УКР РУС

Португалія – Туреччина: справедливий виліт "місячних зірок", проблемний футбол "селесао" та неоднозначний матч Роналду

24 березня 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Збірна Туреччини внаслідок поразки від Португалії (1:3) завершила боротьбу за вихід на ЧС-2022.

Збірна Португалії провалилась у вирішальному матчі в своїй кваліфікаційній групі, програвши Сербії пряму путівку на Мундіаль. Кріштіану Роналду пообіцяв партнерам, що команда все одно вийде на ЧС-2022 – втім, для цього "селесао" необхідно було переграти Туреччину та, можливо, Італію. Для початку підопічним Фернанду Сантуша треба було здолати турків на "Да Луж".

Уельс обіграв Австрію та чекає на Україну в фіналі відбору до ЧС-2022 – все вирішив магічний дубль Бейла

Під керівництвом Штефана Кунца "місячні зірки" не програли жодного з чотирьох поєдинків, але й суперники були дуже скромними. На зустріч у Лісабоні вони виставили прогнозований склад без несподіванок. Господарі ж здивували: у ворота поставили Діогу Кошту (голікпер Порту дебютував у офіційних матчах за "селесао"), у центрі оборони з'явився опорник Данілу Перрейра, а разом з Роналду та Жотою в атаці вийшов Отавіо.

Португалія розпочала вкрай агресивно. Вже на 2-й хвилині Роналду мав замикати навіс з правого флангу, однак Челік встиг підставити свою головою під удар Кріша. На 9-й Кріш пробивав метрів з семи внаслідок прострілу (вище воріт), а на 11-й Бернарду Сілва бив з лінії воротарського після подачі Бруну Фернандеша зі стандарту – і знову м'яч пролетів над поперечкою!

Зрештою, тиск господарів вилився у закономірний гол на 15-й хвилині. Роналду отримав передачу з глибини за спину Деміралю, розвернувся в штрафному й віддав поперечний пас. Жота прийняв м'яч і викотив його під удар Сілві з дистанції – Бернарду ж вистрілив у лівий нижній кут, влучивши у стійку! Отавіо ж зіграв на добиванні. 1:0!

Швидко забивши, португальці розслабились. Підопічні Фернанду Сантуша почали допускати грубі помилки перед власним штрафним – турки ж конвертували їх у кілька моментів. Зокрема, на 21-й хвилині обрізка Фонте завершилась ударом Ундера метрів з 23-х (точно в руки Кошті), а на 22-й невдалий підкат Фонте завершився відскоком на Актюркоглу та м'яким навісом під замикання Кутлу. Беркан з мінімальної відстані у ворота не влучив.

Найкращий шанс зрівняти рахунок мав Кьокчу, який з дистанції пробивав у дальній кут прямо під стійку. Кошта парирував. Після цього португальці прокинулись, перехопивши ініціативу в зустрічі й ледь не подвоївши власну перевагу на 31-й хвилині – це Роналду обігрався з Бруну Фернандешем, отримавши від нього шикарний черпачок під удар на лівий край штрафного. Бути б голу, якби Кріш не послизнувся (хоча там все одно помітили офсайд).

В наступні 10 хвилин моментів не виникало, але Португалія явно "возила" турків на кожній ділянці поля. Гості не могли відібрати м'яч, а контргра у "місячних зірок" зникла. За таких умов вони могли лишень піти на перерву за рахунку 0:1, однак на 42-й хвилині "селесао" дотиснули суперника.

Роналду у єдиноборстві в центрі поля зумів п'яткою віддати пас на хід правим флангом, а подальша атака завершилась невдалим кросом. Господарі виграли підбирання й провели атаку другим темпом – в ній Отавіо відкрився перед штрафним, отримав передачу й у повній самотності виконав шикарний навіс на голову Жоті. Діогу спокійно замкнув під ближню стійку. 2:0!

Саме з цим рахунком команди відправились відпочивати. Другий тайм розпочався без кадрових перестановок і без відчутних ігрових змін – Португалія продовжила домінувати. Турків "возили", голкіпер "селесао" нудьгував, але тиск підопічних Фернанду Сантуша не виливався у гострі епізоди. Команда навіть дозволяла собі певне піжонство в завершальній фазі атак.

В такому режимі пройшло майже 20 хвилин, а потім Туреччина несподівано повернулась у гру. На 65-й Бурак Їлмаз обігрався з Ундером, отримавши від нього розрізну передачу й реалізувавши вихід віч-на-віч з Коштою – 2:1! На 69-й легендарний бомбардир міг і пенальті заробити, впавши у боротьбі з Данілу Перрейрою, але турок занадто підмалював цей епізод. "Позначку" не призначили.

Ці епізоди змусили португальців прокинутись. Фернанду Сантуш на 71-й хвилині замість Жоти випустив Феліша, а Геррейру на 75-й ледь не закрив гру своїм прострілом вздовж лінії воротарського – Чакир м'яч не перехопив, однак Отавіо при замиканні не влучив у площину! Втім, цей момент "селесао" став чи не єдиним у завершальній частині матчу. Господарі часто входили в штрафний, виконували кроси й комбінували, але конкретики в завершальній фазі їм критично не вистачало.

Між тим, захисники збірної Португалії не перестали помилятись у простих ситуаціях (хоча Фернанду Сантуш зміцнив оборону, випустивши опорника Карвалью замість Бруну). На 81-й хвилині Фонте привіз пенальті, вдаривши Унала по нозі у власному карному майданчику – арбітр переглянув відеоповтор і помітив не тільки фол, а і гру рукою. Бурак Їлмаз на правах капітана пішов зрівнювати рахунок і... не влучив! Турок пробив вище воріт.

Після цього Португалія вже не відпустила Туреччину. У компенсований час господарі ще й третій гол провели – це свіжий Матеус Нуньєш з передачі не менш свіжого Леау вискочив віч-на-віч з Чакиром, спокійно пробивши у дальній кут. 3:1! Роналду міг і четвертий провести, однак на останніх секундах Кріш влучив у поперечку.

Фінальний свисток зафіксував непросту перемогу збірної Португалії. "Селесао" виходять у фінал плей-офф ЧС-2022. Суперником же буде не Італія (як всі очікували), а Північна Македонія.

Справедливий прохід португальців

Турків дещо шкода. Вони чесно билися за свою мрію – повернутись на Мундіаль після 20 років відсутності. Для Бурака Їлмаза він би став першим і останнім, тож не дивно, що саме він закрутив всю інтригу й драму матчу на "Да Луж". Підопічні Штефана Кунца старалися, а поєдинок виявився крутим.

З огляду на шалені помилки португальської оборони та незабитий пенальті, склалося враження, ніби "селесао" сильно пощастило. Це враження оманливе – португальці провели далеко не ідеальний матч, однак турки навіть близько не дістались до їхнього рівня. Так, вони не сильно відстали за кількістю ударів (16-12 загалом, 12-8 з меж штрафного), але "місячні зірки" провели всього 2 явні гольові нагоди й награли лише на 0,95 очікуваних голів (без урахування пенальті).

Гості мали всього 4 просування м'яча у штрафний – із 13 спроб проникних передач пройшли дві, із 7 кросів точним був один, ще одне просування сталося завдяки дриблінгу. Загальна точність пасів у збірної Туреччини виявилась дуже низькою, як для претендента на ЧС – всього 72%. Їхня гострота (без урахування кутових) виявилась в півтора рази гіршою, ніж у Португалії.

Цих зусиль було занадто мало для перемоги на "Да Луж". Підопічні Фернанду Сантуша створили 6 явних гольових нагод, награли на 3,19 очікуваних голів, виконали 14 просувань м'яча у радіус 20-ти метрів від воріт і провели 41 дотик у штрафному. Різниця колосальна, і проблема не тільки в класі.

Туреччина боролася, але вона виглядала гостро тільки в ті моменти, коли Португалія вимикалась або починала піжонити. Такі періоди сталися в середині кожного з таймів, але "селесао" повертали ініціативу задовго до їхнього кінця. Більшу частину часу господарі нещадно "возили" суперника, демонструючи величезну перевагу в класі, динаміці гри й ідеях.

Хороша реалізація могла витягнути турків, але загалом команда Штефана Кунца показала занадто мало для виходу на ЧС-2022. У Катарі суперники були б набагато потужнішими, а "місячні зірки" навіть на тлі неідеальних португальців нічого особливого не продемонстрували – було лишень кілька контратак, випадковий пенальті й багато бажання. Підопічні Фернанду Сантуша показали значно більше.

Мундіалю потрібні не надії турків на 2-3 контратаки, а яскравий футбол Португалії.

"Селесао" буде непросто

Португалія заслужила на прохід далі, але кейс збірної Італії показав, наскільки нелогічним може бути футбол. При 17:0 за ударами з меж штрафного й тотальному домінуванні над Північною Македонією чемпіони Європи пропустили випадковий гол у компенсований час – і все, "Скуадра" вилетіла. "Селесао" ризикують повторити цю історію.

Турки створили замало для тріумфу на "Да Луж", але португальці дозволили занадто багато. Перш за все, винні захисники – без Пепе й Діаша оборона влаштувала справжній цирк, дозволивши супернику провести 23 дотики до м'яча у штрафному й провести звідти 8 ударів. "Селесао" допустили серію грубих обрізок, легко пропустили гол на рівному місці й ледь не пропустили другий з неймовірно дурного пенальті.

На карті гостроти передач помітно, наскільки важко все було в центральній частині перед штрафним та на фланзі Геррейру. Північна Македонія зі своїми потужними вінгерами цілком може скористатись даними дірами – а якщо не скористаються вони, то скористаються суперники на ЧС-2022.

Оборона Португалії і в кращих складах була неідеальною. У дуже слабкій групі підопічні Фернанду Сантуша пропустили 6 голів – показник не такий і страшний, але серед топ-збірних більше пропускали тільки Нідерланди. Навіть Люксембург мав достатньо моментів у поєдинках проти "селесао".

Втім, списувати все на захист несправедливо. Португалія сама по собі виглядає розбалансовано – у матчі проти турків 42% атак команда провела через правий фланг, в той час як у центрі та зліва показник дотягнув лишень до 29%. На карті найбільшої загрози передач також помітна всього одна явна зона загострення. Між тим, Роналду в ній з'являвся не так і часто (він кружляв навколо всього штрафного).

"Селесао" занадто легко вимикалися з гри посеред тайму, а більша частина другого пройшла за мінімальної кількості моментів (хоча й за відчутного домінування господарів). Навіть проти турків такий футбол виявився ризикованим – а що буде на ЧС-2022? Між тим, Португалія так грає не вперше. Ще на Євро-2020 для її футболу була характерна уривчастість.

Зрештою, не дуже яскраво проявив себе і Фернанду Сантуш. До 80-ї хвилини він провів всього одну заміну, знявши Жоту заради Феліша, а на останні 15 коуч португальців кинув у бій опорника Карвалью – "сушити" гру. Іронічно, що практично одразу після виходу Вільяма турки заробили пенальті.

Між тим, ні на Євро-2020, ні у відборі до ЧС-2022 тренерський штаб збірної Португалії не відзначився цікавими рішеннями по ходу гри. "Селесао" – не та команда, яка буде легко перебудовуватись по кілька разів за матч. Це може погано завершитись навіть у грі проти Північної Македонії, не кажучи вже про Мундіаль.

Вкрай неідеального футболу збірної Португалії вистачило для звитяги над турками. Ймовірно, вистачить і для проходу на чемпіонат світу, але вийти з групи з такою грою вже буде непросто. Португалія вміє бути яскравою й агресивною, але балансу й тактичної різнобарвності колективу бракує.

Неоднозначний матч Роналду

Кріштіану отримав слабенькі оцінки від статистичних порталів. Sofascore поставив йому низькі 6,3 бали, Whoscored – посередні 6,9, Fotmob – такі ж посередні 7,0. Дані цифри демонструють абсурдність подібних рейтингів (вони враховують тільки ТТД з м'ячем без урахування контексту), але загалом Роналду дійсно провів неоднозначний матч.

У поєдинку проти Туреччини капітан "селесао" не дуже сподобався в єдиноборствах, програвши три з п'яти епізодів на землі та вигравши всього одну верхову дуель з трьох. Для КР7 така низька активність та ефективність не є характерною. Крім того, він не віддав жодної передачі під удар, лишень раз пішов у дриблінг 1-в-1 (вдало) й тричі заліз у офсайд.

Найбільші ж проблеми Роналду мав із завершенням атак. Із п'яти ударів Кріш лишень два рази влучив у площину – з далекої відстані на 11-й хвилині (слабко й в руки Чакиру) й з мінімальної на 90+5-й (пробив ще слабше). Щоправда, у нього також було влучання в каркас і замикання головою (поруч з дальньою стійкою), однак ці епізоди теж стались у компенсований час.

Роналду підкуповує ставленням до кожного моменту. Після несподіваного падіння замість удару з лівого краю штрафного на 31-й хвилині Кріштіану довго сидів на колінах і тримався за голову – легендарний нападник хоче забивати в кожному епізоді, немов якийсь юнак. Це – ознака справжнього профі, однак вчора був не його день.

Разом з тим, несправедливо оцінювати Роналду лишень по завершальній фазі атак. Показово, що перші два голи Португалії пройшли за безпосередньої участі капітана – в першому КР7 відкрився за спину Деміралю й втік від нього, а другий почався з його ефектного пасу п'яткою на хід з глибини поля. При жорсткому накриванні з боку суперника (Кріш пустив м'яч поміж ніг). Кріштіану придає Португалії клас, який вкрай необхідний для зламу "автобусів" і який відрізняє топову команду від хорошого середняка.

Проблема полягає лишень в тому, що висококласних футболістів у "селесао" вистачає – і будь-кого із зірок за такий матч, як у Роналду, могли б зняти десь на 71-й хвилині (як того ж Діогу Жоту). Кріштіану ж ніхто й ніколи не замінить і навіть не залишить у запасі. КР7 повинен грати завжди – і це сильно обмежує Фернанду Сантуша.

Італія вдруге поспіль пропустить Мундіаль – чинний чемпіон Європи у доданий час сенсаційно програв Північній Македонії