УКР РУС

Португалія перемогла Люксембург – Жерсон забив вдруге поспіль, але провів типовий матч, а до Роналду знову є питання

31 березня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках матчу 3-го туру кваліфікації до ЧС-2022 Люксембург дав бій Португалії, але зазнав домашньої поразки (1:3).

Португалія непереконливо стартувала у кваліфікації до ЧС-2022, мінімально перегравши Азербайджан і розписавши скандальну нічию з Сербією. Після белградської невдачі головний тренер "селесао" Фернанду Сантуш перейшов на схему 4-2-3-1 і провів масштабну ротацію – на лівому фланзі оборони вийшов 18-річний Мендеш, Канселу перевели направо (замість Соареша), дискваліфікованого Бруну замінив Санчеш, а в опорній зоні йому в пару виписали Невеша (замість Данілу). Бернарду Сілва та Жота з позицій крайніх нападників відійшли у півзахист, а під Роналду випустили Феліша. Змін не зазнали лишень позиції центрбеків (Фонте-Діаш) та голкіпера.

Люксембург почав кваліфікацію з другого туру, здобувши сенсаційну перемогу над Ірландією завдяки прекрасному голу Жерсона Родрігеса. У порівнянні з тим матчем коуч "люксів" Люк Гольц провів зміни не на користь УПЛівців – в запас сіли екс-карпатівець Мартінс та центрбек Львова Махмутовіч. Втім, в основі вийшли Олів'є Тілль (Ворскла) та динамівець Жерсон. Тобто, поєдинок для України був вельми цікавим.

Даремний подвиг Жерсона у відеоогляді матчу Люксембург – Португалія – 1:3

В перші півгодини "селесао" відверто розчаровували. Люксембург нічим не поступався супернику й навіть виглядав дещо активніше, а моментів не виникало взагалі. У Роналду за перші 20 хвилин було лишень три дотики до м'яча, причому двічі він втратив його, в той час як господарі змогли провести атаку з прострілом під удар Сінані з центру штрафного – Діаш заблокував його. В цілому, матч для нейтрального глядача виглядав непривабливо.

Все змінилося в середині першого тайму. Спочатку могли забити гості: на 29-й хвилині Канселу пройшов Мішеля Жерсона на правому фланзі, увірвався на край штрафного та викотив пас на лінію під удар Санчешу – Моріс спіймав м'яч! "Люкси" одразу ж відповіли прострілом Жерсона Родрігеса, а ще за хвилину динамівець приголомшив гранда красивим голом – Сінані виконав подачу з правого флангу, а Жерсон у стрибку "рибкою" підправив сферу під ліву стійку. 1:0!

Господарі провели ще кілька атак за інерцією, але створити бодай один небезпечний момент до перерви їм вже не судилося. Португалія ж поступово прийшла до тями, хоча з вриванням у штрафний все одно виникали проблеми – Люксембург оборонявся здорово. "Селесао" довелося вмикати індивідуальну майстерність: на 36-й хвилині Бернарду Сілва змістився з правого флангу й пробив метрів з 20-ти у дальню стійку, а на 43-й Санчеш з дистанції вистрілив під поперечку – Моріс парирував. Між цими епізодами травмувався Феліш, якого довелося замінити. На поле вийшов Педру Нету.

Саме ця невдача і допомогла португальцям зрівняти рахунок. Вже у компенсований час гості заробили кутовий, подачу з якого вибив Моріс – "селесао" виграли підбирання, після чого Нету хитнув Венсана Тілля на лівому краю штрафного. Далі пішли подача на голову Жоті й замикання під ліву стійку. 1:1!

На початку другого тайму підопічні Фернанду Сантуша вирішили не повторювати старих помилок. Португалія притиснула Люксембург, що вилилось у взяття воріт вже на 50-й хвилині: Роналду розпочав атаку пасом на Канселу, пішов у штрафний, уникнув офсайду й ударом з правої замкнув подачу від Жоау – 1:2!

Ще через дві хвилини Мендеш міг зняти усі питання щодо переможця поєдинку, прорвавшись крізь трьох захисників на лівий край карного майданчика й потужно пробивши у дальній кут – Моріс парирував! На 60-й же хвилині дубль міг оформити Жота, який черговим ударом головою замкнув подачу з кутового – господарів врятувала поперечина! Втім, команда Люка Гольца не здавались – на 54-й хвилині Люксембург міг зрівняти внаслідок ефектного слалому Жерсона Родрігеса лівим флангом до штрафного, однак його потужний удар пролетів повз ближню стійку.

В середині тайму команди провели серію замін. Люк Гольц зняв з гри Олів'є та Венсана Тілля, випустивши Себастьяна Тілля, а також кинув їм на допомогу екс-карпатівця Мартінса, в той час як Фернанду Сантуш підняв з банки Рафу Сілву та Палінью. Португальці випустили атакувальних футболістів, але в цей період гри активнішими біля чужих воріт виявились люксембуржці: так, на 70-й хвилині Тілль зі штрафного ледь не закинув м'яч за спину голкіперу (Лопеш парирував), а на 71-й Баррейро вистрілив з дистанції в дальній кут – поруч зі стійкою!

В принципі, до завершальної частини зустрічі ситуація не змінювалась, але господарі поступово почали розвалюватись під тиском власних помилок. На 77-й хвилині сталася найбільш страшна з них: Мартінс з центру поля віддав передачу назад в ноги самотньому Роналду, організувавши йому вихід віч-на-віч – втім, Кріш з двох спроб не зміг пробити Моріса. Ще за хвилину КР7 замкнув навіс Нету з правого флангу, але вийшла скидка під постріл Педру з мінімальної відстані. Моріс врятував і тут, але на 80-й хвилині "селесао" досягли свого. Нету виконав подачу з кутового, а Палінья, випередивши опікуна, замкнув її на ближній стійці – 1:3!

Після цього питання щодо переможця було закрите. Господарі у відчаї почали бити по ногах і догралися до червоної картки для Шано, а підопічні Фернанду Сантуша спокійно довели матч до виїзної звитяги. Складної, але заслуженої.

Таким чином, Португалія набрала сім очок, завдяки кращій різниці голів очоливши групу А. Серби з аналогічною кількістю залікових балів йдуть другими, а Люксембург тримається третім, маючи три пункти в активі.

Типовий матч Жерсона

Особлива увага українців у цьому матчі була зосереджена на Жерсоні Родрігесі – а той і не підкачав, забивши у другому матчі поспіль (причому забивши красиво).Та і загалом динамівець виглядав активно, зробивши 46 дотиків до м'яча, тричі пробивши по воротах і взявши участь у більшості моментів Люксембурга до 60-ї хвилини. Хавбека шукали й віддавали йому м'яч в надії на фірмові ривки з потужним ударами. Він дав це своїй збірній.

З плюсів у його грі можна відзначити непогане бачення поля. Жерсон залишався відкритим під передачі партнерів і непогано атакував вільні зони, а у епізоді з голом він якісно відклеївся від захисників і виграв ривок. Знову ж таки, варто поставити "плюс" за класну гру головою. Все це ми бачили в Динамо неодноразово – за це його і придбали. Родрігес знову довів, що в індивідуальному плані є хорошим футболістом з технікою, швидкістю та сильним ударом.

Втім, високі оцінки (7,0 від Sofascore та 7,1 від Whoscored) явно притягнуті за вуха через забитий гол. Жерсон дійсно був найпомітнішою фігурою у складі Люксембурга, однак матч проти Португалії виявився проблемним для динамівця. В першу чергу, через егоїзм Родрігеса – зокрема, хавбек міг карати "селесао" на 54-й хвилині, віддавши пас вправо на партнера, але натомість Жерсон вирішив увірватись на край штрафного й пробити з єдиної можливої позиції у єдиний можливий кут (ближній).

Підіграти партнерам – це не про Родрігеса. Всі його передачі були спрямовані назад або поперек поля. Це не так страшно, адже його завданням є відкривання та швидкісний прорив на ударну позицію, але з 22-х передач у нього не було жодної корисної. Все, що йшло бодай трішечки уперед, провалювалось.

Карта передач Жерсона Родрігеса у матчі проти Португалії

При цьому Жерсон тотально провалився у єдиноборствах, програвши 9 епізодів з 12-ти, а при обороні Родрігес допоміг команді лишень два рази – одним перехопленням і одним виносом. Знову ж так, це пов'язано і зі свободою дій для Родрігеса, але він виявився занадто відірваним від чорнової роботи.

Словом, Жерсон провів типовий свій матч. Зробив багато ривків, вмикав дриблінг, бив по воротах, але при цьому діяв у відриві від командної структури при обороні та проявляв нездоровий егоїзм у атаці. Іноді це йому допомагає, а іноді люксембуржець отримує провал. У матчі проти Португалії вийшло і так, і так.

Роналду не вражає

Кріштіану робить усе для того, щоб критика на його адресу виглядала дещо абсурдною. Ну, як можна критикувати легенду, яка забиває 104-й гол за збірну й наближається до історичного рекорду Алі Даеї (109)? Причому цей гол переломив хід зустрічі з Люксембургом. А як можна говорити погано про Кріша після Сербії, якщо він міг принести перемогу на 90+4-й хвилині? Брєд.

Клас береже позиції Роналду в національній команді. Ніхто не відмовиться від машини голів, яка вмикається у найбільш відповідальний момент. Кріш досі здатний робити різницю на полі, та і в принципі такий капітан не завадить колективу для гармонії та розвитку. З цим важко сперечатись, але факт залишається фактом – реальний ігровий вплив КР7 на футбол Португалії починає аж занадто сильно просідати.

У матчі проти Сербії капітан "селесао" взагалі провалився, не зробивши нічого корисного за 93 хвилини. З Люксембургом вийшло краще – в його активі чотири удари в площину, два успішних обіграші на дриблінгу (з трьох спроб), пас під небезпечний постріл Санчешу та забитий гол. Круто? Круто, але лише на цифрах.

В реальності з п'яти ударів тільки гольовий був реально гострим. Одне влучання в площину виявилось звичайним прострілом зі стандарту, а ще два припали на провальний вихід Роналду віч-на-віч. До того ж, Кріш знову не забив головою при замиканні з шести метрів, спрямувавши м'яч паралельно воротам – ідентичні епізоди трапились у матчах проти Порту та збірної Сербії.

Крім того, Кріштіану провалив боротьбу, програвши три з п'яти єдиноборств, а єдиний пас під удар являв собою звичайну скидку назад. Майже всі паси капітана "селесао" йшли не на безпосереднє загострення.

Карта передач Роналду у матчі проти Люксембурга

При цьому варто розуміти, що капітан відбирає левову частину передач своєї команди й нікому не дозволяє пробивати зі штрафних. Чи не забагато честі для футболіста, який не дуже-то й вдало зіграв проти Сербії та Люксембурга? Те, що робить Роналду в складі "селесао", цілком може виконати будь-який португальський збірник. При цьому він буде молодшим, швидшим, гнучкішим тактично і не таким егоїстичним.

В будь-якому випадку, ці розмови не мають сенсу. Роналду буде грати постійно, поки йому самому не набридне – ніхто йому не заперечить. До ЧС-2022 таке ставлення можна терпіти, але далі Фернанду Сантушу необхідно задуматись.

Капітана суперника збірної України вигнали з команди – черговий гучний скандал у відборі ЧС-2022