УКР РУС

Расизм у футболі: сльози Тайсона, англійці стали м’якотілими, італійський "ку-клукс клан" та безголоса Іспанія

11 листопада 2019
Автор: Микита Ковальчук

"Футбол 24" зробив підбірку найголосніших расистських скандалів останніх років, які трапилися у провідних чемпіонатах Європи. На жаль, до цього списку тепер довелось додати і вітчизняний чемпіонат.

Україна

В українському футболі обмаль прикладів із расистськими прецедентами. Так, були історії з нацистськими гаслами і забороненими символами, але з образами на основі кольору шкіри – вкрай мало.

Расистський скандал з Тайсоном – мережу підірвало нове відео з вигуками фанатів Динамо

Найрезонансніший епізод трапився нещодавно під час 14-го туру УПЛ у принциповому протистоянні Шахтаря і Динамо (1:0). В другій половині гри на арені ОСК Металіст прозвучало попередження диктора про неприпустимість расистських вигуків, в іншому випадку матч може бути припинений достроково. Арбітр зустрічі Микола Балакін дотримав своє слово і забрав команди у підтрибунне приміщення. Згодом гра поновилась, але з трибун продовжували лунати неоднозначні вигуки.

Терпець увірвався капітану "гірників" Тайсону, який апелював до арбітра щодо некоректної поведінки вболівальників киян, потім запустив м’ячем у бік гостьового сектора і продемонстрував середній палець. Рефері вилучив бразильця, але численні відеозаписи підтверджують, що як мінімум, певна частина фанатів "біло-синіх" дозволяла собі ганебну поведінку за нормами загальноприйнятої моралі та правил УЄФА.

Є багато різних точок зору щодо цього інциденту, які можуть виправдати як і поведінку Тайсона, так дії вболівальників Динамо. Проте підсумок повинен бути один – сподіваємось, це перший і останній гучний скандал на такому підґрунті в українському футболі.

Англія

Перейдемо до Туманного Альбіону. Чиновники ведуть дуже серйозну боротьбу проти расової дискримінації, і часом це виглядає досить сміховинно. Останній приклад – Бернарду Сілва та Бенжамен Менді з Манчестер Сіті. Португалець виклав колаж "Вгадайте хто?", поєднавши дитячу світлину Менді та персонажа з реклами іспанських цукерок Conguitos. Сілву розсмішила схожість одноклубника та вигаданого героя, але користувачі соцмережі гумор португальця не оцінили та звинуватили його в расизмі. І хоча Менді, якому й адресувався цей жарт, оцінив дотеп одноклубника, Футбольна асоціація всерйоз почала вивчати цей твіт.

А от початок 2010-х був пам’ятним не в останню чергу через расистські скандали. Наприклад, епічне протистояння Патріса Евра та Луїса Суареса, які виступали за Манчестер Юнайтед та Ліверпуль відповідно. Під час матчу уругвайський форвард, відомий своїми скандальними витівками на полі (укуси Отмана Баккала, Браніслава Івановіча та Джорджо К’єлліні) обізвав Евра словом на букву Н. Суарес парирував тим, що француз неправильно його зрозумів і насправді казав negro, що іспанською має жартівливу окраску.

В підсумку, Луїсіто оштрафували на 45 тисяч фунтів та дискваліфікували на 8 матчів. Покарання завершилось якраз під матч проти Манчестер Юнайтед, і всі очікували, якою буде розв’язка конфлікту. Але Суарес ще більше розпалив вогнище сутички, не подавши руку Евра під час традиційного передматчевого ритуалу.

Італія

А в Італії темношкірим гравцям не дають проходу і нині. Головною жертвою расизму цього сезону став Ромелу Лукаку, на адресу якого вже двічі лунали образи від італійців з моменту його переїзду до Серії А. Розпочалось усе в матчі з Кальярі, де сардинійські фанати вигукували всілякі расистські образи під час гри. Бельгієць навіть присвятив цьому великий допис в Instagram, але йому відповіли фанати його ж команди – Інтера – порадили не брати близько до серця це, адже Лукаку приїхав до Італії.

"Під кожним дописом "кольорової" людини в соцмережах є хоча б один расистський коментар", – Лукаку про расизм

Цікаво, що з Кальярі пов’язаний ще один расистський скандал. Фанати цієї команди, схоже, дуже нетерплячі до темношкірих гравців, а їх жертвою раніше став екс-талант Ювентуса Мойзе Кін. Італійцю було ще образливіше, адже його партнер по команді, капітан Ювентуса Леонардо Бонуччі, назвав обидві сторони конфлікту неправими.

Але повернімось до Лукаку. Бельгієць став жертвою нових нападок. В ефірі каналу TopCalcio24 журналіст Лучано Пассірані заявив, що Лукаку можливо зупинити лише за однієї умови: "Якщо у вас є 10 бананів". Журналіста миттєво звільнили, але можна сказати напевне – це далеко не остання расистська атака в бік Ромелу.

Діставалось у цьому сезоні й іншому темношкірому гравцю Серії А Дальберу. Естевана освистали фанати Аталанти, через що навіть доводилось зупиняти матч. А ще в минулому році гучний скандал закрутився навколо захисника Наполі Каліду Кулібалі. Сенегальця впродовж матчу освистували та вигукували різноманітні образи вболівальники Інтера. Той скандал завершився для "нерадзуррі" двома матчами без вболівальників.

"Під час передачі про Шевченка не міг стримати сліз": фанат Мілана, що погрожував Ювентусу – яким був президент Сассуоло

Іспанія

У Ла Лізі расистських скандалів значно менше, проте і тут бували досить резонансні випадки. Один із останніх прикладів – витівка Яго Аспаса, який обізвав гравця Леванте Лерму "чорним лайном" під час матчу. Цікаво, що на відміну Італії та Англії, в Іспанії форварда ніяк не покарали.

Найголосніший скандал останніх років у Ла Лізі трапився із Дані Алвесом, який виступав за Барселону. Під час матчу проти Вільяреала один із вболівальників жбурнув у бразильця бананом. Той не забарився із відповіддю, і просто з'їв фрукт.

Після гри (яку каталонці, до речі, виграли 3:2, а один із асистів віддав Алвес) Дані запустив флешмоб #Weareallmonkeys, в якому зірки футболу фотографувались із бананами, засуджуючи расизм у футболі. Фанату також дісталось – Вільяреал позбавив його права відвідувати матчі команди пожиттєво.

"Сало в Бразилії", хто принизив фанів Динамо, або Яка світла пляма расистського скандалу з Тайсоном: реакція соцмереж