УКР РУС

Португалія – Франція: скромний герой ховає шанси Роналду та Ко на захист титулу Ліги націй, Грізманн набирає оберти

15 листопада 2020 Читать на русском
Автор: Микита Ковальчук

Збірна Франції здолала Португалію в рамках 5-го туру Ліги націй та стала першим учасником плей-офф. Читайте звіт про матч на "Футбол 24".

Команди розпочали у неквапливому темпі, почергово контролюючи м'яч в центрі поля. Саме тому перша небезпека виникла після дальнього пострілу – очікувано його завдав Роналду, проте Льоріс потягнув м'яч, який пірнав у дальній кут.

Французи швидко відповіли – Коман хитнув Геррейро та пробив під поперечку, але Патрісіу впевнено зіграв у рамці. На 12 хвилині Франція мала прекрасну нагоду вийти вперед: Грізманн розкішною передачею прошив оборону португальців, проте Марсьяль в дотик не зміг переграти Патрісіу.

Антуан знову міг асистувати, проте після його подачі з кутового Рабйо не влучив у ворота. Португалія відповіла знову дальнім ударом – цього разу Бруну Фернандеш пробив з лету, але прямо по центру воріт.

Найгостріший момент у першому таймі створив Грізманн, і знову зі стандарту. Цього разу зірка Барселони навісив на лівий край штрафного майданчика (замість очікуваного удару), Варан головою скинув на Рабйо, а той в падінні через себе віддав на Марсьяля – на заваді Антоні стала поперечка.

Швейцарія втримала нічию з Іспанією – Рамос двічі не забив пенальті, альпійці втратили двох лідерів на битву з Україною

Друга половина також розпочалась із удару Роналду – Кріштіану пробив зі штрафного з гострого кута, але повз ворота. Франція захопила контроль над грою і нарешті провела результативну передачу. Грізманн на лівому краю штрафного віддав на Рабйо, Адріен пробив по воротах – Патрісіу впорався, проте Канте першим встиг на добивання. Цікаво, що Н'голо востаннє забивав аж у вересні 2019 року.

Португалія відповіла не менш вбивчим моментом – спочатку Льоріс врятував після дальнього пострілу Геррейро, а після кутового Фонте головою пробив у стійку. В останню п'ятнадцятихвилинку португальці влаштували навалу на карний майданчик суперника і Льорісу ще раз довелось рятувати команду – цього разу від пострілу Моутінью в дев'ятку. Останній небезпечний момент мав Діаш, однак він не зміг точно замкнути простріл і Франція втримала перемогу.

Таким чином, Франція набрала 13 очок та стала переможцем групи А3, ставши першим учасником плей-офф Ліги націй. Португалія з 10 пунктами залишилась другою, проте не має шансів випередити французів – чемпіони світу мають перевагу завдяки особистим зустрічам.

Повернення Грізманна на перші ролі та тіньовий лідер Франції

Початок сезону 2020/21 став справжнім кошмаром для нападника – Антуан продовжував провалюватись у складі Барселони, не витримуючи тиску вболівальників. Це впливало і на виступи за збірну – Грізманн не забив чотири поспіль пенальті, три з них у футболці національної команди.

Але з португальцями саме Грізманн створював більшість небезпеки біля воріт Патрісіу. Спочатку його прекрасна передача мала стати результативною, але Марсьяль не реалізував вихід віч-на-віч. Згодом, Антуан нестандартним розіграшем штрафного створив найгостріший момент першої половини. Та і в гольовій атаці він взяв участь, вивівши Рабйо на ударну позицію.

Звичайно, це не те, чого очікують від зірки Барселони, проте француз потроху повертається до своєї форми. Грізманн став одним із найкращих гравців збірної Франції за версією Sofascore, поступившись Канте, Рабйо, Льорісу та Павару (в активі Антуана 7,5 балів з максимальних 10). "Маленький принц" віддав три ключові передачі, 40 із 46 пасів були точними (87%), створив гольовий момент, завдав неточного удару, та має в активі 3 виграних повітряних єдиноборства із 5 – досить пристойні показники для найбільшого розчарування минулого сезону за версією Marca.

А от найкращим гравцем зустрічі став один із найскромніших футболістів сучасності Н'Голо Канте. Окрім єдиного голу в матчі, опорник здійснив 69 передач (точність 88%), із них 1 ключовий пас, двічі сфолив, зробив 4 перехоплення та 5 відборів. Нагородою за працьовитість став переможний гол, коли Канте добив м'яч у ворота.

Марнотратство Марсьяля змушує сумувати за Мбаппе та Жиру

Матч проти Португалії, напевне, стане нічним кошмаром для форварда Манчестер Юнайтед. Саме він став найгіршим гравцем зустрічі, набравши лише 5,5 за версією Sofascore – усі інші футболісти (навіть ті, хто виходили на заміну) отримали кращі оцінки. Антоні лише в першій половині мав три нагоди відзначитись, проте не зміг переграти воротаря, влучив у поперечку, а перед перервою разом із м'ячем влетів у Патрісіу.

Загалом, Марсьяль за 78 хвилин ігрового часу 5 разів пробивав по воротах (3 з них у площину), втратив 4 гольові нагоди, віддав 18 передач (15 з яких точні), 6 разів втрачав м'яч, здійснив 4 фоли і заробив лише 1. Така реалізація моментів явно змусить Дешама замислитись над опціями в атаці – перевірені Мбаппе та Жиру поки лишаються пріоритетними варіантами.

Спад Кріштіану та Роналдузалежність Португалії

Однією з ключових фігур матчу, як і очікувалось, став Роналду, якому вже 35 років. У такому віці не дивно, що гравець не виступатиме так, як років 5 тому. Однак, саме Кріш став найпомітнішим у складі своєї команди в атаці, що є не дуже добрим сигналом для Фернанду Сантуша.

Проявляти свої лідерські якості мав би Жоау Феліш, однак зірка Атлетіко фактично розчинився на полі. А от Роналду завдав майже третину командних ударів (5 із загальних 17), більша частина яких була з-за меж штрафного. Небезпека біля воріт Льоріса виникала виключно за його участі, окрім пострілів Бруну та Моутінью. Тому Португалії варто шукати нові варіанти в атаці – надприродні здібності Роналду стають дедалі "приземленими", і Крішітану вже не може самотужки тягнути збірну.

Україна програла Німеччині та ускладнила собі життя в Лізі націй – Фортуна з трьома стійками не посміхнулася Шевченку