УКР РУС

Ярмоленко забиває унікальний гол і творить магію – українець вкрав у себе матчі ЛЄ та перевершив головного конкурента

26 листопада 2021 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Рапід поступився вдома Вест Хему (0:2) у 5 турі Ліги Європи 2021/22. Рахунок і огляд матчу, в якому феєрив Андрій Ярмоленко, читайте на "Футбол 24".

Ярмоленко не зміг зіграти проти Генка, але на більшість кубкових матчів 32-річний українець виходив у стартовому складі. Нинішній поєдинок – не виняток. Матч, як і онлайн-трансляція Рапід – Вест Хем на "Футбол 24", стартував о 19:45. Відзначаємо, що екс-динамівця малювали в центрі нападу, хоча він також спокійно здатен мінятися позиціями з правим вінгером Бовеном. Суперником гостей став віденський клуб, який не пустив Зорю в груповий етап Ліги Європи. У першому колі Ярмоленко допоміг ВХЮ обіграти Рапід удома. "Молоти" забронювали собі путівку до плей-офф турніру, але все ще билися за 1 місце. Для цього лондонцям потрібно було перемагати, аби не залежати від дуелі загребського Динамо з Генком.

Зінченко з відзнакою Гвардіоли і секрет Ярмоленка: українське дербі в Лондоні очима англійських ЗМІ та фанатів

В УЄФА традиційно клопіт з малюванням схеми, на якій зображені українські футболісти. Ярмоленко начебто мав вийти в центрі нападу, але насправді навіть перед стартовим свистком Андрій відтягнувся праворуч. На один з перших прострілів з флангу до штрафного українець вривався по центру, однак значно більше діє ближче до звичної позиції правого вінгера. Ярмола на пару з Соучеком розіграв швидку атаку з переведенням ліворуч. Масуаку класно прострілив, Бовен у падінні замикав – снаряд ефектно прокотився поруч з дальньою стійкою, в останню мить відмовившись залітати у сітку.

Хороший рух українського вінгера: активні відкривання, продуктивна робота на своїй половині та в центрі поля. Однак після 10 хвилини почалися проблеми. Дві втрати в непоганих епізодах, де можна було проривати правий фланг – почав українець програвати досить просту боротьбу, яку в збірній зазвичай виграє. Пішли жорсткі стики на фланзі Ярмоли, де розвертаються основні баталії. Майже 80% володіння від Вест Хема. Це не найкращий сценарій для команди Мойєса, яка більше полюбляє простір контратак.

Саме на цьому краю Рапід видав найкращий момент гри за перші 20 хвилин. Лівий захисник Норманн пройшов без перешкод, Ярмоленко не встигав підчистити, Фунтас також на самоті пробивав – вище. А ось і відповідь від українця. Віддав на Масуаку, відкрився і пробив у дотик. Крик відчаю Андрія над порожнім віденським стадіоном – круглий пролетів над воротами. З програної українцем боротьби почалася швидка атака Рапіда. Перший удар у площину воріт – без особливих проблем для Ареола.

Масована атака з флангу на фланг у виконанні Вест Хем Юнайтед. Спочатку Ярмоленко не замкнув простріл з правого краю, а потім перевисів суперника після подачі Влашіча вже зліва і красиво перекинув голкіпера ударом з другого поверху. Перший гол лідера збірної України у складі "молотів" за 10 місяців! А в компенсований час Андрій ще й пенальті на собі заробив. Шкода, що не дали пробити. Але на полі штатний пенальтист Нобл, який і подвоює рахунок. Ну, принаймні свого роду асист в українця!

Бовен в одній атаці втратив 2 супермоменти. Спочатку після пасу Лансіні програв дуель голкіперу, а потім обвів усю команду і знову не забив уже з меж воротарського. Ярмоленко блискуче грає на перехопленні. Андрій підбирає під робочу ліву ногу, але не пробиває, а створює божественний момент для Соучека. І знову прямолінійний удар у кіпера. На добиванні Бовен з кількох метрів не забиває практично у порожні ворота – знайшов Джаррод захисника. Як?!

Відзначимо, що Ярмола забив лише 8 гол у кар'єрі з другого поверху. Востаннє це траплялося ще за Борусію Дортмунд в кубковому матчі проти Баварії! Недарма Андрій казав після матчу проти збірної Франції, що до сорока, може, з правої почне забивати і головою. Сказав – зробив. За 2 сезони він 4 рази відзначався за Вест Хем. Що цікаво, виключно у кубкових турнірах. Потрійна заміна від Мойєса на 65 хвилині. У лінії атаки залишаються лише Влашіч та Ярмоленко, автори результативних дій.

Екс-динамівець, зрештою, залишився єдиним серед атакувальних гравців, хто отримав винагороду від Мойєса – всі 90 хвилин ігрової практики. Українець взяв паузу, а наприкінці зустрічі ще й п'ятою вивів Форналса у воротарський. Ще один загублений асист Андрія, який і так стає гравцем матчу без варіантів. Вест Хем знищив Рапід по грі: 7:0 за стовідсотковими моментами, 3,86:0,54 за очікуваними голами. Результативні дії Ярмоли достроково забезпечили перше місце лондонцям, які набрали 13 очок за 5 турів. Рапід втратив шанси на плей-офф ЛЄ, але ще може поборотися з Генком за 3 рядок і путівку в Лігу конференцій. Для цього в очному двобої на виїзді потрібно перемагати бельгійців.

Ярмоленко видає шоу сезону, Бовен знову марнотратить

Найкращий матч українця за Вест Хем при Мойєсі? Дуже навіть можливо. Дебютний забитий головою м'яч у лондонській команді. Перший подібний гол за майже 4 роки. Навіть найжорсткіші критики його гри, а їх серед гарячих фанатів Вест Хема чимало, визнають – зробив різницю. Єдиний мінус, за що статистичні портали дещо занизили бал, це значна кількість програних єдиноборств (виграв лише 6 дуелей з 17) і втрат (16, більше лише у Масуаку та Цоуфала). З іншого боку показова сама активність Ярмоли. Лише 1 гравець Рапіда частіше бився за м'яч, ніж Андрій.

Український вінгер найбільше і фолив сам (двічі), і заробив на собі порушень (3). Такого жвавого і натхненного у всіх стадіях гри Ярмоленка давно Вест Хем не бачив. Подвиги нашого легіонера дозволили гарантувати собі перше місце. У цьому є певна іронія, адже фактично Андрій забрав у себе додаткову пару матчів. Мойєс розраховує на нього як гравця основи лише в кубкових турнірах. Якби ВХЮ посів друге місце, то грав би в 1/16 ЛЄ. З іншого боку там і суперники важчі – володарі 3 місць у групах Ліги чемпіонів, і грати потрібно вже в лютому, а не березні.

Ярмоленко показав хорошу реалізацію. Витиснув з 0,6 xG і двох ударів гол, заробив пенальті з нічого на досвіді, видав кілька просто чарівних пасів для партнерів, які були зобов'язані забивати, аби не псувати таку красу. Для порівняння Бовен, який в АПЛ грає саме на основній позиції українця (правого вінгера), відверто розчарував. Джаррод тричі пробивав з меж воротарського, то вже були навіть 200-відсоткові моменти, але очікуваних голів втричі більше (1,83), а реалізація на повному нулі.

Якщо цей дует конкурентів так і продовжить, в Ярмоли цілком може з'явитися свій шанс і в АПЛ. Є і ще один плюс на користь нашого земляка. Андрій показав прекрасну точність передач (87%). Для порівняння в Бовена лише 72%. Останній був дуже крутим і результативним у жовтні, але цього місяця промахи англійця вже коштували поразки від Вулверхемптона, тепер могли створити нові проблеми. У Бовена вже 8 втрачених "соток" за 3 місяці в АПЛ та ЛЄ. В Ярмоленка лише 1 змарнований супермомент у Кубку ліги.