти "биків" стали чи не найскладнішими. Якщо ж там опиниться Барселона, то цілком можна сподіватися і на перемогу, однак для початку потрібно пройти Неймара. Буде дуже цікаво.

Блискучий матч Упамекано та Анхеліньо

Упамекано отримав від УЄФА приз Man of the match, а також був визнаний найкращим футболістом на Whoscored, Sofascore, FotMob, FootballCritic та інших статистичних порталах. У своїх соцмережах його вихваляли тактичні аналітики і навіть Хав'єр Маскерано – причому ще по ходу першого тайму. Хоча тут і особливих знань не потрібно, щоб відзначити центрбека РБ Лейпциг.

Дайот став лідером за кількістю дотиків до м'яча (99) та за виносами (5), був єдиним, хто не помилявся на перехопленнях і відбираннях (по 2), виконав 5 підбирань і просто-напросто зжер Дієго Косту. Ви пам'ятаєте хоча б один момент за його участі? А цей футболіст провів на полі годину. 21-річний француз не залишив йому жодних шансів, але не все виражається у цифрах. Упамекано банально домінував на швидкості й грамотно перекривав зони як у глибині, так і безпосередньо в штрафному. Зокрема, він дуже розумно зіграв при ударі Карраско під ближню стійку на старті матчу, зрізавши кут обстрілу й перекривши можливість для пасу на Косту.

З помилок пригадується лише стіночка Феліша з подальшим фолом Клостермана та пенальті, але на стіночці можна переграти будь-кого. Одного разу Упамекано обійшов Льоренте, але на це він віддав стільки сил і часу, що не встиг до м'яча. Можливо, було ще кілька дрібних помарок, але загалом Дайот зробив все прекрасно.

Втім, не тільки в обороні відзначився Упамекано. Саме він, центрбек, став одним з лідерів за обіграшами на дриблінгу (3) – більше тільки у Лаймера, але у Упамекано всі спроби були успішними. При цьому він двічі пробив у площину (лідер), віддав величезну кількість передач (82, як центрхав) з точністю в 90% і провів серію рейдів до чужого штрафного. Блискуча робота! А Дайо всього 21 рік.

Також сподобався Анхеліньо. Потенційний конкурент Зінченка в Манчестер Сіті (саме "містянам" належить іспанець) часто помилявся при передачах (всього 74% точності), але це пов'язано з його бажанням до роботи через катбеки – зрештою, він добився свого блискучим відрізаючим пасом на Адамса, але і до нього фулбек намагався віддавати схожі передачі. Всі вони стали можливими завдяки грамотним відкриванням та хорошій культурі роботи з м'ячем.

Дивно, чому Гвардіола настільки ігнорує Анхеліньо, що аж хоче придбати нового лівого фулбека. В поточному сезоні захисник РБ Лейпциг довів свою результативність (1 гол, 4 асисти) та вміння загострювати ситуацію – жоден лівий фулбек Ман Сіті не виглядав настільки ж гостро, хоча браку у Зінченка, Менді та Канселу поменше, а функціональності побільше. Втім, це поки що. Анхеліньо явно набирає.

Забітцер – головна небезпека для України на Євро

Забітцер запам'ятався в ЛЧ фантастичним голом Зеніту, потішивши українських вболівальників, однак на Євро-2020 австрієць вже не буде нашим другом. Наразі Марсель – головна небезпека для збірної України. Швидкий, розумний, мобільний, з шикарним баченням партнерів, моментальною оцінкою ситуації й неймовірною майстерністю – все це можна сказати про нього як протягом сезону, так і конкретно в матчі проти Атлетіко.

Статистично австрійський хавбек, ніби-то, не виділяється: у нього всього один неточний удар, один обіграш на дриблінгу, одне відбирання з трьох спроб та 60 передач – здавалося б, не густо. Втім, в активі Марселя також два перехоплення, три виграних верхових єдиноборства з трьох, п'ять підбирань, 91% точності передач, дуже складний асист на Ольмо (як він його помітив і як навісив!) і фантастичний передгольовий пас на Анхеліньо. І все це – всього за 71 зустріч з м'ячем. Це означає, що Забітцер практично завжди грав у дотик.

Захисникам збірної України на Євро потрібно зіграти з Марселем максимально уважно. Забітцер швидко та якісно приймає рішення під тиском, при цьому демонструючи шалену виконавницьку майстерність. Якщо прогавити його перший дотик, очікувати на другий не доведеться – м'яч вже полетить у вільну зону.

ПСЖ переміг Аталанту і вийшов у півфінал ЛЧ: драматичний кінець казки, фіаско Маліновського і бенефіс Неймара