УКР РУС

Евертон програв Норвічу: нерівний дебют Миколенка в АПЛ – хороші оцінки, дитяча помилка і початок атаки на шедевр

15 січня 2022 Читать на русском
Автор: Вадим Грищук

Норвіч обіграв Евертон в рамках 22-го туру АПЛ. Читайте рахунок та огляд матчу в цій новині на "Футбол 24".

Теоретично Евертон підійшов до звітного матчу в сприятливий час. "Іриски" відпочивали цілий тиждень (зустріч з Лестером перенесли), а Норвіч три дні тому поступився Вест Хему, зазнавши шостої поразки поспіль в рамках АПЛ. Також Рафаель Бенітес отримав солідне підсилення – повернувся Домінік Калверт-Льюїн. Лідер атак мерсисайдців пропустив понад чотири місяці через травму.

Вулверхемптон впевнено переграв Саутгемптон, Уотфорд на останных хвилинах врятував нічию з Ньюкаслом

Віталій Миколенко дебютував в АПЛ. Українець доволі непогано відіграв кубковий матч і зберіг своє місце у старті. Проти Халл Сіті початок був жахливим – екс-гравець Динамо став одним із винуватців у пропущеному м'ячі вже на першій хвилині. Витримки вистачило, аби зібратися і надалі діяти більш упевнено. Всі очікували прогресу проти останньої команди АПЛ. Останнє стосується не лише нашого земляка, а всієї команди.

Перший тайм пройшов у цілком рівній боротьбі. Щоправда, Норвіч мав свої три хвилини слави. Миколенко не встежив за Серджентоном (до речі, на той момент вже вдруге). Американець з флангу прострілив уздовж воротарського. На шляху м'яча опинився Майкл Кін. Він намагався вибити, а натомість шокував Пікфорда. 0:1 на 16-й хвилині. Згодом вдруге "ірискам" довелося виконувати вільний удар у центрі поля. Помилка захисту, за яку "канарки" миттєво карають. Забив Адам Іда.

Манчестер Сіті мінімально переграв Челсі – де Брюйне гарматою вибив Тухеля з претендентів на титул

Можливо, хтось і другий м'яч захоче повісити на українця. Так, саме він був за спиною форварда, коли той відзначався. Однак погляньмо на епізод уважніше. Евертон будує позиційну атаку. Транзитом через центрбеків гості змінюють фланг наступу. На початку епізоду Миколенко закономірно розташовувався високо. Як тільки м'яч із його бровки пішов на протилежну, захисник почав опускатися нижче. Все, як у інструкції для початківців. Хто ж винен, що "іриски" грубо помилилися вже на другій передачі. Та ще й опорний півзахисник не стежить за своїм опонентом. Навіть у такій ситуації Віталій першим добіг до гравця, який завдавав вирішальний удар. Шкода, що було надто пізно.

Оформивши таку комфортну перевагу, Норвіч зовсім не перешкоджав Евертону будувати атаки. Підопічні Рафи Бенітеса за цих 25 з гаком хвилин не створили нічого загрозливого. Був шанс у Миколенка, але його удар з-за меж штрафного був спрямований у бік кутового прапорця. Мабуть, це найкраща ілюстрація гри гостей у першій половині.

П'ятнадцять хвилин перерви Рафаель Бенітес відверто згаяв. Принаймні гра його команди навіть не натякала, що робота над помилками була проведена. Початок першого тайму був за господарями. Намагався допомогти Норвічу навіть Миколенко. Віталій повертав м'яч на свого голкіпера і зовсім не помітив там суперника. Катастрофи вдалося оминути завдяки промаху Іди. Вочевидь, Адам і сам не сподівався на таку щедрість.

Парадокс, але цей переполох допоміг Евертону. Лише після цього "іриски" заграли по-справжньому. Допомогла і подвійна заміна. З'явилися Єррі Міна та Рішарлісон. Якихось п'ять хвилин знадобилося бразильцю, щоб скоротити відставання у рахунку. Миколенко у співавторах шедевру. Після подачі з кута поля м'яч полетів на протилежний фланг. Там його наздогнав українець і знову направив у штрафний. Там Крул невпевнено зіграв на виході. Рішарлісон розібрався якнайкраще – гол ударом через себе. Залишалося ще півгодини.

Короткочасне затишшя, і Евертон знову насідає. Миколенко втікає лівим флангом, його прихопив Пуккі. Жовта картка для фіна. Стандарт, і пожежа в штрафному Норвіча. Калверт-Льюїн бив з кількох метрів. Тім Крул вчасно зблизився і забрав м'яч. У своїй найкращій формі форвард такими моментами не нехтує.

Евертон не здавався і ближче до завершення матчу все міцніше затискав суперника. Миколенко отримав м'яч на фланзі у хорошій позиції, але навіс вийшов невдалим – зависоко. Арбітр компенсував аж сім хвилин, однак гості чомусь не поспішали цим користуватися. У цей період "канарки" навіть були ближчими до того, аби забити третій. Завдяки несподіваній перемозі Норвіч перервав 6-матчеву серію поразок і покинув останню сходинку в турнірній таблиці АПЛ. Щоправда, у Бернлі зіграно аж на чотири матчі менше. Своєю чергою, Евертон продовжив безвиграшну серію до чотирьох поєдинків (з них – три поразки). "Іриски" залишилися п'ятнадцятими.

Віталій Миколенко проти Норвіча

Зіграно: 90+ хв
Передач: 57 (точність 83%)
Навіси: 5 (1 точний)
Єдиноборства: 5 (3 успішних)
Відбирання: 2 (третій (*тут і далі – у складі Евертона))
Винесення м'яча: 5 (другий)
Дотики до м'яча: 74 (третій)
Заблоковано ударів: 5 (перший)
Перехоплення: 3 (перший)
Фоли (він): 1
Фоли (на ньому): 1

Миколенко отримав хороші оцінки від статистичних порталів. SofaScore поставила йому 6,7 (четвертий бал у команді). WhoScored розщедрився на 6,8 (третє місце в Евертоні). Захисник провів дуже нерівний матч, але фатальних помилок не припустився. Шанс на це, звісно, був, але пощастило. Розпорядися Іда тим пасом краще, нещадної критики уникнути не вдалося б. Поки радує реакція Віталія на власні затьмарення. Що з Халл Сіті, що сьогодні він не зациклювався на них, і далі все було лише краще. Також позитив у реакції партнерів. Після тієї злощасної передачі українець схопився за голову (і було від чого), але відразу кілька партнерів підійшли, поплескали по плечі, "дали п'ять". Мовляв: "Давай, хлопче, зберися і грай далі. Проїхали". Значить, адаптація проходить нормально.

Якось ґрунтовно аналізувати тактичні дії Миколенка наразі марна справа. Все через безлад у Евертоні. Не виключено, що час Рафаеля Бенітеса у синій частині Мерсисайда добігає кінця. Команда абсолютно йому не підвладна. Гри немає. Результати відповідні. Ви ж самі бачили, Годфі, Коулмен та Кін не менші "пожежники", хоча не перший рік грають разом. Цьому клубу потрібен новий герой (читати: тренер).

Якщо ж таки спробувати виокремити якусь особливість Миколенка у перших матчах за нову команду, то на думку приходить слово обережність. Це прозвучить дещо комічно на фоні тієї передачі на Іду, але заждіть. Йдеться про те, що Віталію поки не вистачає сміливості (не виключено, що через незіграність з партнерами). Він поки зайвий раз не ризикує підключатися до атак. Більше воліє прикрити тили. Усереднена позиція Миколенка в матчі з Норвічем одна з найнижчих – на рівні центрбека Майкла Кіна. Якщо звернутися до нині популярних метрик xG та xA, то ми побачимо нашого земляка у компанії Джордана Пікфорда (голкіпер) та Єррі Міни (зіграв менше ніж тайм). Ця трійця єдина в Евертоні, у кого показники по обох параметрах нульові.

Перші матчі Миколенка в Англії залишають запитання, але почуття приреченості немає. Наївно було очікувати, що перехід на інший рівень мине безслідно. Він переїхав туди не в тонусі, не проходив передсезонну підготовку, але мусить відразу виходити і доводити. Зрештою, нічого поганого тут немає. Українець має розкішну можливість проходити навчання у бойових умовах. Його виступи вселяють стриманий оптимізм. Потрібно лишень підтягнути фізичні кондиції і звикнути до темпу АПЛ. Поки помилки будемо пробачати і ми, і британські фани. Але вже у лютому більшість виправдань для Миколенка перестануть працювати. Головне до того часу не втратити місце у складі.

Миколенко чекає дебюту в АПЛ, Маліновський проти чемпіона, Лунін за крок від першого трофею з Реалом – топ-матчі вікенду