УКР РУС

Олександрія – Динамо: історичне фіаско киян, дивне пенальті імені Бойка та сенсація сезону в зоні ЛЧ

25 листопада 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Олександрія обіграла Динамо (2:1) у 16-у турі чемпіонату України. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Україна. УПЛ, 16-й тур

Олександрія – Динамо – 2:1

Голи: Цуріков, 3, Запорожан, 57 (пен.) – Вербіч, 33

Матч, як і онлайн-трансляція Олександрія – Динамо, стартував о 19:30 за київським часом. Кияни лише на 2 очки випереджали до звітної зустрічі команду Шарана, яка не програвала 6 матчів поспіль в УПЛ.

Олександрія – Динамо – 2:1 – відео голів та огляд матчу

Господарі відкрили рахунок на самому старті зустрічі. Буяльський втратив м'яч у жорсткій боротьбі з Банадою (динамівці навіть почали апелювати до судді після взяття воріт), а Цуріков ударом з льоту прошив Бойка. Екс-захисник Динамо, до слова, забив! Згодом арбітр Ігор Пасхал у схожому епізоді не зафіксував фол проти гравця Олександрії, тож принаймні послідовність він проявив.

Олександрія – Динамо: онлайн-трансляція матчу

Швидку атака лівим флангом розпочав Вербіч, а завершив слабким ударом Циганков. Непогано в цьому епізоді відіграв Цуріков у відборі. У наступній атаці цей же олександрієць пробивав з-під Сидорчука (капітан киян вийшов на незвичній позиції у центрі захисту) – снаряд мінімально розминувся з воротами. Кирило Ковалець заробив гострий штрафний, який завершував навісним ударом Запорожан. Бойко витягнув з верхнього кута. Бомбардування воріт Динамо тривало в перші 20 з лишком хвилин – гості рідко переходили за центр поля.

Команда Хацкевича оговталась на 24-й. Сідклей закинув класний пас за спини захисникам, але в Циганкова не вийшов ні удар, ні пас. Майже відразу Шапаренко відправив парашутик під поперечину – Паньків потягнув. Красиве завершення динамівської триходівки, яку організували Кадар і Вербіч. Циганков дальнім ударом обвів стінку, проте Паньків без проблем взяв цей м'яч. Натиск гостей спрацював на 33-й хвилині. Кияни створили чисельну більшість у воротарському Олександрії, а ідеальний навіс Кендзьори реалізував Вербіч.

Задерака отримав забагато простору в чужому штрафному, однак не влучив у дальній кут воріт Бойка. Кияни відповіли ударом Шапаренка з вигідного становища – Бабогло встиг заблокувати. Олександрія ще двічі огризнулась, та вже не так небезпечно. У битві за 2-е місце на диво класний футбол: безліч гострих моментів від обох суперників – після 45-и хвилин 6:5 за ударами веде Олександрія, але Динамо частіше влучає у ворота (3:4).

Зі старту другого тайму команди почали обмінюватись уколами. Небезпечнішим виглядало Динамо. Циганков створив ідеальну нагоду для Шапаренка, але Микол замість удару вирішив віддати на Вербіча – пас передбачувано перехопив Паньків. На 55-й Бойко невиправдано вийшов з воріт і привіз пенальті,грубо налетівши на Цурікова. Дивний момент, адже Сидорчук уже вигравав боротьбу, але екстремальний політ воротаря Динамо дав судді привід для призначення 11-метрового. Запорожан впевнено переграв голкіпера киян – Олександрія вдруге вийшла вперед.

Кендзьора вивіреним пасом винагородив класний ривок Вербіча, але словенець перекинув ворота. Ще один навіс справа, цього разу подача кутового, і вже Паньків переводить м'яч у поперечину після красивого удару Миколенка. Той же Вербіч спритно катнув зі штрафного під стінкою – трохи не вистачило влучності. Лайнсмен придумав офсайд, однак Миколенко і так не поцілив у ворота. Вербіч знову взяв гру на себе, але після вдалого обіграшу пробив повз ворота. Буяльський продерся на швидкості лівим флангом. Русину лише трохи не вистачило, щоб замкнути.

У заключні 10 хвилин матчу господарі відновили контргру, дещо відсунувши киян до своїх воріт. Натомість гості збились на хаотичні індивідуальні дії. Рефері додав 5 хвилин, але господарі відстояли історичну перемогу. За попередні 15 матчів у чемпіонаті України Олександрія лише двічі відбирала очки в Динамо. У неділю, 25-го листопада, вперше в історії УПЛ команда з 82-тисячного міста переграла київський клуб. Команда Шарана набирає 33 очки та обходить Динамо у турнірній таблиці. Шахтар, незважаючи на нічию проти Львова, збільшує свою перевагу над киянами.

Без Бурди біда, в Циганкова не пішла гра, Бойко у своєму стилі

Капітану Сидорчуку ніяк не знайдуть місця в основі. Ось тепер за відсутності травмованого Бурди поставили у центр захисту. Хоча був доступний Шабанов. Надійніше точно не стало. У моменті зі стрибком Бойка не порозумівся зі своїм воротарем. Хоча там, звичайно, знову незрозумілі дії голкіпера. Одна справа, коли Денис летить з високо піднятим коліном у своєму воротарському. А інша, коли налітає на Цурікова, коли Сидорчук готується вибивати м'яч. І ніхто вже не згадає сейвів в інших моментах. Кадар та Кендзьора також частенько програвали боротьбу, перший гольовий пас Банади прийшов з флангу Миколенка, в якого була одна з найважчих ігор за останній час.

Щодо атаки, то сподобався лише Вербіч. Шапаренко був активним, але його вміло перекусили атлетичні суперники. Циганков старався самотужки переграти всю оборону і приймав не найкращі рішення у вирішальних стадіях атак. Сідклей відзначився лише одним класним пасом, який змарнував Віктор. Русин – що вийшов, що не виходив. Можливо, варто було все ж залишити Вербіча в центрі нападу, а випустити креативного Дуелунда на лівий фланг атаки? Данець чомусь у своїй збірній потрібен, а Динамо – ні.

Суддівське питання

Пасхал з одного боку давав боротись і дозволив продовжити гру на межі фолу, після якої забив Цуріков. А з іншого – рефері нагородив 6-х динамівців і 4-х олександрійців жовтими картками! Причому грубої гри і близько не було. У загальному суддя на гру не вплинув. Олександрія банально використала помилки захисної лінії, яка сама дарувала занадто багато супернику. Утім коментарі після матчу можуть свідчити, що Пасхал повівся не дуже коректно.

Буяльський: Арбітр матчу з Олександрією розповідав, як потрібно грати у футбол, "клоунами" називав

Олександрія в зоні Ліги чемпіонів – Динамо пробачає Шахтар

Коли лідери чемпіонату втратили очки вдома проти ФК Львів, здавалось, ось він – шанс киян повернутись у гонку за титул чемпіонів. Натомість Динамо вперше в історії чемпіонату України програли Олександрії. Більше того, команда Шарана ще й вийшла на 2-е місце після матчу з основним конкурентом. Звісно, серйозно говорити про перспективи клубу пробитись у кваліфікацію Ліги чемпіонів поки не доводиться. Однак сам факт вартий уваги! Неймовірний сезон для цих бойовитих хлопців – ніхто не чекав їх побачити так високо.

Навіть у нинішньому матчі вони просто ідеально виконали тренерське завдання – вбивались на полі, підтримували високий темп навіть тоді, коли начебто мали здутись, відмінно пресингували і змушували суперника помилятись, а головне здобули результат, граючи у футбол, а не відбиваючись у глухій обороні. Та все ж на виході маємо цілком нічийну гру, в якій було досить важко зрозуміти, хто тут Динамо, а хто клуб, який ніколи не грав на груповому етапі єврокубків.

Хацкевич прокоментував епізод з Бойком і поразку в матчі Олександрія – Динамо