УКР РУС

ПСЖ на останніх хвилинах вирвав перемогу над Реалом – Мессі не забив пенальті, магія Неймара і Мбаппе добила Мадрид

15 лютого 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Реал в рамках першого поєдинку 1/8 фіналу ЛЧ зазнав заслуженої поразки від ПСЖ у Парижі. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Протистояння між ПСЖ і Реалом цілком можна назвати центральним на стадії 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Очікувалось, що він стане і найбільш яскравим, адже обидві команди ставлять на експлуатацію талантів зірок – таким чином вони компенсують проблеми з ігровою структурою. У Мбаппе, Мессі, Бензема та Вінісіуса точно був би простір та нагоди для імпровізації.

Незабитий пенальті Мессі та гол Мбаппе у відеоогляді матчу ПСЖ – Реал – 1:0

Карло Анчелотті не здивував при виборі складу, виставивши звичні 4-3-3 й повернувши до основи Менді. Питання виникали лишень щодо готовності Бензема, але кількох тренувань вистачило для потрапляння в старт. Маурісіо Почеттіно теж не став нічого вигадувати, зігравши у тій же схемі без несподіванок по іменах – інтрига була хіба що в позиції голкіпера. Коуч парижан довірився Доннаруммі. Неймар прогнозовано залишився у запасі.

Перший тайм виявився не таким яскравим, як очікувалось. Особливо неприємно здивував Реал, який провів всього один удар за 45 хвилин – Каземіро неточно пробив головою після подачі з кутового. Це сталося незадовго до перерви. Загалом мадридці зробили всього два дотики до м'яча у чужому штрафному. Востаннє така низька активність атаки "бланкос" була зафіксована у фіналі ЛЧ-2014 проти Атлетіко.

Історія Ліги чемпіонів багата на рекорди та особливі досягнення! Переконайся у цьому, переглядаючи улюблені матчі з коктейлями Żubrówka. Żubrówka – для тих, хто хоче справжнього! Дізнатись більше про Żubrówka та коктейлі тут.

ПСЖ домінував, тримаючи м'яч 68% ігрового часу. Майже 40% володінь пройшли на третині поля Реала. Господарі намагалися розтягувати оборону "вершкових", користуючись реактивною швидкістю Хакімі й Мбаппе, а Мессі ситуативно перевантажував один із флангів. Такий футбол вилився у момент вже на 5-й хвилині зустрічі – Кіліан легко розхитав Карвахаля й прострілив на 11 метрів, а Ді Марія замкнув потужним ударом. Вийшло занадто високо.

Проблема французів полягала в тому, що цей момент став передостаннім у першому таймі. Вдруге ПСЖ міг забити на 20-й хвилині внаслідок шикарної закидушки за спину Карвахалю – Мбаппе вийшов віч-на-віч і пробив (хоча відскок був дуже незручним), однак Куртуа врятував Реал.

В наступні 25 хвилин підопічні Маурісіо Почеттіно не створили нічого гідного уваги. Мадридський глибокий блок змушував ПСЖ катати м'яч поперек поля й практично не помилявся, а в останній третині першого тайму іспанці взагалі вирівняли хід матчу. Як наслідок, на перерву парижани пішли всього з 0,48 xG.

Карта передач ПСЖ до перерви

Господарі у роздягальні зробили висновки. Другий тайм ПСЖ розпочав набагато динамічніше й агресивніше. Оборона Реала одразу затріщала. На жовту картку сіли Менді й Мілітао, а до 60-ї хвилини парижани створили кілька шикарних нагод для взяття воріт.

Так, На 50-й французи розкатали ефектну комбінацію у вузькому коридорі перед штрафним, в завершенні якої Мбаппе отримав проникний пас і вистрілив у дальній кут – Куртуа парирував! На 53-й же Куртуа вийшов на край карного майданчика й вибив м'яч з-під Мбаппе, а потім взяв добивання від Мендеша. Після цього з дистанції стріляли Мессі й Мбаппе, але вийшло точно в руки Тібо.

Реал огризнувся дальнім ударом Крооса над поперечкою, а на 62-й хвилині його фанати схопилися за голову – Мбаппе влетів у штрафний і отримав по ногах від Карвахаля. Пенальті! Його виконання довірили Мессі. Ліонель підійшов до м'яча і... не забив! Його постріл у правий кут парирував Куртуа. Жахлива 4-річна серія аргентинця без голів у ворота "бланкос" продовжилась.

В наступні хвилин 10 тиск парижан перестав приносити гостроту біля чужих воріт, тож Маурісіо Почеттіно наважився випустити Неймара. Карло Анчелотті, своєю чергою, замінив провальних Карвахаля й Асенсіо на Родріго й Васкеса. Свіжі футболісти важко увійшли в матч, а от гравці основи ПСЖ знову почали рвати оборону. На 76-й хвилині господарі заробили стандарт, з якого Мессі крутив у лівий кут – вийшло неточно. Ще за хвилину Лео віддав проникний пас на лівий край штрафного під удар Мбаппе – м'яч пройшов у сантиметрах від дальньої стійки.

І це були лишень гострі моменти. Загалом же, до 80-ї хвилини французи провели аж 19 ударів проти трьох у Мадрида. Точність пасів ПСЖ становила 92% (проти 86% у Реала). За очікуваними голами господарі награли вже на 1,72 очікуваних голи проти 0,14 у Реала. Карло Анчелотті, однак, не здавався, випустивши на 82-й хвилині Азара й Вальверде замість Модріча та Вінісіуса.

"Вершковим" ці заміни не допомогли. ПСЖ продовжував тиск, перемкнувши увагу на фланг Менді. На 87-й Неймар прорвався крізь нього на край штрафного, опинившись прямо перед Куртуа, однак кут був занадто гострим – бразилець віддав крос вздовж воріт, але його ніхто не замнув. На 90-й же крізь Ферлана пролетів Мбаппе, повторивши вихід віч-на-віч під кутом, але Кіліан вирішив котити низом у центр – і знову ніхто не підтримав!

Здавалося, що голів уже не буде. Відчайдушний удар Гуйє з дистанції на 90+2 хвилині мав стати останнім у цій битві, але Мбаппе не збирався так просто відпускати заслужену перемогу. На 4-й компенсованій хвилині Кіліан отримав пас п'яткою від Неймара, обіграв одним рухом Мілітао та Васкеса, після чого пробив у дальній кут – 1:0! Це була перемога.

Реал був жахливим – Почеттіно повністю переграв Анчелотті

Від Реала можна було очікувати певних проблем в атакувальній роботі. Мадридці навіть при тотальному домінуванні створюють небагато моментів, але всі вони дуже якісні – і більшість конвертується у голи. Бензема своїм унікальним відчуттям позиції й партнерів зв'язує напад "бланкос", а без нього не так яскраво сяє і Вінісіус. Враховуючи, що Карім вийшов на поле лишень після кількох тренувань, сподіватись на топ-рівень було важко. Цією проблемою частково можна пояснити обережність гостей.

Втім,ніхто й подумати не міг, що Реал всією командою сяде в низький блок і сидітиме в ньому від першої до останньої хвилини. Карло Анчелотті цілеспрямовано опустив команду на власну половиу поля, сподіваючись реалізувати свою міць у контрах – "вершкові" йдуть другими після Баварії й Ліверпуля за середньою кількістю ударів після контрвипадів. Втім, час минав, а бодай натяків на швидкісний випад у мадридців не було.

Проблема гостей полягала у прекрасній підготовці ПСЖ. Маурісіо Почеттіно застосував модель, яку в Німеччині називають Restfeldsicherung, а у Європі – rest defence. Вона може бути реалізована в будь-якій тактиці та за будь-якої тренерської філософії. Її суть полягає у контролі перехідних фаз через контроль простору між лінією атаки та захисту. Для цього необхідно провести серйозну роботу, пов'язану з утримуванням відстаней між футболістами. ПСЖ провів.

Парижани намагалися залишатись у якомога вищих позиціях, втискаючи Реал поближче до його штрафного. Фулбеки діяли на одній лінії з нападниками, а Паредес і Верраті контролювали простір за центральним колом – центрхави моментально накривали опонентів при потраплянні м'яча в цю зону, після чого швидко віддавали його уперед. Данілу ж діяв нижче, допомагаючи центрбекам. Завдяки високій швидкості та інтенсивності роботи господарям вдалося загнати Реал у його ж третину поля, взагалі не випускаючи його на чужу половину.

"Королівський клуб" відвик від такої агресії. У Іспанії мадридці йдуть 16-ми за інтенсивністю власного пресингу, а суперники повертають м'яч через 10 секунд після втрати лишень у 16% випадків. ПСЖ повертав 36% володінь. Як наслідок, Реал не провів жодного удару після контратаки й пробив по воротах тільки 3 рази (найгірший показник за 18 років), взагалі не влучивши у площину.

У "бланкос" лягло все. Підопічні Карло Анчелотті володіли м'ячем 43% ігрового часу (хоча по сезону у Реала 60%). У Лізі чемпіонів з Мадридом ніколи такого не траплялося, починаючи із сезону 2017/18. Крім того, команда провела всього 9 передач у штрафний і зробила лишень 7 дотиків у ньому – це антирекорд "вершкових" за всю історію підрахунків Opta.

Оборонний блок Реала тільки деградував. За весь матч "вершкові" допустили 21 удар по власних воротах. Це – один з найгірших показників у історії Ліги чемпіонів (лишень 6 команд допустили більше). Тим не менш, Карло Анчелотті нічого принципово не змінював. Він просто освіжив позиції, випускаючи швидкісних футболістів в надії на контратаку. Жодних серйозних перебудов, жодних нетривіальних рішень. Тільки страждання й марні надії.

А от команда Маурісіо Почеттіно змінилася по перерві. Вона стала швидшою й агресивнішою. Якщо за перший тайм французи награли на 6 ударів при 0,4 xG, то в другому пострілів було вже 16 (при 1,5 xG). При цьому в очі впадала активізація атаки ПСЖ на обох флангах – Мбаппе можна було побачити і зліва, і справа. Аргентинський коуч впевнено керував матчем і домінував у ньому, реалізовуючи складну ігрову модель – хоча у Парижі це не просто складно, а практично нереально.

Власне, нічого несподіваного не сталось. Карло Анчелотті, при всіх своїх плюсах і досягненнях, явно здав – інакше він би не опинився в Евертоні й не покинув би його без кардинальних змін у грі чи результатах. Те ж саме можна сказати і про Наполі, а з Баварії його сплавили самі футболісти – і не через власне его, а через претензії щодо тактики.

Почеттіно ж, попри всі проблеми в ПСЖ, залишається сучасним спеціалістом зі школою самого Б'єлси (таку ж пройшов Гвардіола). Маурісіо регулярно б'є топових коучів, як би складно йому не було в Парижі. Він вигадує цікаві тактичні плани й якимось чином добивається їхньої реалізації у топ-матчах – настільки, наскільки це взагалі можливо з таким складом. Можливо, йому не вистачає харизми, але точно вистачає знань.

Зараз просто немає сенсу порівнювати Почеттіно та Анчелотті. Вчора аргентинець довів це максимально яскраво.

Мбаппе – геній

Протягом останніх років хейтери ПСЖ і Мбаппе називали Кіліана бездумним бігунком, який феєрить тільки на рівні Ліги 1 або слабких суперників у ЛЧ. І байдуже, що нападник у 23 роки забив 204 голи й віддав 97 асистів у всіх турнірах. Що ж – матч проти Реала в черговий раз спростував усі критичні тези.

Мбаппе просто знищив "вершкових". Чого лишень коштує кількість дотиків до м'яча у штрафному – 18 (в 2,5 разів більше, ніж у всіх мадридців). За всю історію підрахунків Opta вищу кількість зробили тільки Неймар і Роббен. 18 дотиків двічі вдалося провести Рібері, і навіть праймовий Мессі ніколи не робив більше 18-ти.

Мбаппе завдав 7 ударів по воротах (4 у площину), не тільки ставши лідером поєдинку проти Реала, а і оновивши власний рекорд в ЛЧ. Крім того, саме Кіліан створив пенальті – це вже 4-й зароблений на собі "11-метровий" у ЛЧ. З моменту його дебюту в сезоні 2015/16 більше заробили лишень Лєвандовскі (5) та Мессі (6).

Також Кіліан зробив 4 успішних обіграші на дриблінгу з 6-ти спроб і виграв 6 із 9-ти єдиноборств. Власне, саме обводка на 90+4-й хвилині одразу двох захисників у штрафному й призвела до голу, причому Кіліан пробив поміж ніг Куртуа.

Практично кожен небезпечний момент ПСЖ у матчі проти Реала був пов'язаний з Мбаппе. Він біг, різко змінював напрям, заплітав ефектні комбінації, гостро стріляв по воротах, ефектно і ефективно фінтив. Так, як Кіліан, зараз не виступає жоден нападник – у світі взагалі з'явився тренд на гру без форварда. Мбаппе ж повертає нас у епоху відеонарізок фінтів Роналду й Мессі, які школярі передавали один одному через ІК-порт. Браво!

Мессі – не антигерой. Він провів хороший матч

Ліонель проводить дуже важкий сезон. Взнаки дається відсутність належної передсезонної підготовки, участь у Кубку Америки й висока травматичність, однак навіть за таких умов від Мессі очікували більшого. В рамках ЛЧ він провів 5 голів, але у більшості матчів він все одно виглядав іншорідним тілом у складі ПСЖ.

Нереалізований пенальті та загальна непомітність Лео провокують на продовження розмов щодо деградації Мессі. Візуально так і здалося, однак перегляд статистики й тактичних карт відверто здивував. Мессі виявився одним із найкращих футболістів у поєдинку проти Реала. В його активі – 64 точні передачі з 80-ти (26 проведені на чужій третині поля), 4 паси під удар і 6 на просування (лідер матчу). За сумарною гостротою передач аргентинець лідирує зі значним відривом.

Вертикальна шкала – очікувана гострота передач. Горизонтальна – кількість передач на просування

Маурісіо Почеттіно, здається, зрозумів, як правильно використовувати Лео. Нападник отримав роль глибиннного плеймейкера – у першому таймі проти Реала він постійно опускався в лінію до Паредеса й Верратті, обігруючись з партнерами, створюючи варіанти для передач у різних зонах і просуваючи м'яч через паси й дриблінг. Зокрема, саме Ліонель запустив черпачок під вихід Мбаппе віч-на-віч на 20-й хвилині. По перерві ж Мессі перемкнувся, розганяючи швидкі атаки з глибоких позицій. Граючи в такій ролі, Лео став лідером майже по всіх ключових атакувальних метриках.

Такий футбол, однак, не зовсім підходить до матчів, де ПСЖ не володіє м'ячем 60% ігрового часу. У Лізі чемпіонів парижанам будуть випадати важчі суперники – і там проблеми Мессі з позиційною дисципліною дадуть про себе знати. Конкретно ж для Лео перехід у глибинні плеймейкери означатиме зменшення результативності й статусу. Примою ПСЖ будуть Неймар і Мбаппе, які роблять результат, а от чи готовий Мессі до статусу тіньового героя? Існують сумніви.

В будь-якому разі, за матч проти Реала аргентинець заслужив на відзнаку. Це було сильно, хоч і непомітно для неозброєного ока.

Ман Сіті розбомбив Спортінг на виїзді – історичний погром у першому матчі 1/8 ЛЧ з виходом Зінченка